Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Sektör Analizi Nedir? İşletmelerin Bilmesi Gereken 4 Kilit Nokta

Güncelleme Tarihi: 07.03.2024

İçindekiler;

E-ticaret sektörünün her geçen gün değişen dinamiklerini daha iyi anlamak ve pazar stratejilerini belirlemek için sektör analizi yapmak gerekir. Özellikle ticaret dünyasına yeni atılan firmaların sektör analizi yapması, hem iş sahalarını hem de rakiplerini daha iyi tanımalarına ve anlamalarına yardımcı olur. Sektör analizi yapmadan ve genel bir çerçeve çizmeden başlatılan girişimler kötü sonuçlar verebilir ya da yoğun rekabet ortamında başarıya ulaşmadan kapanabilir.

 

Sektör Analizi Nedir? İşletmelerin Bilmesi Gereken 4 Kilit Nokta başlıklı bu içeriğimizde, sektör analizi amacı nedir, sektör analizi nasıl yapılır, sektör analizi neden önemlidir gibi sorulara yanıtlar arayacağız. E ticaret sektör analizi ve e-ihracat sektör analizi konularında da bilgiler bulabileceğiniz içeriğimizde sektör analizi örneği de vereceğiz. Dilerseniz sektör analizi nedir sorusu ile başlayalım.

 


Sektör Analizi Nedir? İşletmelerin Bilmesi Gereken 4 Kilit Nokta


 

Sektör Analizi Nedir?

 

Sektör analizi, piyasada bulunan herhangi bir sektörün, finansal ve ekonomik durumunun belirlenmesi ve o iş kolunun pazardan beklentilerinin analiz edilmesidir. Yapılan değerlendirmeler ışığında, sektörde faaliyet gösteren ya da gösterecek olan şirketin performansı bütüncül olarak değerlendirilmiş olur.

 

Şirketlerin ne kadar iyi bir performans gösterebileceği, hangi risklerle karşılaşacağı ya da nereye konumlanacağı gibi konularda bir ön değerlendirme yapma şansı veren sektör analizi amacı potansiyel faydanın ortaya çıkarılmasıdır. Sektör analizi yapılırken, piyasanın bütünü değil, faaliyet gösterilecek pazar ve o pazardaki aktörler dikkate alınmalıdır.

 

Yapılan değerlendirmeler yatırım kararı üzerinde de etkili olduğu için, mevcut ya da olası yatırımcıları ikna etme sürecinde de fayda sağlar. Doğru bir şekilde yönetilen yatırımların şirket performansını yükselteceği gerçeğinden hareketle, Sektör analizi hammadde temininden stok yönetimine, ürün pazarlamadan inovasyona uzanan geniş bir alan etki eder.

 


Sektör Analizi Nasıl Yapılır?


 

Sektör Analizi Nasıl Yapılır?

 

Sektör analizi yapmadan önce, araştırma alanını bölümlere ayırmak ve çalışmaları bu doğrultuda şekillendirmek hem yöntem olarak kolaylık sağlayacak, hem de var olan koşulları daha iyi anlamanızı sağlayacaktır. Sektör analizi nasıl yapılır sorusuna cevap verirken, bu kapsamlı analizin rakip analizi, tüketici davranışları, ürün araştırması, dağıtım kanalı ve gelecekteki durum gibi alt başlıklar ile değerlendirilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

 
İlgili İçerik; Yüksek Rekabetli Pazarda Öne Çıkmak İçin Bilmeniz Gerekenler
 

Rakip Analizi

 

E-ticaret sektör analizi ya da geleneksel ticaret kanalları için sektör analizi yaparken, rakiplerin mevcut durumları izlenmeli ve sektördeki yerleri analiz edilmelidir. Pazardaki rekabeti iyi anlamak, ölçmek ve değerlendirmek, şirketinizi konumlandıracağınız yeri daha iyi bilmenize yardımcı olur. Aynı şekilde, ortak pazarda yer alan büyük ve küçük firmalar izlenmeli ve şirketinizin rekabet gücü ölçülmelidir.

 

Sahip olduğunuz sermaye, rakiplerinizin arasından ne kadar sıyrılabileceğinizin belirleyicisidir. Özellikle e-ticarete yeni atılan bir firma iseniz, hem ürününüzü, hem de markanızı tanıtmak için reklam faaliyetlerine bütçe ayırmalı ve marka bilinirliğinizi yükseltmelisiniz.

 

Müşterilere ulaşmak ve onların satın alma davranışını değiştirerek kendinize çekebilmek için reklam ve tanıtım faaliyetleri oldukça önemlidir. Bu çalışmaların amacına uygun yürütülebilmesi için rakip analizinin doğru okunması gerekmektedir.

 

İlgili İçerik; Rekabet Analizinin Şirketler İçin Önemi

 


E-ticaret sektör analizi ya da geleneksel ticaret kanalları

 

Tüketici Davranışları Analizi

 

Sektör analizi nasıl yapılır sorusuna cevap ararken, tüketici davranışlarının sektörünüz ne olursa olsun önemli belirleyicilerinden biri olduğu unutulmamalıdır. Tüketicilerin satın alma davranışları ve karar aşamasına geldiklerinde sergiledikleri eğilimler hizmetlerinizi ya da ürünlerinizi nasıl karşılayacaklarına dair ipuçları verir.

 

Tüketicilerin ürün talepleri ve satın almak için seçtikleri yollar ( e- ticaret, alışveriş uygulaması, geleneksel kanal ve benzeri) iyi analiz edilmelidir. Bu analizler ürünün şekillendirilmesine yardımcı olur ve ürün tanıtımı için vereceğiniz reklamın içeriğini belirlemek konusunda fikir verir.

 

İlgili İçerik; E-ticarette Müşteri Arttırma Teknikleri

 


Tüketici Davranışları Analizi


 

Pazardaki Ürün İhtiyacı

 

Piyasaya çıkaracağınız ürüne ne kadar talep olduğunu ölçmeniz sektör analizi yaparken önemlidir. Sektör analizi örnekleri inceleyerek bu konuda fikir sahibi olabilirsiniz. Ürünün pazardaki yerini analiz etmeniz gelecekte yapacağınız yatırım ve üretim miktarı için size fikir verir. Ürüne ilgili gösteren tüketici profilini analiz ederek reklam ve tanıtımlarınızı daha verimli hale getirebilirsiniz.

 

Sektör analizi pazarlama çalışmalarına da rehberlik etmektedir. Örneğin piyasaya sürmek istediğiniz ürüne yönelik bir talep yoksa, üretim ve dağıtımdan önce talep yaratmak için pazarlama çalışmalarına öncelik vermeniz gerekebilir.

 

İlgili İçerik; Online Ürün Tanıtımı Yapma Rehberi

 

Pazarlama Kanalları Analizi

 

E-ticaret sektör analizi yaparken önemli adımlardan biri de pazarlama kanallarını ya da ürün dağıtım kanallarını iyi analiz etmenizdir. Dağıtım stratejisini doğru kurmak ürün satışlarınızı ve karlılık oranının artmasına yardımcı olur. Pazarlama kanalları iyi analiz edildiğinde tüketiciye daha kolay ve daha hızlı ulaşabilirsiniz.

 

Reklam mecralarını belirlemek için de önem taşıyan pazarlama kanalları analizi sizi zaman ve para kaybetmekten korur. İnfluencer pazarlama, e posta çalışmaları, Google Adwords reklamları için yapacağınız çalışmalar ya da içerik pazarlama gibi farklı kanalları araştırarak, ürününüze ve markanıza en fazla yarar sağlayacak kanalı bulmalısınız.

 

İlgili İçerik; Google Reklamları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

 


E-ticaret sektör analizi

 

Sektör Analizi Aşamaları

 

Sektör analizi yaparken belli aşamaları takip etmek, verileri çok daha rahat toplamanıza yardımcı olacağı gibi sonuçları da daha sağlıklı değerlendirmenize imkan tanır. Sektör analizi örneği oluştururken uymanız gereken aşamalar şöyledir.

 
  • Şu anki mevcut durumu değerlendirin.
  • Yapacağınız çalıştayı organize edin ve düzenli toplantı alın.
  • Anket uygulaması, karşılıklı görüşme gibi yöntemler kullanarak veri toplayın.
  • Var olan kaynakları dikkatlice inceleyin ve sektörel araştırma yapın.
  • Sektör analizi raporu hazırlayın.
 

İlgili İçerik; Alışveriş Odaklı Google Reklam Modelleri

Sektör Analizi Neleri Kapsar?

 
  • Ulusal ve uluslararası pazarda mevcut durum saptaması.
  • Sektörün SWOT analizi değerlendirmesi.
  • Farklı firmalarla ilgili bilgilerin değerlendirilmesi ve veri oluşturulması
  • Varsa pazardaki sorunların saptanması
  • Kısa vadeli, orta vadeli ve uzun vadeli stratejiler oluşturarak yol haritası çıkarılması.
 


Sektör Analizi Neleri Kapsar? Tanınmayan yönetici, sürdürülebilirlik ve yenilenebilir enerji yönetimine mükemmel yapay zeka çözümü ekliyor. Makine öğrenimi, derin öğrenme, sinir ağı, veri analizi için kavram.

 

Sektör Analizi Neden Önemlidir?

 
  • Sektör analizi pazarın durumunu anlamaya yardımcı olur.
  • Sektörü kapsamlı incelemenizi sağlar ve strateji oluşturmanıza yardımcı olur.
  • Şirketiniz için gereken yatırım hedeflerinizi daha açık görmenizi sağlar.
  • İş planı hazırlamanızı kolaylaştırır.
  • Uzun ve kısa vadeli planlarınız için yol haritası oluşturur.
  • Pazar payını genişletme ve sektörel büyüme konularında daha tutarlı adımlar atmanızı sağlar.
 

Sektör analizi yalnızca sektöre yeni başlayan firmaların ihtiyacı olan bir inceleme yöntemi değildir. Mevcut haliyle pazarda faaliyet gösteren firmalar da yeni atılımlar yapmak için ya da kendilerini revize etmek istediklerinde de sektör analine başvurabilirler. Sektör analizi örneği incelendiğinde yeni ürünler piyasada sunulmadan önce de bu araştırma yöntemine başvurulduğu görülmüştür.

 

E-Ticaret Sektör Analizi Faydaları Nelerdir?

 
  • Sektör analizi, pazardaki hakim trendleri, hızlı değişen tüketici davranışlarını anlamanızı sağlar.
  • Doğru ve etkili pazarlama stratejileri geliştirmenize yardımcı olur.
  • Marka ve müşteri iletişimini nasıl kurmanız gerektiği hakkında bilgi verir.
  • Rakipleri tanıyarak daha doğru konumlandırma yapmanızı kolaylaştırır.
  • Hangi alanlara yatırım yapmanız gerektiği hakkında fikir verir.
  • Risk faktörlerini azaltır.
 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax