Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Pazarlama İletişimi ve Önemi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Güncelleme Tarihi: 23.02.2024

İçindekiler;

İletişim çağında yaşıyoruz cümlesini hemen her gün duymaktayız. Dijital dünyanın sağladığı olanaklarla kişilerin birbirine ve kurumlara çok daha hızlı ulaşabildiği bu dönemde iletişim, firmaların başarısına yön vermekte ve tercih edilme sebepleri arasında sıralanmaktadır. E-ticaret sektörü de bu iletişim hızının en yoğun olarak yaşandığı sektörlerden biridir.

 

Pazarlama İletişimi ve Önemi Hakkında Bilmeniz Gerekenler konusunu işleyeceğimiz bu içeriğimizde pazarlama iletişimi nedir, pazarlama iletişimi örnekleri, pazarlama iletişimi yöntemleri, bütünleşik pazarlama iletişimi, pazarlama iletişim süreci ve pazarlama iletişimi özellikleri hakkında kapsamlı bilgiler vereceğiz. Dilerseniz içeriğimize pazarlama iletişimi nedir sorusuna cevap vererek başlayalım.

 

Pazarlama İletişimi Nedir?
 

Pazarlama İletişimi Nedir?

 

Pazarlama iletişimi, ürün ya da markanın bilinirliğini arttırmak amacıyla yapılan ve e-ticaret dünyasında sıklıkla başvurulan bir iletişim biçimidir. Pazarlama faaliyetlerini tek bir alanda toplayarak, tüm çalışmaları bu alana göre düzenlemek pazarlama iletişiminin önemli adımlarından biridir.

 

Faaliyet gösterilen sektörlerde, ürün ya da hizmet talebini arttırmak için yapılan ve farklı kanallardan yürütülen iletişim biçiminin genel adına pazarlama iletişimi denir. Hedef kitle belirlenmesinden satış stratejisine, ürün ambalajından reklam diline uzanan geniş bir yelpazeyi tanımlamak için kullanılan pazarlama iletişimi, hangi mesajın nasıl verileceğini ve yaratıcı kampanyaları da kapsamaktadır. Pazarlama iletişimi stratejik bir plan dahilinde yapılır.

 
İlgili İçerik; E-Ticarete Yeni Başlayanlar İçin Pazarlama Önerileri



Bütünleşik Pazarlama İletişimi Nedir?
 

Bütünleşik Pazarlama İletişimi Nedir?

 

Bütünleşik pazarlama iletişimi, ürün ve marka ile ilgili tüm iletişim süreçlerinin koordineli ve uyumlu olarak yürütülmesi anlamına gelir. Satış geliştirme, doğrudan pazarlama, halkla ilişkiler, reklam tanıtım, kişisel satış ya da satış noktası gibi farklı kalemlerin tek çatı altında toplanması bütünlük ve tutarlılık sağlar. Bütünleşik pazarlama iletişimi, pazarlama karması öğelerini uyumlu bir biçimde yöneterek ürün ve marka algısını kuvvetlendirir.

 

İlgili İçerik; E-ticarette Satışlarınızı Arttıracak 6 Pazarlama Yöntemi (2021 Yeni)



Pazarlama İletişimi Stratejisi Ne Anlama Gelir?

 

Pazarlama İletişimi Stratejisi Ne Anlama Gelir?

 

Pazarlama iletişim süreci, iletişimin sağlandığı farklı kanalları kullanarak, markanı ya da şirketin hangi ses tonuyla konuştuğunun belirlenmesini de içine alan geniş bir süreçte. Bu süreçte yapılacak tüm faaliyetler belirli bir yol haritası izlenerek yapılmalı ve iletişimde planlı olunmalıdır. Yapılan plan, pazarlama iletişimi stratejisi olarak adlandırılır. Pazarlama iletişim süreci üç ana başlık altında toplanabilir.

 

Konumlandırma

 

Pazarlama iletişimi kurarken, az önce de söylediğimiz gibi markanızın ya da şirketinizin ses tonunu ile konuşacağınız için kendinizi konumlandırdığınız yer çok önemlidir. Çünkü tüm pazarlama faaliyetlerini bu konumlandırmaya göre yapmalı ve bütüncül bir iletişim kurmalısınız.  

Hedef Kitle

 

Hedef kitlenizi belirlemek; pazarlama iletişimi yöntemleri seçerken kullanacağınız mecrayı seçmenize yardımcı olur. İletişim kanallarının ve bu kanallar üzerinden aktarılacak mesajların belirlenmesi içi hedef kitle iyi tahlil edilmelidir. Doğru hedef kitleye ulaşamayan pazarlama iletişimi zaman ve para kaybından başka bir şey değildir.

 

Hedef kitlenizi belirlemek; pazarlama iletişimi yöntemleri

 

Bütçe Planlama

 

Pazarlama iletişimi söz konusu olduğunda, reklam ve tanıtım giderleri için belirli bir bütçe ayırmak gerektiği unutulmamalıdır. Farklı mecralarda yürütülecek reklam çalışmaları için önceden bütçe planlama çalışmaları yapılabilir. Bütçe planlama, özellikle dijital reklamlar için önemlidir çünkü kısa zamanda en fazla kişiye ulaşmak üzerine bir strateji geliştirilmeli ve eldeki bütçe en iyi şekilde kullanılmalıdır.



İlgili İçerik; Dijital Pazarlamada Bütçe Yönetimi Nasıl Yapılmalıdır?



Pazarlama İletişimi Bütçe Planlama
 

Pazarlama İletişimi Stratejisi için İpuçları

 

Hedef Kitlenizi Tanıyın

 

E-ticaret pazarlama stratejisi geliştirirken sosyal medya kanallarından yararlanabilirsiniz. Ancak tercih ettiğiniz mecra, hedef kitlenize uygun olmalıdır. Çünkü iletişim kanallarına bağlı olarak, pazarlama iletişimi de değişmektedir. Örneğin influencer pazarlama daha çok Z kuşağı üzerinde etkili iken, y kuşağı için farklı kampanyalar düşünülmelidir.

 

Hedef kitlenin demografik yapısı, tüketim alışkanlıkları, sosyo ekonomik konumu sizin iletişim biçiminiz ve içeriğiniz üzerinde etkili olacaktır.

 

İlgili İçerik; FOMO Nedir, Pazarlamada Nasıl Kullanılır?


Pazarlama İletişimi Stratejisi için İpuçları
 

Ürünün Özelliklerini Belirleyin

 

Pazarlama iletişimi yöntemleri kadar ürünün iyi anlatılması ve doğru tanıtılması da çok önemlidir. Mevcut ve potansiyel müşterilerinizin dikaktini çekmek için ürünün belirleyici özelliklerini ön plana çıkarın. Rakiplerinizden ayrıldığınız, onlardan iyi olduğunuz yönleri anlatın. Ürün özellikleri pazarlama iletişim biçiminde de etkilidir. Örneğin geri dönüşümden yapılmış ekolojik bir ürün tanıtacaksınız, görsel olarak yeşil tonlarını seçebilirsiniz.

 

Tüketici satın alma alışkanlıklarını belirleyen en önemli kriterlerden biri de ürünün işe yarar ve fayda sağlayıcı yanlarıdır. Bu özellikleri ön plana çıkarın. apaiyasada benzeri olmayan bir ürün ise merak uyandırıcı bir tonda iletişim kurun. Sunduğunuz ürünün bir ihtiyaç olduğuna müşterilerinizi inandırın.

 

İletişim Kanallarınızı Belirleyin

 

Hedef kitlenizi belirleyip ürününüzün dikkat çeken yönlerini ön plana çıkardıktan sonra ürün ve müşteriyi buluşturacak olan iletişim kanalını belirleyin. Farklı mecralardaki pazarlama iletişimi örnekleri inceleyerek, özgün bir dil oluşturmaya çalışın.

 

İlgili İçerik; Dükkan Açmadan İnternetten Satış Yapma Rehberi


İlgili İçerik; Pazarlamanın 4P’si Nedir? 
 

Pazarlama İletişimi Yöntemleri

 
  • E-posta pazarlama yöntemi
  • Açık hava reklamları ( Billboard, afiş)
  • Basılı ve fiziki reklamlar ( T.V reklamları, radyo reklamları, dergi reklamları)
  • Etkinlik düzenleme yöntemi ( Konser, piknik)
  • İçerik pazarlama yöntemi
  • Dijital reklamlar ( sosyal medya reklamları, Google Adwords, affiliate ve benzeri mecralar)
  • İnfluencer marketing (Sosyal medya fenomenleri ile işbirliği yapma)
 

İlgili İçerik; Satışlarınızı Arttıracak SMS Pazarlama Teknikleri



Pazarlama İletişimi Özellikleri
 

Pazarlama İletişimi Özellikleri

 
  • Pazarlama iletişimi kampanyaları yürütülürken marka öğeleri belirlenmelidir. Markanın öne çıkan yönleri, ayrıksı unsurları, fark yaratan özellikleri belirlenmeli ve iletişim stratejisi bu yönde kurulmalıdır.
  • Sosyal medya hesapları senkronize edilmeli, paylaşımlar her yerde aynı olmalı ve marka bütünlüğü sağlanmalıdır.
  • Müşteri iletişimine önem verilmeli, tüm istek ve mesajlara uygun dille cevap verilmelidir.
  • Olumsuz eleştiriler hoş karşılanmalı, varsa hatalar kabul edilmeli ve samimiyetle açıklama yapılmalıdır.
 

Pazarlama İletişimi Özellikleri
 

Pazarlama İletişimi Neden Önemlidir?

 

Pazarlama iletişimi marka kimliğinin oluşmasını sağlar ve hem ürününüzü hem de markanızı görünür hale getirir. Sizin de bildiğiniz gibi e-ticaret dünyasında bilinirlik çok önemlidir. Marka kimliği oluşturduğunuzda, rakipleriniz arasından sıyrılmanız, müşterilerin güvenini kazanmanız ve sadakati yakalamanız çok daha kolay olur.

 

Bütünleşik pazarlama iletişimi ile belirli bir hedef kitleyi yakalayabilirsiniz. Yalnızca bir kez değil, o ürüne ihtiyacı olduğunda sizi tercih eden müşteriler uzun vadede pazar payınızın ve karlılık oranının artmasına yardımcı olur.

 

İlgili İçerik; E-ticaret Siteleri İçin Sosyal Medya Pazarlama İpuçları

 


E-Ticarette Dijital Pazarlama İletişimi
 

E-Ticarette Dijital Pazarlama İletişimi

 

İnternet tabanlı satışa odaklanan e-ticaret dünyasında, dijital reklamlar oldukça önemlidir. İnternet reklamları, zaten alışveriş için online olan müşterilerinizi daha kolay yakalamanızı sağlar. Satın alma davranışlarından yola çıkarak hedef kitle analizini saha kolay yapabileceğiniz e-ticarette, verileri doğru analiz ederek, reklam kampanyalarınızı daha doğru yürütebilirsiniz.

 

Pazarlama iletişim stratejinizi dijital mecralar üzerinden şekillendirdiğinizde, daha önce de bahsetmiş olduğumuş pek çok farklı iletişim biçimini ( influencer pazarlama, google adwords reklamları, sosyal medya reklamları) bşr arada kullanabilir, daha etkili ve akılda kalıcı bir kampanya yürütebilirsiniz.

 

Dijital pazarlama iletişimi, ölçülebilir ve etkisi gözlemlenebilir bir iletişim biçimidir. Böylece verileri dikkatli okuyarak analiz edebilir ve yürüttüğünüz kampanyanın faydalı olup olmadığını görebilirsiniz.

 

 

 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax