Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Yeşil Pazarlama (Green Marketing) Nedir? Örnekleri Nelerdir?

Güncelleme Tarihi: 01.09.2022

İçindekiler;

Değişen dünyanın bir getirisi olarak pek çok sektörün, iş alanının da yeniden şekillendiğini ya da dönüştüğünü görmekteyiz. Dijitalleşmenin artmasıyla şirketler ürünlerini pazarlamak ve geniş kitlelere ulaşmak için farklı pazarlama yöntemlerine başvurmaktadır. Yeşil pazarlama bir diğer adıyla green marketing de bunlardan biridir. Yazımızda yeşil pazarlama stratejileri ve anlayışıyla ilgili çeşitli bilgilere ulaşabilirsiniz.



Yeşil Pazarlama (Green Marketing) Nedir? Örnekleri Nelerdir?

 

Green Marketing Nedir?

 

Şirketlerin ürünlerini pazarlamak için kullandıkları stratejiler zaman içinde günümüz şartlarına göre şekillenmeye devam etmektedir. Bunun nedeni çoğunlukla değişen dünya düzeni ve değişen tüketici davranışlarıdır. Son yıllarda birçok şirket, ürün ve hizmetlerini yeşil pazarlama adı verilen bir çevre dostu olarak pazarlama yöntemleriyle gerçekleştirmektedir.

 

Green pazarlama, çevre dostu ürün ve hizmetlerin pazarlanması şeklinde tanımlanmaktadır. Yeşil pazarlama, çevre dostu bir ürün yaratmak, çevre dostu ambalaj kullanmak, sürdürülebilir iş uygulamalarını benimsemek, bir ürünün yeşil faydalarını ileten mesajlara pazarlama çabalarına odaklanmak gibi bir dizi farklı uygulamayı içermektedir. Yeşil pazarlama nedir dediğimizde aynı zamanda hem tüketicilerde hem de şirketlerde çevre bilinci oluşturma açısından da önemli hale gelmektedir.

 

Yeşil Pazarlama (Green Marketing) Nedir?

 

Yeşil Pazarlama Özellikleri Nelerdir?

 

Green marketing, ürün veya hizmetlerin çevre açısından güvenli olarak reklamının yapılmasıdır. Yeşil pazarlamanın öne çıkan birkaç özelliği arasında şunlar sayılabilir;

 
  • Yeşil pazarlama stratejileri sürdürülebilir olmayı hedeflemektedir.
  • Sürdürülebilir ambalaj tasarlayarak tüketicide bilinç oluşturmak hedeflenir.
  • Çevreye fayda sağlayan ürünler yaratarak üretim veya dağıtım sürecinde yeşil prosedürlerin kullanılması hedeflenir.
  • Çevre dostu uygulamalar konusunda bilinçlendirme esas alınır.
  • Sürdürülebilirlik girişimlerine odaklanan özel kar amacı gütmeyen kuruluşlara kamu bağışları yaptıklarında da yeşil pazarlamayı stratejileri kullanılır.
  • İklim değişikliği, karbon salınımı gibi konularda bir ürünü pazarlarken aynı zamanda çevre bilinci oluşturma amaçlanır. Elbette bu aynı zamanda markanın da çevre dostu olduğunun algısının oluşturulma gayesi mevcuttur.
 

İlgili İçerik; Dijital Pazarlama Terimleri Nelerdir?

 

Yeşil Pazarlama (Green Marketing) Özellikleri Nelerdir

 

Green Marketing Kullanım Alanları Nelerdir?

 

Green marketing, daha sürdürülebilir ve etik iş uygulamalarına yönelik daha büyük bir toplumsal hareketin parçasıdır. Son yıllarda tüketiciler, topluma katkılarından dolayı şirketlerden bu anlamda çevreye katkı sağlayan uygulamaların öncüsü olmasını istiyorlar. Bu nedenle, işletmeler, tüketici ihtiyaçlarını karşılamaya çalışırken aynı zamanda bu beklentiye de karşılık vermektedir. Ürünlerini pazarlarken çevre bilinciyle hareket eden markalar böylece yeşil pazarlama taktiklerini kullanıyorlar.

 

Yeşil pazarlama genellikle tüketicilere, bir şirketin sosyal olarak sorumlu olduğunu ve sürdürülebilir iş mimarisine yatırım yapmaya kararlı olduğunu gösterir. Yeşil pazarlama stratejilerini kullanan şirketler, sürdürülebilirlik iddiaları gözden düşerse tüketiciler tarafından eleştirilme riskiyle karşı karşıya kalabilir. Örneğin, bir şirket ürününde "organik" bir etiket kullanırsa ve ürünün aslında organik olmadığı ortaya çıkarsa, tüketiciler kendilerini aldatılmış hissedebilir.

 

Yeşil Pazarlama (Green Marketing) Kullanım Alanları

 

Yeşil Pazarlama Avantajları Nelerdir?

 

Yeşil pazarlamanın şirketlere ve tüketicilere sağladığı pek çok avantaj bulunmaktadır. Aşağıda birkaçına yer verdik.

 

Yeni Bir Pazara Hitap Eder

 

Yeşil pazarlama yeni bir pazar oluşturmada etkili olmaktadır. Green marketing stratejilerini kullanarak şirketler farklı demografik özellikleri kendilerine çektiği gibi aynı zamanda toplumda yeni bir çevre bilincini oluşturmada etkili olmaktadır. Toplum, insanların ve büyük şirketlerin çevreyi nasıl etkilediği konusunda daha uyumlu hale geldikçe, giderek artan sayıda tüketici de böylece bu pazara dahil oluyor. Tüketiciler ürünlerin nasıl yapıldığını ve bu ürünlerin kullanılmasının yaşadıkları dünyayı nasıl etkileyeceğini bu sayede biliyor ve ürünler pazarlanırken yeşil bir çevre için adımlar atılıyor.

 

Yeşil Pazarlama (Green Marketing) Yeni Pazar

 

Karlılığı ve Marka Sadakatini Arttırır

 

Green pazarlama yapan işletmeler sadık bir müşteri profili oluşturma konusunda başarılı olmaktadır. Yeşil bir ürün veya hizmet sunan şirketler yeşil pazarlamadan büyük ölçüde faydalanmaktadır. Sürdürülebilir vaatleri olan şirketleri bu bilinçte olan tüketiciler yalnız bırakmazlar ve tavsiye de ederler. Yeşil pazarlama öte yandan şirketleri rakiplerin arasından fark edilmesini sağlar. Bu nedenle yeşil pazarlama, işletmelerin karlılığını ve marka sadakatini artırmak için ürünlerini etkili bir şekilde pazarlamasını sağlar.

 

İlgili İçerik; Tüketici Davranışı Özellikleri Nelerdir?

 

Yeşil Pazarlama (Green Marketing) Karlılık ve Marka Sadakati

 

Bilinçli Tüketici Talebine Yanıt Verir

 

Çevre odaklı mal ve hizmetler için büyük bir tüketici talebi mevcuttur. Bu düşüncedeki topluluklarda yeşil pazarlama stratejileri yürüten işletmeler kalıcı bir tüketici profili oluşturma ve hedef kitlesine dokunma şansı yakalar.

 

Yeşil Pazarlama (Green Marketing) Bilinçli Tüketici

 

İşletmelerin Pazarlama Maliyetlerini Düşürür

 

Çevreye duyarlı pazarlama süreçlerine geçmek veya sürdürülebilir malzemeler kullanmak işletmelerin pazarlama ve üretim maliyetlerini düşürdüğünden tasarruflu hale getirir. Bir üründe sürdürülebilir malzemelerin kullanılması, atık maliyetlerini düşürebilir. Ofisler, depolar veya üretim sahaları inşa ederken çevre dostu inşaat malzemeleri kullanmak bile işletmeleri daha karlı hale getirmektedir.

 

Yeşil Pazarlama (Green Marketing) Pazarlama Maaliyeti

 

Çevreye Önemli Katkılar Sunar

 

Yeşil marketing, şirketlerin daha fazla kar elde etmesine ve daha sadık tüketiciler kazanmasına izin vermekle kalmaz, aynı zamanda doğaya önemli katkılar sunar. Sözlerini yerine getiren şirketler, iklim değişikliğini önemli ölçüde yavaşlatmaya ve çevreyi korumaya yardımcı olur ve bu noktada toplum bilinci oluşturur. tüketicilerin tutum ve tercihlerinde de dönüşüme neden olan yeşil pazarlama kolektif bir fayda sunması açısından oldukça önemlidir.

 

İlgili İçerik; Dikkate Almanız Gereken 5 Dijital Pazarlama Stratejisi

 

Yeşil Pazarlama (Green Marketing) Çevreye Katkısı

 

Yeşil Pazarlama Yöntemleri Nelerdir?

 

Yeşil pazarlama anlayışı; çevre dostu bir ürün ortaya çıkarma, ürünü sürdürülebilir kılma, ürünü pazarlarken çevreye duyarlı olma gibi oluşumları kapsamaktadır. Örneğin; basılı materyaller yerine elektronik pazarlama yöntemlerine başvurma ya da basılı pazarlama materyallerinin çevre dostu malzemelerden oluşması bir örnektir. İşletmelerin geri dönüşüm programlarına sahip olması, atık imha uygulamalarına sahip olması, çevre dostu ürün ambalajlarının kullanılması, güç kaynaklarının çevre dostu olması, ürünlerin çevreye en az zararı veriyor olması gibi green marketing yöntemleri çeşitlendirilmektedir.

 

Yeşil Pazarlama (Green Marketing) Yöntemleri Nelerdir

 

En İyi Yeşil Pazarlama Örneği

 

Dünyada önemli bir küresel etkiye sahip olan Starbucks ürünlerinde sürdürülebilirliği baz alan örnek pazarlama faaliyetlerinde bulunmaktadır. Starbucks tek kullanımlık bardaklar ve kullandığı tüm ürünlerde geri dönüşüm, yenilebilir enerji geliştirme gibi çevre programları ile örnek davranışlar sergilemektedir. Yenilenebilir enerji ve sürdürülebilir kaynaklara odaklanan markalardan biri olan ikea da çevre dostu uygulamaları ile dikkat çekmektedir.

 

Ünlü bir Jean markası olan Mavi de çevre dostu ve sürdürülebilir ürün geliştirmeyle ilgili örnek bir yeşil pazarlama örneği ortaya koymuştur. Geri dönüştürülmüş pet şişelerden repreve karışımlı kumaş üreterek kot pantolon üreten Mavi, sürdürülebilir projeleriyle etkili bir green marketing örneği göstermiştir.

 

İlgili İçerik; Pazarlama İletişimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

Yeşil Pazarlama (Green Marketing) Örnekleri Nelerdir

 

Yeşil Pazarlama Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

 

Yeşil pazarlamayı doğru yapan şirketler maliyetleri düşürür hem de müşteri memnuniyetinin arttırılması açısından önemli yol kat ederler. Ancak bazı durumlarda green pazarlama taktikleri ters tepkilere neden olabilir. Yeşil pazarlama stratejileri yerinde ve doğru uygulanmadığında tüketicilerin ürünü reddetmesi mümkün olabilir.

 

Yeşil yıkama olarak bilinen yanlış yeşil pazarlama, şirketlerin çevre dostu olmayan ürünlere çevre dostu algısı yarattığında oluşan bir durumdur. Oldukça hassas olan çevreci uygulamaları gerçek anlamda hayata geçirmeyen işletmeler bu anlaşıldığında itibarını tamamen yok etme riskiyle karşı karşıya kalabilir. Bu nedenle pazarlama uygulamalarında kanıtlı, sertifikalı, gerçek yeşil ürün uygulamalarını hayata geçirmek önemli olacaktır.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax