Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Youtube Algoritması Nedir?

Güncelleme Tarihi: 16.05.2023

İçindekiler;

Youtube algoritması nasıl çalıştığı günümüzde Youtube kullanıcıları için önemli bir hal almıştır. Youtube algoritmasının çalışma mantığı tek bir algoritmaya bağlı değildir. Youtube videoların gösterildiği farklı alanlarda içeriği sıralamak için birden fazla algoritmaya sahiptir. Buna ana sayfa, önerilen videolar ve arama sonuçları dahildir. Youtube'un öneri sistemi de algoritmaları büyük oranda etkileyen bir alandır. Youtube, videolar için izleyiciler değil, izleyiciler için videolar bulmak üzere tasarlanmıştır.



Youtube Algoritması Nedir?

 

Youtube Algoritması Nedir?

 

Youtube algoritması ne demek dediğimizde, videoları her izleyicinin farklı ilgi alanlarına göre uyarlayan gerçek zamanlı bir geri bildirim döngüsü olarak tanımlanmaktadır. Youtube algoritması, bireysel kullanıcılara hangi videoların önerileceğine karar verir. Ayrıca Youtube algoritma, insanların içeriği görüntülemesi ve tıklaması için videoları platformda farklı yerlere yerleştirmeye de yardımcı olur. Bu nedenle, ana sayfanızda görünen içerik, bir diğer izleyicinin sayfasından farklı olacaktır.

 

Youtube Algoritması Ne Demektir

 

Youtube Algoritması Nasıl Çalışır?

 

Youtube video mantığı üzerine çalışır ve çok sayıda farklı içerik ve kullanıcı bulmak mümkündür. Youtube algoritma izleyicilerin içerikleri izlemeyi devam etmesini ve ilgi duyacakları videoları izlemesini sağlamayı amaçlayan bir çalışma sistemine sahiptir. Gerek global gerekse lokal anlamda öne çıkmak isteyen kullanıcıların Youtube algoritmasını da iyi anlaması ve analiz etmesi gerekmektedir.

 

Videoları izleyicilere tanıtmak için kurulan Youtube’u bir kullanıcı Youtube'u ziyaret ettiğinde, öneri sistemi videoları çeker ve en iyi adayları, o kullanıcının izleme olasılığı en yüksek olanlara göre sıralar. Youtube, her izleyicinin izlemek istediği videoları bulmasına yardımcı olmayı ve geri gelmeye devam etmeleri için uzun vadeli izleyici memnuniyetini en üst düzeyde tutmaktadır.

 

Youtube algoritması nasıl çalışır dediğimizde beslendiği alanları aşağıda birkaç maddeyi sıraladık;

 
  • Önerilen içerikler
  • Bildirimler
  • Youtube Ana Sayfası
  • Trend Olan Akışlar
  • Arama sonuçları
  • Kanal abonelikleri
 

İlgili İçerik; E-ticaret Siteleri İçin Youtube İçerik Önerileri

 

Youtube Algoritması Nasıl Çalışır

 

Youtube Algoritması 2023 Nasıldır?

 

Youtube algoritması 2023 dediğimizde yıllara ve gelişimlere göre pek çok güncellemelere maruz kalmıştır. Örneğin 2011 yılında Youtube algoritması tıklama ve görüntülenme üzerine çalışırken sonrasında bunu izlenme süresi takip etmiştir. Günümüze gelindiğinde ise Youtube algoritmasında üst sıralara gelmenin birinci faktörü izlenme süresi olarak karşımıza çıkmıştır.

 

Algoritmaların değişmesinde videoları toplam tıklama ve görüntüleme sayısına göre sıralamak, yanıltıcı başlıklar ve küçük resimler içeren çok sayıda tıklama tuzağına yol açtığından etkisiz bir hale gelmeye başlamıştır. Günümüzde beğenme, abone olma gibi eylemler ona benzer içeriklerin öne çıkmasında oldukça etkili olmaktadır. Bu nedenle Youtube kullanıcılarının kitlelerine beğenme, yorum yapma, abone olma gibi etkileşimleri yapmaları konusunda ikna etmeye çalışıyor.

 

Youtube Algoritması 2022 Nasıl Çalışır

 

Youtube İzleyici Memnuniyetini Nasıl Ölçülür?

 

Youtube, izleyici memnuniyetini ölçmek için anketler ve sinyallerin bir kombinasyonunu kullanır. Youtube, izledikleri videolar hakkında ne hissettiklerini soran anketleri düzenli aralıklarla görüntüleyerek kullanıcıların nelerden hoşlandığını öğrenir. Anketlerden elde edilen veriler, hangi videoların oldukça tatmin edici olduğunu belirlemek için tahmin modellerini eğitmek için kullanılır. Youtube ayrıca, beğeniler ve beğenmeme butonlarıyla da yakından ilgilenir. Beğeniler etkileşime girmede etkilidir ve kullanıcıya o videoya benzer içerik önerileri vermede etkili rol oynamaktadır.

 

Youtube İzleyici Memnuniyeti Algoritması Nasıl Çalışır

 

Youtube Ana Sayfa Akış İçerikleri Nasıl Belirlenir?

 

Youtube’a girdiğimizde ana sayfadaki içeriklerin nasıl belirlendiği de Youtube algoritması açısından önemli doneler sunmaktadır. Ana sayfa akış içerikleri; kullanıcılara, izleme olasılıklarının en yüksek olduğu algoritmaların belirlendiği bir dizi videoyu gösterir. Youtube'un ana sayfa sıralama algoritması, performans ve kişiselleştirme sinyallerinin bir kombinasyonunu kullanır. Her izleyiciye en alakalı önerileri sunmayı amaçlar.

 

Öte yandan Youtube ana sayfasındaki içerik sıralamalarının belirleyicileri performans ve kişiselleştirmeye bağlıdır. Youtube, tıklama oranını ve ortalama görüntüleme süresini kullanarak bir videoyu ana sayfalarında gördüklerinde diğer izleyicilerle ne kadar iyi etkileşim kurduklarını ölçer. Youtube, bir kullanıcının video önerilerini izleme geçmişine ve belirli bir kanal veya konuyla ne sıklıkta etkileşim kurduklarına göre kişiselleştirir.

 

İlgili İçerik; YouTube'da İzlenme Süresini Arttırma Yolları

 

Youtube Ana Sayfa Akış Algoritması Nasıl Çalışır

 

Youtube, “Önerilen” Algoritması Nasıl Belirlenir?

 

Ana sayfada “önerilen” başlığı altında pek çok içerik görmek mümkündür. İçeriği görüntülerken ekranın sağ tarafında görünen önerilen videolar, kullanıcılara bir sonraki izleyecekleri videolardan oluşan bir seçki sunar. Önerilen videolar bölümü, yalnızca izlenmekte olanla alakalı videoları göstermez. Youtube algoritması kullanıcının önceki etkinliğini de dikkate alır. Youtube, önerilen bölüme çekilen videoların hem kişiselleştirilmesini hem de bir kullanıcının şu anda izledikleriyle ilgili olmasını sağlamayı amaçlar. Youtube video algoritması, aşağıda sayacağımız sinyallerden beslenir;

 
  • Videoların konu ilişkilendirilmesi
  • Kullanıcıların izlemesi muhtemel ancak henüz karşılaşmadığı videolar
  • Videoların izlenme sıklığı
  • Bir kullanıcının daha önce hangi videoları izlediği
  • Hangi videoların sıklıkla birlikte izlendiği
 

Youtube Önerilenler Algoritması Nasıl Çalışır

 

Youtube Sıralamalarını Etkileyen Dış Faktörler

 

Dış faktörler Youtube'un ana sayfa ve önerilen bölümlerindeki video sıralamalarını etkilemektedir. Bu faktörler, içerik oluşturucunun kontrolü dışındadır. Bu faktörleri aşağıda sıraladık.

 

İlgi Alanları Youtube Algoritmasını Etkiler

 

Farklı konuların farklı potansiyel kitle boyutları vardır. Niş konulara, yaygın ilgi eksikliği nedeniyle sınırlı içeriğe maruz kalabilmektedir.

 

Youtube Sıralama Algoritması Nasıl Çalışır

 

Rekabet Öne Çıkmayı Zorlaştırabilen Bir Unsurdur

 

Kitlenizin diğer kanallardan gelen içeriklerle ne kadar zaman harcadığı, içeriğinizin ne kadarının onlara önerildiğini etkileyebilir.

 

Youtube Rekabet Algoritması Nasıl Çalışır

 

İzleyicinin İzleme Oranlarındaki Dalgalanmalardan Etkilenir

 

Youtube izleyici sayısı yıl boyunca dalgalanır ve genellikle tatillerde düşer. Bu nedenle mevsimlere göre Youtube kullanıcıları farklı taktiklerle izleyici kitlesine hitap etmelidir.

 

İlgili İçerik; Youtube Etkileşiminizi Arttıracak SEO Teknikleri

 

Youtube İzlenme Algoritması Nasıl Çalışır

 

Youtube Doğru Kullanma Taktikleri

 

Youtube’a içerik üreten kullanıcıların algoritmaları anlaması ve doğru hedef kitlenin önüne çıkması oldukça önemlidir. Bu nedenle yapılması gereken bazı ipuçları mevcuttur. Örneğin anahtar kelime kullanımı içeriği güçlendiren bir hamledir. Anahtar kelimelerinizi doğru hedef kitle ve doğru içerikle hızlı bir şekilde öne çıkarmak mümkün olmaktadır. Youtube'un amacı her zaman insanların keyif aldıkları daha fazla videoyu izlemelerini sağlamak ve böylece düzenli olarak platforma geri gelmelerini sağlamaktır.

 

Youtube algoritması dediğimizde, ne tür video yaptığınız konusunda hiçbir fikri yoktur ve belirli bir video biçimini desteklemez. Bu nedenle içeriklerinizde dikkat etmeniz gerekenleri aşağıda birkaç başlıkta sıraladık.

 
  • İzleyiciler en çok ne izliyorlar?
  • İzleyiciler ne izlemiyorlar?
  • İzleyiciler içeriklerde ne kadar zaman harcıyorlar?
  • İzleyicilerin beğeni ve beğenmedikleri içerikler
 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax