Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Lovemark Nedir, Nasıl Lovemark Olunur?

Güncelleme Tarihi: 08.01.2024

İçindekiler;

Lovemark kavramının son yıllarda ortaya çıkmasının sebebi tüketici davranışlarının şekil değiştirmesi ve yaşanan dijitalleşme ile farklı bir boyuta ulaşmasıdır. Tüketicilerin satın alma davranışları, alışkanlıkları işletmelerin de bünyelerinde köklü değişikliklere gitmelerine zemin hazırlamaktadır.

Tüketicilerde oluşan bu bilinç duygularla birleşince ortaya love mark kavramı çıkmıştır. İşletmeler için üzerinde durulması gereken bir konu olan lovemark nedir konusuna aşağıda detaylı olarak değindik.



 Lovemark Nedir, Nasıl Lovemark Olunur?

 

Lovemark Nedir?

 

2005 yılında Kevin Roberts tarafından kullanılmaya başlanan Türkçe ifadesiyle “Aşk Markası” olan love mark tüketici ile marka arasında oluşan duygusal bağı ifade etmektedir.

 

Kevin Roberts lovemark’ı 3 temel unsur üzerine temellendirmiştir. Bunlar; duygu, gizem ve samimiyettir. Roberts markaların kalıcılık ve hatırlanan bir değer oluşturması için duygulara hitap etmesini savunmaktadır. Markaların saygının yanında sevilmesi gerektiğini savunan Roberts, bu üç unsurun markalara saygının yanında sevgiyi de getireceğini söylemektedir.

 

Gizem: Markalar ürün ve hizmetlerle tüketiciyi şaşırtmalı ve aynı zamanda dikkatini çekmelidir. Harika ve şaşırtıcı hikayeler ile tüketicinin daha fazlasını istemesi sağlanmalıdır. Lovemark olarak müşterilere ilham vermeli ve iyi hissettirmeyi amaç edinmelidir. Tüm insanlığa fayda hissini geçirmelidir.

 

Duygu: Marka ile müşteri arasında bir bağ kurmak için ürün veya hizmetin müşteride bırakacağı his oldukça önemlidir. Bu yüzden markanın tadı, görünüşü, hissiyatı, kokusuyla müşterilerin duyularına hitap etmelidir.

 

Samimiyet: Marka ile müşteri arasında farklı kanallar vasıtasıyla oluşturulan iletişim ve diyalog ile bağ oluşturmaktır. Empati, bağlılık, tutku, ilham vermek gibi duygular açığa çıkarılmalıdır.

 

Bir markanın lovemark olma potansiyelini arttıran diğer unsurlar

 
  • Markanın güvenirliliği
  • Markanın tutarlılığı
  • Markanın müşteriyle kurduğu iletişim
  • Markanın fark yaratması ve ilham vermesi
  • Markanın müşterinin isteklerine karşılık vermesi
  • Markanın müşteriye kendini değerli hissettirmesi
  • Markanın değer sunması
  • Markanın sadık olması
 

Lovemark Nedir

 

Lovemark Olma Yolunda Değişen Tüketici Davranışlarının Yeri Nedir?

 

Lovemark olma yolunda ilerleyen markalar için tüketici davranışlarını iyi takip etmeli, özellikle hedef kitlenin ölçümlenmesi için değişen dinamiklerin farkında olmalıdır. Günümüz tüketici davranışları incelendiğinde 3 tür satın alma davranışı gözlenmektedir.

 

Bilinçli satın alma: Tüketiciler bir ürün satın almadan önce ürün hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istemektedir. Ayrıca online alışverişte bilinçli bir hale gelen tüketici; ürünün fiyatı, nereden geldiği, kimin sattığı, fiyat karşılaştırması, teslimatı gibi pek çok konuda detaylı inceleme yaparak satın alma işlemini gerçekleştirmektedir.

 

Online alışveriş artışı: Hızlı dijitalleşme ve pandemi ile birlikte online alışveriş alışkanlığı pek çok tüketici grubunda artık alışılmış bir davranış haline gelmiştir. Hızlı ve online alışveriş deneyimini benimseyen tüketiciler araştırmacı olduğu kadar bir tık ile ürünü satın alma eğilimindedir.

 

Yeni deneyim arayışı: Artan online alışveriş seçeneği arasında tüketiciler yeni deneyim arayışındadır. Tüketicilerin alışveriş deneyimlerinde bir markaya bağlanmaları önemlidir. Bu bağlanma duygusunu markalar yapacakları çalışmalar ile oluşturabilirler. Tüketiciler için marka ile etkileşim kurmak bağ oluşturmak açısından önemlidir.

 

İlgili İçerik: Marka Sloganı Yaratırken Dikkat Edilmesi Gereken 5 Şey

 

İlgili İçerik: 5 Adımda İnternette Kendi Markanızı Yaratın



 Lovemark Değişen Tüketici Davranışları

 

Tüketicilerin Bir Lovemark’ta Aradığı Özellikler Nelerdir?  

Markalar için olduğu gibi tüketiciler için de bir lovemark kolay oluşmamaktadır. Çünkü tüketiciler bir markayla duygusal bağ kurmak için uzun bir süreç ve deneyime ihtiyaç duyar. Ürün, hizmet ve marka imajı birbiriyle tutarlı olmalıdır. Bir marka, maddiyattan çok bir aşk markası haline gelmek için maddiyattan çok daha fazlasını vaat etmelidir.

 

Marka ile tüketici arasında sıkı bir ilişki oluşmalıdır. Markalar müşteri memnuniyetini öncelik edinmelidir. Tüketiciler sosyal sorumluluklarını yerine getiren şirketler ile özdeşleşme eğilimdedirler. Bu nedenle marka itibarı için işletmelerin sosyal sorumluluk projelerine emek harcaması gerekir.

 

İlgili İçerik: Müşteri Memnuniyetini Arttırma Teknikleri

 

İlgili İçerik: E-ticarette Müşteri İlişkileri Yönetiminde Dikkat Edilmesi Gereken 10 Konu



 Lovemark Aranan Özellikler

 

Lovemark Nasıl Olunur?

 

Aşk markası oluşturmanın özüne bakıldığında satılan ürün ve hizmetler aracılığıyla müşteride duygu oluşturmaya odaklanma biçimidir. Aşk markası olmak için ürün ve hizmetlerine olan saygı ve sevgiyi artırmalıdır.

 

Saygı markaya itibar ve güven katarken sevgi ise bağlılık katacaktır. Bu iki duygunun oluşumu lovemark olmada kilit iki noktadır. Bir markaya duyulan sevgi ve saygı ise sonuç olarak markaya sadık müşteriler getirmektedir.

 

Markaların lovemark olma yolunda yapması gerekenler

 

Ürün ve hizmeti doğru yansıtmak: Lovemark olma yolunda bir markanın oluşumundan itibaren ürün, hizmet ve markasını nasıl ve ne şekilde yansıtacağı, hedef ve amaçları oldukça kilit bir noktadadır. Ürün ve hizmetlerinizi önce sizin tanımanız ve müşterideki duygularını nasıl şekillendireceğiniz markanıza yükleyeceğiniz anlam ile ilgili olacaktır.

 

Müşteriyi tanımak: Markaların müşteri yolculuğunun her aşamasında müşteriye belirli kanallar ve araçlarla dokunması oldukça önemlidir. Müşterileri tanımak, müşteri beklentilerine doğru karşılık vermek de önemlidir. Bunu başarmak için müşteri geri bildirimlerinden yararlanmak faydalı olacaktır.

 

Müşteriye dokunmak: Kişiselleştirilmiş ve orijinal hizmetlere yönelmek lovemark olma yolunda önemli adımlardır. Bir ürün ya da hizmette müşteriye ilham vermek, müşterinin hayatına dokunmak ve bu mesajı doğru olarak hissettirmek lovemark oluşumunda etkili yöntemlerdendir.

 

Markayla bir hikaye yaratmak: Markanızla bir hikaye yaratmak ve bu hikaye ile müşterilerinizle bağlantıya geçmek güçlü bağlar oluşturmada etkilidir.

 

İlgili İçerik: Marka Elçisi Nedir, Marka Elçisi Nasıl Olunur?



Lovemark  Nasıl Lovemark Olunur?

 

Müşteriyle Duygusal Bağ Nasıl Kurulur?

 

Lovemark özünde müşteriyle duygusal bağ kurmaya odaklanmaktadır. Bunu yapmak için ürün ve hizmetleri tüketicilere aktarırken duygulara hitap etmek sonuç almada önemli olacaktır. Yapılan araştırmalara göre duygu eyleme akıl ise sonuçlara götürmektedir. Bu kanıya göre duyguların satın alma üzerinde etkisi büyüktür.

 

Bir lovemark olabilmek için markanın şu soruları cevaplandırması gerekmektedir.

 
  • Marka neye benziyor?
  • Kulağa nasıl geliyor?
  • Nasıl hissettiriyor?
  • Tadı ve kokusu nasıl?
 

Lovemark örnekleri nelerdir dediğimizde ulusal ve uluslararası pek çok marka günümüzde duyguları uyandırmayı başarmıştır. Örneğin bir lovemark örneği sayılabilecek Apple’ın yeni ürünlerini piyasaya sürmesini bekleyen milyonlarca tüketici mevcut. Bu üründen çok marka ile oluşan duygusal bağlılığı göstermektedir. Apple günümüzde pek çok tüketici için bir yaşam tarzı haline gelmiş durumdadır.

 

İlgili İçerik: Başarılı Markaların 6 Ortak Özelliği

 

Lovemark Duygusal Bağ

 

Lovemark Olmanın Markalara Sağladığı Faydalar Nelerdir?

 

Lovemark olmanın sektörde ve müşteri gözünde önemi büyüktür. Markalara uzun vadede güvenilir bir kalıcılık vaat eder. Öte yandan müşteriler ile kurulan duygusal bağ kolay olmasa da uzun yıllar süren kalıcı alışveriş ilişkilerine zemin hazırlar. Aşk markası olmak bir markanın başarısının anahtarıdır. Aşk markası olmanın birkaç faydasını aşağıda sıraladık;

 
  • Uzun vadede kalıcı sektör kalıcılığı
  • Markaya değer ve anlam katmak
  • Marka itibarı ve güveni oluşturmak
  • Uzun vadeli kalıcı müşteri sadakati
  • Müşteri memnuniyeti
  • Sektörde marka farkındalığı
  • Hedef kitleye ulaşmada kolaylık
  • Yeni ürün ve hizmetlerin tanıtımında etkili olmak
 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax