Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Ticaret Sicil Gazetesi Nedir?

Güncelleme Tarihi: 09.05.2023

İçindekiler;

Ticaret Sicil Gazetesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından tatil günleri haricinde çıkartılan bir gazetedir. Ticaret Sicil Gazetesi içerisinde; kanun, mahkeme kararı, ilanlar ve iflas kararları yer almaktadır. Bununla beraber şirket kuruluşu, ortaklık, adres değişiklikleri, yönetici değişikliği ve yetki değişikliği gibi şirket haberleri de yayımlanmaktadır.

 

İlginizi Çekebilir: Güven Damgası Nedir?

 

Ticaret Sicil Gazetesi Nedir?

 

Ticaret Sicil Gazetesi’nde İlan Nasıl Verilir?

 

Ticaret sicil gazetesi nedir adlı yazımızın bu bölümünde sizlere Ticaret Sicil Gazetesi’nde nasıl ilan vereceğiniz hakkında bilgi vereceğiz.

 

Ticaret Sicil Gazetesi’ne ilan verebilmeniz için Ticaret Sicil Gazetesi’nde ilan verebilme sıfatı olan kişiler arasında yer almanız gerekmektedir. Ticaret Sicil Gazetesi’nde ilan verebilecek olan kişiler;

 
  • Resmî Kurumlar
  • Mahkemeler
  • Kamu Tüzel Kişileri
 

Arasında yer alıyorsanız eğer sizler de Ticaret Sicil Gazetesi’nde ilan verebilirsiniz. Bununla beraber iflas veya konkordato ilanları için ilan verecek kişiler arasında da iflas memurları yer almaktadır. İflas memurları mahkeme kararları ile Ticaret Sicil Gazetesi’nde ilan verebilmektedir.

 

Ticaret Sicil Gazetesi’nde nasıl ilan verilir sorusuna gelelim. Ticaret Sicil Gazetesinde ilan vermek isteyen kişiler;

 
  • İlk olarak Ticaret Sicil Gazetesi tarafından paylaşılan örnek ilan metinlere göre ilanlarını düzenlemesi gerekmektedir.
  • İlgili düzenleme yapıldıktan sonra kelime bazlı hesaplama yapılmalıdır. Örneğin Şirket kurulma ilanları için 1 kelime ücreti 0,35 TL olduğu için 100 kelimelik bir ilan metni için 35 TL ilan ücreti bulunmaktadır.
  • İlgili ilan ücreti Ticaret Sicil Gazetesi’nin banka hesaplarına yatırılmalıdır.
  • İlan ücreti yatırıldıktan sonra ilan metinlerinin asılları Ticaret Sicil Gazetesi Müdürlüğüne gönderilmelidir.



Not: Ticaret Sicil Gazetesi’ne ilan metinleri gönderilirken ilgili ilanların asıllarının gönderilmesine dikkat etmeniz oldukça önemlidir. Ticaret Sicil Gazetesi Müdürlüğü Faks ile gönderilen metinleri kabul etmemekte ve işleme almamaktadır.

 

Ticaret Sicil Gazetesinde ilan yayımlamak isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken başka bir unsur da ilgili ilanın gönderilme şeklidir. Ticaret Sicil Gazetesi Müdürlüklerine MERSİS üzerinden ilanınızı gönderdiğiniz takdirde genellikle 2 saat içerisinde ilgili ilanınız işleme alınmakta ve Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayımlanmaktadır.

 

İlginizi Çekebilir: E-ticaret Siteleri 1 Ocak'tan İtibaren Vergiden Muaf

 

İlginizi Çekebilir: E-ticaret Sitesi Kurmak İçin Gerekenler (2021 Yeni)

 

Ticaret Sicil Gazetesi İlan Nasıl Verilir

 

Ticaret Sicil Gazetesi İlan Ücretleri

 

Her gazetede olduğu gibi Ticaret Sicil Gazetesi’nde de ilan ücretleri bulunmaktadır. Yeni kurulan şirketlerin vereceği ilanlarda veya var olan şirketlerdeki bir değişikliğe yönelik verilecek ilanlarda ticaret sicil gazetesi ilan ücretleri değişiklik göstermektedir.

 

Ticaret Sicil Gazetesi İlan Türü 

İlan Ücreti 

Şirket İlanları 

0,77 TL –(Kelimesi) 

Şirket Kurulma İlanları 

0,35 TL –(Kelimesi) 

Kooperatif İlanları 

0,40 TL –(Kelimesi) 

Kooperatif Kurulma İlanları 

0,25 TL –(Kelimesi) 

Şahsın Ticarete Başlama İlanları 

100 TL –(Maktu) 

Tekno Girişim Sermaye Desteğiyle Kurulan Şirketlere ve Gerçek Kişilere Yönelik İlanlar 

0,01 TL –(Kelimesi ve Beher Gazete Bedeli) 

Ticareti Terk 

Ücretsiz 

Resen Tescil 

Ücretsiz 

Düzeltme İlanları 

Ücretsiz 

Ticaret Sicil Gazetesi Satışı 

4,50 TL 

 

Ticaret sicil gazetesi tarafından belirlenen ilan ücret tarifesidir. Ticaret sicil gazetesinde ilan verirken ücret tarifesi ile ilgili değişiklikler yapılmaktadır. Bu istisnalar şunlardır;

 
  • Ticaret sicil gazetesinde yayımlanacak ilanlar kalkınmada öncelikle bölgelerde bulunan ticaret sicil müdürlüğünün faaliyet bölgesi içerisinde yer alan işletmelere yönelik ilan ücretlerinde %10 indirim uygulanmaktadır.
  • Ticareti Terk, Kapanış, Resen Tescil ilanlarında yayım bedeli bulunmamaktadır. Bu tür ilanlar ücretsiz bir şekilde Ticaret Sicil Gazetesinde yayımlanmaktadır.
  • Kooperatiflere, Şahıs şirketlerine ait ilanlar Ticarete Başlama ilanlarının ücreti üzerinden hesaplanmaktadır.
  • İlan metni içerisinde bulunan kelime sayısı ve kelime ilan ücreti çarpılarak ve istenilen gazete sayısı ile gazete bedeli hesaplanarak ücret hesaplaması yapılmaktadır.
 

İlginizi Çekebilir: KOSGEB E-ticaret Desteği Nedir ve Nasıl Alınır?

 

İlginizi Çekebilir: İş Kurma Kredisi Veren Bankalar 2021

 

Ticaret Sicil Gazetesi İlan Ücretleri Nelerdir

 

Ticaret Sicil Gazetesi Üyelik

 

Ticaret Sicil Gazetesine üye olmak isteyen kişilerin ilk yapması gereken şey Ticaret Sicil Gazetesi internet sitesine giriş yapmaktır. Sonrasında Giriş bölümüne tıklanmalı ve ardından üye ol butonuna basılmalıdır. Ticaret Sicil Gazetesine Üye Olma işlemini tamamlamak isteyen kişilerin;

 
  • Üye Türü
  • Unvan ve Ad Soyad Bilgisi
  • Ticaret Sicil Numarası ( Zorunlu bir alan değildir)
  • E-posta adresiniz
  • Şifre Bilgileriniz
 

İstenmektedir. Bu bilgileri sisteme girdikten sonra Kayıt butonuna tıklamanız ve üyeliğinizi aktif etmeniz gerekmektedir.

 

İlginizi Çekebilir: e-Fatura, e-Arşiv Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gereken 10 Madde

 

Ticaret Sicil Gazetesi Üyeliği Nedir

 

Ticaret Sicil Gazetesi İlan Görüntüleme

 

Ticaret Sicil Gazetesi tarafından sunulan bir hizmetlerden bir diğeri de Ticaret Sicil Gazetesi İlan Görüntüleme servisidir. Ticaret sicil gazetesinde yayımlanan ilanları görüntülemek için Ticaret Sicil Gazetesi internet sitesi üzerinden sisteme giriş yapmanız gerekmektedir.

 
  • Ticaret Sicil Gazetesine yazımızın üst bölümünde anlattığımız gibi üye olarak ya da e-devlet aracılığı ile giriş yapabilirsiniz.
  • Sisteme giriş yaptıktan sonra İlan Görüntüleme sekmesine gelmeli ve sizlerden istenen bilgileri yazmanız gerekmektedir.
 

Ticaret Sicil Gazetesinde ilan görüntülemek için Sicil müdürlüğü, Ticaret Sicil Numarası, Ticaret Unvanı (5 karakterden fazla yazılmalıdır) gibi bilgiler sisteme girilmelidir. Bu bilgiler sisteme girildikten sonra arama butonu ile Ticaret Sicil Gazetesi ilan görüntüleme işlemleri yapılabilmektedir.

 

Ticaret Sicil Gazetesi’nde bulunan ilanlar arasında dilediğiniz takdirde mahkeme, icra ve iflas daireleri tarafından paylaşılan ilanlarda arama yapabileceğiniz gibi tarih aralığı seçerek de sorgulama yapabilirsiniz. İlan araması yaparken dikkat etmeniz gereken unsurlar şunlardır;

 
  • Ticaret Sivil Müdürlüğünün seçilmesi zorunlu bir alandır.
  • Aramanızı yaparken istenen ticaret sicil numarası veya ticaret unvanı bilgilerinden birini sisteme girerek arama yapabilirsiniz.
  • Sicil numarası ile yapılacak olan aramalarda arama yapmak istediğiniz firmanın sicil numarasından sonra % işareti koyarak hızlı ve kolay bir şekilde arama gerçekleştirebilirsiniz.
  • Türkçe karakterler ile yapılan aramalarda bir problem yaşanmamaktadır.
  • İcra veya İflas daireleri nezdinde bir sorgulama yapıyorsunuz eğer il, ilçe seçimi yapmalı ve sicil numarası olarak dosyanın numarasını yazmalısınız.
 

Ticaret Sicil Gazetesi İlan Nasıl Görüntülenir

 

Ticaret Sicil Gazetesi Unvan Sorgulama

 

Ticaret Sicil Gazetesi’nin hizmetlerinden bir diğeri de Ticaret Sicil Gazetesi Unvan sorgulama hizmetidir. Ticaret sicil gazetesi üzerinden unvan sorgulamak isteyen kişilerin de ilk olarak Ticaret Sicil Gazetesi sistemine girmesi gerekmektedir. Girişinizi yaptıktan sonra;

 
  • Unvan
  • Güvenlik Kodu
 

Bilgilerini sisteme girerek sizler de Ticaret Sicil Gazetesi’nde Unvan Sorgulama yapabilirsiniz. Ticaret Sicil Gazetesi’nde unvan sorgulama yapacak olan kişilerin dikkat etmesi gereken hususlar ise şunlardır;

  • Bir Ticaret Unvanı daha önceden tescil edilmiş firmanın unvanına benziyorsa ayır edici ek kullanılmak zorunludur.
 

Örneğin; Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş, ticari unvanı daha öncesinde firmamız tarafından alınan bir unvan olduğu için Ticimax Bilişim Teknolojileri ve Turizm A.Ş gibi bir ticaret unvanı almanız mümkün değildir.

 
  • Ticaret Unvanı alırken ve sorgulama yapılırken yabancı dil veya Türkçe gibi herhangi bir ayrım yapılmamaktadır. Ticaret unvanınızı alırken yabancı kelimeler içeren unvanları da sorgulayabilir ve alabilirsiniz.
  • Anonim veya limited şirketleri için bir ticari unvan alacaksanız eğer ticari unvanınızda işletmenizin konularından birisini yer alması ticari unvan almanız için yeterli olacaktır.
  • Ticari sicili silinmiş bir ticaret unvanı almak için ise 5 yıl bekleme zorunluluğu vardır. Yani ticaret sicilinden silinmiş olan bir markanın unvanını almanız için kapanıştan sonra 5 yıl geçmesi gerekmektedir.
  • Bir ülke adını içeren ticari unvan almak istiyorsanız eğer ilgili ülkenin yetkili makamları ( büyükelçilik, cumhurbaşkanlık) tarafından izin belseniz olması gerekmektedir.
  • Ticari unvan sorgulama esnasında almak istediğiniz ticari unvanın ahlaka, tarihi değerlere, ulusal çıkarlara ve tarihi değerlere uygun olması gerekmektedir. Bunlara aykırı bir ticari unvan sorgulaması yapılsa da alınmasına izin verilmemektedir.
 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax