Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Marka Farklılaştırma Stratejileri Nelerdir?

Güncelleme Tarihi: 12.07.2023

İçindekiler;

Marka farklılaştırma stratejileri, rakipleri ile rekabete giren ve bu rekabette başarılı olmak isteyen markaların pazarlama stratejileri arasında yer alın. Günümüzde birçok marka rakiplerinden farklılaşmak için;

 
  • Ürün farklılaştırması
  • Hizmet farklılaştırması
  • Kanal farklılaştırması
  • Pazar farklılaştırması
 

Gibi stratejiler geliştirir. Böylece ticari faaliyet gösteren markalar rakiplerinden farklılaşarak markalarını daha üst konuma taşıma fırsatı yakalar. Fakat marka farklılaştırma stratejilerinden yararlanmak isteyen işletmelerin dikkat etmesi gereken birçok önemli nokta bulunur.

 

Marka Farklılaştırma Stratejileri Nelerdir adlı bu yazımızda sizlere markanızı rakiplerinizden farklılaştıracağınız stratejiler hakkında bilgi vereceğiz. Bununla beraber stratejinizi oluştururken neleri göz önünde bulundurmanız gerektiğinden bahsedeceğiz. Siz de bu yazımızı inceleyebilir ve markanızı rakiplerinizden farklılaştırarak bulunduğunuz pazarda üst konumlara taşıyabilirsiniz.

 

Marka Farklılaştırma Stratejileri Nelerdir?

 

Marka Farklılaştırma Nedir?

 

Marka farklılaştırması, aynı sektörde faaliyet gösteren markalardan farklılaşmak için ürün, servis, hizmet, kanal, pazar gibi alanlarda önemli değişiklikler yapılmasına verilen isimdir.

 

Genellikle markalar farklılaştırma stratejilerini belirlerken rakiplerinin güçlü yanlarını ve zayıf yönlerini tespit etmek için analizler yapmaktadır. Bunun sonrasında ise ilgili alanlarda markalarını farklılaştırarak rakiplerinden üst konuma gelmeyi hedeflemektedir. Bu nedenle marka farklılaştırma stratejileri geliştirmek isteyen işletmelerin ilk önem vermesi gereken şeylerin başında rakip analizi yer almaktadır.

 

Marka Farklılaştırma Nedir

 

Rakiplerinizi Analiz Edin

 

Markanızı rakiplerinizden farklılaştırmak ve daha üst konuma taşımak istiyorsanız önem vermeniz gereken konu rakip analizidir.

 

Rakip analizi; Aynı sektörde faaliyet gösteren işletmelerin ürün fiyatlandırması, kampanyaları, sosyal medya paylaşımları, satış kanalları, satış yaptığı pazarlar, güçlü ve zayıf yönlerini tespit etmenizi sağlayan analizlerdir.

 

Genellikle markalar rakip analizi yaparken çoklu bir strateji geliştirebilmek için yalnızca bir rakibe odaklanmak yerine hem bulundukları pazarda güçlü olan hem de güçsüz olan rakiplerine odaklanarak bütünlükçü bir çalışma yapmaktadır.

 

Bu çalışma sayesinde işletmeler nasıl bir strateji geliştirmeleri gerektiğine karar vererek işletmelerini daha hızlı farklılaştırmaktadır. Rakip analizi yaparken işletmelerin önem vermesi gereken belirli noktalar bulunmaktadır.

 
  • Rakipleriniz kimlerdir?
  • Rakipleriniz ne tür ürünler satıyor?
  • Rakiplerinizin satış yaptığı platformlar neler?
  • Rakipleriniz ürün ve hizmetlerini nasıl ön plana çıkarıyor?
  • Rakipleriniz ürünlerini ne tür kampanyalar ile pazarlıyor?
  • Rakipleriniz hangi platformlar üzerinden dijital pazarlama yapıyor?
 

Gibi sorulara yanıt vererek sizler de rakip analizinin en büyük adımlarını tamamlayabilirsiniz. Yukarıda yer alan sorulara ek olarak nasıl soruları da üreterek rakiplerinizin güçlü ve zayıf yönlerini ön plana çıkarabilirsiniz. Böylece markanızı nasıl farklılaştırabileceğinizi bulabilir ve satış yaptığınız pazarlarda daha üst konumlara taşıyabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Rekabet Analizinin Şirketler İçin Önemi

 

Marka Farklılaştırma Rakip Analizi

 

Ürün Farklılaştırma Stratejisi Nedir?

 

Ürün Farklılaştırma Stratejisi, aynı sektörde faaliyet gösteren markaların satışını yaptıkları ürünlere ait özelliklerin bir ya da bir kaçını farklılaştırarak ve değiştirdiği stratejiye verilen isimdir.

 

Örneğin; E-ticaret sektöründe faaliyet gösteren bir işletmenin satışını yaptığı gözlüklere mavi ışık koruma özelliğini eklemesi ilgili işletmenin ürün farklılaştırma örneklerine verilecek en iyi özelliklerden birisidir. Bunun yanı sıra kadın ya da erkek giyim sektöründe faaliyet gösteren markaların kişiselleştirilmiş tişört ya da kazaklar sunması ürün farklılaştırmalarına örnek olarak verilebilmektedir.

 

Ürün farklılaştırma stratejileri ile rakiplerinden ayrılmak isteyen işletmelerin bu nedenle Pazar analizini ve hedef kitle analizini doğru bir şekilde yapması gerekmektedir. İlgili pazarda tüketicilerin ne tür ürünlere ihtiyaç duyduğu tespit edilmeli ve böylece ürün farklılaştırması yaparken bunlara uygun stratejiler geliştirilmelidir.

 

İlgili İçerik; Ürünleriniz İçin İdeal Fiyatı Bulmaya Yönelik 6 Strateji

 

Marka Farklılaştırma Ürün Farklılaştırma Stratejileri

 

Hizmet Farklılaştırma Stratejisi Nedir?

 

Ticari faaliyetlerini aynı sektörlerde yürüten işletmelerin büyük bölümü genellikle aynı hizmetleri vermektedir. Fakat günümüzde hizmet farklılaştırması yaparak markalar tüketicilere farklı hizmetleri bir arada sunarak rakiplerinden ayrılmaktadır.

 

Hizmet farklılaştırması; Markaların hizmetlerinin niteliği, süresi ve özelliklerinde yaptığı farklılıklara verilen isimdir.

 

Örneğin; E-ticaret sektöründe faaliyet gösteren bir marka rakiplerinin satın aldığı ürünlere aynı gün ulaşmak istemesi düşüncesiyle yola çıkara aynı şehirde yaşayan kullanıcılara aynı teslimat seçeneği sunarak diğer rakiplerinden ayrılabilmektedir.

 

Yapılan hizmet farklılaştırmaları sayesinde markalar hedef kitlelerine nitelikli işler ve hizmetler sunarak satışlarını arttırabilmektedir.

 

Sizler de markanızı rakiplerinizden farklılaştırmak istiyorsanız bu tür bir strateji geliştirebilir ve tüketicilerin markanıza yönelmesini sağlayabilirsiniz. Böylece hem rakiplerinizin önüne geçebilir hem de ürün satışlarınızı arttırabilirsiniz.

 

Marka Farklılaştırma Hizmet Farklılaştırma Stratejileri

 

Pazar Farklılaştırılması Nedir?

 

Günümüzde ticari faaliyet gösteren işletmelerin büyük bölümü aynı pazarlar üzerinden satış yapmaktadır. Örneğin; e-ticaret sektöründe faaliyet gösteren birçok işletmenin Trendyol ya da Hepsiburada gibi pazaryerlerinden satış yapması markaların rekabetini arttırmaktadır.

 

Pazar farklılaştırması yapmak isteyen markalar; satış yaptıkları pazarda ya da platformda yapacakları önemli değişiklikler ile kolayca rakiplerinden sıyrılabilmektedir.

 

Örneğin; E-ticaret sektöründe faaliyet gösteren rakiplerinizin yalnızca Trendyol üzerinden satış yaptığını düşünelim. Bu pazarda rekabet oranı baya fazla olacağı için markanızı farklılaştırmanız oldukça zor olacaktır. Fakat sizler Trendyol ile beraber satış yaptığınız pazara Hepsiburada’yı da ekleyerek pazarınızda değişiklikler yapabilirsiniz.

 

Bunun yanı sıra pazaryeri platformlarından satış yapmakla beraber e-ticaret sitenizi de kurarak Pazar farklılaştırması yapabilir ve böylece rakiplerinizden sıyrılabilirsiniz. Ayrıca yurtdışına satış yaparken rakipleriniz İngiltere’de satış yapıyorsa sizler de İngiltere ile beraber pazarınıza ABD’yi de ekleyebilir ve böylece farklı pazarlarda satış yaparak markanızı geliştirebilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Hedef Pazar Nedir? E-ticarette Hedef Pazar Stratejisi

 

Marka Farklılaştırma Pazar Farklılaştırma Stratejileri

 

Kanal Farklılaştırma Stratejisi Nedir?

 

Kanal Farklılaştırması, markalarını rakiplerinden farklılaştırmak isteyen işletmelerin en çok tercih ettiği farklılaştırma stratejileri arasında yer almaktadır. Kanal farklılaştırması genellikle satışını yaptığınız ürün ve hizmetlerin dağıtım kanallarında yapacağınız farklılaştırmaya verilen isimdir.

 

Kanal farklılaştırma stratejisi ile markalarını rakiplerinden farklılaştırmak isteyen işletmelerin;

 
  • Performans
  • Uzmanlık
 

Gibi alanlarda farklılaştırmalar yapması gerekmektedir. Sizler de bunlara dikkat ederek kanal farklılaştırma stratejinizi belirleyebilir ve böylece markanızı rakiplerinizden daha hızlı bir şekilde farklılaştırabilirsiniz.

 

Marka Farklılaştırma Kanal Farklılaştırma

 

İmaj Farklılaştırması Nedir?

 

İmaj farklılaştırması, aynı sektörde faaliyet gösteren işletmelerin ürünleri arasında herhangi bir fark olmamasına rağmen marka imajında yapacakları değişikler ile rakiplerinden farklılaşmasını sağlayan stratejilere verilen isimdir.

 
  • Marka Kimliği
  • Marka Dili
  • Marka Sembolleri
 

Marka imajı ile rakiplerinden farklılaşmak isteyen işletmelerin en çok kullandığı stratejilerdir. Örneğin; bir e-ticaret firmasının sürekli güvenliği ve kaliteli hizmeti ön planda tutarak markasını ön plana çıkarması imaj farklılaştırmasına verilecek en güzel örnekler arasında yer almaktadır. Bununla beraber markaların pazarlamadaki söylemleri ve hedef kitlesiyle iletişimi de imaj farklılaştırılmasını sağlamaktadır.

 

İlgili İçerik; Kurumsal Kimlik Oluşturma Rehberi

 

Marka Farklılaştırma İmaj Farklılaştırma

 

Pazarlama’da Farklılaştırma Nedir?

 

Genellikle markalar rakiplerinden farklılaşmak için pazarlama çalışmalarında da farklılaştırma stratejileri uygulamaktadır.

 
  • İçerik Pazarlaması
  • Sosyal Medya Pazarlaması
  • SEO
  • Google ADS
  • E-mail Marketing
  • SMS Pazarlaması
 

Markalarını farklılaştırmak için işletmelerin en çok kullandığı pazarlama yöntemleridir. Örneğin; rakip firmaları daha çok sosyal medya pazarlaması yapan işletmeler daha çok içerik pazarlamasına önem vererek farklı pazarlama stratejileri sayesinde hedef kitlelerine daha kolay ulaşmaktadır.

 

Marka Farklılaştırma Pazarlama Farklılaştırma

 

Ticimax ile Markanızı Rakiplerinizden Farklılaştırın

 

E-ticaret sektöründe faaliyet göstermek isteyen bir işletmeyseniz sizler de kalitesi ISO belgeleri ile tescillenen Ticimax e-ticaret alt yapıları ile e-ticaret sitenizi kurabilirsiniz. Ticimax e-ticaret paketleri içinde yer alan;

 
  • Tasarım özellikleri ve temalar
  • Mobil uygulama özelliği
  • Gelişmiş ürün yönetim sitemi
  • Lojistik ve Kargo Entegrasyonları
  • Rapor ve Analizler
 

Sayesinde markanızın diğer rakiplerinden farklılaşmasını sağlayacak stratejilerinizi geliştirebilirsiniz. Böylece rakipleriniz ile rekabetten sıyrılabilir ve markanızı daha üst konumlara taşıyabilirsiniz.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax