Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

CMS (İçerik Yönetim Sistemi) Nedir, Çeşitleri Nelerdir?

Güncelleme Tarihi: 29.02.2024

İçindekiler;

İçerik yönetim sistemi anlamına gelen CMS yazılım ve kodlama bilgisine sahip olmadan içerik oluşturulmasını mümkün kılan hazır bir yazılım uygulamasıdır. CMS arayüzde sıfırdan bir içerik oluşturmayı, yayınlamayı, üzerinde değişiklik yapmayı, yönetmeyi sağlayan bir yazılımdır.

 

En bilinen CMS örneği wordpress’tir fakat geliştirilen ve kullanımı oldukça yaygın olan pek çok CMS uygulaması mevcuttur. Bu yazımızda içerik yönetim sistemi ile ilgili ihtiyacınız olabilecek bilgileri sizler için derledik.

 

CMS (İçerik Yönetim Sistemi) Nedir, Çeşitleri Nelerdir?

 

CMS Açılımı Nedir?

 

CMS açılımı nedir dediğimizde content management system şeklindedir. Tek bir yazılım uygulaması ile bir sitenin içerik kısmını tamamen oluşturmak oldukça pratik ve kolay olmaktadır. Özellikle HTML, java script gibi konularda bilgisi olmayan kişiler için birkaç uzantı ile içerik oluşturma oldukça pratik bir hale gelebilmektedir. cms nedir nasıl kullanılır sorusunun cevabı özetle; dijital içerik üretilmesini ve düzenlenmesini yönetmeye yarayan bir yazılımdır.

 

CMS (İçerik Yönetim Sistemi) Nedir, Açılımı Nedir

 

CMS Nasıl Kullanılır?

 

CMS ne demek dediğimizde Türkçe anlamıyla içerik yönetim sistemi anlamına gelmektedir. CMS uygulaması iki temel bölümden oluşmaktadır. Bunlardan biri içerik yönetimi uygulaması (CMA) bir diğeri ise içerik teslim uygulaması (CDA) şeklindedir. CMS bu iki bölümün bir araya gelmesiyle birlikte pek çok işlemin yapılabilmesini sağlamaktadır.

 

İçerik altyapısının tek bir merkezden kolay bir şekilde yönetilmesini sağlayan CMS, web sitelerinde içerik tarafında pek çok işlemin yapılmasını mümkün hale getirir. Yapılan işlemlerden bazıları ise şöyledir; yeni bir metin oluşturmak, metin üzerinde değişiklikler yapmak, bağlantı oluşturmak, şablon, resim, tablo ve CTA eklemek.

 

CMS kullanımı oldukça basit ve kullanışlı bir arayüze sahiptir. CMS’ye sadece site yöneticileri ve alt yöneticiler tarafından erişilir. Çoklu bir erişime sahip olması iş verimi açısından oldukça avantajlıdır. Admin, alt yöneticilerin yetkilerini sınırlandırabilir. Böylece güvenlik açısından da bir sorun olmamaktadır.

 

İlgili İçerik; Pazarlama Terimleri Sözlüğü

 

CMS (İçerik Yönetim Sistemi) Nasıl Kullanılır

 

İyi Bir İçerik Yönetim Sistemi Nasıl Olmalıdır?

 

Firmaların CMS platformları arasından seçim yaparken dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. İçerik yönetim sistemleri güncellemeye ve yeniliğe açık olmalıdır. Sonradan eklenecek yazılım özelliklerine uyum sağlamalıdır. Gelişmiş yazılım özelliklerine sahip olmalıdır. Güvenli ve hızlı olmalıdır. Çoklu dil desteği bulunmalıdır. Rapor oluşturabilme özelliğine sahip olmalıdır.

  Aşağıda iyi bir CMS’de olması gereken özellikleri sıraladık;  
  • SEO uzantılarının eklenebilmesi
  • Grup tabanlı yetki sistemleri ve güvenlik ayarlarının yapılması
  • Şablon desteğinin bulunması
  • Şablon özelleştirmesinin bulunması
  • Kolay kurulum ve sürüm oluşturulması
  • Çoklu dil desteğine sahip yönetici paneli
  • Entegre dosya yöneticileri
  • Çoklu dil sistemi
 

İlgili İçerik; E-ticaret Sitenizin Trafiğini Organik Olarak Arttırma Stratejileri

 

İlgili İçerik; SEO Raporu Nasıl Hazırlanır?

 

İlgili İçerik; E-ticaret SEO Teknikleri


İyi Bir CMS (İçerik Yönetim Sistemi) Olması Gerekenler

 

CMS Neden Kullanılmalıdır?

 

Firmalar için içerik yönetim sistemlerinden herhangi birini kullanmak oldukça avantajlıdır. Kod bilgisi bilmeye gerek kalmadan içerik yönetimi yapılması mümkün olurken ekstra iş gücünün de önüne geçilmiş olacaktır.

 

CMS kullanmanın firmalara ve çalışanlara sağladığı bazı avantajları aşağıda açıklamalarıyla birlikte sıraladık.

 

Kodlama bilgisine ihtiyaç yoktur: Yazılım ya da kodlama bilmeye gerek olmadan CMS sistemleri kolaylıkla kullanma avantajı sağlamaktadır. İçerik yönetim sistemi ile teknik bilgi bilmeye gerek olmadan; içerik oluşturabilir, içerikleri yönetebilir, sitenizin tasarımını özelleştirebilir veya sisteminize yeni uzantılar ekleyerek pek çok yenilik yapabilirsiniz.

 

Zamandan tasarruf sağlar: CMS iş gücünden tasarruf ettiği gibi kodlamadan çok daha kısa ve hızlı bir zamanda içeriklerinizi oluşturup yayına alma fırsatı sunmaktadır. Bu da sınırlı teknik bilgi ve kısa bir zamanda işinizi yaparak zamandan ve iş yükünden tasarruf etmeye yardımcı olmaktadır.

 

Birden fazla kişiye erişim hakkı: İçerik yönetim sistemi birden fazla kullanıcının sisteme girmesine izin vererek aynı zamanda birden fazla alanda çalışılmasını mümkün kılmaktadır. Bu da iş gücünün bölünmesi ve içeriklerin daha hızlı oluşarak yayına alınmasını mümkün hale getirmektedir. Elbette ki sistemdeki erişim yetkilerinin sınırlandırılması durumu da mümkün olmaktadır.

 

SEO özellikleri ve uzantıları ekleme: İçerikte en önemlisi Google gibi arama motorlarında organik olarak üst sıralarda yer almaktır. Bunun yolu da içerikleri SEO uyumlu bir şekilde hazırlamaktadır. CMS platformları SEO uzantıları ile içeriklerinizi optimize etmenize yardımcı olur.

 

SEO özellik ve uzantıları ile içeriklerinizde aşağıdaki geliştirmeleri yapabilirsiniz;

 
  • Sayfa başlıklarını ve meta açıklamaları özelleştirme
  • SEO dostu URL yapıları seçme
  • XML site haritaları oluşturma
  • Resim alt metni ekleme
  • 301 yönlendirmeleri oluşturma
  • İçerik haritası navigasyonunu dahil etme
  • Sayfa yükleme sürelerini optimize etme
 

İlgili İçerik; SEO Analizi Nasıl Yapılır?

 

İlgili İçerik; SEO Rehberi

  

CMS (İçerik Yönetim Sistemi) Neden Kullanılmalıdır

 

Önceden tasarlanmış şablonlar ekleme: İçeriklerin görünümü özelleştirmenizi sağlayacak pek çok şablon mevcuttur ve bu şablonlar kolaylıkla siteye eklenebilmektedir. Şablon oluşturmak başlı başına bir kod yazımı gerektirirken CMS ile bu sorun ortadan kalkmaktadır.

 

Hızlı güncelleme: CMS güncellemeleri ile sitenizde ihtiyaç duyabileceğiniz değişiklikleri kolaylıkla yapabilmek mümkün olmaktadır. Özellikle e-ticaret sitesi gibi kompleks sitelerde içerik yönetim sistemleri ile sitenizdeki içerik alanlarını güncelleme ve yenilemek mümkün hale gelmektedir.

 

CMS Örnekleri Nelerdir?

 

İçerik yönetim sistemi örnekleri oldukça çeşitlidir. CMS örnekleri nedir dediğimizde aşağıda birkaç örnek sıraladık.

 
  • WordPress
  • Joomla
  • Drupal
  • Magento
  • Wix
 

CMS (İçerik Yönetim Sistemi) Örnekleri Nelerdir

 

CMS Çeşitleri Nelerdir?

 

Çeşit içerik yönetim sistemi mevcuttur. Firmaların ihtiyaçlarına göre geliştirilen bu sistemler ihtiyaca göre seçilerek uygulamaya alınmaktadır. CMS çeşitleri aşağıdaki gibidir;

 
  • WCMS (Web Content Management System)
  • MCMS (Media Content Management System)
  • DMS (Document Management System)
  • ECMS (Enterprise Content Management System)
  • MCMS (Mobile Content Management System)
  • CCMS (Component Content Management System)
 

CMS çeşitlerine kısaca baktığımızda; ECMS, şirketler tarafından kullanılan içerik sistemlerine verilen addır. Personel bilgileri, şirket kayıtları gibi tüm şirket içi bilgileri kapsayan bir sistemdir. WCMS’ye baktığımızda basit arayüze sahip sistemlere denmektedir. DMS nedir dediğimizde belge, resim, doküman gibi arşiv verilerinin kontrolünü sağlayan içerik yönetimi sistemidir.

 

MCMS ise mobil telefonlardan içeriklere erişim sağlamak için mobil cihazlar ve akıllı telefonlar için geliştirilmiş bir yazılım olarak dikkat çekmektedir. Bileşen içerikleri yönetebilmek için de CCMS adı verilen içerik sistemi kullanılmaktadır. Component CMS kullanılmaktadır.

 

İlgili İçerik; E-ticaret Sitesi Kurmak İçin Gerekenler (2021 Yeni)

 

CMS (İçerik Yönetim Sistemi) Çeşitleri Nelerdir?

 

En İyi CMS Nasıl Seçilir?

 

Firmalar bir yönetim sistemi seçerken öncelikle sitenin büyüklüğü, kullanıcı dostu bir arayüzü olması gibi kriterlere dikkat etmelidir. Firmanın türüne, büyüklüğüne göre yazılım seçenekleri de değişiklik göstermektedir. Uygulamayı kaç kişinin kullanacağını, CMS'nin çoklu dil desteği gerektirip gerektirmeyeceğini, operasyonel süreçler için ne boyutta bir destek ekibine ihtiyaç olduğu gibi kriterler belirleyici olmaktadır.

 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax