Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

SSK ve SGK Nedir? SSK ve SGK Farkları

Güncelleme Tarihi: 04.04.2024

İçindekiler;

Geçmişten günümüze SGK kapsamına girenler için kafa karışıklığına neden olabilen SSK ve SGK konuları aslında birbiriyle bağlantılı konulardır. Ancak sigorta kapsamına giren çalışanların birbirini kapsayan bu iki konuyu net bir şekilde anlaması önemlidir. Tüm bu kavramların net bir şekilde anlaşılabilmesi için SSK primi ve SGK primi kavramlarının neler olduğunu ve iki kavram arasındaki farkları ayrı ayrı belirtmek gerekir.

 

SSK Nedir? Yeni Şirketler İçin SSK (Sosyal Sigortalar Kurumu) Rehberi başlıklı bu içerimizde, Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilgili merak ettiklerinize yer vereceğiz. SSK nedir, yapılan değişikliklerden sonra ne anlama gelir sorusuna yanıt bulabileceğiniz yazımızda ayrıca ssk primi ne kadar, ssk hizmet dökümü nedir, ssk emekli maaşı nasıl alınır gibi konulara da değineceğiz.

 

SSK Nedir? Yeni Şirketler İçin SSK (Sosyal Sigortalar Kurumu) Rehberi

 

SSK Nedir?

 

Sosyal Sigortalar Kurumu anlamına gelen SSK, 1946 yılında İşçi Sigortaları Kurumu olarak kurulmuş ve 1964 yılından itibaren adı Sosyal Sigortalar Kurumu olarak değiştirilmiştir. SSK hizmetlerinin temel amacı; kaza, yaşlılık ya da hastalık gibi etmenlerden kaynaklanan çalışamama durumlarında işçilerin yaşayabileceği mağduriyetleri önlemektir.

 

SSK primi ile işveren, çalışanın emekli olabilmesi ve sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için her ay belirli bir miktarı Sosyal Sigortalar Kurumuna yatırır. Bu miktar, işçinin brüt ücretine göre belirlenir ve işveren tarafından düzenli olarak ödenmesi gerekir.

 

SSK primi, sadece işverene bağlı çalışanlar için ödenen bir sigorta primidir. Kendi nam ve hesabına çalışanlar veya bir kamu kurumunda çalışanlar farklı sigorta kollarından yararlanmaktadır. SSK primi ödenen işçilerin hak sahibi olduğu sağlık hizmetlerinden o işçinin eşi ve ailesi de yararlanabilir. Prim gün sayısı dolan işçi emekliliğe hak kazanır.

 

İlgili İçerik; SGK İşe Giriş ve İşten Çıkış Kodları Hakkında Her Şey

 

İlgili İçerik; Corona (Covid 19) Kapsamında İşletmelere Verilen Destekler

 

İlgili İçerik; KOSGEB E-ticaret Desteği Nedir ve Nasıl Alınır?

 

İlgili İçerik; KDV Hesaplama Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

 

SSK Nedir?

 

SGK Premium nedir?

 

Genellikle SGK olarak ifade edilen Sosyal Güvenlik Kurumu, SSK, Bağkur,emekli Sandığı ve SSK'nın, 2006 yılı itibarıyla tek çatı altında birleştirilmesiyle ortaya çıkmış bir kurumdur. 5510 sayılı Kanun ile tüm sigorta branşlarında çalışanlar tek bir sigorta primi takibi yapabilmektedir.

 

Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında her sigorta branşı farklı isimlendirilmektedir. SSK olarak bilinen ve bir işverene bağlı olarak çalışan işçilerin sigorta branşına 4A, kendi adına çalışanların yani Bağkurluların sigorta branşına 4B, sigorta branşına ise sigorta branşı denilmektedir. Kamu kurumlarında çalışan ve Emekli Sandığına tabi kişilerin toplamına 4C denir.

 

Sigortanızın türü ne olursa olsun, devletin belirlediği oranlarda aylık brüt kazancınızdan düşülerek sigorta priminiz elde edilir. Gelir seviyeniz arttıkça aylık prim ödemeleriniz de aynı oranda artar.

 

SGK Premium Nedir

 

SSK Hizmet Dökümü Nedir?

 

SGK kapsamındaki tüm sigorta branşlarında emeklilik yaşı ve prim ödeme gün sayısı farklı olabilir. Emeklilik koşullarınızı ve primlerinizi e-Devlet portalı üzerinden takip etmeniz mümkündür. SSK hizmet dökümü, Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak çalışanlar için düzenlenen ve 4A, 4B, 4C olmak üzere tüm sigorta ve prim bilgilerini sunan belgedir.

 

Sosyal devletlerde vatandaşlara çeşitli sigorta sistemleri aracılığıyla sağlık hizmetleri ve emeklilik sağlanmaktadır. Bu sayede kaza, hastalık ve yaşlılık gibi durumlarda yaşanabilecek bazı mağduriyetlerin önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. Ödenen SSK primi ödemelerinin amacı budur.

 

SSK primi, işverenin çalışanlarının emekli olabilmesi ve sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için yatırması gereken tutarın adıdır. Bu miktar, işveren tarafından her ay ödenmek zorundadır ve çalışanın brüt ücreti üzerinden hesaplanır. Ödenecek primler düzenli olarak artırılır. Primi ödenen kişiler, sağlık hizmetlerinden kendileri ve aileleri yararlanabilir ve belirli şartları sağlamaları halinde emekli olabilirler.

 

SSK hizmet dökümü almak için kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapabileceğiniz e-Devlet portalı üzerinden 4A, 4B ve 4C hizmet kayıtlarınızı kolayca görüntüleyebilirsiniz.

 

SSK Hizmet Dökümü Nedir

 

SSK Hizmet Dökümünde Bulunan Bilgiler

 
  • Sigorta kaydınızda yer alan ilgili temel bilgiler,
  • Sigortalı olarak çalışmaya başladığınız andan itibaren, işe giriş çıkış tarihleriniz,
  • Sigortalı olarak çalıştığınız gün sayısı,
  • Sigortalı olarak çalıştığınız süreye ait hizmetleriniz,
  • Sigortanızın hangi aylarda yattığını,
  • Hangi ayda ne kadar prim yatırıldığına dair bilgiler,
  • Çalıştığınız firmanın bilgilerini servis dökümünde bulabilirsiniz.
 

SSK Hizmet Dökümü İçeriği

 

SSK ve SGK Premium Arasındaki Farklar Nelerdir?

 

SSK, yani tam adıyla Sosyal Sigortalar Kurumu, bir işveren için çalışarak maaş ve benzer ödemelerle gelir elde eden kişilerin sigorta primlerini karşılamaktadır. Bu çalışanların sigorta primi ödemelerinden işveren sorumludur. İşveren, SSK prim ödemesi olarak her ay işçinin brüt ücretinden Sosyal Sigortalar Kurumu'na belirli bir kesinti öder. Ancak yeni sistemle birlikte tüm sigorta branşları kafa karışıklığını ortadan kaldırmak için SGK çatısı altında toplanmıştır.

 

Sosyal Güvenlik Kurumu yani SGK, farklı türdeki çalışanların sigortalarını bir arada barındırmaktadır. Buna göre Bağkur, emekli sandığı ve SSK artık ayrı birimler değil, hepsi SGK çatısı altında birleşmiştir. İşveren adına çalışanlar, kendi adına çalışanlar ve kamu kurumlarında çalışanlar arasındaki ayrımlar devam etse de tamamının sigorta branşları SGK üzerinden yürütülmektedir. Bu sayede ne tür bir sigortaya dahil olursanız olun, SSK dökümü almak, primlerinizi ve prim borcu gibi bilgilerinizi öğrenmek için SGK sayfasını sorgulayabilirsiniz.

 

SSK ve SGK Premium Farkları

 

SSK Primi Nasıl Hesaplanır?

 

İşveren tarafından ödenecek primin hesaplanmasında işçinin aylık brüt ücreti esas alınır. Peki, brüt ücret üzerinden SGK primi hesaplaması nasıl yapılıyor? Ödenecek SGK priminin hesaplanması için işverenin birkaç hususa dikkat etmesi gerekmektedir.

 

Öncelikle işveren belirli teşviklerden yararlanıyorsa brüt maaş üzerinden ödenmesi gereken SGK prim oranları değişiklik göstermektedir. 2021 için prim hesaplamasına bakalım.

 
PRİM TÜRÜ ANA KAZANÇ PRİM TUTARI
Kısa Vadeli Sigorta Primi 3.577,50 71,55
Malullük, Yaşlılık ve Ölüm Primi 3.577,50 715,50
Genel Sağlık Sigortası Primi 3.577,50 447,19
TOPLAM PRİM 1.234,24  
5510 sayılı yasadan doğan indirim 3.577,50 178,88
NET PRİM 1.055,36  
İşsizlik Sigortası Primi 3.577,50 107,33
ÖDENECEK NET TUTAR 1.162,69  

İşverenin borcu ve herhangi bir SGK ile ilgili davası, cezası yoksa %5 tutarında 5510 sayılı yasadan doğan indirimi devam edecektir. Sonuç olarak, sosyal güvenlik kurumu teşvikleri hariç, ödenmesi gereken tutar, 1.162,69 TLdir.

 

Gelir Vergisi Hesaplaması

 
  • Brüt ücret tutarı: 3.577,50 TL
  • İşçi işsizlik sigortası tutarı (%1): 35,78 TL
  • İşçi SKK (SGK)payı (%14): 500,85 TL
  • İşçi paylarının toplamı: 35,78+500,85=536,63
  • Gelir vergisi matrahı tutarı: 3.577,50 TL-536,63 TL=3.040,87 TL
  • Gelir vergisi oransal tutarı (%15): 456,13 TL
  • Damga vergisi tutarı(‰7,59): 27,15 TL
 

Gelir Vergisi Hesaplama

 

Stopaj Beyannamesi (Muhtasar Beyanname) Hesaplama

 
  • Gelir vergisi tutarı : 456,13
  • Damga vergisi tutarı: 27,15
  • AGİ tutarı: 268,31
  • Ödenecek toplam stopaj tutarı: 214,97
 

SSKlı Çalışan İşçiye Ödenecek Net Tutar

 
  • İşçi işsizlik sigortası oransal tutarı: (%1): 35,78 TL
  • İşçi SSK (SGK) payı oransal tutarı (%14): 500,85
  • Gelir vergisi oransal tutarı:(%15): 456,13 TL
  • Damga vergisi oransal tutarı: (/‰0,759): 27,15 TL
  • Kesintilerin toplam tutarı: 1.019,91 TL
  • Net ücret: 3.577,50 TL-1.019,91=2.557,59
  • AGİ DAHİL NET ÜCRET TUTARI =2.557,59 TL+268,31 TL (AGİ)=2.825,90 TL dir.
 

SSK lı Çalışama Ödenecek Net Tutar

 

SSK Emekli Maaşı Ne Kadar?

 

Yeni düzenleme ile birlikte ssk emekli maaşı rakamları da artmıştır. Düzenleme 2000 yılı öncesi emekli olanlar ve 2000 yılı sonrası emekli olanlar için iki farklı şekilde gerçekleşmiştir. Buna göre;

 
  • 2000 yılından önce hak kazananlar için SSK emekli maaşı 2. 233 tl den 2.420 tl ye yükselmiş,
  • 2000 yılından sonra hak kazananlar için SSK emekli maaşı 1500 tl olarak belirlenmiştir.
  • SSK emekli maaşı net tutarları, ödenen prim miktarı, çalışılan gün sayısı, emekli olunan yıl gibi değişkenler etkilidir.
 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax