Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Pivot Etmek Kavramı ve Pivot Türleri

Güncelleme Tarihi: 29.02.2024

İçindekiler;

Pivot etmek günümüzde pek çok alanda yapılan bir döndürme sistemidir. Pivot etmek kelime anlamı olarak başlangıç yaptığınız bir işi ya da girişimi sonrasında başka bir işe ya da girişime dönüştürme şeklidir. Döndürme anlamında kullanılmaktadır. Yazımızda pivot döngüsü ve pivot türleri gibi konularda bilgi edinebilirsiniz.



Pivot Etmek Kavramı ve Pivot Türleri

 

Pivot Etmek Nedir?

 

Pivot etmek ne demek dediğimizde girişim yapılan herhangi bir iş modelinden beklentilerin karşılanamaması durumunda başka bir iş modeline dönme olarak açıklanmaktadır. Pivot etme kararı işletmeler için yeni bir başlangıç anlamına gelmektedir. Pivot etmek başarısızlık olarak algılanmamalıdır. Bir işin dönüştürülmemesi sürecidir. Pivot pek çok alanda olmaktadır. Ürün yönetimi bağlamındaki pivot, işin stratejik yönündeki bir değişime atıfta bulunmaktadır. Genellikle bir ürünü pivot etme kararı, rekabetçi değişikliklerin, pazarla ilgili yeni bulguların veya orijinal stratejideki eksikliklerin sonucudur.

 

Pivot Etmek Nedir

 

Bir İşletme için Pivot Döngüsü Nedir?

 

Bir işletme için pivot döngüsü nedir dediğimizde içerisine girdiğinde temel ürün veya hizmetlerinin bazı yönlerini değiştirme yoluna gidiyor demektir. İşletmeler, müşteri talebini daha iyi karşılamak, hedef kitlelerini satışları artırmak veya her ikisinin bir kombinasyonunu değiştirmek için değiştirebilir.

 

Pivot etmek, işinizin sürdürülebilir ve karlı kalmasını sağlamak için atabileceğiniz stratejik bir hamledir. Pivot örneği dediğimizde pandemi döneminde işini kapatmak zorunda kalan ya da dönüştürme durumunda kalan pek çok işletme olmuştur. Bununla birlikte bir işletmenin dönmesi her zaman gerekli değildir.

 

İşletmenizi döndürmenin nihai hedefi, mümkün olan en kısa sürede karlılığı sürdürmek veya geri dönmektir. Beklenmedik iş kesintilerinden kurtulmak için kısa vadeli değişiklikler yapmanız gerekebilir ancak bunlar mutlaka pivot etmekle ilgili değildir.

 

İşletmenizin daha önce yürüttüğü çalışma şeklinden stratejik bir değişiklik yaptığınız için tipik olarak ek bir zaman ve para yatırımı gerektirir. Bununla birlikte, işletmenizin envanterini değiştirmesi, pazarlama materyallerini yeniden markalaması ve değiştirmesi, mal veya hizmet sunmanın yeni yollarını ve daha fazlasını bulması gerekebilir.

 

İlgili İçerik; E-Ticarette Ürün Fiyatlandırma Stratejileri

 

Pivot Döngüsü Nedir

 

E-ticarette Pivot Etmek Nedir?

 

E-ticarette de pivot etmek durumunda kalınabilir. Bu durumların sebepleri arasında pazardan yeterli pay alınamaması, ürünün pazarda yer bulamaması, kar elde edilememesi ya da karda azalmalar olması, rekabet ortamında geride kalmak, rakipler arasında fark yaratamamak gibi nedenler sayılabilir.

 

İlgili İçerik; İnternetten Satış Nasıl Yapılır? Online Satış Hakkında Bilmeniz Gerekenler ( 2023 Yeni)

 

E-ticaret Pivot Nedir

 

İşletmelerin Uygulayabileceği Pivot Stratejileri

 

Öncelikle pivot edilecek işteki değişikliklerin uzun vadeli olması amaçlanmalıdır ve her şeyi değiştirmeniz gerekmektedir. Ürünlerinizi, hizmetlerinizi, operasyonlarınızı ve pazarlamanızı işe yarayacak şekilde ayarlamak için muhtemelen birkaç yol bulmanız gerekmektedir. Aşağıda birkaç yapılması gerekeni sıraladık.

 

Ürün sunma şeklinizi değiştirme

 

Ürününüze hala talep varsa ürününüzü sunma şeklinizi pivot edebilirsiniz. Bu noktada teslimat yöntemi, pazarlama seçenekleri, fiyatlandırma, ödeme gibi ürün sunma şekillerinde farklılıklar yapabilirsiniz. Örneğin ürünlerinizi sadece fiziksel mağazada satıyorsanız e-ticarete başlayarak ürünlerinizi online olarak satışa çıkarabilirsiniz.

 

Pivot Stratejileri Ürün Sunma

 

Hedef kitlenin yeniden belirlenmesi

 

İşinizi pivot ederken hedef kitlenizi yeniden şekillendirmek de oldukça önemli olacaktır. Demografik özellikler belirlenmeli ve kitleye hitap eden çalışmalar yürütülmelidir.

 

İki iş arasında dengeli bir geçiş sağlama

 

Daha önce sahip olduğunuz iş ile ileride sahip olacağınız iş arasında doğru dengeyi kurmak zor olacaktır. Bu noktada acele etmeden sağlam adımlar atmalı ve sabırlı olunmalıdır. Esnek çalışmalar yürütmek de oldukça önemlidir.

 

Pivot Stratejileri Dengeli Geçiş

 

Farklı pazarlama kanallarını kullanma

 

Pivot etme gelişme, yenilenmeyi içerir ve bu noktada dijitalleşme hamleleri es geçilmemelidir. Bunu yaparken farklı pazarlama kanallarından farklı hedef kitle gruplarına ulaşmak oldukça faydalı olacaktır. Öte yandan yeni hedef kitlelere, ürünlere veya hizmetlere uyum sağlamak için pazarlama mesajlarınızı, bilgilerinizi güncellemeniz veya değiştirmeniz oldukça önemli olacaktır.

 

İlgili İçerik; E-ticarete Yeni Başlayanlara Pazarlama Önerileri

 

Gelişmeleri takip etmek, işbirlikleri yapmak

 

Bazı işletmeler için bu pivot işletmeniz için daha çekici paketler oluşturmak üzere ürün ve hizmetlerin ortaklaşa sunulması anlamına gelebilir. İşinizi geliştirmek için pek çok farklı işbirliklerine adım atabilir ve pivot edebilirsiniz.

  

Pivot Stratejileri Gelişmeler İş Birlikleri

 

İşletmenizin faydalanabileceği finansman fırsatlarını yakalama

 

İşi pivot etmede finansman oldukça önemlidir. İşletmenizin bütçesini gözden geçirmek, finansman desteklerinden faydalanabilirsiniz.

 

Pivot Türleri Nelerdir?

 

İşletmelerin içinde bulundukları duruma göre bir işi pivot etme şekilleri de farklılık göstermektedir. Bu durumlara göre ortaya çıkan pivot türleri konusunu sizler için aşağıda sıraladık.

 

Pivot Türleri Nelerdir

 

Zoom out Pivot

 

Zoom out pivot denildiğinde geniş kapsamlı bir değişime gitme söz konusudur. Ürün tamamiyle bir değişime uğrar. Ürünün tüm özelliklerinin değişmesi ve yeniden sunulması şeklinde ilerlenir. Ürün şekillenir, dönüşür, yeni eklenen özellik ya da yeniliklerle pivot edilir.

 

Zoom in Pivot

 

Zoom in pivot denildiğinde tek bir özellik öne çıkarılarak pivot etme durumu söz konusu olur. Bu durumda diğer özellikler dışarda bırakılarak ürün tek özellik üzerinden pivot edilir. E-ticarette zoom in pivot ile sıklıkla karşılaşılır. Sadece bir ürüne yönelik talep olduğunda bu durum gerçekleşir.

 
Pivot Türleri Zoom İn Pivot

 

Hedef kitle pivotu

 

Hedef kitle pivotu başta belirlenen hedef kitlenin değiştirilmesi şeklinde gerçekleşir. Hedef kitleniz başlarda orta yaş grubundan oluşuyorsa bunun sonradan genç kitleye çevrilmesi gibi bir pivot etme durumu söz konusu olmaktadır.

 

Yeniden konumlandırma pivotu

 

Müşteriler bazı durumlarda ürüne beklenen ilgiyi göstermemektedir. Böyle durumlarda ürün ya da hizmetlerde fiyatlandırma, pazarlama gibi durumlarda farklı konumlandırma yoluna gidilmektedir.

 

Pivot Türleri Yeniden Konumlandırma

 

Platformlar arası geçiş pivotu

 

Hizmetlerin sunulduğu uygulama ya da platformlardaki değişikliklerin yapılmasıyla gerçekleşen bir pivot etme durumudur. Var olan platformdan başka bir platforma geçme ya da çeşitliliği arttırma gibi değişiklikler bu konuya örnek olarak verilmektedir.

 

Gelir arttırma pivotu

 

İşinizde karlılığı ve geliri arttırmak için farklı gelir kazanma kalemleri çıkarabilirsiniz. Ücretli üyelik buna örnek olarak gösterilebilir.

 

İlgili İçerik; İnternette En Çok Satılan Ürünler, Ne Satılır 2023

 

Pivot Türleri Gelir Arttırma

 

Satış kanalları pivotu

 

E-ticarette farklı satış kanallarına geçiş yapabilirsiniz. Örneğin fiziki mağazadan e-ticarete geçiş, e-ticaret yaparken aynı zamanda ınstagram’dan da satış yapma gibi durumlar buna örnek olarak gösterilmektedir.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax