Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Youtube Vergilendirmesi Hakkında Merak Edilenler

Güncelleme Tarihi: 01.03.2024

İçindekiler;

Sosyal medya mecraları içinde Youtube içerik üreticileri belirli kazançlar elde etmekte ve bu sayede hayatlarını idame ettirmektedir. Elbette bu kazanç devlet tarafından takip edilmekte ve Youtube vergi düzenlemesi kapsamında bazı istisna ve zorunlulukları kapsamaktadır. Yazımızda Youtube vergi düzenlemesi hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.



Youtube Vergilendirmesi Hakkında Merak Edilenler

 

2022 Sosyal Medya Düzenlemesi Nasıldır?

 

2022 yılında devlet yetkilileri yıllık geliri 880 bin TL’yi aşmayanların ve bazı kriterleri taşıyanların şirket kurmalarına gerek olmadığını açıkladı. Bu istisnalara bakıldığında; 2022 yılında YouTube veya sosyal medya fenomeni olarak faaliyet gösteren ve gelir elde edenlerin kazançlarının 880 bin TL’yi aşmaması, Türkiye’de kurulu bankalarda bir hesap açılması ve bu kapsamdaki kazançların, açılan banka hesabına yönlendirilmesi gerekmekte. Bankalar hesaba gelen tutar üzerinden yüzde 15 oranında vergi kesintisi yapmaktadır.

 

2022 Sosyal Medya Vergi Düzenlemesi

 

Youtube Vergi Düzenlemesi 2022 Nasıldır?

 

2022 yılı ile birlikte Youtube içerik üreticilerinin ödemesi gereken vergi oranları belli oldu ve bazı değişiklikler meydana geldi. Yeni çıkan vergi kanununa göre 2022 yılı için geliri 880 bin TL’nin altında olan Youtuber’lar sadece %15 oranında stopaj vergisi ödeyecek.

 

Bu kanundan yararlanmak isteyen ve uyan kişilerin ülkemizdeki bankalardan hesap açması gerekmektedir. Öte yandan gelir istisnasına uyan kişilerin vergi dairesinden istisna belgesi alınması gerekmektedir.

 

Youtube Vergi Düzenlemesi 2022

 

Youtube Sponsorluk Faaliyetleri Vergiye Tabii Midir?

 

Youtube kanalınızda yapmış olduğunuz tanıtım ve reklamlar için bir fatura düzenlemelisiniz. Düzenleyeceğiniz bu faturalarda stopaj tevkifatı uygulanması gerekir.

 
  • Reklam Bedeli: 10000 TL,
  • Stopaj (%15): 1500 TL,
  • KDV: 1800 TL’dir.
 

Düzenleyeceğiniz fatura yukarıdaki örnekteki gibi olmalıdır. Ayrıca hizmeti verdiğiniz kişinin size ödemediği stopaj tutarını sizin adınıza beyan etmesi gerekir. %15 oranındaki stopaj vergisi paranın yatırıldığı banka tarafından kesilecektir.

 

Youtube Sponsor Vergi Verilir Mi

 

Youtube Vergisi Nasıl Verilir?

 

Youtube vergilendirmesi için bankaya bir hesap açılması gerekmekte ve elde edilen gelirlerin bu banka hesabına aktarılması gerekiyor. Böylece, banka otomatik olarak bu hesaba giden paranın yüzde 15’ini kesmektedir. Kesilen bu yüzde 15’lik oran stopaj vergisi olarak adlandırılmaktadır. Ayrıca bu gelirler KDV’ye tabi olmamaktadır.

 

Youtube Vergi Nasıl Verilir

 

Youtube İş Ortaklığı Nedir?

 

Youtube’dan nasıl para kazanılır konusu sıklıkla merak edilmektedir. Youtube para kazanma sistemi içinde yer almak istiyorsanız, öncelikle bin aboneye ulaşmış olmanız gerekmektedir. Ancak yalnızca bin aboneye ulaşmış olmanız yetmez. Aynı zamanda, toplamda 4 saatlik izlenme süresine erişmiş olmalısınız. Son aşamada da Youtube programına başvurmuş ve programa kabul edilmiş olmanız gerekmektedir.Yukarıda belirttiğimiz hedeflere ulaştıysanız ve YouTube İş Ortağı Programı'na kabul edildiyseniz, artık youtube para kazanma sistemi içindesiniz demektir. Bunun anlamı, ürettiğiniz video içeriklerinin belirli şartları sağladığı ve artık reklam alabilecek düzeye geldiğidir. Başvuru sürecine ek olarak, kullanıcıların karşılaması gereken uygunluk koşulları da vardır.

 

İlgili İçerik; YouTube'da İzlenme Süresini Arttırma Yolları

 

Youtube İş Ortaklığı Nedir

 

Youtube Vergilendirme İstisnaları Nelerdir?

 

Youtube vergilendirmesi 2022 dediğimizde güncel bilgiler Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Sosyal medya fenomenleri ve youtuber’ların sosyal paylaşım ağları üzerinden elde ettikleri kazançlar ile telefon, tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elde ettikleri kazançlar, gelir vergisinden istisna edileceği açıklandı. İşin içinde sponsor firmalar, pazaryerlerinden gelen gelirler varsa bunlar için şirket kurmanız ve fatura kesmeniz gerekmektedir. Ürün inceleme, satış komisyonu gibi durumlar bu konuya dahildir.

 

Bu istisnalar ise şöyledir;

 
  • YouTube, Twitch, Instagram, TikTok gibi sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerik üreten sosyal içerik üreticilerinin kazançları
  • Akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elektronik paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançlar
 

Yukarıda saydığımız istisnalardan faydalanmanın bazı şartları da mevcuttur. Gelirlerin 1 Ocak 2022 tarihinden sonra elde edilmesi gerekmektedir. 2022 yılı içinde gelir tutarının 880 bin TL’den az olması gerekmektedir. Türkiye’de kurulu bankada özel bir hesap açılması ve yurt dışı ödemelerinin bu hesaba gelmesi gerekmektedir.

 

İlgili İçerik; E-ticaret Siteleri İçin Youtube İçerik Önerileri

 

Youtube Vergi Muaflığı Nedir

 

Youtube Harici Başka Geliri Olanlar Nasıl Yol İzlemeli?

 

Youtube ya da diğer sosyal mecralar haricinde bir geliriniz olduğunda gelirleriniz yukarıda bahsedilen istisna kapsamında ise şirketinizin diğer gelirlerine eklemeyecek ve fatura kesmeyeceksiniz demektir. Açılacak banka hesabından yüzde 15 verginiz kesilmeye devam edilecektir.

 

İlgili İçerik; Youtube Etkileşiminizi Arttıracak SEO Teknikleri

 

Youtube Harici Gelir Vergi Verilir Mi

 

Youtube Vergileri Ne Zaman Ödenir?

 

Gelirinizi bankaya yatırdığınızda otomatik olarak yüzde 15 verginiz kesilecektir. Şirketiniz var ve fatura kesiyorsanız her ayın 26’sında gelir vergisi ödemenizi yapmalısınız. Gelir 880.000 TL’yi Aşarsa Ne Olur?

 

Yukarıda bahsettiğimiz istisna dışına çıkarak geliriniz 880 bin TL’yi aştığında gelirinizi beyan etme zorunluluğunuz doğmaktadır. Bu da fatura kesme ve youtube gelir vergisi ödemeniz anlamına gelmektedir.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax