Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Bulgaristan’da Şirket Kurmak: Bulgaristan'da Şirket Nasıl Kurulur?

Güncelleme Tarihi: 19.01.2024

İçindekiler;

Türk vatandaşları Bulgaristan’da şirket kurmak için hak sahibi olduklarından dolayı son dönemlerde birçok kişi Bulgaristan’da şirket nasıl kurulur sorusuna yanıt arıyor. Bulgaristan’ın Avrupa kıtasında yer alması ve düşük sermaye ile şirket kurma avantajı sağlaması gibi birçok etkenden dolayı girişimciler bu ülkeye yöneliyor.

 

Bulgaristan’da şirket kuruluşu yapacak olan kişilerin ise süreç yönetimini iyi bir şekilde gerçekleştirmesi gerekiyor. Aksi takdirde kişiler şirketlerini kurabiliyor olsa da oturum izni ve çalışma izni alma konusunda problemler yaşayabiliyor. Bu nedenle şirket kuruluşu yaptıktan sonra problem yaşamamak için dikkatli olunması gerekiyor.

 

Bulgaristan’da Şirket Kurmak: Bulgaristan'da Şirket Nasıl Kurulur adlı bu yazımızda sizlere Bulgaristan’da şirket kurma maliyeti, Bulgaristan şirket türleri ve avantajları hakkında bilgiler vereceğiz. Siz de yazımızı inceleyebilir ve Bulgaristan’da nasıl şirket kuracağınızı öğrenebilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilir: Karadağ'da Şirket Kurmak

 

Bulgaristan’da Şirket Kurmak: Bulgaristan'da Şirket Nasıl Kurulur?

 

Bulgaristan Hakkında Bilgiler

 

Balkanlar’da yer alan ülkelerden birisi olan Bulgaristan’ın Avrupa Birliğine tam üyeliği bulunur. 7 milyona yakın kişinin yaşadığı Bulgaristan’ın başkenti Sofya’dır ve ülkede resmi dil olarak Bulgarca konuşulmaktadır.

 

Türkiye ile komşu olan Bulgaristan jeopolitik konumu bakımından ülkemizin Avrupa’ya açılan noktasında ye alır. Ülkenin batısında Sırbistan ve Kuzey Makedonya yer alırken, güneyinde Yunanistan, kuzeyinde Romanya ve güney doğusunda Türkiye bulunur. Bulgaristan doğu bölümünden ise Karadeniz’e sınırı olan bir ülkedir.

 

Bulgaristan’da Şirket Kurmanın Avantajları

 

Bulgaristan’da şirket kuran kişiler birçok avantajdan yararlanarak işlerini geliştirebilmektedir. Bulgaristan’da Şirket Kurmanın Avantajları şunlardır:

 
  • Bulgaristan’ın tam anlamıyla Avrupa Birliği’ne üye olan bir ülkedir. Bu ülkede şirket kuran kişilerin Avrupa pazarına kolay bir şekilde açılmasını sağlamaktadır.
  • Bulgaristan’daki vergi oranları %10 civarındadır.
  • Ülkede yatırımcılara iş yapma kolaylığı sağlanırken girişimler için hükümet teşvikleri de bulunmaktadır.
  • Ülkenin bazı bölgelerinde işletmeleri teşvik amacıyla vergi muafiyeti sağlanırken ekonomik teşvikler de verilmektedir.
  • Nitelikli bir iş gücüne sahip olan ülkede teknoloji, bilim ve finansa verilen önem artmaktadır.
  • Turizm ve gıda gibi alanlarda ülkede yatırım potansiyeli oldukça yüksektir.
  • Serbest ticaret anlaşmalarından kaynaklı olarak yatırımlar işlerini kolayca geliştirebilmektedir.
 

Bulgaristan’da şirket kurmak isteyen kişilerin bu avantajlardan yararlanması için şirket kuracakları bölgeyi iyi bir şekilde seçmesi ve işletmelerini ayakta tutabilmeleri için iyi bir iş planı hazırlaması gerekir.

 

Bulgaristan’da Şirket Kurma Avantajları

 

Bulgaristan’da Kurulabilecek Şirket Türleri

 

Bulgaristan’da şirket kurmak isteyen kişilerin kurabileceği şirket türleri oldukça sınırlıdır. Ülkede yalnızca şu an için anonim şirket ve limited şirket kurmanız mümkündür. Fakat her iki şirket türünde de girişimciler şirketlerini kolay bir şekilde açabilmektedir. Genellikle düşük sermayesi bulunanlar limited şirket kurmaya yönelirken sermayesi fazla olan kişiler ise anonim şirket kurmayı tercih etmektedir. Gelin şimdi hep beraber Bulgaristan’da kurabileceğiniz şirket türlerine göz atalım.

 

Bulgaristan’da AD Şirketi – Anonim Şirket Açmak

 

Bulgaristan’da anonim şirket kurmak isteyen kişiler genellikle AD’ye yönelir. Çünkü AD, ülkemizde anonim şirkete karşılık gelen Bulgaristan şirket türüdür.

 

Bulgaristan’da anonim şirket kurmak isteyen kişilerin en az 2 ortak yapılı ile şirket kurması gerekir ve anonim şirket kuruluşu için gerekli olan asgari sermaye 50.000 leva yani 25.000 Euro civarındadır.

 

Bazı durumlarda Bulgaristan’da şirmek kurmak isteyen kişiler tek kişilik anonim şirkette açabilir fakat bu süreçte ticaret sicili kaydı yapılması ve şirket ismi alınması için ücret ödenmesi gerekir.

 

Genellikle Anonim şirketler sigorta ya da banka faaliyet gösterecek olan kişiler ve teknoloji firmaları tarafından seçilmektedir.

 

İlginizi Çekebilir: Türkiye'den Bulgaristan’a Kargo Gönderimi Nasıl Yapılır

 

Bulgaristan’da Anonim Şirket Açmak

 

AD (Anonim Şirket) Kurmak İçin Gerekli Olan Belgeler

 

Bulgaristan’da anonim şirket kuruluşu yaparken hazırlamanız gereken belirli belgeler de bulunur. Bulgaristan’da AD yani bir diğer adıyla anonim şirket kurmak için gerekli olan belgeler şunlardır:

 
  • Kurulacak şirketin bilgilerini içeren beyanname (yönetim kurulunda yer alan kişiler ve üyeler tarafından ibraz edilebilir.)
  • Şirket Kuruluş sözleşmesi (genellikle tek kişilik AD kuruluşu yaparken talep edilir.)
  • Müdürler ya da yönetim kurulu üyelerinin şirket temsilsici seçme tutanığı
  • Kuruluş sürecinde hisse beyan eden kişilerin listesi
  • Kurucuların 160.madde 2.fıkraya uygun bir şekilde düzenledikleri beyannameler
  • Şirket temsilcilerinin noter tasdikli imza sirküleri ve görev kabulleri.
  • Yönetim organlarının noter tasdikli kabul belgesi
  • Devletten alınan yasal izinler ve lisanslar
  • Yönetim organlarında yer alan üyelerin yeterlilik ve uzmanlık belgeleri
  • Bankaya yatırılmış olan 50.000 Leva’lık sermayeyi gösteren belge
  • Mevzuat kapsamında gerek duyulan diğer belgeler
 

Bulgaristan’da anonim şirket kurmak isteyen kişi ve işletmelerin ibraz etmesi gereken belgelerdir. Bu belgeleri topladıktan sonra şirket kurma başvurusu yapılabilmekte ve gerekli incelemelerin ardından şirket kuruluşu gerçekleşmektedir.

 

İlginizi Çekebilir: Bulgaristan'a E-ihracat ile Nasıl Ürün Satabilirsiniz

 

Bulgaristan’da ODD- Limited Şirket Açmak

 

Bulgaristan’da kurulabilecek şirket türlerinden bir diğeri de ODD yani ülkemizde bilinen adıyla limited şirkettir. Bulgaristan’da limited şirket kurabilmek için iki tüzel ya da gerçek kişiye ihtiyaç duyulur.

 

Limited şirket kurma sürecinde ise Bulgaristan kanunlarına göre şirket sermayesinin en az 2 leva yani 1 euro olması gerekir. Fakat ilerleyen süreçlerde daha iyi işlere imza atmak ve işlerini büyütmek isteyenlerin bu sermayesi fazla tutması gerekmektedir.


 
Bulgaristan’da Limited Şirket Açmak

 

Bulgaristan’da Limited Şirket Kurmak İçin Gerekli Belgeler

 

Bulgaristan’da limited şirket kurmak isteyen kişilerin belirli belgeleri toplaması gerekir. Bu belgeler şunlardır:

 
  • Şirket bilgilerini gösteren beyanname (genellikle yöneticiler tarafından ibraz edilmektedir.)
  • Şirket kurma sözleşmesi
  • Şirket ortaklığı bulunan tüzel kişilerin varlığını yada ulusal kanunlar gereği tüzek kişiyi temsil etme yetkisi yer alan kişilerin beyanını gösteren belge (ortak olan tüzel kişilerin yabancı olduğu ya da ticaret siciline kayıt olmadığı durumlarda istenir.
  • Tüzel kişinin limited şirkette yer alma kararı.
  • Genel kurulun yönetici tayini etme kararı
  • Yöneticilerin ilgili görevi kabul ettiğine dair noter tasdikli görev kabul belgesi ve imza sirküleri
  • İzin gerekli olduğu durumlarda devletten alınan lisans ve izinleri gösteren belge
  • Şirket sermayesini gösteren belge (en az 2 leva olmalıdır.=
  • Özel yasaların gerektirdiği belgeler
 

Bulgaristan’da limited şirket kurmak isteyen işletmelerin ibraz etmesi gereken belgelerdir.

 

Bulgaristan’da Şube Açmak

 

Bulgaristan’da şube açmak da işletmelerin yapabileceği bir diğer çalışmadır. Kendi ülkeniz içinde ticari faaliyette bulunuyor ve kaydınız varsa Bulgaristan’da şube de açabilirsiniz. Fakat şube açma sürecinde tüzel kişiliğinizin olmadığını bilmeniz gerekir.

 

Bulgaristan’da Şube Açmak
 

Bulgaristan’da Şube Açmak İçin Gerekli Belgeler

 

Bulgaristan’da şube açmak istiyorsanız her şirket türünde olduğu gibi yine bilgi ve belge sunmanız gerekir.

 
  • Şube açma beyannamesi
  • Yabancı şirketlerin şube açma kararı
  • Tüzel ve gerçek kişileri ve temsilcilerini gösteren belge
  • Faaliyet alanı, lisans ve izin belgeleri
  • Şirket kuruluş akdi, şirket sözleşmesi ve tüzüğü
  • Noter tasdikli vekaletname
  • Yönetici ve yöneticilerin uzmanlığını ve yeterliliklerini gösteren belgeler
  • Şube açılımı için 430 leva, ticaret siciline kayıt ve şirket adı almak için 50 levanın ödendiğini gösteren belgeler.
 

Bulgaristan’da şube açmak isteyen markaların hazırlaması gereken belgelerdir. İlgili belgeleri topladıktan ve şube açma ücretini ödedikten sonra sizler de Bulgaristan’da şube açmak için başvuruda bulunabilir ve ticaret faaliyetlerinizi Bulgaristan’da sürdürebilirsiniz.

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticaret paketleri arasından seçim yaparak internetten satışa başlayabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax