Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

E-ihracat Lojistik Süreçlerinde Dikkat Etmeniz Gerekenler

Güncelleme Tarihi: 13.07.2023

İçindekiler;

E-ticarette lojistik bir diğer deyişle e-lojistik ürün yolculuğunun en önemli adımını oluşturmaktadır. E-ticarette lojistiği yönetmek işletmenin özünü oluşturmaktadır. Ürün siparişlerinin sorunsuz ve en kısa zamanda müşteriye ulaşmasını sağlayan lojistik firmalarıdır. Özellikle e-ihracat lojistik dediğimizde ürünlerin yurtdışı lojistik süreçleri hem işletmeler hem de müşteriler açısından oldukça önemli süreçleri kapsamaktadır. Yazımızda e-ihracat lojistik süreci ile ilgili detaylara ulaşabilirsiniz.



E-ihracat Lojistik Süreçlerinde Dikkat Etmeniz Gerekenler

 

E-Lojistik Nedir?

 

Bir e-ticaret sitesinden sipariş veren müşterinin, belirtilen zaman içinde ve güvenli bir şekilde ürüne sahip olması, lojistik firmalarının görevidir. Lojistik firmalarının görevlerine bakıldığında; e-ticaret sitelerinden verilen siparişlerin tüketiciye ulaştırılması, e-ticaret sitesinde yer verilen teslimat sürelerine uyacak şekilde yönetim sürecinin işletilmesi, ürüne zarar verebilecek herhangi bir müdahalede bulunulmaması, gönderim ve teslimat seçeneklerine sadık kalınması, ürünlerin değişim, iade gibi süreçlerinde de tersine ulaştırma seçeneklerinin yürütülmesi, e-lojistik alanı olduğundan dolayı gelişen teknolojik yenilikleri yakalaması ve online iş süreçlerinin kullanılması, hızlı ve güvenli hizmetlerin verilmesi, müşteri ve işletme arasındaki müşteri memnuniyeti ve bağın kurulmasına katkıda bulunulması gibi görevler sayılmaktadır.

 

İlgili İçerik; Tedarik Aşamasında Gözden Kaçırmamanız Gereken 5 Bilgi

 

E-ihracat Lojistik Nedir

 

E-Lojistik Yönetimi Nedir?

 

Tedarik zincirinin bir parçası olan lojistik yönetimi müşterilerin ve işletmelerin gereksinimlerini karşılamak için yürütülen bir dizi iş yönetimini kapsamaktadır. Bu iş yönetimlerine bakıldığında; siparişin alınması, siparişin hazırlanması, siparişin yola çıkması, siparişin ilgili kargo firmasına ulaştırılması, siparişin müşteriye teslim edilmesi gibi pek çok faaliyet bir aradadır. Lojistik yönetimi tüm bu envanterin ve ürün yolculuğunun içerdiği iş süreçlerinden oluşmaktadır.

 

E-ihracat Lojistik Yönetimi Nedir

 

E-ticarette Lojistik Faaliyetleri Nelerdir?

 

E-ticarette lojistik yönetimi pek çok faaliyeti de içinde barındırmaktadır. Bunlar tedarikçiden stok durumuna, ürünlerin alınmasından depolanmasına kadar pek çok farklı alanı kapsamaktadır. Aşağıda maddeler halinde birkaç faaliyeti açıkladık.

 
  • Bütün siparişlerin ambalajlanması ve paketlenmesi
  • Tedarikçiden ürün alımı
  • Alınan ürünlerin depolanma süreci
  • Stok durumunun yönetimi, belirli bir sayıda tutulması
  • Doğru zamanda, doğru adrese, doğru kişiye, eksiksiz biçimde sipariş teslimi
  • Değişen taleplere göre stok durumunun güncellenmesi
  • Ürünlerin depo düzen ve koordinasyon sürecinin sağlanması
 

İlgili İçerik; E-ticaret Lojistik Süreçleri ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

E-ihracat Lojistik Faaliyetleri Nelerdir

 

E-ihracat Planı Nasıl Oluşturulur?

 

Lojistik e-ihracatın da bel kemiğini oluşturmaktadır. Bir ihracat planı oluşturmadan önce şirket ve ihracat gereksinimleri hakkında bilgi edinmemiz ve toplamamız gerekir. Aşağıda bu planlamalar konusunda bilgiler derledik.

 

Ürün ve hizmetlere karar verme

 

E-ihracatı yapılacak ürünlere karar verme sürecini kapsamaktadır. Günümüzde pek çok ürün yurtiçinde satıldığı gibi yurtdışına da online olarak kolaylıkla satılabilmektedir. Ürün ve hizmetlerin özellikleri ve uluslararası pazarda karşıladığı ihtiyaçlar; özel ayarlamalar; lisanslar veya sertifikalar; ambalaj modifikasyonları gibi alanlar bu noktada önem teşkil etmektedir.

 

E-ihracat Planı Ürün ve Hizmetler

 

Fiyat

 

Fiyatlandırma e-ihracatta önemli adımlardan biridir. Bu fiyatlandırmalar; nakliye masrafları; gümrük vergileri; vergiler; fiyat stratejisi; ve fikri mülkiyet süreçlerinden oluşur.

 

E-ihracat Planı Fiyatlandırma

 

Promosyon

 

Online alışverişlerde promosyonlar olmazsa olmazdır. Pazarlama stratejilerinde ayarlamalar; e-ticaret platformları; sosyal medya; fuarlar ve sergiler gibi süreçleri kapsar.

 

E-ihracat Planı Promosyon

 

Yönetim

 

İşletmeler e-ihracat politikalarında anlaşılır ve şeffaf olmalıdır. Öte yandan güven vermek de e-ihracatta önem teşkil etmektedir. E-ihracatın hedefleri; şirketin ihracat işlerine bağlılığı; yatırım getirisi beklentilerini kapsar.

 

E-ihracat Planı Yönetim

 

Deneyim

 

E-ihracatta rakip analizi oldukça önemlidir. İş yaptığınız ülkelerdeki; ürün hatları; yerli ve yabancı rakipler gibi analizleri yapılarak fırsat ve tehditleri belirlemeli ve uygun stratejiler geliştirilmelidir.

 

E-ihracat Planı Deneyim

 

Personel

 

Uluslararası ilişkilerde deneyim ve profesyonel ekip oldukça önemlidir. Departmanların bilinçli olması öte yandan teknolojiden maksimum düzeyde yararlanmak, doğru çözümler kullanmak oldukça önemlidir.

 

E-ihracat Planı Personel

 

İmalat

 

Mevcut kapasite; ek üretim maliyeti; iş yükleri; asgari üretim gereksinimleri; ihracat ürünlerinin ambalajlanması gibi süreçler bu adımı oluşturan unsurlardır.

 

E-ihracat Planı İmalat

 

Finans

 

E-ihracat ve e-ticaret için sermaye; ihracat departmanının işletme maliyetleri; ilk harcamalar; diğer kalkınma planları; yatırım getirisi; kredi; nakit akımı; likidite; karlılık gibi süreçleri kapsamaktadır.

 

E-ihracat Planı Finans

 

Uluslararası kapsamlar

 

Uluslararası lojistik; ihracat ve ithalat gereksinimleri; tarife engelleri; sözleşmeler; Ödeme metodları; konteyner ve sigorta yönetimi; yanı sıra ihracat yapmak istediğimiz ülkenin yönleri ve hedef kitlenin ve yukarıda belirtilen ülkenin sosyal, finansal ve endüstriyel eğilimleri gibi unsurlar bu adımı kapsamaktadır.

 

İlgili İçerik; E-ihracat Nasıl Yapılır?

 

E-ihracat Planı Uluslararası Kapsamlar

 

E-ihracat Lojistiği Nedir?

 

E-ihracat lojistik dediğimizde; ihracat lojistiği , sipariş işleme, nakliye, envanter yönetimi, depolama, paketleme ve ihraç mallarının takasını içeren tüm tedarik zinciri kanalını temsil eder.

 

E-ihracat Lojistiği Nedir

 

E-ihracat Kargo Nedir?

 

Yurtdışı kargo dünya çapında; hava, deniz, karayolu taşımacılığı ile ürünlerin ilgili noktalara lojistiği ve teslimatı süreçlerine denilmektedir. Uluslararası kargo gönderimlerinde her kargo firmasının, her ülkenin, gönderi türünün farklı kural ve yasal prosedürleri mevcuttur. Yasal mevzuatlar bu kriterlere göre şekillenmektedir.

 

İlgili İçerik; Yurt Dışına Satış Nasıl Yapılır?

 

E-ihracat Kargo Nedir

 

Türkiye'den Yurtdışına Ürün Nasıl Gönderilir?

 

Türkiye’den yurtdışına ürün gönderen pek çok bilinen kargo firması bulunmaktadır. e-ihracat lojistik süreci dediğimizde kargo şirketlerinin geliştirdiği özel çözümler de bulunmaktadır. Türkiye’de bilinen pek çok kargo firması yurtdışı kargo konusunda da hizmet vermektedir. Bunlar arasında; PTT kargo, FEDEX, UPS, Aras kargo, MNG kargo ve Yurtiçi kargo sayılabilmektedir.

 

İlgili İçerik; E-İhracat Sitesi Nasıl Kurulur?

 

Türkiye Yurtdışı Ürün Gönderimi Nasıl Yapılır

 

İhracatta Dikkat Edilmesi Gereken Lojistik Hususlar Nelerdir?

 

E-ihracatın uzun vadede rekabet edebilmesi için lojistiği hesaba katmalıyız. Tıpkı iç ticarette olduğu gibi tedarik zincirinin kesintiye uğramaması için e-ihracat planında da önceden düşünülmesi ve oluşturulması gereken hususlar vardır. Aşağıda bu hususlara değindik.

 

Paketleme ve istifleme

 

Güzergah boyunca ürünleri korumak ve işlemek için daha uygun olanları seçin; hava durumu, direnç, maliyetler, müşterinin özellikleri, navlun ücretleri, hükümet düzenlemeleri ve etiketleme standartları göz önünde bulundurulmalıdır.

 

İhracat Lojistik Paketleme

 

Taşıma araçları

 

İhraç etmek istediğiniz ürüne, ambalajına ve bagajına, gönderinin aciliyetine ve nakliyenin mevcudiyetine göre taşıma araçlarına karar verilmelidir.

 

İhracat Lojistik Taşıma Araçları

 

Maliyetler

 

Gümrük komisyoncuları, nakliye, sigorta ve Uluslararası Ticaret Odası tarafından belirlenen uluslararası ticaret koşullarının belirlediği maliyetleri dikkate alınmalıdır.

 

İhracat Lojistik Maliyetler

 

Ödeme yöntemleri

 

Güvenli ödeme yöntemleri e-ihracatın önemli adımlarını oluşturmaktadır. Tüketicilere alternatif ve güvenli ödeme seçenekleri sunarak e-ihracatta güven sağlanmalıdır.

 

İlgili İçerik; E-ticaret İçin En Uygun Kargo Firması Nasıl Seçilir?

 

İhracat Lojistik Ödeme Yöntemleri

 

Lojistik Entegrasyon Süreçleri Nelerdir?

 

Ticimax ile yurtdışı kargo aramanıza tek tek anlaşma yapmanıza gerek yoktur. Yurtdışına gönderim yapacağınız kargo şirketleri ile tam entegrasyon sunan Ticimax birden fazla kargo şirketi ile entegrasyon sağlayarak işlerinizi kolaylaştırır. Müşterilerinize takip imkanını kendi siteniz üzerinden veren Ticimax e-ihracat çözümleri ile hemen tanışın.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax