Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Klasik Tüketici Davranış Modelleri Nedir?

Güncelleme Tarihi: 20.12.2022

İçindekiler;

Müşteriler bir ürün ve hizmeti satın alan kişilere verilen isimken tüketiciler ise bir ürün ve hizmetin tüketimini yapan kişilerdir. Bir marka her zaman bir ürün ve hizmeti müşterilere satmaya çalışıyor olsa da aslına bakıldığında klasik tüketici davranış modelleri hakkında bilgi sahibi olan kişi ve işletmeler tüketicileri de müşterilere daha kolay bir şekilde çevirebilmektedir.

 

Tüketici davranış modellerini iyi bir şekilde bilmek onların karar alma süreçlerinde nasıl hareket edeceklerini kavramak bir markanın hem mevcut müşteri sayısını artırmayı sağlarken hem de ticari faaliyetlerini geliştirmelerine yardımcı olmaktadır.

 

Klasik Tüketici Davranış Modelleri Nedir adlı bu yazımızda bir ürün ve hizmeti tüketen kişileri bir müşteriye çevirmenize olanak tanıyan klasik tüketici davranış modelleri hakkında sizlere bilgi vereceğiz. Sizler de bu yazımızı inceleyebilir ve böylece tüketici davranış modelleri hakkında bilgi sahibi olarak onları nasıl müşteriye çevireceğinizi öğrenebilirsiniz.

 

Klasik Tüketici Davranış Modelleri Nedir?

 

Tüketici Davranış Modelleri Neden Önemlidir?

 

Ticari faaliyet yürüten işletmelerin en önem verdiği konulardan birisi tüketici davranış modellerini kavramak ve buna uygun bir şekilde hareket etmektir. Çünkü markalar tüketici davranış modellerini iyi bir şekilde öğrenerek bir tüketicinin müşteriye evrilme sürecini hızlandırabilmektedir. Bunun yanı sıra markaların tüketici davranış modellerini kavraması birçok faydadan yararlanamalarına da olanak sağlamaktadır. Gelin hep beraber tüketici davranış modellerinin markalara sağladığı avantajlara bir göz atalım.

 
  • Tüketici davranışlarını öğrenmek bir markanın mevcut müşteri sayısını artırmasına olanak sağlar.
  • Markalar tüketici davranışları hakkında bilgi sahibi oldukları takdirde mevut müşterilerine ulaşabilecekleri stratejileri daha kolay bir şekilde geliştirme fırsatı yakalar.
  • Markalar tüketicilerin satın alma tercihlerinde olan psikolojik faktörler sayesinde ürün ve hizmetlerini daha kolay bir şekilde satma fırsatı yakalar.
  • Müşterilerin karar verme sürecindeki sosyolojik etkenleri tespit etmek kişilerin markanıza ne kadar yakın hissettiğini kavramanızı kolaylaştırır.
  • Müşterilerin satın alma kararlarını etkileyen klasik tüketici davranış modelleri hakkında bilgi sahibi olmak markaların satışlarını artırmalarına olanak sağlayacakları stratejileri geliştirmelerinde yardımcı olur.
  • Alışveriş yapacak olan kişilerin tüketici davranış modelleri hakkında bilgi sahibi olmak tüketici dostu fiyatlandırma stratejisi geliştirmenizi sağlar.
 

Bu tür avantajlardan dolayı e-ticaret ya da e-ihracat ile internetten ürün ve hizmet satışı yapan ya da yapacak olan markaların her zaman klasik tüketici davranış modelleri hakkında bilgi sahibi olması gerekir. Çünkü davranış türlerini öğrenen markalar bu stratejileri daha kolay geliştirir ve başarılı olma fırsatı yakalar.

 

İlgili İçerik; E-ihracat Lojistik Süreçlerinde Dikkat Etmeniz Gerekenler

 

Tüketici Davranış Modelleri Neden Önemlidir?

 

Tüketici Davranışlarının Dezavantajlı Olduğu Durumlar

 

Herkesin de bildiği gibi her insan aynı davranışları göstermemektedir. Bu da bir tüketicinin davranışlarını anlamak ve buna göre bir strateji geliştirmek isteyen markaların belirli problemler ile karşı karşıya kalmasına neden olabilmektedir. Çünkü insanların farklı eğilimler göstermesi markaların yanlış analizler ve tespitler yapabilmesine neden olmakta ve bu da alınan faydanın azalmasını beraberinde getirmektedir. Gelin şimdi hep beraber Tüketici Davranışlarının Dezavantajlı Olduğu Durumlar nelermiş bir göz atalım.

 
  • Tüketici davranışlarını analiz ederken bir ihtiyacı görmemek ve bu ihtiyaca yönelik ürün ve hizmetleri piyasaya sunmamak markanızın yaptığı satışların azalmasına neden olur.
  • Markalar tüketici davranışlarını iyi bir şekilde analiz etmediklerinde ve buna uygun bir geliştirme yapmadıkları takdirde satın alma, bütçe yönetimi ve pazarlama gibi alanlarda problemler yaşayabilmektedir.
  • Tüketicileri ve müşterileri yalnızca ürün satana kadar önemseyen markaların sadık müşteriler kazanması mümkün olmayacaktır.
 

Bu tür dezavantajlar ile karşı karşıya kalmamak isteyen her markanın tüketici davranışlarını iyi bir şekilde bilmesi ve analiz etmesi gerekmektedir.

 

İlgili İçerik; E-Ticaret ile E-İhracat Arasındaki Farklar

 

Tüketici Davranışlarının Dezavantajlı Olduğu Durumlar

 

Tüketici Davranışlarındaki Modeller

 

Psikolojide tüketici davranışlarını ön plana çıkarmak için birçok model bulunuyor olsa da aslına bakıldığında bunlar içerisinde en önemli olanları şunlardır:

 
  • Pavlov Modeli
  • Psikolojik Model
  • Ekonomik Model
  • Howart Sheth Modeli
  • Girdi, Süreç, Çıktı Modeli
 

Tüketici davranışlarındaki modellerdir. Gelin şimdi hep beraber bunlara detaylı bir şekilde göz atalım.

 

Pavlov Modeli

 

Tüketici davranış modelleri dendiğinde herkesin aklına ilk gelen model Pavlov modelidir. Ünlü psikolog Ivan Pavlov tarafından tasarlanan bu model ismi de Pavlov’dan almaktadır. Herkesin hakim olduğu Pavlov’un köpeği deneyi aslına bakıldığında Ivan Pavlov’un köpekler ile yaptığı bir deneydir ve onların davranış değişikliliklerini belirlemek için belirli deneyler yapmıştır.

 

Pavlov’un köpeği deneyinde bir zil çaldığında köpeklere bir et veriliyordu. Buradaki köpeklerin tükürük salgısı ise seviyelerine göre değişiklik gösterdiğinde farklı şeyleri ortaya çıkartıyordu.

 

Pavlov Modeli

 

Psikolojik Model

 

Davranış dendiğinde ilk akla gelen bilim dalı olan psikolojidir. Tüketici davranışlarını belirlemek için tüketiciler üzerinde de birçok çalışma yapılmıştır. Psikoloji biliminde ünlü olan Maslow’un yaptığı İhtiyaçlar hiyerarşisi de tüketici davranışlarının belirlenmesinde oldukça etkilidir. Genellikle bu hiyerarşiye göre insanlar ihtiyaçlarını belirli bir çerçevede karşılamaktadır.

 
  • Psikolojik ihtiyaçlar
  • Sosyal ihtiyaçlar
  • Güvenlik ihtiyaçları
  • Ego ihtiyaçları
  • Kendini geliştirme ihtiyaçları
 

Psikolojik modelere göre insanların ihtiyaçlarını karşıladığını göstermektedir.

 

İlgili İçerik; Programatik Reklam Nedir? Örnekleri Nelerdir?

 

Psikolojik Model

 

Ekonomik Model

 

Tüketici davranışlarının belirlenmesinde önemli olan bir diğer model de ekonomik modeldir. Çünkü tüketicilerin büyük bölümü ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak alışveriş yapıyor olsa da aslına bakıldığında bu ihtiyaçların karşılanmasınde gelir, ikama ve fiyat da oldukça etkilidir.

 

Tüketiciler her zaman satın aldıkları ürün ve hizmetlerden maksimum faydayı almayı amaçladığı bilinir. Bununla beraber bu faydayı sağlayacak olan ürünlere de fazla harcama yapmayı istemedikleri bilinmektedir. Ekonomik model çerçevesinde tüketici davranışlarında gelir, ikama ve fiyat baz alınarak bir modelleme yapılmıştır.

 

Gelir, ekonomik modele göre tüketici davranışlarında oldukça etkilidir. Çünkü bir kişi geliri ne kadar artarsa o kadar fazla harcama yapabileceğini düşünerek hareket etmektedir. Bununla beraber gelir artışı olduğu takdirde kişilerin daha lüks ürünler için harcama yapabileceği düşüncesi de bulunmaktadır.

 

Ekonomik modelde ikama etkisi ise satışı yapılan bir ürün veya hizmetin maliyeti ne kadar ucuz olursa insanların o ürün ve hizmeti o kadar tercih etmeyeceği ve o ürün ve hizmeti kullanmayacağı düşüncesi mevcuttur

 

Ekonomik modelde fiyat etkisinin de fazla olduğu bilinir. Bir ürünün fiyatı artış gösterdikçe o ürüne olan talep azalırken ürün fiyatı düştüğü takdirde ise o ürüne olan talep artış göstermektedir.

 

Ekonomik Model

 

Howart Sheth Modeli

 

Tüketici davranış modelleri arasında yer alan Howart Sheeth Modeli de aslına bakıldığında tüketicilerin algı düzeyleri ve davranışları ile ilgili bir modeldir ve belirli değişkenler çerçevesinde tüketici davranışlarındaki karmaşıklığı kanıtlamaya yardımcı olmaktadır. Howart Sheth Modeli her zaman dört değişkenden oluşan bir modeldir.

 
  • Giriş parametleri
  • Öğrenme ve algılamayla ilgili olan yapılar
  • Çıkış parametreleri
  • Eksojen ve dışsal yapıda bulunan değişkenler.
 

Bu faktörlerin hepsi aslına bakıldığında birbirlerine bağlı olan faktörlerdir. Tüm bu faktörlerin ise tüketici davranışlarını etkilediği ve onların karar verme sürecinde önemli olduğu bilinmektedir.

 

İlgili İçerik; Pazarlama Psikolojisi ile Satışlarınızı Nasıl Artırabilirsiniz?

 

Howart Sheth Modeli

 

Doğru E-ticaret Profesyonel Altyapıdan Geçer

 

E-ticaret ile internetten satış yapacak olan kişi ve işletmelerin profesyonel bir e-ticaret altyapısı ile çalışması oldukça önemlidir. Çünkü profesyonel bir e-ticaret altyapısı kişi ve işletmelerin hızlı ve güvenli bir şekilde internetten satış yapmalarına olanak tanımaktadır.

 

Sizler de e-ticaret yaparken profesyonel hareket etmek istiyorsanız e-ticaret sitenizi Ticimax ile kurabilir ve böylece doğru bir şekilde e-ticaret yapabilirsiniz.

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax