• Yazar Tolga Sefa Ağyıldız
  • Güncellenme Tarihi 24 Mayıs 2023
  • Okuma Süresi 5 dakikada okunur

Niş pazar, spesifik ihtiyaçlar, tercihler ​​veya pazardaki çoğunluktan farklı bir kimliğe sahip ürünlerden oluşan bir pazarlama tekniğidir. Yazımızdan niş pazarlama nedir ve niş pazarlama kavramı konularında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.



Niş Pazarlama Nedir, Nasıl Yapılır?

 

Niş Pazarlama Nedir?

 
 

Niş pazarlama dediğimizde küçük bir hedef kitlenin hedeflendiği, daha özel gruba hitap edilen ürün ve hizmetlerin oluşturduğu bir pazardır. Niş pazarlama örnekleri dediğimizde örneğin kadın ayakkabısı pazarı içinde birçok farklı niş bulunmaktadır. Bunlar; büyük beden kadınlar için ayakkabılar veya 1-3 yaş arası bebekler için ayakkabılar ya da deniz ayakkabısı gibi farklı nişleri içinde barındırmaktadır. Bir niş pazar tanımlamak için fiyat, demografik durumu kalite seviyesi, coğrafi durum, tutum ve değerler devreye girmektedir.

 
 

Niş pazarlama kavramı bir hedef pazara odaklanan bir reklam stratejisidir. Bu strateji, bir ürün veya hizmetten yararlanabilecek herkese pazarlama yapmak yerine, yalnızca bir gruba odaklanan stratejiler barındırmaktadır. Bir niş pazar, aşağıdaki faktörlerle niş haline gelebilmektedir;

 
  • Coğrafi alan
  • Yaşam tarzı
  • Fırsatlar
  • Uzmanlık alanı
  • Stil
  • Kültür
  • Aktivite veya alışkanlıklar
  • Davranış ve değerler
  • Demografik
  • İhtiyaç
  • Özellik azaltma veya ekleme
 

İlgili İçerik; Dikkate Almanız Gereken 5 Dijital Pazarlama Stratejisi

 
İlgili İçerik; Niş Ürün Nedir, Nasıl Bulunur?


Niş Pazarlama Nedir?

 

Niş Pazarlama Avantajları Nelerdir?

 

Niş pazar nedir sorusundan sonra niş pazarlama avantajları da değinilmesi gereken bir konudur. Rekabetin az olması en büyük avantajlarından biridir. Niş pazarlamada şirketler pazar lideri konumundadır. Bu nedenle fiyat tekelinden korunurlar. Öte yandan güçlü müşteri bağları sektör kalıcılığı ve müşteri sadakati açısından önde gelmektedir.

 

Niş pazarlama avantajları işletmelere oldukça fazladır. Bunlar arasında aşağıdaki maddeleri sayabiliriz;

 
  • Markaların fark yaratmasını sağlar.
  • Marka itibarı oluşturulmasına katkıda bulunur.
  • Niş pazarlamada rekabet azdır.
  • Sektörde rakiplerin arasından fark edilmeyi mümkün kılar.
  • Hedef kitleye ulaşılıp dokunulmasını sağlayan dinamikler barındırır.
  • Markaya değer katar.
  • İşletmelerin büyümesine ve hedeflerine ulaşmasında yardımcı olur.
  • Müşteriyle bağ kurma ve kalıcı müşteri oluşturmada etkilidir.
  • Müşteri deneyimi oluşturma, müşteri memnuniyeti sağlama konusunda etkilidir.
  • Kişiselleştirilmiş pazarlama teknikleri ile güçlü bir marka oluşturma yolunda etkilidir.
 

İlgili İçerik; E-ticarette Satışlarınızı Arttıracak 6 Pazarlama Yöntemi (2021 Yeni)


İlgili İçerik; Yeniden Pazarlama Hakkında Merak Edilenler




Niş Pazarlama Avantajları Nelerdir?


 

Niş Pazar Nasıl Bulunur?

 

Sektörünüzde bir niş pazar için bir fikir bulmak ve ortaya çıkarmak için uygulanacak bazı yollar mevcuttur. Aşağıda niş Pazar bulma konusundaki izlenilecek 4 adımı açıkladık.

 

Güçlü yönlerinizi ve ilgi alanlarınızı belirleyin: Markalar öncelikle ne sunduğunu ve hangi konuda iyi olduğunu ortaya koyarak işe başlamalıdır. En iyi niş pazarlama stratejileri, markanızın benzersiz güçlü yönlerinde ve bakış açılarında rol oynar. Bu nedenle markanızın, ekibinizin ve tekliflerinizin özel ve istisnai niteliklerini düşünün. En iyi niş pazarlama stratejileri, markanızın güçlü yönlerinde ve bakış açılarında rol oynar. Niş pazarlama, en çok bağlantı kurmak istediğiniz kişilerin bulunduğu sektöre odaklanmak için bir fırsattır.

 

Hizmet vereceğiniz kitleyi seçmek için aşağıdaki soruları cevaplayın;

 
  • Hangi sorunları rakiplerinizden daha iyi çözebilirsiniz?
  • Hangi alanda başarılısınız?
  • Hangi konuda donanımlısın?
  • Yapmaktan keyif aldıkların neler?
 

Rakip araştırması yapın: Ne tür bir niş pazarlama yapmak istediğiniz hakkında bir fikriniz olduğunda bu fikrin piyasada ne gibi bir konumda olduğunu araştırın. Bu alanda rakip olup olmadığını ve varsa bu markaların halihazırda neler yaptığını görmek için bir rekabet analizi yapın. Ayrıca hedef pazarınızda konuyla ilgili eksikliğin olup olmadığını, müşteri beklentilerinin ne derece karşılık bulduğu konusundaki cevapları alın.

 

Potansiyel müşterinizin beklentilerini analiz edin: Niş pazarlama için fikir edinmenin ve ilham almanın bir başka yolu da hedef kitlenize yakından bakmak ve gerçekten ne istediklerini ve neye ihtiyaç duyduklarını belirlemektir. İdeal müşterinizi tanımak; onlara daha iyi bir ürün, hizmet veya mesaj sunmanıza yardımcı olabilir.

 

İlgili İçerik; Dijital Pazarlama Terimleri Nelerdir?

 
İlgili İçerik; Webrooming Showrooming Nedir?



Niş Pazar Nasıl Bulunur?

 

Niş Pazarlama ile Kitlesel Pazarlama Arasındaki Farklar Nelerdir?

 

Niş pazarlama, spesifik ihtiyaçlar, tercihler ​​veya pazardaki çoğunluktan farklı bir kimliğe sahip ürünlerden oluşan bir pazarlama tekniğidir. Niş pazarlama, tek hedef pazara odaklanan bir reklam stratejisidir. Bu strateji, bir ürün veya hizmetten yararlanabilecek herkese pazarlama yapmak yerine, yalnızca bir gruba odaklanan stratejiler barındırmaktadır. Kitlesel pazarlamaya bakıldığında ise bütün pazarlar ve tüketiciler kitlesel pazarlamanın hitap ettiği geniş bir alanı tanımlamaktır.

 

Kitlesel pazarlama en geniş kitleye ulaşmak için kitle dağıtımını ve kitle iletişim araçlarını kullanırken kitlesel pazarlama, en fazla sayıda potansiyel müşteriye reklam vermeyi amaçlar. Reklam kampanyalarını ve stratejilerini geniş bir kitle için planlayan kitlesel pazarlamanın aksine niş pazarlama spesifik bir hedef kitle için reklam stratejileri belirler. Örneğin süt genel bir kitleye hitap eden bir ürünken vegan süt ürünleri daha spesifik ve niş bir pazara hitap etmektedir.

 

Kitlesel pazarlama ve niş pazarlama işletmelerin büyüklüğü ve satılan ürün ya da hizmete göre de farklılıklar arz etmektedir. Büyük ölçekli işletmeler kitlesel pazarlamaya ağırlık verirken küçük ya da orta ölçekli işletmelere bakıldığında niş pazarlama tekniklerinin ağırlıkta olduğu görülmektedir.

 

İlgili İçerik; Dikkate Almanız Gereken 5 Dijital Pazarlama Stratejisi

 
İlgili İçerik; Viral Pazarlama Nasıl Yapılır?



 

 

E-ticarette Niş Pazarlama Teknikleri Nelerdir?

 

E-ticarette niş pazarlama dediğimizde ayrıntılı hedeflemeler, kişiselleştirme, hedeflenmiş reklam kampanyaları gibi çeşitli kriterler önümüze çıkmaktadır. Aşağıda e-ticarette niş pazarlama teknikleri ile ilgili birkaç başlığı açıkladık.

 

Müşterilerinizle doğrudan iletişime geçmek: Niş Pazar e-ticarette hitap edilen müşteriyle doğrudan iletişime geçmek, ona dokunmak, sorunlarını çözmekten geçmektedir. Özellikle spesifik bir hedef pazarınızın varsa ürün ve hizmetlerinizin yanında hizmet kaliteniz ile bunu gerçekleştirmek mümkün olacaktır. Öte yandan sosyal medya da bu noktada güçlü müşteri ilişkileri oluşmasında günümüzde önemli katkılar sunmaktadır.

 

Hedefli ücretli reklamlara yatırım yapmak: E-ticarette niş pazarlama için ücretli reklam stratejinizi özelleştirmeniz gerekir. Hedef kitlenizin gerçekten arayabileceği niş ve spesifik anahtar kelimeler kullanmalısınız. Hedef kitlenize ulaşmak için anahtar kelimelerinizi yüksek hacimli anahtar kelimelerden değil, hedefli anahtar kelimelerden yana kullanmalısınız.

 

Video içerikler ile fark yaratmak: Niş pazarlamanın bir parçası olarak video pazarlamayı kullanabilirsiniz. Ürününüzü daha iyi anlatmak, akılda hiç soru işareti bırakmamak ve ne kadar özel bir ürün olduğunu göstermek için benzersiz ürün videoları hazırlamanızı tavsiye ederiz.

 

Ürün açıklama ve içerikleri: Kişilere her alanda benzersiz bir hizmet sunmak için niş pazarlamada e-ticaret sitenizdeki her alanı optimize etmeniz gerekir. ÜRün açıklamaları ve görselleri de buna dahildir. Hedef kitleniz bir ürünü satın alıp almama konusundaki nihai kararı bu alanda verecektir. Basit görülebilecek her detaya ulaştığında satın olma oranı da artacaktır.

 

SEO ve sosyal medya pazarlaması: Niş pazarlamayı oluşturan pek çok faktör vardır. Örneğin ürününüz tek bir coğrafyaya özgüyse içeriklerinizi bu noktada SEO uyumlu olarak optimize ederek arama motorlarında hedef kitlenize ulaşabilirsiniz.

 

Öte yandan sosyal medya pazarlamasında da hedeflediğiniz nişe göre uygulayacağınız reklam ve pazarlama tekniklerini göz ardı etmemelisiniz.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

E-Ticaret için en doğru altyapı
Hemen Şimdi

E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın

21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!

15 Gün Ücretsiz Deneyin!
<