Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Tevkifat Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Güncelleme Tarihi: 04.04.2024

İçindekiler;

Tevkifat vergiler üzerinde bölüşme ya da kesinti yapma anlamına gelmektedir. Normal ya da irsaliyeli fatura işlemleri ile benzer olan tevkifatlı faturanın tek farklı faturaya işlenen verginin alıcı ve satıcı arasında bölüştürülmesidir. Yazımızda tevkifatlı fatura nedir, kimlere kesilir gibi pek çok konuda bilgi sahibi olabilmeniz mümkündür.



Tevkifat Nedir? Nasıl Hesaplanır?

 

Tevkifat Kelime Anlamı Nasıldır?

 

Tevkifat kelime anlamı olarak, para konusundaki kesintiler anlamına gelmektedir. Vergi açısından bakıldığı zaman ise tevkifat kelimesi kesinti yapma ve bölüşme işlemleri için kullanılan bir terimdir. Bu vergi türünde devlet, alacağı katma değer vergisini (KDV) sadece satıcıdan değil aynı zamanda alıcıdan da alır. Böylece taraflar arasında bir bölüştürme söz konusudur.

 

Tevkifat Terimi Nedir

 

Tevkifat Türleri Nelerdir?

 

Tevkifat türleri ikiye ayrılır. Bunlar KDV tevkifatı ve gelir vergisi tevkifatı şeklindedir. Gelir Vergisi tevkifatı dediğimizde Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. Maddesine göre belirlenen bir vergi türüdür. KDV tevkifatı da bir diğer tevkifat türüdür. KDV tevkifatı satıcıya ödenen tutara ek olarak KDV'nin belirli bir oranda düşürülmesi ve vergi dairesine ödenmesi şeklinde gerçekleşir. Satıcıya ödenen KDV değerinin tamamını ya da bir kısmını ana tutardan düşürerek direkt vergi dairesine ödeme yapılmaktadır.

 

Tevkifat Türleri Nelerdir

 

Gelir Vergisi Tevkifatı Nedir?

 

Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. maddesinde yer alan gelir çeşitlerinden, aynı yasa içinde yer alan kesintiler gelir vergisi tevkifatı olarak adlandırılmaktadır. Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. maddesi gereğince gelir türleri üzerinden Bakanlar Kurulu tarafından belirlenmiş olan oranlarda yapılan kesinti türüdür. Gelir vergisi tevkifat oranlarını ise, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) Gelir Vergisi Tevkifat Oranları sayfasında bulabilirsiniz.

 

KDV Tevkifatı Nedir?

 

KDV tevkifatı, satıcıya ödenen tutara ek olarak KDV'nin belirli bir oranda düşürülmesi ve vergi dairesine ödenmesi şeklinde gerçekleşir. Satıcıya ödenen KDV değerinin tamamını ya da bir kısmını ana tutardan düşürerek direkt vergi dairesine ödeme yapılmaktadır.

 

Tevkifat Türleri KDV ve Gelir Tevkifatı

 

Tevkifatlı Fatura Nedir?

 

Tevkifatlı fatura diğer fatura türleriyle aynıdır fakat tek farkı KDV oranını taraflar arasında bölüştürmesidir. Bu fatura türü sadece tevkifatlı faturadaki vergi, alıcı ile satıcı arasında bölüştürülerek her ikisinden de alınır. Bu sayede KDV sorumluluğu, alıcı ile satıcı arasında yarı yarıya bölüştürülmüş olur.

 

İlgili İçerik; Şirket Nasıl Kurulur?

 

Tevkifatlı Fatura Nedir

 

Tam Tevkifat Nedir?

 

Tam tevkifat işlem bedeli üzerinden hesaplanan verginin tamamının işleme muhatap olan alıcılar tarafından beyan edilip ödenmesi şeklinde gerçekleşmektedir.

 

Kısmi Tevkifat Nedir?

 

Kısmi tevkifat hesaplanan verginin Bakanlıkça belirlenen kısmının alıcı tarafından beyan edilip ödenmesi, diğer kısmının ise işlemi (teslim ve hizmeti) yapan tarafından beyan edilip ödenmesidir.

 

Tevkifatlı Fatura Türleri Nelerdir

 

Tevkifat Nasıl Hesaplanır?

 

Yürürlükte yer alan gelir türleri üzerinden Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen 5/10, 9/10 gibi belirlenmiş olan tevkifat oranı aralıkları bulunur. Basit bir hesaplama örneği üzerinden giderek ve 100 TL tutarı olan bir satış faturanız varsa KDV tutarı: 36 TL’dir. Genel fatura toplamı: 136 TL şeklindedir.

 

Tevkifat Nasıl Hesaplanır

 

Tevkifat Ne İşe Yarar?

 

Tevkifatlı fatura her türlü üründe ya da her türlü hizmette uygulanmamaktadır. Ancak Bakanlar Kurulu tarafından belirlenmiş olan belirli ürün ve hizmetler için tevkifat uygulanabilir. Bu uygulama, tamamen tevkifat oranlarının yalnızca alıcıya ya da satıcıya yüklenmesinin önüne geçmek için yapılan bir uygulamadır.

 

Kimler Tevkifatlı Fatura Keser?

 

Tevkifatlı faturanın kimlere kesildiği konusu da merak konusu olmaktadır. Aşağıda bu kurumların birkaçına yer verdik;

 
  • Döner sermaye ile çalışan kuruluşlar
  • Bankalar
  • Kamu kurumu niteliğinde olan meslek kuruluşları
  • Kanunla kurulan ya da tüzel kişiliği bulunan emekli ve yardım sandıkları
  • Genel bütçe içinde yer alan, katma bütçeli idareler
  • Daireler, belediyeler, köyler, il özel idareleri ve bunların teşkil ettikleri birlikler
  • Organize sanayi bölgeleri, vadeli işlemler borsaları ve menkul kıymetler dahil olmak üzere tüm borsalar
  • Payları İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem gören şirketler
 

İlgili İçerik; E-fatura, E-arşiv Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gereken 10 Madde

 

Tevkifatlı Fatura Kesebilen Kişiler

 

Tevkifatlı Fatura Kimlere Kesilir?

 

Tevkifat hangi durumlarda uygulanır dediğimizde her ürün ya da hizmetin satışında tevkifat uygulanmaz. Gelir vergisi yasasının 94. maddesi gereğince sayılan gelir türleri için tevkifat yapılabilir. Tevkifat yapılabilecek başlıca işlemler ise;

 
  • Bakım, onarım hizmetleri
  • Bazı yapım işleri ve bunlarla ilgili mimarlık ve mühendislik hizmetleri
  • Yemek servisi hizmetleri
  • Çevre, bahçe, temizlik hizmetleri
  • Danışmanlık, yapı ve denetim hizmetleri
 

Tevkifatlı Fatura Kimlere Kesilir

 

Tevkifatlı Fatura Nasıl Oluşturulur?

 

Tevkifatlı fatura hazırlamak için faturanızı oluşturma sırasında bütün verilerinizi girdikten sonra sayfanın en altında yer alan toplam kdv tutarının yanında bulunan "+" işaretine tıklamanız gerekir. Karşınıza çıkacak olan tevkifat oranlarından birini seçtiğinizde bu tutar otomatik olarak hesaplanarak KDV tutarından çıkarılır.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax