Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Uluslararası Taşımacılık Nakliye Türleri ve Açıklamaları

Güncelleme Tarihi: 23.02.2024

İçindekiler;

E-ticaret ya da e-ihracat sektöründe faaliyet gösteren kişi ve işletmelerin neredeyse hepsi sattığı ürün ve hizmetlerini müşterilerine göndermektedir. Bu noktada her kişi ve işletmenin kargo firmaları ile çalıştığı bilinmektedir. Kargo firmaları ile çalışan kişiler ise çoğu zaman farklı nakliye türlerinin isimlerini duymaktadır.

 
  • Multimodel taşımacılık
  • İnter model taşımacılık
  • Kombine taşımacılık
  • Unimodal taşımacılık
  • Kapıdan Kapıya Taşımalık
 

Gibi lojistik taşıma türleri birçok kişi ve işletme tarafından kullanılan fakat süreçleri bilinmeyen nakliye türleridir. Markalar nakliye türlerinin açıklamalarını bilmedikleri takdirde ise yanlış bir gönderim türü seçebilmekte ve bu da satılan ürünün müşteriye ulaşmasını zorlaştırmaktadır. Bu nedenle her markanın uluslararası taşımacılık türlerini bilmesi oldukça önemlidir.

 

Uluslararası Taşımacılık Nakliye Türleri ve Açıklamaları adlı bu yazımızda sizlere ilk olarak nakliye hakkında bilgiler verdikten sonra en yaygın olan uluslararası taşımacılık türleri ve açıklamalarından bahsedeceğiz. Siz de yazımızı inceleyebilir ve böylece nakliye türlerini daha yakından öğrenebilirsiniz.


Uluslararası Taşımacılık Nakliye Türleri ve Açıklamaları

 

Nakliye Nedir?

 

Uluslararası Taşımacılık Nakliye Türleri ve Açıklamalarına bakmadan önce gelin ilk olarak nakliye nedir sorusuna bir göz atalım.

 

Nakliye, satışı yapılan bir ürün ve hizmetin kaynak noktasından ihtiyaç duyulan yere taşınmasına verilen isimdir. Genellikle nakliye ticari faaliyetlerde bir lojistik süreci olarak bilinmektedir. Lojistik süreci olarak ele alındığı için nakliye aslına bakıldığında hem üretimin hem de pazarlamanın bir koludur.


İlgili İçerik; Lojistik Nedir? E-ticaret Operasyonlarında Lojistik Süreçleri ve Yönetimi


Nakliye Nedir?

 

Uluslararası Taşımacılık Nedir?

 

Uluslararası taşımacılık ya da bir diğer adıyla uluslararası ürün taşımacılığı, bir ürün veya hizmetin bir ülkeden farklı bir ülkeye nakledilmesine verilen isimdir. Genellikle uluslararası taşımacılıkta belirli taşımacılık modelleri kullanılmaktadır.

 
  • Karayolu taşımacılığı
  • Denizyolu taşımacılığı
  • Demiryolu taşımacılığı
  • Havayolu taşımacılığı
 

Gibi dört ana taşımacılık türü uluslararası taşımacılıkta kullanılan yöntemlerdir. Çoğu zaman uluslararası taşımacılık yapacak olan kişi ve işletmeler sırasıyla karayolu, havayolu, denizyolu ve demiryolu taşımacılığını tercih eder. Çünkü sırayla verilen bu yöntemlerde hem maliyetler hem de taşıma süreleri göz önünde bulundurulur.

 

Taşımacılık türlerinin yanı sıra aslına bakıldığında uluslararası taşımacılığın her ülkedeki ticari faaliyetleri büyüttüğünü ve geliştirdiğini de söylemek mümkündür.


İlgili İçerik; E-ticaret Lojistik Süreçleri ve Dikkat Edilmesi Gerekenler


Uluslararası Taşımacılık Nedir?

 

Uluslararası Taşımacılık Türleri

 

Uluslararası taşımacılık ile ilgilenen kişilerin ilk olarak lojistik taşıma türleri hakkında bilgi sahibi olması gerekmektedir. Çünkü uluslararası taşımacılık türlerinin açıklamaları incelendiğinde hepsinin birbirinden farklı olduğu görülmektedir.

 
  • Multimodal Taşımacılık
  • İntermodal Taşımacılık
  • Kapıdan Kapıya Taşımacılık
  • Unimodal Taşımacılık
  • Kombine Taşımacılık
 

Uluslararası lojistikte taşıma türleri olarak bilinmektedir. Lojistik taşıma türlerinin anlamları herkes için önemli olduğu için bunların detaylı bir şekilde incelenmesi gerekmektedir.


Uluslararası Taşımacılık Türleri

 

Multimodal Taşımacılık

 

Uluslararası taşımacılık türleri arasında bulunan Multimodal taşımacılık, en az iki farklı lojistik servisinin kullanıldığı taşımacılık türüne verilen isimdir. Multimodal taşımacılık türünde sözleşme ve evrak tek bir tane sorumlu tarafından ulaştırılmaktadır.

 

Genellikle bu taşımacılık türünde sözleşme bir adet düzenlenmekte ve bu sözleşmeye bağlı kalınmaktadır. Uluslararası taşımacılık türlerinden olan Multimodal taşımacılık ile yük taşındığı dönemlerde var olan güzergahlarda taşınan ve farklı rotalarda nakledilen kargoların rotası değiştirilmez ve bu kargolar konteynerler arasında aktarılmaktadır.

 

Multimodal taşımacılık türünde çoğu zaman dökme yüklerin taşıması yapılmaktadır. Genellikle dökme yüklerin çıkış noktasından varış noktasına kadar olan sözleşme bir tanedir. Her zaman bu uluslararası taşımacılık yönteminde nakledilen yüklerin güvenli bir şekilde taşınmasını sağlamak için planlamaya önem verilmektedir ve kullanılacak taşımacılık türü firmalar tarafından belirlenmektedir.

 

Örneğin: Türkiye’den Amerika’ya gönderilmek istenen bir yük Multimodal taşımacılık ile gönderildiği takdirde ulaşımda ilk kara yolu ardından da deniz yolu kullanılabilmektedir.


Multimodal Taşımacılık

 

İntermodal Taşımacılık

 

Lojistik türleri arasında yer alan İntermodal taşımacılık aslına bakıldığında Multimodal taşımacılığın tam tersidir.

 

Genellikle Multimodal taşımacılıkta değiştirilen yükler İntermodal taşımacılıkta bulunmamaktadır. Yani İntermodal taşımacılıkta, uluslararası taşınacak olan bir yükün taşıma kabı değiştirilmeden taşındığı bilinir. Bunun yanı sıra bu taşımacılık yönteminde birden fazla yük birden fazla taşıma yöntemi kullanılarak nakledilmektedir. Yani bu lojistik türünde de denizyolu – karayolu, havayolu-karayolu gibi lojistik türlerinden yararlanılabilmektedir.

 

Çoğu zaman daha az sürelerde yükün taşınmasına olanak sağladığı, personel yükünü ve maliyetleri azalttığı için kara-demiryolu taşımacılığı, deniz-demiryolu taşımacılığı ya da hava-denizyolu taşımacılığı bu lojistik türünde tercih edilmektedir.

 

İlgili İçerik; E-ticaret Lojistik Süreçleri ve Dikkat Edilmesi Gerekenler


İlgili İçerik; Uluslararası Kargo Gönderimleriniz İçin Bilmeniz Gerekenler


İntermodal Taşımacılık

 

Kapıdan Kapıya Taşımacılık

 

Uluslararası lojistik ile ilgilenen herkesin en çok duyduğu lojistik türlerinden birisi de kapıdan kapıya taşımacılıktır. Multimodal ve İntermodal taşımacılık türlerinden farklı olan kapıdan kapıya taşımacılıkta asıl önemli olan ürünün müşteriye hızlı bir şekilde ulaştırılmasıdır.

 

Kapıdan kapıya taşımacılık, nakli gerçekleştirilen bir ürün, mal veya hizmetin en az farklı iki taşıma yönteminin kullanıldığı ve ilgili ürünlerin alıcılara hızlı bir şekilde ulaştırıldığı taşıma yöntemine verilen isimdir.

 
  • Taşınacak ürün, hizmet ve malların tek tek yüklenmesi.
  • Taşıma işleminin hızlı bir şekilde sağlanması
  • Genellikle kara yolu taşımacılığı tercih edildiği için maliyetlerin azalması
  • Müşteri memnuniyetinin artması
  • Personel iş yükünün hafiflemesi
 

Gibi alanlarda kişi ve işletmelere yardımcı olan bir lojistik türü olduğu için kapıdan kapıya taşımacılık oldukça çok tercih edilmektedir.


Kapıdan Kapıya Taşımacılık

 

Unimodal Taşımacılık

 

Uluslararası nakliye türleri arasında yer alan Unimodal taşımacılık, nakliyesi yapılan ürün, hizmet ve malların yalnızca bir taşıma türü seçilerek taşınmasına verilen isimdir.

 

Örneğin: Türkiye’den Almanya’ya gönderilecek bir ürünün uluslararası taşımacılığı yapılırken Unimodal taşımacılık tercih edildiği takdirde yalnız havayolu, karayolu, denizyolu, demiryolu gibi taşımacılık türlerinden birisinin tercih edildiği bilinir.

 

Yani bu Unimodal taşımacılık yöntemi ile yapılan nakliyatlarda nakli gerçekleştirilen bir ürün veya hizmetin ilk olarak deniz yolu ardından ise kara yolu ile Almanya’ya gönderilmesi mümkün değildir.

 
  • Genellikle havayolu taşımacılığı tercih edildiği için nakliyat süreçleri hızlı bir şekilde gerçekleşir.
  • Çoğu marka Unimodal taşımacılık yöntemi ile ürün ve hizmetlerini taşırken maliyetlerini azaltmak için karayolu taşımacılığını tercih eder.
  • Personelin iş yükü bu taşımacılık yönteminde oldukça hafiftir.
  • E-ticaret ve e-ihracat firmaları bu yöntem ile taşımacılık yaptıkları takdirde nakliye masraflarını azaltabilmektedir.
 

Bu tür avantajları bulunduğu için genellikle uluslararası taşımacılık yapacak olan markalar daha çok Unimodal taşımacılık ile ürün ve hizmetlerini göndermeyi tercih etmektedir.

 

İlgili İçerik; E-ihracat Lojistik Süreçlerinde Dikkat Etmeniz Gerekenler


Unimodal Taşımacılık

 

Kombine Taşımacılık

 

Kombine taşımacılık, uluslararası ürün taşımacılığında taşıyıcı olan birimlerin çıkış noktasında varış noktasına kadar en az iki farklı taşıma yöntemi ile taşındığı lojistik türüne verilen isimdir.

 

Örneğin: Türkiye’den Amerika’ya ihraç edilen ürünler kombine taşımacılık ile Amerika’ya gönderilmek istendiğinde karayolu, havayolu ve demiryolu gibi 2 ya da 2’den fazla lojistik türü bir arada kullanılarak ihraç gerçekleştirilebilmektedir.

 

Kombine taşımacılık markaların ürün ve hizmetlerini hijyenik bir şekilde taşımalarına olanak sağladığı hem de hızlı bir şekilde teslimat gerçekleştirmelerine yardımcı olduğu için her e-ticaret ve e-ihracat firması tarafından tercih edilen bir taşımacılık yöntemidir.


Kombine Taşımacılık

 

Lojistik Süreçlerinizi Ticimax ile Yönetin

 

E-ticaret ile internetten ürün satışı yapmak için sitenizi açarken Ticimax e-ticaret alt yapısını tercih edin. Ticimax e-ticaret alt yapısının basit ara yüzü sayesinde sitenizi hızlı bir şekilde kurma fırsatı yakalayın. Bunun yanı sıra e-ticaret alt yapısında yer alan indirimli kargo fiyatları, sipariş yönetim modülü, kargo entegrasyonu ve kargo takip modülü ile lojistik süreçlerinizi profesyonel bir şekilde yürütme imkânı yakalayın.

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax