Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

301 ve 302 Yönlendirme Yöntemleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Güncelleme Tarihi: 09.05.2023

İçindekiler;

301 yönlendirme ve 302 yönlendirme yaygın olarak kullanılan ve aralarında bariz farklar olan iki http kodudur. En yaygın olarak kullanılan 301 kodudur. 301 yönlendirmesi yönlendirilen bağlantı sayfası URL’yi kalıcı olarak değiştirmektedir. Yani kalıcı bir yönlendirmedir. Eski sayfa ile bir bağlantı kalmaz. 302 yönlendirmesi ise geçici bir yönlendirme şeklidir.

 

301 ve 302 Yönlendirme Yöntemleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

Siteler Yönlendirmeye Neden İhtiyaç Duyarlar?

 

Sitelerde bazı siteler 404 durumuna düşebilmekte, silinebilmekte ya da kaldırılabilmektedir. E-ticaret siteleri açısından baktığımızda bazen bir ürünün stoğu bitebilmekte, satışı engelleyecek durumlar oluşabilmektedir. Böyle durumlarda kullanıcıları farklı ve aktif bir sayfaya yönlendirmek gerekmektedir. Böyle durumlarda sitelerde geçici ya da kalıcı yönlendirmelere ihtiyaç duyulmaktadır.

 

301 ve 302 Yönlendirme Neden İhtiyaç Bulunur

 

301 Yönlendirme Nedir?

 

Redirect Permanent denilen 301 yönlendirme kalıcı yönlendirmedir. Bir sayfanın kalıcı olarak başka bir yere taşınması istendiğinde 301 yönlendirme kodu kullanılmaktadır. 301 yönlendirme yapıldığında kullanıcılar artık yeni URL görmektedirler.

 

301 yönlendirmenin ihtiyaç duyulduğu alanlar;

 
  • HTTP’den HTTPS’ye Yönlendirme yapabilirsiniz. Yani güvenli sayfalarınıza kalıcı bağlantılar koyabilirsiniz.
  • Yeni bir domain aldığınızda hedef sayfalarınızı kalıcı olarak yönlendirmeniz gerekmektedir.
  • Sitenizde silinen bir sayfa olduğunda URL’sini farklı bir sayfaya yönlendirmekte ihtiyaç duyulabilmektedir.
  • Sitenizde aktif olmayan, hata alan, bağlantı hataları olan sayfaları SEO değeri yüksek sayfalara yönlendirme işlemlerinde ihtiyaç duyulmaktadır.
  • Sitede erişmek için kullanılan birkaç URL’lerden trafiği yüksek olana kalıcı yönlendirmelere yapılabilmektedir.
 

301 Yönlendirme Nedir

 

301 Yönlendirme Nasıl Yapılır?

 

301 yönlendirmenin farklı yapılma seçenekleri mevcuttur. Bunlar;

 
  • Blogger 301 yönlendirmesi
  • WordPress 301 yönlendirme
  • Htaccess 301 yönlendirme
 


301 Yönlendirme Yöntemleri Nasıl Yapılır

 

301 Yönlendirme İptal Edilebilir mi?

 

Kalıcı bir yönlendirme içeren 301 yönlendirme iptali mümkündür. 301 yönlendirmesi ile kalıcı olarak yönlendirme aksiyonu aldığınız adımları iptal ederek süreci tamamlayabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; HTTP Durum Kodları ve Anlamları

 
 

302 Yönlendirme Nedir?

 

302 yönlendirme bir sayfanın geçici olarak taşınması anlamına gelmektedir. “Moved Temporarily” anlamına gelmektedir. 302 yönlendirmenin uygulama şekli kullanıcıların var olan URL’den başka bir URL’ye iletilmesi işlemidir.

 

302 yönlendirmenin öne çıkan bazı özellikleri;

 
  • Geçici bir değişiklik olarak kabul edilmektedir.
  • Yönlendirilen sayfa kaydedilmez ve önbelleğe alınmaz.
  • Arama motorları tarafından geçici olarak kabul edilir.
  • Eski URL arama motorları tarafından dizine eklenmeyi sürdürür.
  • 302 yönlendirmede arama motorları yeni yönlendirme sayfasını görmezden gelir.
 

302 Yönlendirme Nedir

 

302 Yönlendirmeye İhtiyaç Duyulan Durumlar Nelerdir?

 

302 yönlendirmeye geçici süreliğine yapılacak değişikliklerde ihtiyaç duyulmaktadır. 302 yönlendirmesi geçici yönlendirmelerdir ve web yöneticilerinin performansı değerlendirmesi veya geri bildirim alması gerektiğinde kullanılır. Kalıcı bir çözüm olarak kullanılmamalıdırlar.

 

 
  • Sitenin yenilenme ya da bakıma alındığı zamanlarda 302 yönlendirme ile var olan URL’ler geçici olarak farklı bir alana yönlendirilebilir.
  • Kullanıcıların geldiği sayfayla o an aktif olan farklı bir sayfaya geçici olarak yönlendirmeler yapılabilir.
  • Boş veya hata veren bir sayfa olduğunda kullanıcıların geçici olarak aktif bir sayafaya yönlendirilmesini sağlamak için 320 yönlendirme kullanılmaktadır.
  • Site sıralamasını etkilemeden yeni bir sayfada müşteri geri bildirimi almak için ihtiyaç duyulmaktadır.
  • Site yenileme ya da güncelleme durumlarında kullanıcıları aktif bir sayfaya yönlendirmede kullanılmaktadır.
 

İlgili İçerik; Nace Kodu Nedir?

 

302 Yönlendirme İhtiyaç Duyulan Durumlar

 

302 Yönlendirme mi 301 Yönlendirme mi Tercih Edilmelidir?

 

301 yönlendirme ve 302 yönlendirme birbirinden farklı redirect seçenekleridir. Öncelikle yapılacak yönlendirmenin amacı önemlidir. Kullanılmayan bir sayfanın kalıcı olarak yani 301 yönlendirme yapılması arama motoru algoritmaları ve SEO açısından daha faydalıdır.

 

Geçici süreliğine bir yönlendirmeye ihtiyacınız olacak ve yeniden eski URL sayfanızı kullanmaya devam edecekseniz ise 302 redirect ile sayfanızı geçici olarak farklı bir sayfaya yönlendirmeniz tavsiye edilmektedir.

 

İlgili İçerik; Banka Hata Kodları

 

301 ve 302 Yönlendirme Kullanımı

 

301 Yönlendirmenin SEO Açısından Önemi Nedir?

 

301 yönlendirme kalıcı bir taşıma işlemi olduğundan dolayı sayfanın SEO değeri de yönlendirme yapılan sayfaya aktarılmaktadır. Bu nedenle SEO açısından değer kaybetmemek adına 301 yönlendirme siteler için önemli bir hal almaktadır.

 

301 yönlendirme sayfa otoritesini kaybetmeden bir yönlendirme sunmaktadır. Bu nedenle arama motoru algoritmaları 301 redirect işlemini faydalı bulmakta ve sayfaları öne çıkarmaktadır. İndekslenen sayfaları farklı sayfalara yönlendirerek farklı sayfalarınızın da Indeks almasını sağlayabilir, SEO açısından sitenizin otoritesini artırabilirsiniz.

 

302 yönlendirmesinin ise pagerank, sayfa yetkilisi ve trafik değeri üzerinde hiçbir etkisi yoktur.

 

Yönlendirme işlemlerinin SEO açısından önemi;

 
  • HTTP durum kodları arama motorlarına site hakkında bilgi vermektedir. Doğru http durum kodu kullanılması SEO açısından da önemlidir.
  • 301 yönlendirmede arama motorları bu kodları dikkate alır ve sayfaların SEO uyumlu olması sayfanın öne çıkması açısından gereklidir.
 

İlgili İçerik; Ücretli ve Ücretsiz SEO Araçları

 

301 Yönlendirme Yöntemi Seo Önemi Nedir

 

301 Yönlendirme ile 302 Yönlendirme Arasındaki Farklar Nelerdir?

 

301 ve 302 yönlendirme farkları oldukça açıktır. 301 yönlendirme URL’lerin kalıcı olarak farklı bir sayfaya yönlendirme şeklidir ve artık arama motorları o sayfayı dizine almaktadır. 302 yönlendirme ise geçici bir yönlendirme şeklidir. Önceki URL üzerinden dizine alınmaya devam edilir.

 

Sitenizdeki bir sayfayı tamamen farklı bir sayfaya yönlendirdiğinizde farklı bir URL ile yeni bir sayfa artık kullanıcıların karşısına çıkacaktır. Geçici yönlendirmede ise istenildiği zaman kaldırılabilmekte ve eski sayfaya geri dönülebilmektedir. 302 yönlendirmesi yalnızca geçici bir değişiklikte kullanıldığından 301 yönlendirmeye göre daha kolay işlemleri içermektedir.

 

301 ve 302 Yönlendirme Yöntemleri Arasındaki Farklar

 

Htaccess Nedir?

 

Htaccess dosyası sitenizde yukarıda bahsettiğimiz düzenleme işlemlerini ve daha pek çok işlemi yapmanıza olanak sağlayan web alanı üzerinde ayar değişimi yapılmasını sağlayan dosyadır. Htaccess gibi Hypertext Access ve Apache de aynı işlemlerin yapılmasına olanak sağlayan dosyalardır. Pek çok farklı komut ve kodla çalışan bu dosyalar ile sitedeki tüm yetki, kısıtlama ve işlemler yapılabilir duruma gelmektedir.

 

Htaccess dosyasına nasıl erişim sağlanır;

 

Sitenizin ana döküman dizininde bulunabilirsiniz. Dosyayı görüntülemek için aşağıdaki adımlar uygulanır.

 
  • cPanel yönetim paneline giriş yapılır.
  • Dosya Yöneticisi simgesine tıklanır.
  • Gizli Dosyaları Göster butonuna tıklanır.
  • Doküman dizini seçilir.
  • .htaccess dosyasını publichtml klasörü altında görüntülenir ve istenilen işlemler buradan uygulanabilir.
 

Htaccess dosyası 301 yönlendirme ve 302 yönlendirme işlemlerini mümkün kıldığı gibi daha pek çok işlemi de bu dosya ile yapmak mümkündür. Aşağıda birkaçına yer verdik.

 
  • Link yapılarını düzenleme
  • Spam ve botları algılama, engelleme
  • URL yönlendirme
  • Hotlink engelleme
  • Dosya gizliliği
  • Veri sıkıştırma işlemleri
  • Hata sayfalarını düzenleme
  • Kalıcı, geçici yönlendirmeler yapma
  • Yetki sınırlandırmaları
  • Dosyaların şifre ile korunması
  • Domain yönlendirme işlemleri
 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax