Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Omnichannel Pazarlama Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler

Güncelleme Tarihi: 01.09.2022

İçindekiler;

İletişim dünyasının sınırları genişledikçe, pazarlama alanında da yeni yönelimler ve ve müşteri etkileşimleri giderek artmaktadır. Hemen her sektörün doyuma ulaşacak kadar çok aktöre sahip olması, markalar arası rekabeti arttırırken, ön plana çıkmak, farklılaşmak ve sektörde kalıcı olmak gittikçe zorlaşmaktadır. Marka ve müşterinin birlikte düşünüldüğü bu yeni tüketim anlayışında pazarlama biçimleri ve yöntemleri de değişmiştir.

 

Yeni nesil pazarlama stratejilerinden biri olan omnichannel konusunu ele alacağımız Omnichannel Pazarlama Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler başlıklı içeriğimizde omnichannel pazarlama nedir sorusunu cevaplayacak ve bir diğer pazarlama stratejisi olan multichannel ve omnichannel karşılaştırması yapacağız. Konunun detaylarına geçmeden önce, dilerseniz önce omnichannel türkçesi ne demektir ona bir bakalım.

 

Omnichannel Bilmeniz Gerekenler

 

Omnichannel Pazarlama Nedir?

 

Omnichannel, Latincede her şey anlamına gelen omni kelimesi ile İngilizcede kanal anlamına gelen channel kelimesinin birleşiminden oluşmuştur. Omnichannel türkçesi ne demek sorusuna ise bütüncül kanal olarak cevap verebiliriz. Dilerseniz bu kavramı biraz daha açalım ve omnichannel pazarlama ne demektir, onu anlamaya çalışalım.

 

OmniChannel pazarlama kısaca, tüketicilerin alışveriş deneyimlerinin tüm kanallara entegre olmasıdır şeklinde özetleyebiliriz. Omnichannel pazarlama, tüketicilere daha kusursuz, tutarlı ve bütünleşik bir alışveriş deneyimi yaşatabilmek tüm kanalların pazarlama stratejisi içinde kullanılması anlamına gelmektedir.

 

Omnichannel pazarlamada, gözlem yoluyla edinilen bilgilerin online ve offline pazarlama stratejileri doğrultusunda kullanılması ve marka planlamasının da bu stratejilere uygun olarak yapılması amaçlanır.

 

Başka bir deyişle bir mağazanın geleneksel kanaldan satış yaptığı fiziksel mağazası ile internet tabanlı satış yaptığı online mağazası bütüncül bir pazarlama stratejisi ile ele alınmaktadır. Bu yaklaşım marka planlamasında tüm kanalların birbirine paralel ilerlemesini sağlar. Omnichannel için bütünleşik kanal pazarlama stratejisi demiştik, işte burada kastedilen online ve offline kanalların bütünleşmesidir. Peki bu kanalları birleştirmek tam olarak ne ifade eder, bunu biraz inceleyelim.

 

İlgili İçerik; Dikkate Almanız Gereken 5 Dijital Pazarlama Stratejisi

 

İlgili İçerik; E-ticarette Satışlarınızı Arttıracak 6 Pazarlama Yöntemi (2021 Yeni)

 

Omnichannel Pazarlama Nedir
 

Bütüncül Kanal Pazarlama Ne Demektir?

 

Son 6-7 yılda daha sık karşılaştığımız omnichannel pazarlamayı daha iyi anlamak için dilerseniz bir örnekle açıklayalım. Bir giyim markasının fiziksel mağaza ile geleneksel kanalda da sanal mağaza ile online satış yaptığını düşünelim. Bütüncül pazarlama stratejisini bu mağazalara uyguladığımızda;

 
  • Fiziksel mağazadan satın aldığınız bir ürünü, kargo ile dilediğiniz adrese göndermelerini isteyebilirsiniz.
  • Online mağazadan satın aldığını ürünü fiziksel mağazadan teslim alabilirsiniz.
  • Online olarak satın aldığınız ürünü fiziksel mağazadan da değiştirebilirsiniz.
  • Online ve offline mağazada kullanılmak üzere hediye çeki vb alabilirsiniz.
 

İlgili İçerik; Müşteri Memnuniyetini Arttırma Teknikleri

 

Bütüncül Kanal Pazarlama Nedir

 

Omni-Channel Pazarlama Neyi Amaçlıyor?

 

Dünyanın ünlü markaları tarafından benimsenen Omnichannel pazarlama stratejisi ile tüketici deneyiminin iyileştirilmesi ve farklı kanallardaki etkileşimlerin ortak bir platform ile yönetilmesi amaçlanmaktadır. Omnichannel pazarlama ile müşteriler her kanaldan aynı deneyimi yaşama ve çok daha rahat alışveriş yapma hakkına sahip olmaktadırlar.

 

Wallmart, Nike ya da Adidas gibi büyük markalar omnichannel stratejisini başarı ile uygulayan şirketler arasında sayılabilir. Şirketlerin tüm varlıklarını bir arada sunan ve verimliliği arttıran bu sistem e-ticaret ağının genişlemesine de katkı sunmaktadır.

 

Bildiğiniz gibi e-ticaret yalnızca satış amacı gütmez. E-ticaret üzerinden gelen müşteri etkileşimi ve aktarılan kullanıcı deneyimi orta ve uzun vadede şirketlerin yapılarını iyileştirmelerinde önemli rol oynar. Ancak bu deneyimin eksiksiz sunulması ve pazarlama stratejisinin başarıya ulaşması için teknik altyapının çok iyi olması ve sistemin tam oturtulması gerekmektedir.

 

Omnichannel Pazarlama Neyi Amaçlıyor

 

Omni-Channel Pazarlama Avantajları Nelerdir?

 
  • Dijital ve fiziki kanallarda tüketici yakalayarak uçtan uca bir pazarlama anlayışı benimsemek, firmalar için büyük avantajlar sağlamaktadır.
  • Rekabetin yoğun olduğu pazarlarda müşterilerin hayatını kolaylaştıran firmalar tercih edildiği için, pazar payının korunmasına yardımcı olmaktadır.
  • Uçtan uca anlayışı ile sorunlarına her kanaldan hızlı çözüm bulan müşterilerde marka bağlılığı yaratmaktadır.
  • Şirket imajını güçlendirmektedir.
  • Firmaların operasyonel olarak yeniden düzenlenmesini sağlamakta ve daha fazla satış yapmalarına yardımcı olmaktadır.
  • Firmaların mevcut müşterilerini kaybetmesini sağlarken, potansiyel müşterileri sağladığı kolaylıklarla kendine çekmekte ve hedef kitlesini genişletmektedir.
  • Hem fiziki mağazada he de sanal mağazada aynı kampanyayı düzenleyerek daha fazla müşteri çekmekte, daha fazla ürün satmakta ve stoklarını daha hızlı eritmektedir.
  • Her mecradan ulaşılabilir olduğu için sürekli göz önünde olan firmaların marka bilinirliği artmaktadır.
  • Bütüncül pazarlama stratejisi ve sepete geri dön özelliği yarım kalan alışverişlerinde tamamlanmasını kolaylaştırdığı tüketiciler daha fazla alışveriş yapmaya sevk etmektedir.
  • Google Analytics gibi dijital reklam araçları ya da CRM (müşteri ilişkileri yönetimi) programlarını kullanarak, omnichannel pazarlama stratejisi kurmak artık çok daha kolaydır. Bu programlar stratejinin düzgün işlemesine yardımcı olduğu gibi tüketici davranışlarının gözlemlenmesini de kolaylaştırmıştır. Dolayısı ile daha rahat analiz edilebilen tüketici davranışları ile yeni pazarlama stratejileri geliştirilebilmektedir.
 

Satış raporlarının takip edilebiliyor olması, Omnichannel pazarlama için iyi bir yol haritasıdır. bu raporlar takip edilerek pazarlama bütçesi daha tutarlı uygulanmakta, ürün takibi rahat yapılmaktadır. Bütüncül pazarlama stratejisi ile hangi malın çok hangi malın az tercih edildiği bilgisine ulaşmak eskiye nazaran daha kolaydır.

 

İlgili İçerik; Alışveriş Odaklı Google Reklam Modelleri

 

Omnichannel Pazarlama Avantajları Nedir

 

Multi Channel Pazarlama ve Omnichannel Pazar Pazarlama Karşılaştırması

 

Multichannel ve omnichannel karşılaşırmasına başlamadan önce multichannel kavramına kısaca değinelim. Çok kanallı anlamına gelen multıchannel pazarlama stratejisi, birden fazla kanalda iletişim kurulduğunu belirtmek için kullanılan bir kavramdır. Omnichannel pazarlamanın, multi channel pazarlama stratejisinin biraz daha gelişmiş bir versiyonu söylemek yanlış olmaz.

 
  • Tüketici ile birden çok kanalda iletişim kurmayı amaçlayan multi channel pazarlama da yapılar birbirine karışmaz ve farklı alanlarda kendi içinde devam eder.
  • Omnichannel ise bu çok kanallı pazarlamanın birbirine entegre edilmiş bir bütün olarak sunulmasını ifade eden bir pazarlama stratejisidir.
  • Multi channel pazarlamada tüketiciler farklı kanallar yoluyla alışveriş yapabilir ve bu kanallardan iletişim kurabilirler. Ancak bu kanalların birbirini tamamlaması ya da birbiri ile kesişmesi mümkün değildir.
  • Omnichannel pazarlama stratejisinde ise müşteri istediği mecrada gezebilir ve bütün kanalların arasında dolaşabilir.
  • Multi channel pazarlamada her ne ne kadar birden fazla kanal sunulsa da aslında başından sonuna işlemin devam edebildiği tek kanal vardır. Omnichannel da ise birbirine paralel olarak ilerleyen kanallar arasında geçiş yapılabilir.
  • Omnicahannel pazarlama da daha önce de dediğimiz gibi işlemler farklı kanallarda yapılabilirken( örneğin sanal mağazadan alıp, fiziki mağazadan değiştirmek, şirketle iletişim kurmak) multi channel da bu mümkün değildir.
  • Multi channel pazarlama da tüm kanalların kendi içinde bir işleyişi vardır ve bu işletyiş birbirine karışmaz ancak omnichannel da tüm iletişim ağları ortak bir noktadan, aynı merkezden yürütülür.
  • Multi channel pazarlama stratejisini kullanmak için gelişmiş bir teknolojik altyapıya ihtiyaç duyulmaz iken, omnichannel pazarlamada gelişmiş teknolojik alt yapı ve sistem şarttır.
  • Multi Channel pazarlama günümüzde artık eski bir sistem olarak kabul edilirken omnichannel pazarlama son derece yenilikçi ve müşteri odaklı kabul edilmektedir.
 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax