• Yazar Tolga Sefa Ağyıldız
  • Güncellenme Tarihi 25 Haziran 2024
  • Okuma Süresi 4 dakikada okunur

Hem iş hem de kişisel yaşamda, kişiler becerilerini geliştirmek, sürekli yeni şeyler öğrenme ihtiyacı duyarlar. Kendimizi ve hedeflerimizi gerçekleştirirken çoğu zaman bir akıl hocasına ihtiyaç duyarız. İşte tam bu noktada mentörlük kavramı devreye girmektedir. Bir mentöre sahip olmak hedefe doğru giderken rehberlik etme, tavsiyede bulunma, tecrübelerini paylaşma ve ilham olma konusunda görevler üstlenmektedir. Mentörlük hizmeti almak kişilerin; kariyer, kişisel gelişim gibi alanlarda güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Bugünkü yazımızda mentörlük nedir, mentörlük faydaları ve daha pek çok konuda bilgiler derledik.



Mentör Nedir Yöneticilerin ve Çalışanların Mentörlük Almasının Faydası

 

Mentörluk Nedir?

 

Mentör Türkçe karşılığı olarak akıl hocası anlamına gelmektedir. Mentör nedir dediğimizde daha deneyimli veya daha bilgili bir kişinin daha az deneyimli veya daha az bilgili bir kişiye rehberlik etmesine yardımcı olduğu bir ilişkidir. Mentör, hizmet verilen kişiden daha yaşlı veya daha genç olabilir, ancak belirli bir uzmanlık alanına sahip olması gerekir. Mentör, sizi destekleyebilecek, tavsiyede bulunabilecek ve yol gösterebilecek kişidir.

 

Mentörler karşılaştığınız zorluklarda size yardımcı olur, gelişmenize yardımcı olmak için anlayışlarını ve kişisel deneyimlerini kullanır. Bu ilişki bir yönetici veya patrona ektir ve daha kişisel ve gizli bir yapıdan yararlanır. Mentörlerin ömür boyu arkadaş olma potansiyeli vardır veya ilişki ancak siz bir hedefe ulaşana kadar sürebilir.

 

Mentörlük nedir dediğimizde ise başka bir kişiye kişisel gelişimini desteklemek için yardım etme ve rehberlik etme eylemi veya süreci olarak ifade edilmektedir. Mentörler kişilerin kendini gerçekleştirmesine katkılar sunar.

 

Mentörluk Nedir?

 

İyi Bir Mentör Nasıl Olmalı?

 

Bir mentörun amacı, bir kişi olarak büyümenize ve kendinizin en iyi versiyonu olmanıza yardımcı olmaktır. Bu, kişisel veya kariyer hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olmayı, sizi yeni düşünme biçimleriyle tanıştırmayı, sınırlayıcı varsayımlarınıza meydan okumayı, değerli yaşam derslerini paylaşmayı ve çok daha fazlasını içerebilmektedir.

 

Mentör, size rehberlik eden kişidir ve hayatınız ve kariyeriniz boyunca birkaç tane mentörunuz olabilir. Pek çok mentörluk türü vardır. Bir mentöru amacınıza ve hedeflerinize göre birçok farklı şekilde bulabilirsiniz. İyi bir mentör nasıl olunur dediğimizde ise size ne yapacağınızı söylemeyen, ancak kendiniz bulmanız için size rehberlik eden kişiler olmalıdır. İyi bir mentörun özellikleri şöyle olmalıdır;

 
  • İyi bir dinleyici olmalıdır.
  • Yol gösterici ve yerinde sorular sormalıdır.
  • Empati yeteneği gelişmiş olmalıdır.
  • Teşvik edici ve destekleyici olmalıdır.
  • Öz farkındalığa sahip olmalıdır.
  • Yapıcı ve dürüst geribildirim vermelidir.
 

İlgili İçerik; Beyaz Yaka Nedir? İş Hayatında Beyaz Yaka ve Mavi Yaka Arasındaki Farklar

 

İyi Bir Mentör Nasıl Olmalı?

 

Nasıl Mentör Olunur?

 

Günümüzde mentör olmak oldukça popülerdir. Peki mentör nasıl olunur? Öncelikle mentör olabilmek için belirli bir donanım ve eğitime sahip olmak gerekir. Mentörlükte aranılan özellikleri taşıyor olmak önemlidir. Bilgi, tecrübe, deneyim, uzmanlık bu konunun olmazsa olmazıdır. Mentörlük hizmeti vermek için belirli eğitimlerden geçilmesi gerekmektedir. Profesyonel eğitim merkezleri tarafından mentörlük eğitimi alınmalıdır. Bu eğitimlerde bir mentörde olması gereken özellikler ve mentörun yapması gerekenler konusunda bilgi sahibi olunur. Fakat bir mentör yaşam boyu öğrenme konusunda ısrarcı olmalı ve kendini beden dili, diksiyon, hitabet, güven verme, empati gibi alanlarda geliştirmelidir.

 

Nasıl Mentör Olunur?

 

Ters Mentörluk ve Mentee Nedir?

 

Ters Mentörlük dediğimizde 60 yaş ve üstü kişilerin iş yaşamında, şirket yönetiminde kendinden daha genç isimlerden mentörlük desteği almasına verilen isimdir. Günümüzde deneyimli şirket yöneticileri geride kalmamak, yenilikleri yakalayabilmek için ters mentörlüğe başvurmaktadır. Mentee de mentörlük kavramı altında bilinmesi gereken bir terimdir. Mentörlük hizmeti alan kişi ya da danışanlar bu alan kapsamında mentee olarak adlandırılmaktadır.

 

Ters Mentörluk ve Mentee Nedir?

 

Mentör Ücretleri Nasıldır?

 

Mentörlük hizmeti ücretli bir hizmettir ve pek çok kritere göre şekillenmektedir. Belirli bir ücret karşılığında verilen mentörlük hizmeti kişilerin hedeflerine, amaçlarına, beklentilerine ve sürece göre şekillenmiştir. Melek yatırımcı olan mentörlük hizmetinde ise ücret alınmasa da yapılan girişime ortak olma durumu söz konusu olmaktadır.

 

Mentör Ücretleri Nasıldır?

 

Mentörlük Örnekleri Nelerdir?

 

Günümüzde başarı hikayeleriyle ilham olan isimlere bakıldığında birçoğunun mentörlük hizmeti aldığı bilinmektedir. Bu isimler arasında; Mark Zuckerberg (Facebook- Meta) – Steve Jobs (apple), Larry Page (Google) gibi önemli isimler yer almaktadır.

 

İlgili İçerik; İlham Veren E-ticaret Başarı Hikayeleri

 

Mentörlük Örnekleri Nelerdir?

 

Neden Mentörlük Alınmalı?

 

Mentörlük hizmetinin kişilere sağladığı pek çok avantaj olmaktadır. Yaşamlarında ve iş yaşamlarında risk almayı, başarmaktan korkmamayı, deneyim kazanmayı, verimli çalışmayı sağlamada mentörlük desteği oldukça önemli olmaktadır. Daha sağlam ve kendinden emin adımlar atabilen kişiler böylece hedeflerine daha kolay ulaşabilirler.

 

Neden Mentörlük Alınmalı?

 

Mentörlük ve Yaşam Koçluğu Arasındaki Fark Nelerdir?

 

Yaşam koçluğunda kurulan ilişkiler ve verilen hizmet daha kısa sürelidir. 6 ay ya da 1 yıla kadar olması beklenir. Mentörlükte ise ilişki daha uzun süreli olma eğilimindedir. Bu süre bir veya iki yıl bazen daha uzun sürer. Koçluk, profesyonellerin iş başındaki performansını iyileştirmek için tasarlanmış, daha fazla performans odaklıdır. Mentörluk, sadece profesyonelin mevcut iş işlevine değil, kariyer gelişimine daha bütünsel bir yaklaşım benimseyerek ötesine bakarak daha fazla gelişim odaklıdır. Yaşam koçluğu sonuçta daha Mentörluk ilişkisinin sonucu zamanla değişebilir ve değişebilir. Spesifik, ölçülebilir sonuçlara veya değişen davranışa daha az ilgi vardır ve mentinin genel gelişimine daha fazla ilgi vardır.

   

Mentörlük ve Yaşam Koçluğu Arasındaki Fark Nelerdir?

 

Mentörlük Hizmeti Almanın Kişilere Sağladığı 10 Fayda

 

Mentörluğun faydaları, mentinin kişisel gelişiminin çok ötesine geçerek, kişilerin çalıştıkları organizasyonları olumlu yönde etkiler. Yeni bakış açılarına maruz kalma yoluyla kapsayıcılığı desteklemekten, her iki taraf için artan terfi şansına kadar, faydaları çok geniştir. Mentörlar için mentörluğun faydaları dediğimizde deneyimden elde edilen çok çeşitli kişisel gelişim faydaları mevcuttur.

 
  • Liderlik becerisi geliştirme ve güçlü iletişim becerileri
  • Artan özgüven ve öz farkındalık
  • Soru sorma sanatı
  • İyi bir dinleyici olmak
  • Başkasından öğrenmek
  • Yeni ve farklı bakış açılarına maruz kalma
  • Kişisel bir ağ büyütmek
  • Artan promosyon şansı
  • Artan iş tatmini
  • Başka bir kişiyi desteklemek
  • İleri ödeme
 

Menteeler için mentörluğun faydaları nelerdir;

 

Elbette mentörluk almaktan pek çok kazanç elde ederler. Aşağıda bu faydalara değindik.

 
  • Güçlü iletişim becerilerine sahip olmak
  • İş içinde kişisel bir ağ geliştirmenin sağlanması
  • Artan özgüven ve öz farkındalık
  • Yeni ve farklı bakış açılarına sahip olunması
  • Kendini doğru yansıtmayı öğrenebilmek
  • Hedef belirlemeyi öğrenmek
  • İş tatminin artması
  • Başkalarının deneyimlerinden ilham almak
  • İyi ve doğru sorular sormayı öğrenmek
  • Biri tarafından desteklenmek
 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

E-Ticaret için en doğru altyapı
Hemen Şimdi

E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın

21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!

15 Gün Ücretsiz Deneyin!
<