Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Sözsüz İletişim Nedir?

Güncelleme Tarihi: 03.08.2023

İçindekiler;

İletişim, bireyler arasında bilgi, duygu, haber ve düşünce aktarımına verilen isimdir. Genellikle iletişim kendi içerisinde sözlü ve sözsüz iletişim olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Sözlü ve sözsüz iletişim en yaygın olarak kullanılan iki iletişim türüdür. İnsanlar sözlü iletişimi daha çok kullanırken sözsüz iletişimi ise tamamlayıcılığından dolayı kullanmaktadır.

 

Sözsüz iletişim; göz teması, beden dili, mimik ve jestler içeren genellikle beden dilinin kullanımı yoluyla bilgi aktarma yöntemiyken sözlü iletişim ise düşüncelerin konuşarak aktarıldığı iletişim türüne verilen isimdir.

 

Sözsüz İletişim Nedir, Sözsüz İletişim Türleri Nelerdir adlı bu yazımızda sizlere sözsüz iletişim ve türleri hakkında bilgi vereceğiz. Siz de yazımızı inceleyebilir ve böylece iletişim türleri arasında yer alan sözsüz iletişim hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; İletişim Türleri Nelerdir?

 

Sözsüz İletişim Ne Demek?


 Sözsüz İletişim Ne Demek?
 

Sözsüz iletişim bireylerin iletişim esnasında kullandığı tamamlayıcı bir iletişim türüdür. İnsanlar kullandıklarının farkında olmasa bile sürekli olarak sözsüz iletişime başvurur.

 

Beden dili insanların ilk anlaşma aracı olmuştur, günümüzde bile karşımızdaki kişi ile ortak bir dilde iletişim kuramıyorsak kaçınılmaz olarak sözsüz iletişime başvururuz. Sözlü iletişimin aksine sözsüz iletişimde anlamlar açık biçimde karşı tarafa aktarılmaz, karşı taraf kendince anlamaya ve yorumlamaya çalışır.

 

Sözlü iletişim şüphe barındırmaya açıktır, bunun aksine beden diliyle veya başka bir sözsüz iletişim türü ile yalan söylemek mümkün olmadığı için bu iletişim türü sorgulanmaya açıkta değildir. Bu da sözsüz iletişimin en önemli özelliklerinden biri olan samimiyetin göstergesidir.

 

Sözsüz iletişim bilinçli veya bilinçsiz şekilde gerçekleştirilebilir. Bir olay veya konuşma karşılığında alkışlamanız veya onaylar şekilde başınızı sallamanız bilinçli sözsüz iletişimdir. Bir olay sizin üstünüzde gerginlik veya baskı oluşturduğunda göz bebeklerinin büyümesi, istemsizce yüzünüzü ekşitmeniz ise refleksler gibi bilinçsiz şekilde gerçekleştirilen sözsüz iletişimdir.

 

Sözsüz İletişim Sınıflandırılırken Kullanılan Etkenler


 Sözsüz İletişim Sınıflandırılırken Kullanılan Etkenler
 

Sözsüz iletişim sınıflandırılırken bazı etkenlere dikkat etmek gerekmektedir. Bu etkenlere göre sözsüz iletişimin sınıflandırılması yapılır. Bunlar:

 
  • Zaman
  • Mekân
  • Birey
  • İlişki
  • Materyal
  • Kıyafet
 

Bu etkenlerden dikkate alındıktan sonra, sözsüz iletişimin sınıflandırılması aşamasına geçilir.

 

Sözsüz İletişim Türleri Nelerdir?


 Sözsüz İletişim Türleri Nelerdir?
 

Sözsüz iletişim kendi içinde türlere ayrılmaktadır. Bunlar:

  • Beden Dili
  • Duruş
  • İfadeler
  • Göz Teması
  • Dokunma
 

Sözsüz iletişim türleridir.

 

İlgili İçerik; Sözlü İletişim Nedir? Sözlü İletişim Kanalları Nelerdir?

 

Beden Dili

 

Sözsüz iletişim akla ilk olarak en popüler olan sözsüz iletişim türü beden dilidir. Beden dili, bireyin kurduğu iletişime, anlık hissettiği duygulara, çevreye göre vücudunu konumlandırması ile gerçekleştirdiği iletişim türüdür.

 

Duruş


 Duruş
 

İletişim halindeyken kişilerin sergilediği duruş da bir sözsüz iletişim türüdür. Genellikle oturma, kalkma, ayakta durma biçimi gibi birçok unsur kişilerin duruşunu sergiler ve özellikle bunlar iletişimi güçlendirirken profesyonelliği de gösterir.

 

Göz Teması

 

Sözsüz iletişimi güçlendiren şeyler arasında yer alan göz teması da iletişimin kalitesini ve verimliliğini artırır. Göz temasını etkili olarak kullanarak dikkatinizi karşı tarafa iletmeniz mümkündür. Bunun yanı sıra iletişim esnasında göz teması kurarak ilgiyi kendi üzerinize de çekebilirsiniz.

 

İfadeler


 İfadeler
 

En çok bilinen sözsüz iletişim türleri arasında yer alan ifadeler iletişimin kuvvetlenmesini sağlamaktadır. Bireyler iletişim esnasında jest ve mimikleriyle ya da el hareketleriyle iletişimin kalitesini artırabilmektedir. Bununla beraber iletişim esnasında göz, kaş, ağız ve yüz kaslarını kullanmak da iletişimi güçlendirmektedir.

 

Sözsüz İletişimin Avantajları


 Sözsüz İletişimin Avantajları
 

Sözlü iletişim gibi sözsüz iletişim de aslına bakıldığında bir sürü avantaja sahip olmanızı sağlamaktadır. Özellikle etkili bir şekilde sözsüz iletişim kurmak kişilerin iletişim yeteneğini güçlendirmektedir. Sözsüz İletişimin Avantajları şunlardır:

 
  • Sözsüz iletişim bireyler arasındaki empati yeteneğini geliştirir.
  • Kültürler arası farklılıklar gösterebilmektedir.
  • Özellikle sözlü iletişime nazaran sözsüz iletişimin belirsiz olduğunu söylemek mümkündür.
  • Sözsüz iletişim her zaman çift anlam taşır.
  • Bireyler sözsüz iletişim sayesinde beden dilini geliştirirler.
  • Sözsüz iletişim sözlü iletişimi desteklemek adına bir araç olarak kullanılabilmektedir.
  • Sosyal bağlarınızın güçlenmesini sağlamaktadır.
  • Jest ve mimiklerinizi doğru bir şekilde kullanabilir ve geliştirebilirsiniz.
  • Bireylerin aktarmak istediği duygu ve düşünceler sözsüz iletişim sayesinde direkt olarak aktarılabilmektedir.
  • Sözlü iletişim hakkında bilgi vermeye olanak tanır.
  • Kişiler ile kurduğunuz iletişimi geliştirme fırsatı sunar ve iletişimin kalitesini artırır.
  • Sözsüz iletişim oldukça etkili bir iletişim yöntemidir.
 

Sözsüz iletişimin sağladığı başlıca avantajlar bunlardır.

 

İlgili İçerik; Kriz Yönetimi ve Kriz İletişimi Nedir?

 

Sözsüz İletişimin Dezavantajları


 Sözsüz İletişimin Dezavantajları
 

Sözsüz iletişimin avantajları bulunduğu gibi aslına bakıldığında dezavantajları da bulunmaktadır. Gelin şimdi bir de Sözsüz İletişimin Dezavantajlarına bir göz atalım.

 
  • Sözsüz iletişim esnasında kullanılan jest ve mimikler olumsuz duygularınızı aktarmanıza neden olabilir.
  • Genellikle sözlü iletişim oldukça bilinçli bir iletişim türüyken sözsüz iletişimin bilinçsiz bir iletişim türü olduğunu söylemek mümkündür.
  • Sözlü iletişim esnasında bireyler doğru cümleleri seçebiliyor olsa da sözsüz iletişimde kullanacağınız jest ve mimikler doğru seçilemeyebilir.
  • Sinyaller göndermenize neden olabilir.
  • Göz teması kurulmadığı dönemlerde iletişimin kalitesinde azalmalar meydana gelebilir.
  • Kişilerin ses tonu bulunulan ortamın havasını değiştirebilmektedir.
  • Olumsuz jest ve mimikler iletişimi sürdürmenizi engelleyebilmektedir.
 

Sözsüz iletişimin başlıca dezavantajları bunlardır. Bu dezavantajlar ile karşı karşıya kalmamak isteyen kişilerin iletişim esnasında beden dillerine, jest ve mimiklerine dikkat etmesi gerekmektedir.

 

Sözsüz İletişimin Önemi


 Sözsüz İletişimin Önemi
 

Sözsüz iletişim hem iletişime geçen hem de iletişime geçilen kişiler için oldukça önemlidir. Sözsüz iletişimin önemli olduğu noktalar şunlardır;

 
  • Mesajı Destekler
  • Çevreyi Sakinleştirir
  • Mesajınızı Daha Net Bir Biçimde İletmenizi Sağlar
  • Duygularınızı Gösterir
  • Karakter ve Kişisellik Katar
  • Eylem Belirtir
 

Bu tür etkiler yarattığı için sözsüz iletişin önemli olduğunu söylemek mümkündür.

 

Mesajı Destekler

 

Her sözlü iletişimin sözsüz ipuçları vardır. Bu ipuçlarının farkında olmak ve doğru şekilde analiz etmek, vermek istediğiniz mesajı daha etkili bir şekilde vermenize olanak tanıyacak ve destekleyecektir. Önemli olduğunu düşündüğünüz bir fikri sunarken, el hareketlerini ve beden dilini kullanırsanız alıcıların dikkatini çekme ihtimaliniz güçlenecektir.

 

Çevreyi Sakinleştir

 

Sözsüz iletişim sakinleştirici etken görevi de görebilir. Sakinleştirici bir beden dili ve jestlere başvurarak gergin ve sonuca varmayan bir durumu o eksenden çıkarabilirsiniz.

 

Mesajınızı Net Bir Biçimde İletmenizi Sağlar


 Mesajınızı Net Bir Biçimde İletmenizi Sağlar
 

Sözlü iletişim kurabildiğiniz durumlarda bile sözsüz iletişime yönelmek bazı durumlarda mesajınızın daha kısa yoldan ve net olarak iletilmesini sağlayabilir. Birini onaylamak için başınızı aşağı şekilde sağlamanız veya hafif gülümseyerek kuracağınız göz teması kullanmayı planladığınız kelimelerden çok daha etkili olabilir.

 

İlgili İçerik; Pazarlama Aracı Olarak Kitle İletişim Araçları

 

Duygularınızı Gösterir

 

Anlık hissettiğiniz ruh halinize göre mutlu, mutsuz, rahat veya sinirli bir jest ve tavır takınarak duygularınızı ve hislerinizi sözlü bir iletişime gerek duymadan aktarabilirsiniz.

 

Karakter ve Kişisellik Katar


 Karakter ve Kişisellik Katar
 

Sözsüz iletişim esnasında kullanılan jest ve mimikler iletişime karakter katmaktadır. Özellikle iletişim esnasında bir kişi gülümsüyor ise bu kişinin kibar olduğunu düşünebilirsiniz. Ya da bir iletişim esnasında kişiler yüzünü ekşitiyorsa ilgili kişinin bu konuda negatif bir kişiliği olduğunu varsayabilirsiniz.

 

Eylem Belirtir

 

Sözsüz iletişim esnasında kullanılan beden dili eylemlerinizi belirtmenize de olanak tanır. Örneğin bir konu hakkında konuşurken el kaldırmak ya da parmak kaldırmak söz almak istediğinizi gösterir. Ya da bir restoranda hesabınızı ödemek istediğinizi el hareketi ile aktarmak yapmak istediğiniz eylemi aktarmanıza olanak tanır.

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax