Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Oryantasyon Nedir? Firmalar İçin Neden Önemlidir?

Güncelleme Tarihi: 01.03.2024

İçindekiler;

Fransızca kökenli bir kelime olan oryantasyon kelimesinin anlamı kılavuzluk ve yönlendirme yapmaktır.  Günümüzde birçok alanda bu programlara ihtiyaç duyulmaktadır. Yeni bir işe başlayan kişilere, üniversite eğitimleri öncesinde veya herhangi bir kulüp, vakıf, dernek üyeliklerinde genellikle kişilere oryantasyon programı uygulanmaktadır.

 

Oryantasyon, kişilerin adapte olma süreçlerini hızlandıran bir eğitim olduğu için günümüzde markalar için de oldukça önemlidir. Oryantasyon Nedir ve Firmalar İçin Neden Önemlidir adlı bu yazımızda sizlere Oryantasyon programlarının niçin önemli programlar olduğundan bahsedeceğiz ve bununla beraber oryantasyon eğitimi içerisinde çalışanlarınıza hangi konularda eğitimleri niçin vermeniz gerektiğini açıklayacağız.



Oryantasyon Eğitimi Nedir?
 

Oryantasyon Eğitimi Nedir?

 

Günümüzde her alanda uygulanan eğitimlerden biri olan oryantasyon eğitimi hakkında açıklama yaparken genellikle iş hayatında kullanılan bu terimin ne olduğu üzerine sizlere bilgi vereceğiz.

 

Oryantasyon, yeni işe başlayan veya bir önceki işinden ayrılarak görev değişikliği yapan çalışanlara yönelik verilen eğitimlerdir. Genellikle oryantasyon eğitimleri kişilerin kuruma adapte olma süreçlerini hızlandırmakta ve firmayı daha yakından tanımasını sağlamaktadır. Kısacası oryantasyon için;

 
  • Kurum tanıtım süreci
  • Kuruma alışma süreci
  • Kuruma uyum süreci
 

Denebilmektedir. Genellikle firmalar kendi ihtiyaçlarına göre oryantasyon eğitimleri düzenlemekte ve oryantasyon eğitimleri ile bireylerin motivasyonunu arttırmaktadır.

 
 

İlginizi Çekebilir; Girişimci Adaylarının Yenmesi Gereken 5 Korku

 

İlginizi Çekebilir; Dijital Pazarlamaya Yönelik Okumanız Gereken 9 Kitap

 

Oryantasyon Eğitimi Nedir? ORYANTASYON KONSEPTİ İş Konsepti.
 

Oryantasyon Programında Neler Bulunur?

 

Oryantasyon programı içerisinde bulunan eğitimler genellikle firmaların ihtiyaçlarına göre farklılık göstermektedir. Bazı firmalar oryantasyon eğitimlerini 1 hafta kadar süreyle uygularken bazı firmalar ise yalnızca birkaç saat için bu eğitimi vermektedir. Oryantasyon programı içerisinde bulunan eğitimler şunlardır;

 
  • Kurum Tanıtımı
  • Departman Tanıtımı
  • Çalışan Tanıtımı
  • İşletme Politikaları
  • Çalışan Hak ve Sorumlulukları
 

Hakkında genellikle bilgiler verilmektedir. Gelin şimdi bu eğitimlerin içeriklerinde neler bulunduğuna bir göz atalım.

 

Kurum Tanıtımı

 

Oryantasyon programlarının en önemli aşamalarından biri olan kurum tanıtımı genellikle yeni işe başlayacak çalışanlarınızın kurumunuz hakkında bilgi almasına olanak sağlamaktadır. Çalışmaya başlayacak kişiler firma tanıtımı sayesinde firmanızın vizyon, misyon ve duruşu hakkında bilgi sahibi olmaktadır. Bu eğitim ile çalışanlar nasıl bir firmada çalışmaya başlayacakları ve kendilerinden neler beklendiği hakkında fikir sahibi olacaklardır.

 

İlgili İçerik; Kurumsal Kimlik Oluşturma Rehberi


Kurum Tanıtımı.Oryantasyon
 

Departman Tanıtımı

 

Oryantasyon eğitiminin bir başka aşaması da departman tanıtımıdır. Genellikle bu eğitimde yeni başlayacak kişilere firmanızda hangi departmanların bulunduğu, bu departmanların nasıl bir işleyiş şekli olduğu ve departman yöneticilerinin kim olduğu hakkında bilgiler verilmektedir. Departman tanıtımı eğitimleri ile yeni çalışmaya başlayacak kişiler iş birliği yapacakları departmanları daha kolay bir şekilde kavrayabilmektedir.

 

Çalışan Tanıtımı

 

Bir firma içerisinde çalışan kişilerin birbirini tanıması firmanızın personellerinin iş birliği yapmasını kolaylaştırmaktadır. Günümüzde hiçbir firma çalışanlarının birbirleri ile iletişim halinde olmamasını istememektedir. Bu nedenle oryantasyon programı içerisinde bulunan çalışan tanıtımları ile personelleriniz birbirlerini daha kolay tanıyabilecek ve böylece işe adapte olma süreçleri daha da kısalacaktır. Bununla beraber çalışan tanıtımları sayesinde personeller hangi konularda kimlerden yardım alacağını öğrenecektir.

 

Şirket Politikaları

 

Günümüzde her firmanın bir çalışma politikası vardır. Şirket politikalarının aktarıldığı oryantasyon bölümünde genellikle firmanızın nasıl bir işleyişi olduğu, hangi konulara nasıl yaklaştığı yani kısacası firmanızın nasıl bir duruşu olduğu hakkında yeni işe başlayacak kişilere bilgiler verilmektedir. Eğitimlerde bulunan bu bölüm sayesinde yeni işe başlayacak personellerin nasıl bir duruş edinmesi gerektiğini kavramaları mümkündür.

 

Çalışan Hak ve Sorumlulukları

 

Oryantasyon programının en önemli aşamalarından birisi olan çalışan hak ve sorumlulukları bölümünde yeni işe başlayacak olan kişilerin şirketinizde çalışmaya başladıktan sonra hangi hakları elde ettiği, bu hakları nasıl arttırabileceği ve çalışma ortamında sorumluluklarının ne olduğu hakkında bilgiler verilmektedir. Bu eğitim sayesinde çalışanlarınız kendi haklarını anlayacak ve sorumlulukları hakkında bilgi sahibi olacaktır.

 

Oryantasyon Türleri

 

Firmalar için oldukça önemli olan oryantasyon programları işleyişi ve verilen bilgiler göz önünde bulundurulduğunda ikiye ayrılmaktadır. Kurumun geneli hakkında bilgi verilen oryantasyon türü temel oryantasyon olarak adlandırılırken mesleki yeterlilikler hakkında bilgi verilen oryantasyon programı türüne ise mesleki oryantasyon adı verilmektedir. Bu oryantasyon türleri uygulanma ve içerikleri bakımından birbirlerinden farklılaşmaktadır.

 

Gelin şimdi Oryantasyon Nedir ve Firmalar İçin Neden Önemlidir adlı yazımızın devamında Temel Oryantasyon ve Meseli Oryantasyon eğitimlerini daha detaylı bir şekilde ele alalım.

 
İlgili İçerik; Girişimci Adaylarının Yenmesi Gereken 5 Korku
Oryantasyon Türleri.El megafon / hoparlör, metin yönlendirmeli konuşma balonu
 

Temel Oryantasyon Nedir?

 

Oryantasyon türleri arasında yer alan temel oryantasyon eğitimi; kurum geçmişi, kurumun yapısı, marka değeri, departmanlar, yöneticiler ve görevleri, işletmelerde üretimi yapılan mal ve hizmetler, üretim süreci, kurum politikaları hakkında bilgi verilen oryantasyon türüdür. Yani kısacası sizlerle yukarıda paylaştığımız oryantasyon eğitiminde bulunması gereken bölümlerin hepsi temel oryantasyon eğitimi içerisinde yer almaktadır.

 

Mesleki Oryantasyon Nedir?

 

Mesleki oryantasyon programlarında ise yeni çalışmaya başlayacak kişilere departmanlar ve yeni çalışmaya başlayacakları departmandaki görev ve pozisyonlar hakkında bilgiler verilmektedir. Bu eğitim sürecinde çalışanlar genellikle iş hayatını yaşayarak gerekli bilgileri öğrenmektedir.

 

Mesleki oryantasyon yeni çalışmaya başlayan kişilerin iş uyum süreçlerini yönetebilmesinde, departmanları tanıyabilmesinde ve kendinden beklenenler hakkında çıkarımlar yapabilmesinde oldukça etkili bir oryantasyon sürecidir.



Mesleki oryantasyon programları
 

Oryantasyon Programının Faydaları

 

Oryantasyon Nedir ve Firmalar İçin Neden Önemlidir yazımızın ilk bölümünde sizlere Oryantasyon Programı, Oryantasyon Eğitimi Nedir ve Oryantasyon Eğitiminde bulunması gerekenler hakkında bilgiler verdik. Yazımızın bu bölümünde ise Oryantasyon Programının Faydaları hakkında bilgiler vereceğiz.

 

Oryantasyon programları işletmeler ve çalışanlar için oldukça önemli programlardır. İşletmelerin çalışma prensipleri, işletme özellikleri, departmanlar, çalışanlar ve çalışan hak sorumluluklarının anlatıldığı bu programların işletmelere ve çalışanlara olan faydaları şunlardır;

 
  • Oryantasyon programları ile firmalar yeni işe başlayan çalışanlarının kuruma olan bağlılıklarını arttırır.
  • Oryantasyon eğitimleri sayesinde çalışanların iş yerini tanıma süreçleri hızlanır.
  • Oryantasyon çalışanların iş yerindeki performans ve verimliliğinin artmasına olanak sağlar.
  • Oryantasyon programları sayesinde çalışanlar kendilerini iş yerine ait hisseder. Bununla beraber kendini güvende hissetmelerine olanak sağlamaktadır.
  • Oryantasyon programında departmanlar ve çalışanlar tanıtıldığı için iş yerlerinde iş birliği yapma kolaylaşır. Böylece çalışanlar birbirleri ile yardımlaşarak işleri daha kısa sürede bitirebilir.
  • Oryantasyon programı işletmelerin performansını arttırmada oldukça önemlidir.
  • Oryantasyon ile çalışan kişilerin kapasiteleri görülür ve yaptıkları işlerde yüksek performans göstermesine yönelik bilgiler verilir.
  • Oryantasyon programları ile çalışanlar daha kısa sürede iş yerlerine adapte olacağı için işlerin yürütülme süreci hızlanır.
  • Oryantasyon firmaların karlılık ve rekabet oranını arttırmasına yardımcı olan bir programdır.
  • İş sağlığı ve iş güvenliği konularında, çalışan hak ve sorumlulukları hakkında bilgiler verildiği için iş kazalarının önlenmesinde oldukça etkilidir.
 

Oryantasyon programının işyerleri için faydaları oldukça geniştir. Bu nedenle firmalar çalışanlar veya işe yeni başlayacak olan kişiler için oryantasyon düzenlemeye önem vermelidir.



Oryantasyon Programının Faydaları.Ofiste Süpervizörle Oryantasyon Toplantısı Yapan Genç Kızlar ve Stajyer Erkeklerin İllüstrasyonu
 

Çalışan Verimliliğini Ticimax E-ticaret Alt Yapıları ile Arttırın

 

10 binden fazla firmaya e-ticaret alt yapısı sağlayan Ticimax e-ticaret alt yapıları içerisinde bulunan entegrasyonlar ve özellikler ile çalışanlarınızın işe adapte olma sürecini hızlandırabileceğinizi biliyor muydunuz?

 

E-ticaret sektöründe faaliyet gösteren firmaların tercih ettiği Ticimax e-ticaret alt yapıları içerisinde bulunan Muhasebe ve ERP entegrasyonları, Santral Entegrasyonları ile Sosyal Medya Pazarlama, En gelişmiş SEO Modülü, Pazaryeri ve Kargo Entegrasyonu özellikleri sayesinde firmanızın muhasebe, müşteri hizmetleri, dijital pazarlama ve depo bölümlerinde çalışan çalışanlarınızın iş yükünü hafifletebilir ve verimliliğini arttırabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Muhasebe-ERP Entegrasyonları

 

İlgili İçerik; Ticimax Çağrı Merkezi Entegrasyonu

 

İlgili İçerik; Kargo Entegrasyonları

 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax