Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Veri Odaklı Pazarlama Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Güncelleme Tarihi: 07.03.2024

İçindekiler;

Veri odaklı pazarlama, pazarlama ekiplerinin stratejilerini büyük verilerin analizine dayalı olarak oluşturmasıdır. Bu analizler sayesinde bir pazarlama kampanyası başarı sağladığı gibi müşteri eğilimlerini öğrenme konusunda da etkili bir yoldur. Yazımızda detaylara ulaşabilirsiniz.



Veri Odaklı Pazarlama Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

Veri Odaklı Pazarlama Nedir?

 

Veri odaklı pazarlama pazarlama ekiplerinin stratejilerini büyük verilerin analizine dayalı olarak oluşturmasıdır. Hedefli medya satın alma, yaratıcı mesajlaşma için müşteri bilgilerini kullanma stratejisidir. Dijital reklamcılıkta meydana gelen en dönüşümsel değişikliklerden biridir. Artan nitelik ve nicelikteki pazarlama verilerini, yaratıcı üretim ve otomasyon teknolojileriyle elde etmeyle birlikte işletmeler artık daha nokta atışı ve profesyonel pazarlama faaliyetleri gösterebiliyor.

 

Veriye dayalı pazarlama ile veriye dayalı karar verme, kim, ne zaman, nerede, hangi mesaj gibi soruların yanıtlarını almak ve uygulamak kolay hale gelmiştir. Pazarlamada veri odaklı bir yaklaşım benimsemek bir zamanlar daha azken, çok sayıda niş medya kanalı, gelişen tüketici beklentileri, modern pazarlama kampanyalarında veri analizini daha önemli bir hale getirmiştir.

 

İlgili İçerik; Dijital Pazarlama Terimleri Nelerdir?

 

Veri Odaklı Pazarlama Nedir

 

Veri Odaklı Pazarlamanın Avantajları Nelerdir?

 

Pazarlama ekipleri, veriye dayalı bir strateji kullanırken her bilgiye anında erişebilir ve bu işe saatlerini ayırmak zorunda kalmaz. Veriler onun yerine derinlemesine araştırma yapar ve pazarlama faaliyetleri hakkında ona ipuçları verir. Veriye dayalı stratejiler, işletmelere tüketici ihtiyaçları ve ilgi alanları hakkında bir anlayış sağlar. Böylece müşteri deneyimini ve marka algısını iyileştirir. Aşağıda veri odaklı pazarlamanın en önemli avantajlarından bazılarını derledik.

 

Müşteri Deneyimini Artırır

 

Veriye dayalı pazarlama, müşteri deneyimini daha iyi hale getirmek için derinlemesine tüketici profilleri kullanmaya odaklanır. Tüketicilerin kötü bir deneyim yaşayarak rakip işletmeye gitmemesi için müşteri deneyimini iyileştirmek oldukça önemlidir. Veriye dayalı pazarlamanın sağladığı ilave kişiselleştirme, olumlu müşteri deneyimleri yaratırken tüketici ve marka arasında güven oluşturur.

 

Veri Odaklı Pazarlama Avantajları Müşteri Deneyimi

 

Bütçe Optimizasyonu Sağlar

 

Pazarlamacılar için ortak bir zorluk, reklam bütçelerinin nerede boşa harcandığını belirlemektir. Analitik araçlarla yönetilen veriye dayalı pazarlama, pazarlama ekiplerinin reklam bütçesinin hangi bölümünün dönüşümler veya marka bilinirliği üzerinde en büyük etkiye sahip olduğunu keşfetmesine olanak tanır. İşletmeler potansiyel müşterileri ve müşterileri dönüşüm hunisinde nelerin hareket ettirdiğini belirleyebilir ve ardından buna göre dolar tahsis edebilir.

 

Veri Odaklı Pazarlama Avantajları Bütçe Optimizasyonu

 

Alakalı İçerik Üretilmesini Sağlar

 

Tüketici verilerini değerlendirmek, pazarlama ekiplerine hedef kitlenin etkileşim kurmayı tercih ettiği reklam öğesi, görsel, metin ve içerik türleri hakkında bilgi verir. Kişisel çıkarlara hitap eden ve değer yaratan doğru mesajı doğru zamanda iletmek, tüketicilerinizle bağlantı kurmak için çok önemlidir.

 

Veri Odaklı Pazarlama Avantajları İçerik Üretimi

 

Daha İyi Markalaşma Sağlar

 

Veri toplama ve analiz, pazarlama ekiplerinin marka oluşturma çabalarını daha iyi takip etmelerini sağlar. Markalaşma girişimleri sayesinde işletmeler bir marka olarak konuşabilecekleri tüketici değerleri konusunda daha fazla görünürlük elde eder. Marka bilinirliği ve sadakati, müşteriyi elde tutma ve uzun vadeli büyüme için çok önemlidir.

 

Veri Odaklı Pazarlama Avantajları Markalaşma

 

Pazarlama Ekiplerinin Analitik Düşünmesini Sağlar

 

Pazarlamada veri odaklı bir yaklaşım benimsemek, ekiplerin daha bilinçli kararlar almasına olanak tanır. Veri analizi, pazarlamacıların teoriler yerine gerçek dünyadaki kullanım örneklerine dayalı seçimler yapmasına olanak tanır. Bununla birlikte, veriye dayalı pazarlama, tüketici satın alma kararına yol açabilecek duygusal değerlendirmeleri azaltmaz. Pazarlama ekipleri, kampanyalarda düzgün bir şekilde dengelenmelerini sağlamak için verileri rasyonel ve duygusal karar vermeyi dikkate alan bir çerçeve içinde değerlendirmelidir.

 

İlgili İçerik; E-ticarete Yeni Başlayanlara Pazarlama Önerileri

 

Veri Odaklı Pazarlama Avantajları Analitik Düşünce

 

Veri Odaklı Pazarlama Nasıl Yapılır?

 

Veriye dayalı pazarlamanın dezavantajlarından biri karmaşık olmasıdır. Program ya da araçlara ihtiyaç duyulması her bir aracın nasıl efektif kullanılmasının öğrenilmesi gibi süreçler pazarlamacıları verilerden uzaklaştırabilir. Pazarlama planınıza başlamadan önce, süreçteki temel adımları gözden geçirerek bu karmaşıklığı en aza indirebilirsiniz. Aşağıda birkaç adımı sizlerle paylaştık.

 

Hangi Verilere İhtiyaç Olduğunun Tespit Edilmesi

 

Hangi verilere ihtiyacınız olduğuna göre kullanılacak aracı seçmekle işe başlayabilirsiniz. Örneğin kullanıcı profillerini toplamak istediğinizde tüketici verilerine ihtiyacınız olacak. Satın alma yolunu ve müşteri yolculuğunu izlemeye çalışıyorsanız, ilişkilendirme verilerine odaklanın. Hedefinizi belirledikten sonra, programınızın başarısını ölçmenize olanak sağlayacak KPI'ları oluşturduğunuzdan emin olun. Verilerle ne yapmaya çalıştığınızı anlamak önemlidir.

 

Veri Odaklı Pazarlama Nasıl Yapılır Veri İhtiyaçları

 

Veri Kalitesi İhtiyacına Uygun Uygulama Seçimi

 

Veriye dayalı programınız yanlış veya eksik verilere dayanıyorsa, olumlu sonuçlar göremezsiniz. Her ekibin aynı bilgileri aynı formatta kaydetmesini sağlamak için departmanlar arasında politikalar uygulayın. Dikkate alınması gereken en önemli veri kalitesi boyutları şunlardır;

 
  • Tutarlı
  • Kesin
  • Zaman aralığı
  • Geçerlilik
  • Bütünlük
  • Kapsamlı
 

Veri Odaklı Pazarlama Nasıl Yapılır Veri Kalitesi

 

Doğru Zaman Seçimi

 

Kampanyalarınızı yürütmek için en iyi zamanları belirlemek için doğru verilerden ve analizlerden yararlandığınızdan emin olun. Bu, müşterilerinize gönderdiğiniz mesajları kişiselleştirmek ve harcamaları optimize etmek için önemli bir bileşendir. "Müşterileriniz reklamlara en açık olan günün hangi saati veya haftanın hangi saatidir?" sorusunun cevabını verilerle ulaşacağınız gibi doğru zamanı seçmede veriler etkili olacaktır.

 

Veri Odaklı Pazarlama Nasıl Yapılır Zaman Seçimi

 

Doğru Medya Kanalları

 

Bir pazarlamacı olarak işiniz, hedef kitlenize bulundukları yerde ulaşmaktır. Y kuşağı için bu, televizyonda veya sosyal mecralarda olabilir. Bu hedef kitlenize göre dergiler veya gazeteler de olabilir. Belirli kitleler için hangi kanallara yatırım yapılacağının anlamak, medya harcaması optimizasyonu çabaları için çok önemlidir. En az parayla en çok etkileşimi sağlar.

 

İlgili İçerik; Dikkate Almanız Gereken 5 Dijital Pazarlama Stratejisi

 

Veri Odaklı Pazarlama Nasıl Yapılır Medya Kanalları

 

E-ticaret Siteleri için Veri Odaklı Pazarlama Neden Önemlidir?

 

Pazarlama ekipleri, ilişkilendirme verilerinden yararlanarak, bir reklamın veya öğenin ne sıklıkla etkileşime girdiğini ve bu etkileşimin onları satış hunisinden aşağı taşımada ne kadar büyük bir rol oynadığını görerek en yüksek değerli kanalları belirleyebilir. E-ticaret siteleri ziyaretçilerinin ve müşterilerinin hareketlerini, beklentilerini, eğilimlerini sürekli olarak analiz eder. Bu analiz sayesinde satış gerçekleştirirken pazarlama faaliyetlerine yön veren de bu verilerdir.

 

Günümüzün tüketici beklentileri, özellikle sürekli artan sayıda kanal, uygulama ve cihazla birleştiğinde, veriye dayalı pazarlamayı gerektiriyor. Kişiselleştirilmiş müşteri deneyimleri oluşturarak, harcamaları optimize ederek ve daha yüksek yatırım getirisi sağlayarak verilerinizin gücünden yararlanabilir, e-ticarette daha yüksek bir başarı sağlayabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; E-ticarette Satışlarınızı Arttıracak 6 Pazarlama Yöntemi (2023 Yeni)

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax