Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

3D Secure Nedir? Sanal Mağazalar İçin Neden Önemli?

Güncelleme Tarihi: 12.07.2023

İçindekiler;

İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde son dönemlerde oldukça kredi kartı bilgilerinin sızdırılması, kişilerin kredi kartlarının kullanılması gibi birçok durum karşımıza çıktı. Bu tür problemlerin önüne geçmek ve kişilerin daha güvenli bir ortamda alışveriş yapmalarını sağlamak için ise 3D Secure kullanılmaya başlanması karşımıza çıkan bu durumların sonlanmasına olanak sağladı. Peki Kart sahibinin rızası olmadan kartının kullanılmasını engelleyen 3D Secure Nedir? Gelin hep beraber bu yazımızda 3D Secure Hakkında bilgilenelim.



3D Secure Nedir? Sanal Mağazalar İçin Neden Önemli?

 

3D Secure Nedir?

 

3D Secure, alışveriş esnasında kişiye özel anahtar ve şifrelerin oluşturulmasına olanak tanıyan sistemlerdir. VISA ve MASTERCARD tarafından geliştirilen 3D Güvenli Ödeme sistemi Dünya'daki hemen hemen tüm bankalar tarafından kabul görmektedir. E-ticaret siteleri veya herhangi bir internet sitesi üzerinden kredi kartı ile yapılan ödemelerde kart sahibinin güvenliğini sağlamak oldukça önemlidir. Bankalar ve firmalar arasında yapılan ortak bir çalışma ile bu güvenlikler sağlanmaktadır.

 
İlgili İçerik: Banka Hata Kodları


3D Secure Nedir

 

3D Secure Nasıl Çalışır?

E-ticaret siteleri üzerinden yapılan alışverişlerde farklı 3D Secure (Güvenli Alışveriş) seçenekleri bulunmaktadır. Genel olarak dijital platformlarda yapılacak ödemelerde kart sahibinin çalıştığı banka kişilere özel bir seçenekle kendilerinin olduğunu doğrulamalarını istemektedir. Genellikle alışveriş esnasında açılan ekranlarda çalışılan bankaya göre doğrulama seçeneği farklılık göstermektedir.

 
  • Kart sahibinin cep telefonuna Sms ile gönderilen onay kodu
  • Kart sahibinin çalıştığı bankanın mobil uygulaması üzerinden gönderilen anahtar kodu
  • Mobil uygulama üzerinden onaylama
  • Kart sahibinin bildiği bilgiler
 

Gibi birçok şekilde işlemin güvenli bir şekilde yapıldığının doğrulanması istenmektedir. Genellikle ülkemizde 3D Güvenli ödeme yöntemi ile ödeme gerçekleşeceği zaman tüketicinin kartının bağlı olduğu cep telefonu numarasına özel bir şifre gönderilir. Bu özel şifreyi müşteri giriş yapmadığı sürece karttan herhangi bir ödeme gerçekleşmemektedir.


İlgili İçerik: E-ticaret Ödeme Sistemleri Hakkında 3 Önemli Başlık



3D Secure Nasıl Çalışır

 

Sanal Mağazalar İçin 3D Secure Neden Önemli?

 

VISA ve Mastercard'ın yapmış olduğu özel araştırmada 3D güvenli ödeme sistemi sayesinde daha önce internetten alışveriş yapma hususunda tereddütleri olan kişilerin %88'inin internetten alışveriş yaptıkları görülmüştür. Bu araştırmaya bakara 3D ödeme yönteminin sanal mağazaların müşteri gözünde daha güvenilir olmasına olanak sağladığı söylenebilir.

 

Bunun dışında farklı bir durum ise şu şekilde karşımıza çıkmaktaydı. Ödemenin bizzat kart sahibi tarafından yapılmasına rağmen müşterinin itiraz etmesi sonucunda banka parayı müşterinin hesabına koşulsuz bir şekilde yatırmaktaydı. Bu durum da banka cirolarında düşüşe ve operasyonel süreçlerin artmasına neden olmaktaydı. Fakat hayatımıza giren 3D Secure özelliği sayesinde bankalar ve firmalar için bu tarz problemlerin yaşanmasının önüne geçilmiştir.

 

Bununla beraber 3D Secure kullanan firmalar bankamatik ve kredi kartlarından yapılan işlemleri yapan kişilerin kartın gerçek sahibi olup olmadığı hakkında bilgi edinmelerini kolaylaştırmaktadır.

 

E-ticaret sitelerinde bulunan 3D Secure özelliği sayesinde kişiler daha güvenli bir platformda işlem yaptıklarını bildikleri için bu da beraberinde firmaların sadık müşteriler kazanmasına ve e-ticaret siteleri üzerinden yapılan alışverişlerin artmasına olanak sağlamaktadır.

 

3D Secure olan siteler 3D Secure olmayan sitelere göre daha çok satış yapmaktadır.

 

3D Secure Sanal Mağazalar Neden Önemli

 

3D Secure Sisteminin Kart Sahipleri İçin Faydaları

 

3D Secure sistemi e-ticaret yapan firmalar için oldukça önemli olduğu gibi kart sahipleri için de önemlidir ve bu sistemin kart sahiplerine birçok faydası bulunmaktadır.

 
  • İnternetten yapılan alışverişlerde 3D Secure sistemi sayesinde kart bilgileri korunmaktadır. Bununla beraber sistemi kullanmak oldukça kolay olduğu için kişiler güvenli bir şekilde alışveriş yapabilmektedir.
  • 3D Secure işlemleri ile kişiler kartlarından kolay bir şekilde alışveriş yapmaktadır. Kişilere mesajla doğrulama gideceği için giden bu doğrulama koduyla işlemler hızlı bir şekilde yürütülmektedir.
 


3D Secure Kart Sahiplerine Faydaları

 

Müşteri, İş Yeri ve Banka Arasındaki Köprü Görevi İçin: 3D Güvenli Ödeme!

 

3D ödeme sistemi sayesinde sanal mağazaların mağduriyetleri çok ciddi bir şekilde azalmıştır. 3D Güvenli ödeme yöntemi ile ürünün ödemesini gerçekleştiren tüketici telefonuna gelmiş olan kodu kendisi girmiş olduğundan dolayı herhangi bir itirazda bulunamamaktadır.

 

3D ödeme yöntemi sadece sanal mağazaların mağduriyetini engellemekle kalmamış aynı zamanda banka ve müşterinin gözünde sanal mağazanın itibarının artmasına da olanak tanımıştır. Müşteri güvenilir ödeme yöntemine sahip e-ticaret mağazasından daha fazla alışveriş yapma eğilimi gösterirken bankalarda mağazalar ile çok daha uzun soluklu çalışabilme fırsatına sahip olmuştur.

 
İlgili İçerik: Kapıda Ödemeli Satış Nasıl Yapılır? Kapıda Ödeme Rehberi (2021 Güncel)



3D Secure Sanal Mağazalar Banka Görevi

 

3D Secure Aktifleştirme

 

3D Secure Aktifleştirme işlemlerini yapmak isteyen kişiler genellikle çalıştıkları bankalar üzerinden bu sistemi aktifleştirebilmektedir. 3D Secure ile işlem yapabilmek için kişilerin kart sahibi oldukları bankalara başvurmaları ve bu özelliği aktif etmeleri gerekmektedir. Kişiler 3D Secure işlemlerini kapatmak isterlerse de yine ilgili banka ve kredi kartlarının bulunduğu bankalara başvuru yapmalı ve bu özelliği deaktif konuma getirmelidir.

 

3D Secure işleminizi dilediğiniz takdirde internet bankacılığı, mobil bankacılık veya telefon bankacılığı gibi seçenekleri kullanarak da kapatabilirsiniz. Fakat bazı durumlarda 3D Secure özelliğinin kapatılması istendiğinde bankanız sizlerden belirli bilgileri güvenlik bilgilerini isteyecek ve işlem yapmak isteyen kişinin siz olduğu kanısına vardıktan sonra 3D Secure özelliğinizi kapatacaktır.

 

E-ticaret yapan firmaların da 3D Secure işlemlerini aktifleştirmesi gerekmektedir. Firmanız için Ticimax’ın e-ticaret alt yapıları gibi hazır bir e-ticaret alt yapısı kullanıyorsanız eğer 3D Secure özelliğini aktif hale getirmek için herhangi bir başvuru yapmanıza gerek bulunmamaktadır. Çünkü Ticimax e-ticaret alt yapıları içerisinde birçok sanal pos bulunmaktadır ve bu sanal poslar içerisinde 3D Secure aktif olarak gelmektedir. Fakat firmanız için kendi sanal posunu kullanacaksanız dikkat etmeniz gereken şey 3D Secure aktifleştirmesi için sanal pos aldığınız bankayla görüşmeniz olacaktır. Çünkü bazı bankalar bu özelliği zorunlu kılarken bazıları da sanal pos kullanacak firmanın karar vermesini istemektedir. Bu nedenle e-ticaret sitenize giren kişilerin güvenli bir ortamda alışverişlerini yapmasını istiyorsanız eğer ilk olarak yapmanız gereken şeylerden birisi bankanız ile iletişime geçmek olacaktır.

 

3D Secure Nasıl Aktifleştirilir

 

3D Secure Hataları

 

İnternetten alışveriş yaparken genellikle birçok kişi ödeme ekranında 3D Secure hataları ile karşı karşıya kalabilmektedir. Genel olarak değerlendirildiğinde 3D Secure hatalarının birkaç nedeni olduğu görülmüştür.

 
  • Kartınız için güvenlik aktivasyonunun yapılmaması
  • Tarayıcı kaynaklı işlemler
  • Bankadan doğrulama mesajı gelmemesi
  • Kartın internet alışverişlerine kapalı olması
 

Gibi durumlarda 3D Secure hataları alınabilmektedir. Kartınız için güvenlik aktivasyonu yapılmadığı için aldığınız hatayı bankanızın müşteri hizmetleri yetkilisiyle görüşerek çözebilirsiniz. Bunun için güvenlik aktivasyonunun yapılması gerekmektedir.

 

Bazı durumlarda kişiler tarayıcı kaynaklı hatalar da alabilmektedir. Burada yapılması gereken şey ise ilgili alışverişi farklı bir tarayıcı kullanarak yapmayı denemek olacaktır.

 

Bazen internetten yaptığınız alışverişlerde 3d Secure güvenliği için mesajlar gelmeyebilmektedir. Bu gibi durumlarda kartınızın bağlı olduğu cep telefonu numarasını kontrol etmeniz ve eğer bir yanlışlık varsa bankanız ile iletişime geçerek telefon numarası değişikliği yapmanız gerekecektir.

 

İnternetten yapılan alışverişlerde birçok 3D Secure hatası kartın e-ticaret alışverişlerine kapalı olmasından kaynaklanmaktadır. Genellikle kişiler kartlarını ödeme ekranında paylaşmakta ve bunun sonrasında da 3D Secure kodu gelmektedir fakat kod girilse de alışveriş tamamlanmamaktadır. Bu nedenle böyle bir hatayla karşılaştığınız takdirde kartınızın internet alışverişlerine açık olup olmadığını kontrol etmeniz gerekmektedir.

 
İlgili İçerik: Sanal Pos Hakkındaki En Kilit 5 Başlık



3D Secure Hataları Nelerdir

 

Ticimax ile Müşterilerinizin Güvenliğini Sağlayın

 

Ticimax e-ticaret alt yapıları ile gelen sanal poslar müşterilerinizin güvenli platformlardan alışveriş yapmasına olanak sağlamaktadır. Sizler de müşterilerinizin güvenli bir ortamda alışveriş yapmalarını ve bu şekilde firmanıza olan bağlılıklarınızı arttırmak istiyorsanız Ticimax e-ticaret paketleri ile tanışabilirsiniz.

 

 

Ticimax e-ticaret paketlerini kullanmak ve kendi e-ticaret sitenizi açmak istediğiniz takdirde E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

İlginizi Çekebilir:

 

Sanal Pos Nasıl Alınır?

  

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax