Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Ortalama Sepet Tutarı Nedir? Sepet Ortalaması Nasıl Hesaplanır?

Güncelleme Tarihi: 23.11.2023

İçindekiler;

E-ticaret siteleri üzerinden satış yapan kişi ve işletmeler için önemli olan kavramlardan birisi ortalama sepet tutarıdır. Ortalama sepet tutarı, bir e-ticaret sitesinden alışveriş yapan kişilerin toplam alışveriş tutarlarının yapılan alışverişlere bölünmesiyle elde edilen bir tutardır.

 

Bir e-ticaret sitesinde ortalama sepet tutarı ne kadar fazla olursa markaların satışları o kadar fazladır ve bu da kârlılığın fazla olduğunu göstermektedir. Bu nedenle e-ticaret firmaları çoğu zaman ortalama sepet tutarını artırmaya yönelik çalışmalar yapar. Fakat bunun öncesinde ise ortalama sepet tutarını hesaplar.

 

Ortalama Sepet Tutarı Nedir? Sepet Ortalaması Nasıl Hesaplanır adlı bu yazımızda sizlere ortalama sepet tutarı hakkında bilgi vereceğiz. Bunun yanı sıra sepet ortalaması hesaplama ve ortalama sepet tutarı artırmaya da değineceğiz. Siz de yazımızı inceleyebilir ve böylece ortalama sepet tutarını nasıl artırabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilir: Satış Planı Nedir

 

Ortalama Sepet Tutarı Nedir? Sepet Ortalaması Nasıl Hesaplanır?

Ortalama Sepet Tutarı Nedir?

 

Ortalama sepet tutarı, bir e-ticaret sitesinden alışveriş yapan müşterilerin her alışverişleri esnasında ortalama olarak harcadığı tutara verilen isimdir. Ortalama sepet tutarı her zaman bir e-ticaret firmasının başarısını ve büyüklüğünü ölçmek için önemli bir kıstastır.

 

Ortalama sepet tutarı her zaman alışveriş bazlı hesaplanabileceği gibi, aylık, günlük, haftalık ve yıllık dönemlerle de hesaplanmaktadır. Buradaki hesaplama işleminin yapılacağı periyotlar ise her zaman e-ticaret firmaları tarafından belirlenmektedir. Örneğin bir e-ticaret firması aylık periyotlarla ortalama sepet tutarının hesaplanmasını isteyebilecekken başka bir firma ise yıllık periyotlarda ortalama sepet tutarının hesaplanmasını isteyebilmektedir.

 

Ortalama Sepet Tutarının Önemi

 

Ortalama sepet tutarı e-ticaret firmaları için oldukça önemlidir. Çünkü ortalama sepet tutarı bir markanın e-ticaretteki başarısını gösterirken ortalama sepet tutarının fazla olması da belirli avantajlar sağlamaktadır.

 
  • Ortalama sepet tutarının fazla olması, bir e-ticaret firmasının gelirlerini artırmasına olanak tanır. Çünkü müşteriler yaptıkları her alışverişte fazla harcama yaptıkları takdirde markanın geliri artar.
  • Ortalama sepet tutarı fazla olan e-ticaret firmalarının kâr marjı artış gösterebilir. Çünkü bir e-ticaret sitesi daha fazla ürün satışı yaptığında bu kârlılığın artmasını sağlar.
  • Bir e-ticaret markasının ortalama sepet tutarının fazla olması rakiplerine karşı rekabet avantajı elde etmesini sağlar.
  • Genellikle ortalama sepet tutarı fazla olan markalar müşterilerine güven verir ve bu da müşteri sadakatini artırabilir.
  • Sepet ortalaması fazla olan e-ticaret firmaları daha fazla satış yaparak gelir elde ettiği için markalarını geliştirmek adına daha fazla harcama yapabilmektedir.
  • Müşteriler genellikle güvendikleri markaların e-ticaret siteleri üzerinden yüksek tutarlarda alışveriş yapmaktadır.
 

Ortalama sepet tutarının fazla olması kısacası markaların gelirlerini artırması ve kar marjını iyileştirmesi için oldukça önemlidir. Bu nedenle her e-ticaret firmasının ortalama sepet tutarını incelemesi ve bu tutarı artırmaya yönelik çalışmalar yapmaya özen göstermesi gerekir.

 

Ortalama Sepet Tutarının Önemi

Ortalama Sepet Tutarı Nasıl Hesaplanır?

 

Ortalama sepet tutarı hesaplamak için e-ticaret firmaları belirli verilere ihtiyaç duyar. Bu verilerin başlıcası toplam satış geliri ve e-ticaret sitelerinden yapılan alışveriş sayısıdır.

 

Ortalama Sepet Tutarı Formülü: Toplam Satış Geliri / Toplam Alışveriş Sayısı

 

Formülü ile sepet ortalaması hesaplaması yapılabilmektedir.

 

Ortalama Sepet Tutarı Hesaplama Örnekleri

 

Ortalama sepet tutarı hesaplamak isteyen kişi ve işletmeler için paylaştığımız toplam satış geliri/toplam alışveriş sayısı formülü üzerinden gelin hep beraber ortalama sepet tutarı hesaplaması örneklerine göz atalım.

 

Örneğin: Telefon ürünleri satışı yapan bir e-ticaret sitesi üzerinden bir ayda 100.000 TL’lik ürün satışı yapıldığını ve toplamda 500 adet ürün satıldığını ele alalım. İlgili formülü kullanarak sepet ortalaması hesaplarken 100000/500 formülü ile ilgili e-ticaret sitesi üzerinden yapılan alışverişlerin ortalama sepet tutarı 200 TL olarak bulunacaktır.

 

İkinci bir örnek ile açıklayacak olursak kadın giyim ürünleri satışı yapan bir e-ticaret sitesinin aylık satış tutarının 200.000 olduğunu düşünelim ve bu siteden bir ay içerisinde 456 kişi alışveriş yapmış olsun. İlgili formül kullanılarak hesaplamalar yapıldığında kadın giyim ürünleri satan firmanın ortalama sepet tutarının 438,60 olduğu bulunacaktır.

 

İlginizi Çekebilir: Pazarlama Psikolojisi ile Satışlarınızı Nasıl Artırabilirsiniz

 

Sepet Ortalaması Nasıl Artırılır?

 

Ortalama sepet tutarını artırmak isteyen e-ticaret firmalarının en çok yanıt aradığı sorulardan birisi sepet ortalaması nasıl artırılır sorusudur. Sepet ortalamasını artırmak için markalar sektörlerine yönelik incelemeler yapmakta ve bu incelemeler sonrasında kendi stratejilerini geliştirmektedir.

 
  • E-ticaret Sitesi Tasarımı
  • Müşteri Desteği
  • Ürün Önerileri
  • Kişiselleştirilmiş Ürünler
  • İndirim ve Kampanyalara Göz Atmak
 

Sepet ortalaması nasıl artırılır sorusuna yanıt arayan markaların yapması gereken başlıca çalışmalar arasında yer alır.

 

Sepet Ortalaması Nasıl Artırılır?

E-ticaret Sitesi Tasarımına Önem Verin

 

E-ticarette ortalama sepet tutarı nasıl artırılır sorusuna yanıt arayan kişi ve işletmelerin ilk önem vermesi gereken konuların başında e-ticaret sitesi tasarımı gelir. Bir e-ticaret sitesinin tasarımı ne kadar profesyonel ise siteye giren müşteriler markaya o kadar çok güvenir ve alışveriş yapma eğilimi gösterir.

 

Bu nedenle ortalama sepet tutarını artırmak isteyen e-ticaret firmalarının profesyonel bir site tasarımı yapmaya özen göstermesi gerekir.

 

Müşteri Desteği

 

Sepet ortalaması nasıl artırılır diyorsanız önem vermeniz gereken bir diğer konunun da müşteri desteği olduğunu unutmamalısınız. Çünkü bir e-ticaret sitesinden alışveriş yapan ve satış sonrası destek alabilen kişiler ilgili e-ticaret firmasına daha fazla güven duymakta ve bu nedenle de alışveriş yapma eğilimi göstermektedir. Bu nedenle e-ticaret firmalarının satış sonrası desteğe önem vermesi ve sitelerinde canlı destek uygulamaları kullanması gerekmektedir.

 

Müşteri Desteği

Ürün Önerileri Sunun

 

E-ticaret sitenizde ortalama sepet tutarını artırmak için mevcut müşterilerinize ya da sitenizi ziyaret eden müşterilere ürün önerileri de sunabilirsiniz. Genellikle bu süreçte önerilen ürünler ile ortalama sepet tutarını artırmak isteyen işletmeler sepet adımında, kategori sayfalarında ya da marka sayfalarında kişilerin daha önce ziyaret ettiği, sepetine eklediği ürünleri eklemekte ve böylece o kişilere ürün önerisinde bulundurarak satın almaya teşvik etmektedir.

 

İlginizi Çekebilir: Doğrudan Satış Nedir

 

Kişiselleştirilmiş Ürünler ile Ortalama Sepet Tutarını Artırın

 

Ortalama sepet tutarını artırmak için tercih edilebilecek bir diğer strateji de kişiselleştirilmiş ürünlerdir. Ürün kişiselleştirme hizmeti veren e-ticaret firmaları kişiselleştirme işlemi için de ücret talebinde bulunmaktadır.

 

Genellikle kendine özel ürünler arayan kişiler için kişiselleştirme ücreti ödemek oldukça cazip gelir. Bu nedenle de e-ticarette sepet ortalamasını artırmak isteyen markaları ürün kişiselleştirme hizmeti de verir. Fakat bu noktada en önem verilmesi gereken şey ise ürünlerin kişiselleştirmeye uygun olup olmamasıdır.

 

İndirim ve Kampanyalara Göz Atın

 

E-ticarette sepet ortalamasını artırabileceğiniz bir diğer strateji de indirim ve kampanyalardır. Genellikle e-ticaret firmaları farklı kampanya stratejileri kurgulayarak müşterilerinin sepetlerine daha fazla ürün eklemesi konusunda onları teşvik eder.

 

3 al 2 öde kampanyaları, X üründen alana Y ürününde %Z kampanyaları, bir kategoriden alışveriş yapan müşterilere diğer kategoride indirim kampanyası gibi kurgular müşterilerin sepetlerine daha fazla ürün eklemesini sağlar ve markaların satışlarını artırmasına yardımcı olur.

 

İlginizi Çekebilir: Renkler Satışa Nasıl Etki Ediyor

 

İndirim ve Kampanyalara Göz Atın

Ticimax ile Sepet Ortalamanızı Artırın

 

E-ticaret sitenizi Ticimax ile hayata geçirerek sizler de sepet ortalamasını kolayca artırabilirsiniz. Ticimax e-ticaret alt yapısında yer alan modül, kampanya kurguları, kişiselleştirme gibi birçok özelliği kullanabilir ve sizler de satışlarınızı kolayca artırabilirsiniz.

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax