Konkordato Hakkında 5 Kilit Başlık adlı bu yazımızda konkordato konusunu kapsamlı olarak ele alacağız. Siz de konkordato ne demek, konkordato nedir, nasıl ilan edilir, konkordato süresi nedir gibi soruların yanıtlarını merak ediyorsanız, yazımızı inceleyebilirsiniz.


 Konkordato Hakkında 5 Bilgi
 

Konkordato Nedir?

 

Konkordato İtalyanca kökenli bir kelimedir ve iflas durumuna gelen şirketlerin, alacaklıları ile arasında geçen bir anlaşmadır. Konkordato anlaşması var olan borçların belirli bir vadede ve belirli bir oranda ödeneceğini taahhüt eder ve bu taahhütün mahkemece onaylanması gerekir. Konkordato nedir sorusuna kısaca borç yapılandırması için başvurulan hukuksal bir yöntemdir cevabını verebiliriz.

 

Konkordato ilan etmek için önce hukuki bir başvuru yapmak gerekmektedir ve bu başvuru onaylandıktan sonra bu şirketler belirli bir süre zarfında devlet koruması altındadır.

 

İlginizi Çekebilir; Başarılı Markaların 6 Ortak Özelliği

 

İlginizi Çekebilir; Corona (Covid 19) Kapsamında İşletmelere Verilen Destekler




Konkordato Terimi Ne Anlama Gelir
 

Konkordato Süresi Nedir?

 

Konkordato süresi, konkordato ilan başvurusu kabul edildikten ve onaylandıktan sonra başlar. Mahkeme tarafından belirlenen bu süre boyunca konkordato ilan eden şirketler yasaların koruması altındadır. Bu süre zarfında alacaklılar haciz işlemi yapamazlar, ipotekli mallar satışa çıkarılamaz ya da bankalar kredi alacaklarını tahsil edemezler.
 

 Konkordato Süresi Ne Kadardır
 

Neden Konkordato İlan Edilir?

 

Konkordato, finansal durumu kötüleşen kooperatif, kurum, kuruluş ya da şirketleri koruma altına alarak, iflas etmekten kurtarmayı ve borçlarını ödemesi için belirli bir süre tanımayı amaçlar.

 

Alacaklılar ile anlaşmaya varılması için hukuki güvence sağlayan konkordato sayesinde dürüstlük ve iyi niyet gözetilerek iflas etmek üzere olan işletmelere ikinci bir şans tanınmış olur.

 

İlgili İçerik: Finansal Planlama Rehberi


İlginizi Çekebilir; Nakit Akışı Yönetimi Hakkında 5 Önemli Başlık

 

 Konkordato Neden İlan Edilir

Konkordato Bölümleri Nelerdir?

 

Hukuki bir süreç olan konkordatonun içeriği ve bölümleri icra iflas kanunu uyarınca belirlenmiştir. 2004 sayılı bu kanunun 285 ila 309. maddelerine göre konkordato 4 bölümden oluşur.

 
  • Mal varlığını terk ederek konkordato ilan etmek
  • İflas sonrası konkordato ilan etmek
  • Adi konkordato ilan etmek
  • Uzlaşma yoluna giderek yeniden yapılandırma ile konkordato ilan etmek
 

İlginizi Çekebilir; Kriz İletişimi ve Kriz Yönetimi İpuçları

Konkordato Nasıl İlan Edilir?

 

Bozulan piyasa şartları, döviz kurlarındaki dalgalanma ve mücbir sebepler gibi pek çok değişken şirketlerin mali durumunu bozabilir. Böylesi bir durumla karşılaşan ve elinde olmayan nedenlerle işi bozulan şirketler borçlarını ödemek isteyebilirler. Böylesi bir durumda, şirketler konkordato ilan edebilir. Konkordato süreci, mahkeme kararı ile, hukuk güvencesi altında ve yapılan konkordato anlaşması uyarınca işler. Borçlu şirket mal beyanı, borç çizelgesi, alacak-verecek tablosu hazırlayarak yetkili mahkemeye sunar.

 

İlginizi Çekebilir; İflas Etme Sebepleri Nelerdir?

 

Konkordato Talebi İçin Hangi Mahkemelere Başvurulur?

 

Alacaklı şirketler, konkordato talep edecekleri iflasa tabi şirketlerin bulunduğu ildeki Asliye Ticaret Mahkemesinden işlem yapabilir. Yurtdışı merkezli,iflasa tabi şirketlerden konkordato talep etmek için ise Türkiye’deki şubesinin bulunduğu ilden başvuru yapılır. Birden fazla şubesi olan şirketler için ise merkez şubenin bulunduğu il esas alınarak, orada bulunan Asliye Ticaret Mahkemesinde işlem yapılır.

 
Konkordato Hangi Mahkemelerde Yapılabilir
 

Konkordato Süresi Ne Kadardır?

 

Konkordato talebi için geçici süre ve kesin süre vardır. Yasada belirtilen zorunlu evraklar ve belgeler tamamlanıp mahkemeye ibraz edildikten sonra, konkordato ilan eden şirkete 3 ay geçici süre verilir. Talep edilirse bu süreye 2 ay daha eklenebilir ve toplamda 5 aya kadar süre verilebilir.

 

Geçici sürede kalıcı konkordato süresi nedir sorusuna cevap aranır. Mahkemece atanmış konkordato komiseri alacak miktarı ve alacaklıların sayısına bakarak konkordato sürecinin başarıyla sonuçlanıp sonuçlanmayacağına dair rapor hazırlar. Rapor sonucuna göre kesin konkordato süresi 1 yıl uzatılır. Bu 1 yıllık süreye ilaveten 6 ay daha ek süre istenebilir ve sonuçta toplam konkordato süresi 23 aylık bir zaman dilimine yayılabilir.




 

 Konkordato Ne Kadar Sürer

Konkordato Komiseri Hangi Görevleri Yürütür?

 
  • Konkordato sürecinin sağlıklı yürütülmesine katkı sunar.
  • Borçlunun faaliyetlerini gözetler.
  • Kanunun usule uygun işlemesine yardımcı olur.
  • Mahkemenin istediği konularda ve uygun gördüğü zaman dilimlerinde konuyla ilgili rapor sunar.
  • Konkordato süreci ile ilgili bilgileri ve konkordato ilan eden şirketin mali durumunu düzenli olarak alacaklılarla paylaşır.
 

Konkordato Nasıl Tasdik Edilir?

 
  • Borçlunun, konkordato ilan etmek yerine iflasını ilan etmesi durumundan alacaklıların tahsil edebileceği olası tutardan daha fazla olacağı anlaşıldığı durumlarda
  • Borçlunun ödemesi gereken para ile ödeyebileceği paranın orantılı olduğu durumlarda
  • Malvarlığı terki kapsamında, konkordato ilanı ile nakte çevrilebilecek tutarın iflas ilanından sonraki tutardan fazla olması durumlarında konkordato ilanı tasdik edilir.
 

İlginizi Çekebilir; E-ticarette Müşteri Arttırma Teknikleri

 

Konkordatonun Tasdik Edilmesi Ne Demektir

 

Konkordatonun bağlayıcı olabilmesi için tasdik kararı gerekmektedir. Tasdik kararı, konkordato talebinin alacaklılar tarafından kabul edildiğine, mahkemece onaylandığına işaret eder.

 

Konkordato ilanı tasdik edildiğinde borçlu taraf, alacaklıların kabul ettiği oranda borçlarından kurtulmuş olur. Konkordatonun tasdik edilmediği ve mahkeme tarafından reddine karar verilen durumlarda borçlu şirket iflas ilan edebilir. Borçlunun iflas ilanındaki doğrudan sebepler yeterli bulunursa, ticaret mahkemesi resen iflas kararı verebilir.

 
Konkordato Tasdik Edilmesi Ne Anlama Gelir
 

Konkordato Sürecinden Muaf Alacaklılar Kimlerdir?

 

Mali durumu bozulan şirketlere,kendini toparlaması ve ticari faaliyetlerini yeniden yürürlüğe koyması için verilen süreye konkordato dendiğini ve bu süreçte alacaklıların para tahsil edemediğini biliyoruz. Ancak bazı durumlarda, bazı kişiler konkordato sürecinden muaftır.

 
  • İşçilik alacakları ve hak edişleri,
  • Borçlu şirketin yardım derneği ve benzeri kurmak için ya da var olana destek olmak için borçlandığı dernek ve kurumların alacakları,
  • Konkordato ilanından önceki son bir yıllık süreçte hak edilmiş nafaka ve benzer alacaklar konkordato ilamından muaftır.
 

Kimler Konkordato İlan Edebilir?

 

Konkordato yasal bir haktır ve iflas etme zorunluluğu taşımaz. Borçlu firmalar, iflasa tabi olsa da olmasa da konkordato isteyebilirler. Diğer yandan alacaklıların da, borçlu şirketlerde konkordato isteme hakkı vardır.
 

 Kimler Konkordato İlan Edebilir

Alacaklılar için Konkordato Talebi

 

İflas durumunun kabulünü talep eden tüm alacaklılar, borçlu şirketlerin konkordato ilamını isteyebilir ancak bunun için gerekçeli bir dilekçe hazırlamak zorundadır. Bu dilekçe ile işleme alınan talep mahkemece incelenir ve belgelerin eksiksiz olması durumunda borçlu tarafın malvarlığı üzerinde gerekli tedbirler alarak belirli bir süre tanır.

 

Gecici mühlet kararı olarak bilinen bu süre Basın İlan Kurumu Resmi Portalı ve ticaret sicil gazetesi aracılığıyla duyurulur. Onaylanan konkordato talebi;

 
  • Sanayi Odası
  • Türkiye Bankalar Birliği
  • Sermaye Piyasası Kurulu
  • Türkiye Katılım Bankaları Birliği
  • Tapu Müdürlüğü
  • Ticaret Sicili Müdürlüğü
  • Taşınır Kıymet Borsası
 

başta olmak üzere tüm ilgili kurumlara bildirilir. Talebin işleme konulmasından sonra konkordatonun başarıyla sonuçlanmasının mümkün olduğu durumlar için borçluya 12 aylık kesin süre verilir.

 

İlgili İçerik: Ticaret Sicil Gazetesi Nedir?
 

 Alacaklılar İçin Konkordato Talebi Nasıl Yapılır

Konkordato Ve İflas Erteleme Arasındaki Farklar

 

Konkordato zaman zaman iflas erteleme kavramı ile karıştırılmaktadır ancak ikisi arasında temel süreç farkları bulunur.

 
  • İflas erteleme yalnızca anonim şirketlerine verilen bir haktır konkordato hakkından ise şahıs şirketleri de yararlanabilir.
  • Konkordato maliyesi, iflas maliyetine göre oldukça düşüktür.
  • İflas ilamı borçlunun birikim hakkını elinden alırken, konkordatoda bu hak devam eder.
  • İflas erteleme sürecinde borç faizi işlemeye devam ederken konkordato sürecinde faiz işlemez.
  • İflas erteleme 5 yıllık bir sürece yayılabilir, konkordato ilamında bu süre maksimum 23 aydır.
 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

E-Ticaret için en doğru altyapı
Hemen Şimdi

E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın

21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!

15 Gün Ücretsiz Deneyin!
<