Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

4P Nedir?

Güncelleme Tarihi: 22.03.2024

İçindekiler;

Piyasa koşullarının sertleşmesi ve rekabetin artması, daha güçlü pazarlama stratejilerini şirketler için zorunlu kılmıştır. Her geçen gün daha önemli hale gelen bu stratejilerin temeli ise pazarlama ilkelerine dayanmaktadır. Bu pazarlama ilkeleri kısaca 4P olarak ifade edilir ve izlenmesi gereken stratejilerin baş harflerinden oluşur.

 

4P Nedir, pazarlama karması ne ifade eder ve pazarlama karması elemanları nelerdir gibi kavramları da işleyerek, kapsamlıca ele alacağımız Pazarlamanın 4P’si Nedir konulu bu yazımızda, pazarlamanın basit fakat etkili temel prensiplerini sizlerle paylaşacağız.

 

Pazarlamanın 4P'si Nedir

 

Pazarlama Karması Nedir?

 

Pazarlamanın başat unsurlarını tanımlamak için kullanılan pazarlama karması, ilgili departmanların pazarlama faaliyetlerini sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde yönetebilmek için başvurdukları temel stratejileri esas alır. 4P nedir ve neden önemlidir sorularına cevap veren pazarlama karması, pazarlama yönetiminin işlevini ve getireceği faydayı esas alır.

 

Pazarlama, nihai tüketicinin beklenti ve ihtiyaçlarını gözeterek, verilen hizmeti bu yönde geliştirme ve planlama çerçevesi olarak tanımlanabilir. Sağlıklı pazarlama faaliyeti yürütmek için ortada bir ürün olmalı, bu ürün piyasaya uygun olarak fiyatlandırılmalı, tüketiciye ulaşmalı ve sonrasında tutundurma sağlanmalıdır.

 

İlgili İçerik; İnternetten Satış Nasıl Yapılır? Bilmeniz Gerekenler (2021 Yeni)

 

İlgili İçerik; Online Ürün Tanıtımı Yapma Rehberi

 

Pazarlama Karması Nedir

 

Pazarlama Karması Elemanları Nedir?

 

Rekabetin ve hızın ön planda olduğu günümüz piyasasında, ulusal ve uluslararası pazarların şartları hızlı değişmekte, ürün gamı genişlemekte ve sürekli yenilenmektedir. Bu şartlardan ayrı düşünemeyeceğimiz pazarlama karması elemanları, ürün ya da hizmetlerinizin piyasadaki devamlılığını sağlayabilmek için gereken öğelerini açıklar.

 

Pazarlama karması elemanları deyince ilk akla gelen kavram 4P’dir. 1960’lı yıllarda ortaya çıkan 4P kavramı, pazarlama gurusu olarak bilinen Philip Kotler’in popülerleştirdiği bir kavramdır. Kotler’in “Pazarlama İlkeleri” kitabında detaylı olarak tanımladığı 4P kavramı, zaman içinde bazı eklemelerle genişletilmiştir ve kimi yerlerde 5P ya da 7P gibi isimlerle anılmaktadır.

 

İlginizi Çekebilir; İşinizi E-ticarete Taşımanız için 9 Önemli Neden

 

İlginizi Çekebilir; Ürünleriniz İçin İdeal Fiyatı Bulmaya Yönelik 6 Strateji

 

4P Nedir?

 

4P kavramını ortaya atarak, adeta pazarlama ilkelerini özetleyen Philip Kotler, 4P nedir sorusuna “hedef pazarı takip etmek amacıyla kullanılan pazarlama araçları toplamı” cevabını vermiştir.

 
  • Product ( Ürün)
  • Price (Fiyat)
  • Place (Dağıtım)
  • Promotion (Tutundurma)
 

İlginizi Çekebilir; E-ticarette Müşteri Arttırma Teknikleri 



4P Nedir

 

Ürün (Product)

 

Ürün, ihtiyaç ya da talepler doğrultusunda üretilen, ortaya konan şeylerdir. Satacağınız ürün somut ya da soyut, mal ya da hizmet olabilir. Ürününüzü piyasaya sürmeden önce hangi pazarda yer alacağını bilmeniz önemlidir. Pazar araştırması yapmak, ihtiyaç ve talep doğrultusunda üretime başlamak önemlidir.

 

4P kavramının ilk adımı olan ürün, piyasa devamlılığı için koşullara bir biçimde sürekli yenilenmeli, geliştirilmeli ve güncel tutulmalıdır.

 


Ürün (Product) Nedir
 

Fiyat (Price)

 

Fiyat, pazarlama ekonomisinde oldukça önemli bir yer tutar ve tüketicinin, satışa sunduğunuz ürün ya da hizmet için ödemeyi kabul ettiği miktarı tanımlar. Pazarlama karması elemanları arasında önemli bir yer tutan fiyatlandırma, ürün maliyetini, elde edilecek kar miktarını ve tüketici gözündeki değerini de kapsar.

 

Yüksek fiyatlı bir ürün, olası müşterileri kaybedilmesine sebep olurken, ürün fiyatının düşük tutulması, karlılık oranını azaltır. Dolayısı ile, fiyatlandırma yaparken, hem maliyet hem de piyasa şartlarına bakılmalı ve rakip firmalar göz önünde bulundurulmalıdır. Bir ürünün fiyatı, ürünün satışını ve tutundurmasını doğrudan etkiler.

 

İlgili İçerik; Ticarette Ürün Fiyatlandırma Stratejileri

 

Fiyat (Price) Nedir

 

Dağıtım (Place)

 

Dağıtım, 4P unsurlarının müşteri ayağını oluşturan en önemli adımlarından biridir. Doğru ürünü, doğru zamanda, doğru kitleye ulaştırmak olarak tanımlanabilir. Ürününüzün pazarda görünür olması için kolay ulaşılabilmesi gerekmektedir. Tüketici,sizin ürününüze ulaşamıyorsa, bir şekilde diğer alternatife yönelecektir. Bu durum satışlarınızı olduğu kadar marka bilinirliğinizi de etkiler.

 

İstediğiniz kadar iyi üretim yapın ve doğru fiyatlandırın, o ürün doğru pazarda yer almıyorsa, tüketiciye ulaşamıyor ya da tüketici aradığı zaman ürününüzü bulamıyorsa başarıya ulaşmanız oldukça zordur.

 

Dağıtım (Place) Nedir

 

Tutundurma (Promotion)

 

Pazarlama karması elemanları arasından, ürününüzün sürekliliğini sağlayabilmek için yapmanız gerekenleri ifade eden tutundurma kavramı, en yalın haliyle bir görünürlük faaliyetidir. Örneğin, piyasada gerçekten talep olacağını düşündüğünüz bir mal ya da hizmet ürettiniz. Bu ürünü, doğru bir şekilde fiyatlandırdınız ve dağıtımını da sağladınız. Peki ürününüz hedef kitleye ulaşmadığında ne yapacaksınız? Alternatiflerin fazla ve kolay ulaşılır olduğu pazarlama dünyasında, ürününüzü nasıl var edeceksiniz?

 

Tüm bu problemlerle baş etme yolunuzu tanımlayan tutundurma faaliyetleri, ürününüzü canlı ve talep edilebilir tutan en önemli noktaların başında gelmektedir. Piyasa şartlarına tutunamayan ürün kısa ömürlü olur ve bütün yatırımızın boşa gitmesine sebep olabilir. 4P unsurlarından promotion olarak anılan ve dilimize de promosyon olarak kullanılan tutundurma faaliyeti için:

 
  • Reklam ve tanıtım
  • Marka iletişimi ve halkla ilişkiler
  • Satış geliştirme
  • İndirim / çekiliş / kampanya
 

Gibi yöntemleri izleyebilir, hedef kitlenizin odağında kalmak için, ürün ya da hizmetinizi daha görünür kılabilirsiniz.

 
İlgili İçerik; Yüksek Cirolar İle Trendyoldan Satış Yapmak İçin 4 Detay



Tutundurma (Promotion) Nedir

 

E-ticarette 4P Nasıl Olmalıdır?

 

Daha önce de değindiğimiz gibi, Pazarlama İlkeleri kitabının yazarı Philip Kotler, 4P kavramını 1960 yılında ortaya atmıştı ama aradan geçen yarım asrı aşkın süreçte, pazarlama karması elemanları değişmese de pazarlamanın kendisi oldukça değişmiştir. Dijitalliğin ön plana çıktığı 21. yüzyılda, e- ticaret sitesi üzerinden satış yapmak kaçınılmaz bir hale gelirken, 4P nedir sorusuna verilen cevabı güncellemek de gerekmektedir.

 

İnternet tabanlı pazarlamanın hergün daha fazla önem kazandığı ve neredeyse rekabet koşullarını belirlediği bu dönemde, hedef kitle profili değiştiği için üreticiden beklentiler de değişmiştir.

 

İlgili İçerik; E-Ticaret Nasıl Yapılır?

 

İlgili İçerik; E- ihracaat Nasıl Yapılır?

 

E-ticarette 4P Nedir

 

E-Ticarette 4P Unsurları

Ürün, fiyat, dağıtım ve tutundurma faaliyetlerini ifade eden 4P, elemanlarına dilerseniz bir de e-ticaret üzerinden bakalım.

 E-ticarette Tutundurma (Promotion) Nedir
 

E- Ticarette Ürün (Product)

 

İster geleneksel kanal olsun ister e-ticaret, üreteceğim ürün aynı olacaktır diye düşünebilirsiniz. Fakat internet satış siteleri, mobil uygulamalar ve aplikasyonlar pazar araştırması yapmak için size fırsat verir ve ürününüzü güncellemeniz gerekebilir. Günümüzde, ürünlerin sağladığı fayda kadar, ekolojik, doğal ve sürdürülebilir olması da önem kazanmıştır.

 

İlgili İçerik; E-Ticarette 2020 Trendleri

 

İlgili İçerik; Ücretsiz E-ticaret yazılımı Neden Kullanmamalısınız?

 

E-ticarette Ürün (Product) Nedir

 

E- Ticarette Fiyat (Price)

 

E- ticaret ağının genişlemesi fiyatlandırma politikalarının yeniden gözden geçirilmesini zorunlu kılmıştır. Rekabetin hız kazandığı ve her ürünün oldukça fazla alternatifi olduğu yeni pazar koşullarında, maliyeti azaltarak fiyatı düşürmek oldukça önemlidir. Geleneksel ticaretin önemli gider kalemlerinden biri olan mağaza masraflarını ( kira, faturalar, çalışan maaşları ve benzeri) azaltmak için siz de sanal mağaza açabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Sanal Mağaza Açma Rehberi

 

İlgili İçerik; E- Ticarete Yeni Başlayanlara Pazarlama Önerileri

 

E-ticarette Fiyat (Price) Nedir
 

E Ticarette Dağıtım (Place)

 

E- ticaret, ürününüzün doğru hedef kitleye ulaşması için kullanabileceğiniz en kısa yollardan biridir. Kişiselleştirilmiş reklam hizmetleri ile doğru pazara ulaşabilir, kendi hedef kitlenizle organik bir iletişim kurabilir, talep ihtiyaçları çok daha hızlı belirleyebilirsiniz.

 

İlgili İçerik; E-Ticaret Sitesi Nasıl Kurulur? 



E-ticarette Dağıtım (Place) Nedir

 

Tutundurma (Promotion)

 

E-Ticaret yaparken, Pazarlama karması elemanları arasında en kolay yönetebileceğiniz tutundurma faaliyeti, doğru kullanabilirseniz satışların çok daha hızlı artmasına yardımcı olmaktadır. Özellikle sosyal medya reklamları, çekiliş kampanyaları ya da alışveriş hacminin çok yükseldiği indirim günleri hem ürün satışınız, hem de marka bilinirliğiniz açısından son derece önemlidir.

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax