Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Tüketici ve Müşteri Arasındaki Temel Farklar

Güncelleme Tarihi: 13.07.2023

İçindekiler;

Ticaret ya da e-ticaret ile ilgilenen ya da bu alanlarda hizmet veren kişilerin en çok duyduğu kavramlar arasında tüketici ve müşteri kavramları yer almaktadır. Tüketici ve müşteri kelimeleri genellikle bireylere aynı kavramlarmış gibi gelse de birbirinden oldukça farklı kavramlardır. Toplum genelinde de yayılmış olan bu yanılgıya çoğu zaman herkesin düştüğü görülmektedir.

 

Tüketici ve Müşteri kavramlarının birbirlerine karıştırılması ise firmaların hedef kitlelerini belirlemelerinde, satış stratejilerini geliştirmelerinde ve dijital pazarlama faaliyetlerinde problemler ile karşı karşıya kalmasına neden olmaktadır. Bu yüzden ticari faaliyet yürüten kişi ve işletmelerin tüketici ve müşteri kavramlarının anlamlarını iyi bir şekilde bilmesi ve bununla beraber Tüketici ve Müşteri Arasındaki Temel Farkları da öğrenmesi gerekir. Böylece markalar ticari faaliyetlerine daha kolay bir şekilde yön verebilmektedir.

 

Tüketici ve Müşteri Arasındaki Temel Farklar adlı bu yazımızda sizlere ilk olarak tüketici ve müşteri kavramları hakkında bilgiler verdikten sonra tüketici ve müşteriler arasındaki farklardan da bahsedeceğiz. Siz de yazımızı inceleyebilir ve hem sizin hem de işletmeniz için oldukça önemli kavramlar arasında yer alan tüketici ve müşteri kavramları hakkında bilgi alabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; E-ihracat Lojistik Süreçlerinde Dikkat Etmeniz Gerekenler


Tüketici ve Müşteri Arasındaki Temel Farklar

 

Tüketici Nedir?

 

Tüketici, bir ürün ya da hizmeti kullanan kişilere verilen isimdir. Genellikle tüketim dendiğinde herkesin aklına ilk olarak nesnel objeler geliyor olsa da duygular, eğlence vb. tüketim alanları da bulunmaktadır.

 

Bir ürün veya hizmeti kullanan kişilerin oluşturduğu bir kavram olan tüketiciler, genellikle satın aldıkları ürün ve hizmetlerin niteliği hakkında bilgi sahibi olan kişilerdir.


Tüketici Nedir?

 

Müşteri Nedir?

 

Müşteri, markalar tarafından piyasaya sunulan bir hizmet veya ürünü satın almak için para ödeyen kişilere isimdir. Müşteriler kendileri içerisinde ikiye ayrılmaktadır. Bunlar mevcut müşteriler ve potansiyel müşterilerdir.

 

Mevcut müşteriler, bir markanın sunduğu ürün ve hizmetleri satın alan kişilere verilen isimken potansiyel müşteriler ise bir markanın satışa sunduğu ürün ve hizmetleri satın almaya yakın olan kişilerdir.

 

Dijital pazarlama ve geleneksel pazarlamada bireyler ve işletmeler her zaman müşterilere önem vermektedir. Çünkü müşterilerin bir ürün veya hizmeti satın alma ihtimali tüketicilerden daha fazladır.


Müşteri Nedir?

 

Kavramsal Farklılıklar

 

Tüketici ve müşteri arasındaki farklardan birisi kavramsal olarak farklardır. Az önce de müşteri ve tüketici tanımlarını yaparken müşterilerin daha çok bir ürün ve hizmeti satın alan kişiler olduğunu sizinle paylaşırken tüketicilerin ise bir ürün veya hizmeti tüketen kişiler olduğunu söylemiştik. Bu nedenle kavramsal olarak tüketici ve müşteri arasında temel bir farkın olduğunu söylemek mümkündür.

 

Genellikle ekonomide müşteri kavramı mikro bir kavram iken tüketici kavramı ise makro bir kavramdır. Bunu açıklamak gerekirse bir ürün ve hizmeti satın alan kişiler daha küçük bir grup iken tüketiciler ise daha geniş bir gruptur.

 

İlgili İçerik; E-ihracat SEO Çalışmalarında Önem Vermeniz Gerekenler


Kavramsal Farklılıklar

 

Satın Alma Davranışlarındaki Farklar

 

Tüketici ve müşteriler arasındaki ilk temel farklardan birisi satın alma davranışları arasındaki farktır. Tüketiciler genellikle satışa sunulan bir ürünü tüketen kişiler iken müşteriler ise bu ürün ve hizmeti satın alan kişilerdir.

 

Örneğin; Bir aile içerisinde bir anne, bir baba ve iki çocuğun olduğunu düşünelim. Evde kullanılması için anne bir ürün veya hizmet satın aldığında ilgili ürün ve hizmetin müşterisi olarak kabul edilmektedir. Çünkü anne bu ürün ve hizmeti satın almak için belirli bir tutarda ödeme yapmaktadır. Ev içerisinde anne dışında kalan baba ve iki çocuk ise bu ürünün müşterileri değildir. Onlar ilgili ürünü satın almadıkları fakat kullandıkları için ilgili ürün ve hizmetin tüketicisi olarak bilinmektedir.

 

İlgili İçerik; Pazarlama Psikolojisi ile Satışlarınızı Nasıl Artırabilirsiniz?


Satın Alma Davranışlarındaki Farklar

 

Ürünün ve Hizmetin Fiyatına Yönelik Farklar

 

Tüketici ve müşteri arasındaki farklardan bir diğeri de ürün fiyatına yönelik olan farklardır. Her zaman müşteri olan kişiler satın aldıkları ürün ve hizmetin fiyatını ödemektedir. Tüketiciler yalnızca ilgili ürün ve hizmeti kullanırlar ve bu ürün ve hizmeti satın almak için herhangi bir maddi ödeme yapmazlar.

 

Kısacası ticari faaliyetlerde ürün fiyatı müşteriler tarafından ödenmektedir fakat ürün ve hizmetler hem müşteriler hem de tüketiciler tarafından kullanılmaktadır. Bu nedenle markalar gelir elde etmek ve satışlarını artırmak için bir ürün ya da hizmeti tüketen kişilerden daha çok satın alan kişilere yani müşterilere ulaşmayı hedeflemektedirler.


Ürünün ve Hizmetin Fiyatına Yönelik Farklar

 

Ürün ve Hizmet Alımına Yönelik Farklar

 

Tüketici ve müşteri arasındaki farklar dendiğinde herkesin aklına gelmesi gereken farklardan birisi de Ürün ve Hizmet Alımına Yönelik Farklardır. Genellikle bir ürün ve hizmeti satın alan müşteriler bu ürünü satış ya da tüketim amacı ile satın almaktadır. Tüketiciler ise bir ürün ve hizmeti satın alan kişiler değildir. Bu nedenle tüketiciler hiçbir zaman ürün ve hizmeti satın alma eğilimi göstermemektedir. Bu nedenle e-ticaret ya da ticaret yapan herkesin hedefi hiçbir zaman tüketiciler değil müşterilerdir.


Ürün ve Hizmet Alımına Yönelik Farklar

 

Kişilik ve Topluluğa Yönelik Fark

 

Ürün ve hizmet satın alım işlemlerini her zaman müşteriler yaptığı için müşteri ve tüketici arasındaki farklardan birisi de kişilik ve topluluk farkıdır. Genellikle bir ürün ve hizmeti satın alan müşteriler kuruluş ya da bireylerdir. Fakat bir firmanın sattığı ürün ve hizmetleri tüketen kişiler farklılık gösterebilmektedir. Bu noktada müşteri daha çok firma ya da birey iken tüketici ise birey, bir topluluk veya aile gibi kalabalık gruplar olabilmektedir.


Kişilik ve Topluluğa Yönelik Fark

 

Ürün Satışına Yönelik Farklar

 

Az önce de sizlerle paylaştığımız gibi bir ürün veya hizmeti satın alan müşteriler bunları farklı amaçlar ile satın alabilmektedir. Örneğin bir birey olarak ürün ve hizmet satın alımı yapanlar daha çok ilgili ürünü tüketmeye yönelik alışverişler yaparken bir ürün ve hizmeti satın alan işletmeler ise çoğu zaman bu ürünü ya da hizmeti satma davranışı içerisindedir.

 

Kısacası bireysel alımlarda tüketim biraz daha ağır basan bir kavram iken kurumsal ürün ve hizmet alımlarında ise ticaret ağır basan bir kavramdır.


Ürün Satışına Yönelik Farklar

 

Pazarlamaya Yönelik Farklılıklar

 

Tüketici ve müşterilerin birbirinden ayrılmasında etkili olan farklardan birisi de pazarlamaya yönelik olan farklardır. Genellikle bir ürün veya hizmeti satın alan müşteriler reklamlardan, dijital pazarlama çalışmalarından etkilenerek bu ürün ve hizmeti satın alma kararı verebilmektedir. Aksine tüketiciler ise reklam ve dijital pazarlama çalışmalarından etkilenmemektedir.

 

Bu nedenle pazarlama çalışması yapacak olan kişi ve işletmeler her zaman tüketicilerden daha çok müşterileri etkilemeye çalışmaktadır. Çünkü bir ürünü satın alan kişiye ulaşmak ve bu kişiyi etkilemek hem satışların artmasını sağlayacak hem de işletmelerin para kazanmasını beraberinde getirecektir.

 

İlgili İçerik; Kriz Yönetimi ve Kriz İletişimi Nedir?


Pazarlamaya Yönelik Farklılıklar

 

Ticimax ile E-ticaret Yapın ve Satışlarınızı Artırın

 

Son dönemlerde e-ticaret sektörünün hızlı bir şekilde büyümesi ve gelişmeye başlaması internetten ürün ve hizmet satmak isteyenlerin sayısının artmasını da beraberinde getirdi. Artık herkes kendine ait bir e-ticaret sitesi açarak internetten satış yapmayı hedefliyor. Bu yolda profesyonel bir şekilde hareket etmek isteyenler ise sitelerini kurarken Ticimax e-ticaret altyapısını tercih ediyor.

 

Ticimax e-ticaret altyapısında yer alan modül ve özellikleri kullanan kişiler sitelerini hızlıca kurarken altyapımızda yer alan entegrasyonlar sayesinde ise hem farklı platformlardan satış yapıyor hem de e-ticaret süreçlerini daha profesyonel bir şekilde takip ediyor.

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax