Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Breadcrumb Nedir? Breadcrumb Neden Önemlidir?

Güncelleme Tarihi: 19.01.2024

İçindekiler;

İnternet sitelerinde bir navigasyon aracı olarak kullanılan breadcrumb, kullanıcıların gezinme yolunu takip etmelerini sağlar. Breadcrumb kavramı Hansel ve Gretel masalında yer alan ekmek kırıntılarından adını almıştır. Breadcrumblar, bir internet sitesini ziyaret eden kullanıcılara metin ya da bağlantı olarak görünmektedir ve kullanıcıların gezindiği sayfanın hiyerarşik konumu hakkında bilgi vermektedir.

 

Genellikle internet sitelerinde kullanılan breadcrumb yapısı üst ya da yan navigasyon bölümünde bulunmaktadır. Bu yapı kullanıcı deneyiminin iyileşmesini sağlarken arama motorlarının da ilgili hiyerarşik yapıyı anlayarak sayfaları taramasına olanak tanımaktadır.

 

Breadcrumb Nedir? Breadcrumb Neden Önemlidir adlı bu yazımızda SEO çalışmaları için oldukça önemli bir kavram olan breadcrumb hakkında sizlere detaylı bilgi vereceğiz. Siz de yazımızı inceleyebilir ve sitenizde neden breadcrumb kullanmanız gerektiğini anlarken nasıl kullanmanız gerektiği hakkında da bilgi alabilirsiniz.

 

Okumanızı öneririz; SEO Uyumlu İçerik Nasıl Üretilir?

 
Breadcrumb'in Çalışma Prensibi ve Kullanım Amaçları
 

Breadcrumb, kullanıcılara bulundukları sayfaların mevcut konumları ve gezinme yolunu göstermek için hiyerarşik bir yapı oluşturma prensibiyle çalışmaktadır. Sayfa hiyerarşini belirlemek, geçerli sayfanın konumunun anlamak, geri dönüş ve navigasyon aracı olarak kullanmak internet sitelerinde en yaygın olarak karşımıza çıkan breadcrumb kullanma amaçlarıdır.

 

Sayfa Hiyerarşisini Belirlemek

 

Breadcrumblar birçok amaca hizmet eden bir yapı olsa da aslına bakıldığında en çok sayfa hiyerarşisini belirlemek için kullanılmaktadır. Genellikle bu hiyerarşiyi belirlemek için ise Site> Kategori>Alt Kategori> Sayfa yapısı kullanılarak hareket edilmelidir.

 

Örneğin; Kadın giyim ürünleri satışı yapan bir e-ticaret sitesi üzerinden örnek verecek olursak. Bu firmanın satışını yaptığı kırmızı standart beden pileli etek için belirlenmesi gereken breadcrumb yapısı:

 
  • X Butik> Giyim> Etek>Pileli Etek> Kırmızı Standart Beden Pileli Etek şeklinde olmalıdır.
 

Sitede alt kategori sayısının az olduğunu ve pileli etek kategorisinin olmadığını düşündüğümüzde ise breadcrumb yapısının “X Butik> Giyim> Etek> > Kırmızı Standart Beden Pileli Etek” şeklinde hazırlanması gerektiği bilinmektedir.

 

Okumanızı Öneririz; En İyi ve En Çok Tercih Edilen SEO Analiz Siteleri ve Araçları

 

Geçerli Sayfanın Konumunun Belirlenmesi

 

Breadcrumb yapısı kullanıcıların bir e-ticaret sitesinde gezdiği sayfaların konumunu belirlemek için de kullanılır. Yukarıdaki örnekteki gibi Kırmızı Standart Beden Pileli Etek almak isteyen bir kişi ürün sayfasını ziyaret ettiğinde bu sayfanın ürün sayfası olduğunu anlaması mümkün olacaktır. Fakat bu yapıdaki bir hiyerarşide yer alan “Etek” kategorisinin alt kategori olduğunu anlamak da mümkündür.

 

Breadcrumb yapısında yer alan “Giyim” ise ana kategori iken X Butik ise ilgili firmanın ana sayfasıdır.

 

Geri Dönüş ve Navigasyon Aracı Olarak Breadcrumb Kullanımı

 
Breadcrumb Kullanımı

Breadcrumblar bir geri dönüş ve navigasyon aracı olarak da kullanılabilmektedir. Yine aynı örnek üzerinden hareket edecek olursak Kırmızı Standart Beden Pileli Etek sayfasında gezinen bir kullanıcı breadcrumb yapısın yer alan hiyerarşideki Etek bölümüne tıklayarak alt kategoriyi ziyaret edebilecektir.

 

Tüketici Etek Kategorisini ziyaret etmek istemediği takdirde Breadcrumbda yer alan Giyim kategorisine tıklayarak bu kategoride listelenen her ürünü inceleyebilecektir.

 
Breadcrumb’ın Avantajları
 

Breadcrumb kullanmak aslına bakıldığında hem kurumsal web siteleri hem de e-ticaret siteleri için birçok avantaj sağlamaktadır. Breadcrumb yapısının siteler için avantajlı olduğu noktalar şunlardır:

 
  • Bir internet sitesini ziyaret eden kullanıcılar breadcrumb yapısı sayesinde sitede daha kolay ve hızlı bir şekilde gezinir.
  • Breadcrumb kullanıcı deneyimini iyileştirir.
  • Site yapısının anlaşılmasını sağlarken kategori, alt kategori ve sayfa yapısı hakkında bilgi verir.
  • Bir navigasyon aracı işlevi görmektedir ve breadcrumb sayesinde kullanıcılar bir önceki alt kategoriye ya da kategoriye dönüş yapabilmektedir.
  • SEO çalışmaları açısından da oldukça önemlidir. Çünkü arama motorları Breadcrumb’ı kullanarak sitelerin içerik yapısını daha kolay bir şekilde anlamaktadır.
  • Mobil site ve sayfa tasarımlarında Breadcrumb kullanıldığı takdirde mobil kullanıcı deneyimi de artış göstermektedir.
  • Sayfa tasarımında breadcrumb için farklı bir alan oluşturulmasını sitenizin görsel yapısını iyileştirmektedir.
 

İnternet sitelerinde Breadcrumb kullanmak her ne kadar site içi navigasyonun yaratılması ve kullanıcıların gezinmesini kolaylaştırıyor olsa da aslına bakıldığında seo çalışmalarını desteklemektedir. Bir internet sitesinde ya da e-ticaret sitesinde breadcrumb kullanmak SEO çalışmaları için de birçok etki yaratmaktadır.

 
  • İnternet sitelerinde breadcrumb kullanmak sitenizde yer alan içerik yapısı ve sayfalar arasındaki ilişkinin anlaşılmasını sağlarken bu hiyerarşiyi kullanıcılara ve arama motorlarına da görsel olarak açıklama imkânı sunar.
  • Arama motorları breadcrumb yapısı sayesinde taradığı bir sayfanın hiyerarşik yapısını daha kolay bir şekilde anlamaktadır.
  • Breadcrumb bir internet sitesinin on page seo çalışmalarını kolaylaştırır. Çünkü bu yapı sayesinde firmalar farklı sayfalarına linkler verebilmektedir. Bu iç bağlantı yapısının güçlenmesi de arama motorlarının sayfalarınızı taramasını kolaylaştırırken ilgili sayfaların indekslenmesini de hızlandırmaktadır.
  • Breadcrumblar, SEO çalışmaları için oldukça önemli bir kavram olan kullanıcı deneyimini artırır. Bu da kullanıcıların ve arama motorlarının siteniz ile daha fazla etkileşime girmesini sağlamaktadır.
 

SEO Çalışmalarında başarılı olmak isteyen her markanın sitelerinde veya sanal mağazalarında breadcrumb yapısını kullanmaya özen göstermesi gerekmektedir.

 

Okumanızı Öneririz: SEO Danışmanlığı Nedir? SEO Danışmanı Nasıl Seçilir?

   

E-ticaret Sitelerinde Breadcrumb Kullanımı ve Yapısı


E-ticaret Sitelerinde Breadcrumb Kullanımı ve Yapısı
 

Markaların internetten ürün ve hizmetlerini sattığı e-ticaret sitelerinde de Breadcrumb kullanımı oldukça yaygındır. E-ticaret sitelerinde Breadcrumb kullanımı kategoriler ve alt kategoriler arasındaki gezinmeyi kolaylaştırmaktadır. Kullanıcılar herhangi bir ürün sayfasından farklı bir alt kategoriye ya da ana kategoriye breadcrumb yapısı sayesinde ulaşabilmektedir.

 

Bu navigasyonun başarılı bir şekilde hazırlanması için de belirli bir yapıya uygun hareket edilmesi gerekir. E-ticaret sitelerinde kullanılması gereken Breadcrumb yapısı:

 
  • Ana Sayfa>Kategori>Alt Kategori>Ürün Şeklinde olmalıdır.
 

Yani erkek giyim sektöründe satış yapan bir firma üzerinden örnek verecek olursak breadcrumb yapısının “Ana Sayfa>Tişört>Baskılı Tişört> Kaktüs Basklı Tasarım Tişört” şeklinde olması gerektiğini söylemek mümkündür.

 

E-ticaret sitelerinde yer alacak kurumsal sayfalar için Breadcrumb yapısı hazırlanmak istendiğinde de bu yapının kategori bazlı çalışmaması gerekmektedir. Bu noktada firmalar breadcrumb ayarlarını yaparken ya ana sayfaya bağlı bir yapıda çalışmalı ya da bir üst sayfaya bağlamalıdır.

 

Örneğin firmanız hakkında bilgi veren ve kurumsal sayfalarınız arasında yer alan “Hakkımızda” sayfası için breadcrumb yapısını ayarlamak istediğinizi varsayalım. Bu sayfa için hazırlanması gereken Breadcrumb yapısı Ana sayfa> Kurumsal>Hakkımızda” şeklinde olmalıdır.

 

Kurumsal başlıklı bir sayfanız bulunmadığı takdirde de Hakkımızda sayfanız için “Ana sayfa>Hakkımızda” olarak breadcrumb yapısını ayarlayabilirsiniz.

 

Kısacası Breadcrumb yapısını ayarlarken sayfalar arasındaki hiyerarşiyi göz önünde bulundurarak hareket etmeye özen göstermeniz gerekmektedir. Böylece daha verimli bir yapı oluşturabilir, kullanıcıların ve arama motorlarının sayfalarınız arasında gezinmesini kolaylaştırabilirsiniz.

 

Hemen İnceleyin: Gelişmiş SEO Uygulamaları

 

Ticimax ile Breadcrumb Yapısını Kolayca Ayarlayın

 

E-ticaret sitenizi Ticimax ile kurarak sizler de kullanıcı deneyimi ve SEO Çalışmaları için oldukça önemli olan Breadcrumb yapısını kolayca ayarlayabilirsiniz.

 

Ticimax E-ticaret Alt Yapısında bulunan Breadcrumb düzenleme özelliği sayesinde e-ticaret sitenize ürün yüklerken oluşturmak istediğiniz Breadcrumb yolunu belirleyebilir ya da toplu ürün yükleme işlemi yaparken kolayca ilgili ürünlerin Breadcrumb yapısını belirleyebilirsiniz. Böylece Ticimax sayesinde kullanıcıların ve arama motorlarının sayfa ve kategorilerdeki hiyerarşiyi anlamasını sağlayabilir ve hem kullanıcı deneyimi hem de SEO çalışmaları için oldukça önemli olan Breadcrumb yapısını ayarlayabilirsiniz.

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax