Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

URL Nedir? SEO Uyumlu URL Adresi Nasıl Oluşturulur?

Güncelleme Tarihi: 08.01.2024

İçindekiler;

Bir kaynağın internetteki konumunu belirten bilgilere URL denmektedir. E-ticaret siteleri için de önemli olan URL terimi hakkında merak edilenleri sizin için araştırdık. URL Nedir? SEO Uyumlu URL Adresi Nasıl Oluşturulur? başlıklı bu içeriğimizde konuyla ilgili merak ettiğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz.

 

Seo url, seo url yapımı ve Google SEO URL konularına da değineceğimiz yazımızda, URL örnekleri de bulabilirsiniz. URL nedir, URL açılımı nedir soruları ile yazımıza başlıyoruz.

 

URL Nedir? SEO Uyumlu URL Adresi Nasıl Oluşturulur?

 

URL Nedir? URL Açılımı Nedir?

 

URL, Uniform Resource Loader'ın kısaltmasıdır. Bu terimin Türkçe' de standart kaynak bulucu anlamına gelmektedir. Herhangi bir kaynağın İnternetteki konumunu belirtmek için bir URL kullanılır.

 

URL nedir sorusuna cevaben ise, site adresinin belirtildiği yerin tarayıcınızda bulunan çubukta yer alan bilgilerdir diyebiliriz. Örneğin, https://www.ticimax.com adresi URL'dir. Bir URL'nin tüm tarayıcılarda düzgün görüntülenebilmesi için 2.083 karakteri geçmemesi gerekir. URL nedir sorusuna cevap verdikten sonra URL nin nasıl çalıştığını açıklayalım.

 
 

İlgili İçerik; Alan Adı (Domain) Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

İlgili İçerik; E-Ticarette Başarıyı Yakalamak İsteyenler İçin 10 Adım

 

URL Nedir?

 

URL Nasıl Çalışır?

 

URL, bilgisayarın sunucuyla iletişim kurmak için kullandığı numaraları (yani IP adreslerini) metin olarak gönderir. IP adresleri, web sitesi ziyaretçileri için kullanımı kolay veriler değildir. IP adreslerini metne dönüştürmek, kullanıcıların istedikleri siteye giriş yapmalarını kolaylaştırır. URL, söz konusu web sitesinin dosya yapısını da belirler. Bir URL bir protokol, bir alan adı ve bir yol içerir.

 

URL Nasıl Çalışır

 

URL Avantajları Nelerdir?

 

URL'nin temel avantajlarından ilki, gelişmiş bir kullanıcı deneyimi sağlamaya yardımcı olmasıdır.

 
  • URL, hem kullanıcılar hem de arama motorları için kolaylaştırır.
  • URL sayesinde kullanıcılar ve arama motorları söz konusu sitenin ne hakkında olduğunu anlar.
  • URL, insanlar tarafından okunması kolay olduğunda, ülkenin dilbilgisine uygun olduğunda ve sayfanın amacını doğru bir şekilde belirttiğinde kullanıcı deneyimini geliştirir.
 

Arama motorlarının sıralaması da doğrudan URL değişkeni ile ilgilidir. Bildiğiniz gibi arama motorlarında üst sıralarda çıkmak bir web sitesinin başarılı olabilmesi için temel kriterlerden biridir. URL ise web sitesinin arama motoru sıralamasını etkileyen ana faktörlerden biridir. Anahtar kelimenizi URL'nize yerleştirdiğiniz durumlarda arama motorlarında daha üst sıralarda yer almanız kolaylaşır.

 

URL'de anahtar kelimelerin kullanılması sitenin arama motorlarındaki sıralamasını değiştirse de, bu tek başına sitenizin arama motorlarında daha üst sıralarda yer almasını sağlamaz. Bu nedenle anahtar kelime kullanırken sitenizin URL bütünlüğünü ihlal eden bir yapı seçmemeniz çok önemlidir.

 

Bağlantı kullanımı, bir web sitesinin daha fazla kullanıcıya ulaşmasını sağlar. Örneğin, Facebook'ta sitenize bir bağlantı paylaşarak, sosyal medya kullanıcılarını web sitenize çekebilirsiniz. URL'nin önemi bu noktada ön plana çıkmaktadır. Düzensiz, göze hoş gelmeyen bir URL, kullanıcıya profesyonellikten uzak görünecektir. Optimize edilmiş, iyi yazılmış ve okunaklı bir URL, daha fazla kişinin web sitenizi ziyaret ettiği anlamına gelir.

 

İlgili İçerik; .co Alan Adı (Domain) İle İlgili Mutlaka Bilmeniz Gerekenler

 

İlgili İçerik; E-ticaret Ve Güvenlik Hakkında Bilmeniz Gerekenler



URL Avantajları Nelerdir

 

SEO URL Nedir? SEO URL Nasıl Yapılır?

 

Web siteleri için oldukça önemli bir konu olan SEO kullanımında URL'nin önemi büyüktür ve bu adreslere Seo uyumlu URL ya da SEO URL adı verilir.

 

URL'ler kendi içinde 3 bölümden oluşur. Soldan sağa doğru okunduğunda,

 
  • Protokol olarak http://, https://, ftp://, haber:// ilk sırada yer almaktadır.
  • İkinci kısma baktığımızda alan adı, kesme işaretine kadar birincil ve varsa ikincil uzantılardan sonra oluşturulan alan adı olarak adlandırılır.
  • Dosya yolu, ikinci maddede bahsedilen alan adının sonunda oluşturulan kesme işaretinden sonra oluşturulur.
 

Doğru URL'yi SEO üzerinde kullanmanın 2 doğrudan etkisine bakalım.

 

SEO Uyumlu URL Adresi Nasıl Oluşturulur?

 

Tıklama Oranı Üzerine Etkisi

 

Google arama sonuçlarını etkileyen faktörlerden biri de tıklama oranıdır. Başka bir deyişle, Google'da arama yaptıktan sonra sayfanıza ne kadar çok kullanıcı tıklarsa, Google sizi bu aramayla o kadar çok ilişkilendirir ve arama sonuçlarında sizi yukarılara taşır. Dolayısıyla bu noktada başlık, meta açıklama ve URL yapısı önem kazanmaktadır.

 

URL Tıklanma Oranları Etkisi

 

Doğru Anahtar Kelime Kullanımı Üzerine Etkisi

 

Anahtar kelime, anahtar kelime, anahtar kelime… Anahtar kelime kullanımının SEO üzerindeki olumlu etkileri açıklamakla bitmez. Google arama hacimlerine dayalı URL'ler oluşturmak, arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer almanızı sağlar.

 

Örneğin, "İzmir'de ayakkabı modelleri" kelime grubunun başında olmak istediğinizi varsayalım. Herhangi bir anahtar kelime çalışması yapmadan siteadi.com/izmir-ayakkabı-modelleri gibi bir URL oluşturdunuz ve ürünlerinizi listelediniz. Fakat bu kelimeler çok sık aranmaktadır ve bu adres ile rakiplerinizin arasından sıyrılmanız pek olası değildir.

 

URL'de anahtar kelimelerin kullanılması sıralama sonuçlarını etkiler ve bu kesinlikle dikkate alınmalıdır. Son Google algoritma güncellemeleri ile URL'de sadece anahtar kelimeler kullanmak yerine o kelimenin "long tail"( Türkçe'ye uzun kuyruk olarak çevrilebilir) versiyonunu kullanmak daha da değerli hale gelmiştir.

 

URL Doğru Anahtar Kelime Kullanımı

 

URL Kullanmanın Püf Noktaları Nelerdir?

 
  • URL oluştururken; basit, gramer ve okunması kolay olduğundan emin olun. Bu sayede hem kullanıcı deneyimini iyileştirecek hem de arama motorları için daha çekici bir web sitesi oluşturacaksınız.
  • URL'ler oluştururken karmaşık kodlar ve püf noktaları kullanmayın. Bunun yerine, kullanıcılar tarafından anlaşılması daha kolay URL'ler oluşturun.
  • Bir URL kısa ve net olmalıdır.
  • Kullanıcıları web sitenize çekmenin ve o kullanıcıyı sitenizde vakit geçirmeye ikna etmenin ilk ve temel yolu bir URL oluşturmaktır.
  • URL'nizdeki kelimeleri ayırırken tire (-) kullanın; Alt çizgi, nokta veya başka bir işaret kullanmayın. Bu sayede kullanıcılarınızın daha iyi bir okuma deneyimi yaşamasını sağlarsınız.
  • URL'nizde yalnızca küçük harfler kullanın. Büyük harf kullanımı, sayfa yönlendirmelerinde karışıklığa neden olabilir.
 

URL Kullanımı Püf Noktaları

 

Doğru URL Nasıl Olmalıdır?

 
  • URL yapısı basit olmalıdır. Bait URLler hem kullanışlı hem kolaydır. İçeriğinizi düzenlerken, URL'lerin anlamlı ve kullanıcılar için en okunaklı olacak şekilde yapılandırıldığından emin olmalısınız. Hatta uzun kimlik numaralı URL adları yerine, okunaklı ve anlaşılır kelimeler tercih edilmelidir.
  • Son derece karmaşık URL'ler, özellikle birden çok parametreye sahip olanlar, sitenizde aynı veya benzer içeriğe yol açan çok sayıda URL oluşturarak tarayıcılar için sorun yaratabilmektedir. Sonuç olarak, Googlebot çok fazla bant genişliği kullanabilir veya sitenizdeki tüm içeriği dizine ekleyemeyebilir.
  • URL spesifik ve kısa olmalıdır. Kullanıcı URL'yi gördüğünde sayfa hakkında iyi bir fikir edinmelidir.
  • URL'deki kelimeleri ayırmak için "-" kullanılmalıdır. Boşluk, alt çizgi veya başka karakterler kullanımı URL yi zor ve karmaşık gösterebilir.
  • URL'de parametre kullanmaktan kaçınılmalıdır.
 

URL Nasıl En Doğru Seçilir

 

SEO URL Örnekleri Nelerdir?

 

URL kullanımın, internet sitenize ziyaretçi çekmeniz için oldukça önemli olduğunda bahsettikten sonra, konumuza doğru ve yanlış URL örnekleri ile devam edelim.

 
  • https://www.example.com/akilli-telefonlar/iphone8
 

Doğru bir URL kullanımıdır. Karmaşıklıktan uzaktır, adresin içeriğini açıkça ve net bir biçimde belirtir. Bir de yanlış bir URL kullanımına değinelim;

 
  • https://wwwexample.com/static/Browse/ID87/26614475/c_1/1%7Ccategory_root%9CTech.htm
 

Bu adresin nereye işaret ettiği, ne sattığı, ne içerdiği kesinlikle bilinmemektedir, kullanımı zordur, karöaşık ve anlaşılmaz bir yapıdadır. Bu haliyle anlamsız görünen bu tip URL kullanımları ile arama motorlarında üst sıralarda olmanız ve ürünlerinizi tanıtabilmeniz neredeyse imkansızdır.

 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax