Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Online Satın Alma Davranışına Etki Eden Faktörler

Güncelleme Tarihi: 29.02.2024

İçindekiler;

Online alışveriş sitelerinden ürün ve hizmet satın alan tüketiciler belirli unsurlara dikkat ederek alışverişlerini tamamlamaktadır. Bazı tüketiciler e-ticaret firmalarına güvenerek satın alma kararı verirken bazı tüketiciler ise firmalara güvenmediği için ürün satın almaktan vazgeçmektedir. Fakat e-ticaret firmaları Online Satın Alma Davranışına Etki Eden Faktörleri göz önünde bulundurarak hareket ettiğinde tüketicileri etkileyebilmekte ve satışlarını arttırabilmektedir.

 

E-ticaret yapan firmalar için hazırladığımız Online Satın Alma Davranışına Etki Eden Faktörler adlı bu yazımızda online tüketici alışveriş davranışları hakkında sizleri bilgilendireceğiz. Bununla beraber tüketici satın alma karar sürecinde nelerin önemli olduğundan bahsedeceğiz. Siz de yazımızı inceleyerek bu konular hakkında bilgi alabilir ve böylece e-ticaret sitenizde yapacağınız değişiklikler sayesinde satışlarınızı arttırabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; E-ticarette Müşteri Bulma Yöntemleri

 

Online Satın Alma Davranışına Etki Eden Faktörler

 

Online Satın Alma Süreci Nasıldır?

 

Online satın alma süreci, e-ticaret sektöründe faaliyet gösteren markaların ürün ve hizmetlerini hedef kitlesinde yer alan tüketicilere ulaştırdığı ve tüketicilerin e-ticaret sitelerini ziyaret ederek ürün satın aldığı sürece verilen isimdir.

 

Online satın alma sürecinde markaların hedef kitlesi, ürün ve hizmetleri, hedef kitleye ulaşma biçimleri, e-ticaret siteleri satışlar üzerinde etkili olan unsurlardır. Bu nedenle işletmeler hedef kitlelerine ulaştıktan sonra e-ticaret satışlarını arttırmak için tüketici davranışlarını tespit etmeli ve e-ticaret sitelerini buna uygun bir şekilde tasarlayarak satışlarını arttırmayı hedeflemelidir.

 

Online Satın Alma Süreçleri Nelerdir

 

Ürün ve Hizmet Fiyatları

 

Tüketicilerin satın alma karar sürecinde en etkili olan faktör ürün ve hizmet fiyatlarıdır. E-ticaret siteleri üzerinden alışveriş yapan tüketicilerin bir bölümü ürün ve hizmet fiyatlarını önemsemeden alışverişlerini yaparken büyük bir bölümü ise fiyatlara önem vermektedir. Fiyatlara önem veren tüketiciler ise genellikle uygun fiyatlı ürün satan işletmeler üzerinden alışveriş yapmaktadır.

 

Bu nedenle e-ticaret sektörüne girecek olan markaların ürün ve hizmet fiyatlarını belirlerken müşteri dostu fiyatları tercih etmesi gerekmektedir. Markalar;

 
  • Ürün analizi
  • Rakip analizi
  • Hedef kitle analizi
 

Gibi analizleri tamamlayarak hedef kitlelerini daha kolay tanımakta, rakipleri hakkında bilgi edinmekte ve ürünlerinin hangi fiyatlar ile satıldığını tespit edebilmektedir. Bu analizlerin ardından e-ticaret firmaları müşterilerinin bütçesine uygun bir şekilde ürün fiyatları belirleyerek online satın alma sürecinde başarılı olabilmektedir.

 

İlgili İçerik; E-ticarette Başarısızlığın Temel Nedenleri

 

Online Satın Alma Faktörleri Ürün Fiyatları

 

E-ticaret Sitesi Tasarımı

 

Online tüketici davranışları üzerine yapılan araştırmalar tüketicilerin daha çok tasarımı güven veren e-ticaret siteleri üzerinden alışveriş yaptığını gösteriyor. Genellikle internetten ürün satın alan tüketiciler kurumsal kimliğini e-ticaret sitelerine yansıtan ve profesyonel e-ticaret sitesi tasarımı yapan işletmeler üzerinden alışveriş yapıyor.

 

Bu nedenle tüketici satın alma karar sürecini iyi bir şekilde yönetmek ve satışlarını arttırmak için e-ticaret firmalarının site tasarımlarına önem vermesi gerekiyor. Site tasarımı yapılırken profesyonel bir site tasarımı ile beraber firmaların kullanıcı deneyimini de ön planda tutması önemlidir. Sizler de site tasarımınızı yaparken müşterilerinizi önemseyerek hareket edebilir ve kullanıcı deneyimini ön planda tutan site tasarımı yaparak satışlarınızı arttırabilirsiniz.

 

Online Satın Alma Faktörleri E-ticaret Sitesi Tasarımı

 

E-ticaret Sitesinde Kullanılan Renkler

 

Online satın alma sürecinde renkler de oldukça etkilidir. E-ticaret sitesi tasarımında önem verilmesi gereken renkler tüketicilerin farklı duygular hissetmesini sağlamakta ve satın alma kararına etki etmektedir.

 
Renk Duygu ve Simgelediği Alan Kullanım Alanı
Beyaz Güven verir Anne ve Bebek Siteleri
Siyah Gücü ve Lüksü Simgeler Lüks ürünler satan mağazalar
Sarı Cesaret verir Taksitlerde ve vitrinlerde kullanılır
Turuncu Acil hissi uyandırır E-ticaret sitelerinde yoğun kullanılır
Mavi Güven veri Tıp alanında ürünler satan markalarda kullanılır
Yeşil ve Kahverengi Doğallığı çağrıştırır Doğal ürünler satan firmalarda kullanılır
Kırmızı Açlık ve acil hissi uyandırır Fast food ve online market sektörlerinde kullanılır
 

Renklerin online satın alma davranışlarındaki etkileridir. Bu nedenle e-ticaret sitesi tasarımında markalar sektörlerine, ürün ve hizmetlerine göre renklerin tüketici davranışları üzerindeki etkilerini anlamalı ve buna uygun bir şekilde site tasarımı yapmalıdır. Bu etkileri göz önünde bulundurarak tasarımlarını yapan işletmeler ürün ve hizmet satışlarını kolay bir şekilde arttırabilmektedir.

 

E-ticaret Sitesinin Hızı

 

Online Satın Alma Davranışına Etki Eden Faktörlerden bir diğeri de e-ticaret sitesinin hızıdır. Günümüzün dijital dünyasında internetten alışveriş yapan kişiler bir e-ticaret sitesini ziyaret ettiğinde hızlı bir şekilde gezinmeyi ve alışverişlerini tamamlamayı istemektedir.

 

Tüketici davranışları incelendiğinde genel olarak tüketicilerin 2-3 saniye içinde yüklenen e-ticaret siteleri üzerinden alışveriş yaptığı görülmektedir. Site yüklenme süresi 5 saniyenin üzerine çıktığında ise online alışveriş yapan kişiler ilgili e-ticaret sitesini terk etmekte ve bir daha o e-ticaret sitesini ziyaret etmemektedir. Bu yüzden e-ticaret sitesi kurulurken site hızına oldukça önem verilmesi gerekmektedir aksi halde işletmeler müşteri kaybı yaşamaktadır.

 

İlgili İçerik; İlham Veren Pazarlama Hikayeleri

 

Online Satın Alma Faktörleri E-ticaret Sitesi Hızı

 

E-ticaret Sitelerinin Güvenliği

 

İnternetten alışveriş yapan tüketiciler genellikle güvenilir e-ticaret siteleri üzerinden ürün ve hizmet satın almayı tercih ediyor. Bu nedenle e-ticaret sitelerinin güvenliği de Online Satın Alma Davranışına Etki Eden Faktörler arasında yer alıyor. Müşterilerine güven vererek satışlarını arttırmak isteyen markaların;

 
  • E-ticaret sitesi tasarımı
  • SSL Sertifikası kullanımı
  • Güvenli ödeme sistemleri
  • Güvenli e-ticaret alt yapısı
  • Güven damgası
  • Ödeme sayfası tasarımı
 

Gibi unsurları göz önünde bulundurarak e-ticaret sitelerini kurması gerekiyor. Genellikle profesyonel bir şekilde tasarlanan ve içerisinde SSL Sertifikası, güvenli ödeme sistemleri bulunan e-ticaret siteleri üzerinden daha fazla satış yapılıyor. Sizler de e-ticaret sitenizi kurarken Güvenli e-ticaret alt yapıları içerisinde yer alan Ticimax’ı kullanabilir ve profesyonel site tasarımı yapabilirsiniz.

 

Ticimax içinde yer alan SSL sertifikaları ve güvenli ödeme sistemleri ile e-ticarette güvenliği arttırabilir ve daha fazla satış yapabilirsiniz.

 

Online Satın Alma Faktörleri E-ticaret Sitesi Güvenliği SSL

 

Teslimat Süreçleri

 

Online satın alma süreci içerisinde yer alan kargo ve teslimat süreçleri de online tüketici alışveriş davranışları üzerinde oldukça etkilidir. Genellikle e-ticaret siteleri üzerinden alışveriş yapan tüketiciler satın aldıkları ürün ve hizmetlere hızlı bir şekilde ulaşmayı istemektedir. Bu nedenle e-ticaret firmalarının teslimat süreçlerini iyi bir şekilde yönetmesi gerekir.

 
  • Hızlı Teslimat
  • Aynı Gün Teslimat
  • Adrese Teslimat
 

Genel olarak online alışveriş yapan tüketicilerin en çok tercih ettiği teslimat yöntemleridir. Online satışlarını arttırmak isteyen her işletmenin bu tür teslimat yöntemlerini kullanması gerekmektedir.

 

İlgili İçerik; Mobil E-ticaret Nedir?

 

Online Satın Alma Faktörleri Teslimat Süreci

 

E-ticarette Müşteri Memnuniyeti

 

E-ticarette müşteri memnuniyeti, Tüketici satın alma karar süreci üzerinde etkili olan bir diğer unsurdur. E-ticaret sitelerinden alışveriş yapan tüketiciler genellikle iyi bir alışveriş deneyimi yaşadığı firmalar üzerinden ürün ve hizmet satın almayı tercih etmektedir. Online alışveriş sürecinden mutlu olmayan tüketiciler ise bir daha ilgili e-ticaret sitesinden alışveriş yapmayı tercih etmemektedir.

 

Bu nedenle e-ticaret sektöründe hizmet veren işletmelerin müşteri memnuniyetini arttırmak için fiyatlarını, sipariş yönetimi, kargo ve teslimat yönetimi, müşteri memnuniyetini arttıran stratejileri önemseyerek hareket etmesi gerekmektedir. Siz de bunları önemseyerek e-ticaret sitenizde müşteri memnuniyetini arttırabilir ve böylece daha fazla ürün satışı yapabilirsiniz.

 

Online Satın Alma Faktörleri Müşteri Memnuniyeti

 

Ticimax ile E-ticarette Süreç Yönetimini Profesyonelce Yapın

 

E-ticaret sitenizi kurarken sizler de Ticimax’ı tercih edin. Ticimax içerisinde bulunan sipariş ve teslimat yönetimi özellikleri sayesinde e-ticaret süreçlerinizi profesyonelce yürütün. Ticimax modül ve özelliklerinden yararlanarak müşterilerinizin iyi bir alışveriş süreci yaşamasını sağlayın ve satışlarınızı arttırın.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax