Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

ROAS ve ROI Nedir? Nasıl Hesaplanır? Farkları Nelerdir?

Güncelleme Tarihi: 09.05.2023

İçindekiler;

ROI ve ROAS kavramları şirketlerin maliyet ve gelir hesaplamalarında sıklıkla başvurdukları ölçümleme araçlarıdır. Return On Advertising Spend anlamına gelen ROAS, reklam maliyetlerinin getirisini gösteren bir maliyet hesaplama birimidir. ROI ise yatırım getirisi anlamına gelmektedir. Yatırımların sayısal maliyetlerini gösteren birimdir.

 

ROAS ve ROI Nedir? Nasıl Hesaplanır? Farkları Nelerdir?

 

ROAS Nedir?

 

Reklam maliyetlerinden sonra kazancın hesaplanmasında kullanılan roas açılımı nedir dediğimizde Return On Advertising Spend anlamına gelmektedir. Reklam harcamalarına karşılık olarak elde edilen kazancın hesaplanmasında kullanılır. Örneğin bir reklam için 10.000 TL harcama yapıldı. Bu harcama sonucunda ne kadar kazandığınızı öğrenmenize yardımcı olan bir sayısal kavramdır.

 

ROAS ne demek denildiğinde yukarıda da aktardığımız gibi reklam kampanyalarınızdan herhangi bir sonuç alıp almadığını somut olarak gösteren, doğru adım atmak açısından yararlı bir ölçümdür. Reklamlarınızın; gösterimlerinin ve tıklamalarının size getirisi konusunda etkisini ölçümlemeyi sağlamaktadır.

 

ROAS reklam maliyetleri ve kazancın ortaya çıkmasında sıklıkla kullanılan bir reklamdır. Özellikle dijital reklamların artış göstermesinden sonra online verilen reklamların takip ve hesaplanmasında sıkça kullanılmaktadır.

 

ROAS Ne Demektir Açılımı Nedir Return On Advertising Spend
 

ROAS Nasıl Hesaplanır?

 

Reklam kazancını somut bir şekilde anlamaya yardımcı olan roas nasıl hesaplanır dediğimizde ise belirli bir formülü vardır. roas formülü gelirin maliyete bölünmesi ve 100 ile çarpılması sonucu elde edilir.

 
  • ROAS = Gelir/Maliyet x 100
 

ROI Nedir?

 

ROI şirketlerin, girişimcilerin belirli bir işe başlamadan ya da iş süreçlerinde sıklıkla kullandığı bir kavramdır. roi nedir dediğimizde yatırım getirisi anlamına gelen bir yatırımın karlılık ya da verimliliğini tespit eden performans ölçüsüdür. roi açılımı ise Return On Invesment şeklindedir. ROI özetle, yatırımın maliyetine göre belirli bir yatırımın geri dönüş tutarını ölçmeye yaramaktadır.

 

ROI ticari işletmelerin yatırımlarını ölçümleyerek strateji belirlemesinde yardımcıdır. Bir yol haritası konumunda olan bu ölçümleme aracı ile firmalar uzun vadeli planlama ve yatırımlar yapabilmektedir. ROI kullanımı ticari işletmelerin kar elde etmesi ise kalıcılık açısından gereklidir.

 

Birkaç başlıkta roi tanımı;

 
  • Bir yatırımın karlılık göstergesini ölçümlemeyi sağlar. Firmalara getiri ve gider hakkında doneler sunar.
  • Yapılan yatırıma göre geliri hesaplamaya yardımcı olur.
  • Çok yönlü bir ölçümleme aracıdır.
  • Sayısal verilerle ifade edildiği için yorum ve analiz açısından kolaydır.
  • Yüzde oranlarla nicel sonuçlara ulaşmada etkilidir.
  • Şirketlerin karlılık ve büyümelerine destek olan somut verilerin elde edilmesine yardımcı olur.
  • Yatırımın miktarına göre zarar ve kazancı tespit etmede yardımcı bir ölçümleme aracıdır.
 



ROI Ne Demektir Açılımı Nedir Return On Investment

 

ROI Nasıl Hesaplanır?

 

Roi formülü yatırım getirisi ile yatırım maliyetinin bölünmesiyle elde edilir. ROI bir yatırımın belirli bir alandaki performansını ölçmeye yaramaktadır. ROI tanım olarak kolay görünse de içinde pek çok metriği barındırır ve doğru bir hesaplama gerektirmektedir.

 

ROI formülü şu şekildedir;

 
  • Kar (Gelir-Maliyet)/Maliyet x 100
 

ROI’yi en yüksek doğruluk derecesi ile hesaplamak için toplam gelir ve toplam maliyet dikkate alınmalıdır.

 

İlgili İçerik; Finansal Planlama Rehberi

 
 

ROI ve ROAS Hesaplamasının Şirketlere Faydaları Nelerdir?

 

ROI ve ROAS ölçümleme araçları şirketlerin maddi olarak atacakları adımlara rehberlik etmektedir. Firmaların bazı gider kalemlerine göre gelir-gider tablosunun şekillenmesinde, kazançların belirlenmesinde, bir yatırımın maliyetinin hesaplanmasında, reklam giderlerine göre getirinin hesaplanmasında gibi konularda ROI ve ROAS firmalara birçok somut veri ve fayda sağlamaktadır.

 

ROI aracına baktığımızda ROI değerleri bir işletmenin süreci nasıl iyi ya da kötü yürüttüğü hakkında somut bir analiz yapmada başarılıdır. Yatırımcılara ayrıntılı bir değerlendirme sunan roi hesaplaması karlılık oranı hakkında önemli çıkarımlarda bulunulmasını sağlar.

 

ROAS ölçümleme aracına baktığımızda ise firmaların reklam giderlerine göre reklamdan elde edilecek fayda ve kazancın hesaplanmasında etkili rol oynamaktadır.

 

Aşağıda her iki kavramın sunduğu faydalara ayrı maddelerde değindik.

 
  • İşletmelerin yatırım değerlerini arttırmasına önemli katkılar sunmaktadır.
  • Firmaların sermayeyi verimli kullanma konusunda firmalara yol göstermektedir.
  • Şirketlerin mevcut finansal durumu hakkında bilgi edinmesini ve gerekli aksiyonları almasına fırsat vermektedir.
  • Şirketlerin reklam, yatırım vb. konularda kar elde etmesi konusunda somut analizler yapılması sağlamaktadır.
  • Yatırımcılara yeni yapacakları yatırımlarda yol gösterici olmaktadır.
  • Firmaların reklam maliyetlerine göre kazançlı çıkması için gerekli doneleri sunmaktadır.
 

İlgili İçerik; Kendi İşini Kurma Rehberi

 


ROAS ve ROI Hesaplama Şirketlere Faydaları

 

E-ticarette ROI ve ROAS Kullanımının Önemi Nedir?

 

Dijital dünyada en çok kullanılan E-ticaret firmaların profesyonel bir şekilde satış yapmasını ve para kazanmasını mümkün kılan bir platformdur. Fakat e-ticarette kazançlı çıkmak, doğru adımları doğru zamanda yapmak oldukça önemlidir. ROI ve ROAS ölçümleme araçları bu nedenle e-ticaret dünyasında da sıkça kullanılmaktadır.

 

E-ticarette bu ölçümleme araçlarının önemli olmasında pek çok kriter mevcuttur. Bunlardan birkaçına bakıldığında;

 
  • E-ticaret sitelerinin yaptığı yatırımın karşılığını alabilmek için satış yapması gerekir ve bunu da yapabilmek için pazarlama bütçesine ihtiyacı vardır. roi ve roas hesaplamaları firmalara reklam yatırımları hakkında yol gösterici olmaktadır.
  • E-ticaret siteleri günümüzde organik ya da ücretli reklamlarla sitelerine trafik çekmek ve satış yapmak için ROİ ve ROAS denklemine ihtiyaç duymaktadır.
  • E-ticarete başlayan firmalar için kar zarar oranının hesaplaması her türlü olasılığın belirlenmesinde etkili olacaktır. Bu nedenle ROI hesaplamalarıyla şirketin gelir-gider tablosunun şekillenmesi gerekmektedir.
  • Zarar etmemek için tüm riskleri göz önünde bulundurmak ve yatırımları doğru kanallara aktarmak için ölçümleme araçları bir ihtiyaç durumundadır.
  • Roi ve roas hesaplaması e-ticaret sitelerine de kar-zarar-yatırım durumuna göre hangi adımları atması gerektiğini gösteren bir araçtır.
  • E-ticaret sitelerinin ROI ve ROAS formülleri ile gelir ve gider kalemlerini tespit etmeli ve karlılık oranını artırmak için farklı analizler yapmalıdır.
 

İlgili İçerik; E-Ticarette Başarıyı Yakalamak İsteyenler İçin 10 Adım

 

E-ticarette ROI ve ROAS Önemi

 

ROI ve ROAS Arasındaki Farklar Nelerdir?

 

Yukarıda da aktardığımız gibi ROI ve ROAS aynı ölçümle araçları gibi görünse de birbirlerinden bazı alanlarda ayrılmaktadır ve aynı konuya hizmet etmemektedir. ROI nedir dediğimizde toplam yatırım (tüm harcamaları kapsar) anlamına gelen yatırım getirisidir.

 

ROAS nedir dediğimizde ise kampanyalarınızın yalnızca reklam harcaması temelinde karlı olup olmadığını hesaplamak için platformlarla (araçlar, çalışanlar ve yönetim ücretleri dışında) yaptığınız harcamalara bakan reklam harcamaları getirisidir.

 

ROAS ve ROI Arasındaki Farklar

 

ROI ve ROAS Ne Zaman Kullanılır?

 

Birbirinden farklı olan ROI ve ROAS’ın kullanım alanları da birbirinden farklıdır. Hangisini ne zaman kullanmamız gerektiği ise ihtiyaca göre şekillenmektedir. ROI, genel karlılığı belirlemek için kullanılan bir ölçümleme aracıdır. Şirket bünyesindeki tüm harcamaları maliyet olarak alarak toplam getiriyi hesaplamaktadır.

 

ROAS ise reklamların daha karlı hale gelmesini sağlayan bir ölçümleme aracıdır. Reklamlarınızın işe yarayıp yaramadığını belirlemek, reklamlardan ne kadar gelir elde edeceğinizi öğrenmeye dayalıdır.

 

ROAS, reklamlarının harcadıklarını geri getirip getirmediğini öğrenmek için dijital pazarlama ve reklamcılık uzmanlarının sıklıkla başvurduğu bir ölçümleme aracıdır. Online reklamcılıkta da kullanımı artmıştır.

 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax