Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

CPM, CPC, CTR ve CPA Nedir?

Güncelleme Tarihi: 17.04.2024

İçindekiler;

Etkili ve ölçülebilir bir pazarlama için temeldeki dinamikleri iyi analiz etmek gerekmektedir. Doğru bir analiz içinse ihtiyaç duyulacak terimleri bilmek gerekmektedir. Özellikle pazarlamanın odak olduğu e-ticaret sektöründeki firmalar için ihtiyaç duyulacak pazarlama terimlerini sizler için derlediğimiz yazımızda bulabilirsiniz.

 

CPM, CPC, CTR, CPA Nedir? Bilmeniz Gereken Dijital Pazarlama Terimleri

 

Dijital Pazarlama Nedir?

 

Son yılların yükselen yıldızı olan dijital pazarlama online dünyanın hızla gelişen bir alanı haline gelmiş durumdadır. Dijital pazarlama yöntemi ise bir firmanın ya da markanın dijital ortamdaki pazarlama sürecine verilen addır.

 

Dijital pazarlama nedir dediğimizde özetle dijital kanalların kullanılarak pazarlama yöntemlerinin geliştirilmesidir. Sosyal medya, bilgisayar, mobil cihazlar vasıtasıyla yapılan pazarlama yöntemi günümüzde en çok verim alınan pazarlama tekniklerinden biridir.

 

Dijital pazarlama ya da dijital reklam nedir denildiğinde ise dijital reklam nedir denildiğinde online ortamlarda tanıtıma ihtiyaç duyulan ürün ve hizmetlerin tanıtımının yapılması için gerçekleştirilen işlemlerdir. Dijital reklam adı üzerinde olduğu gibi dijital mecralarda yapılmaktadır.

 

Dijital Pazarlama Nedir Ne Anlama Gelir

 

Dijital Pazarlama Terimleri Ne İşe Yarar?

E-ticaret sektöründe firmalar ürün ve hizmetlerini tüketicilere ulaştırmak için dijital pazarlama dinamiklerine ihtiyaç duymaktadır. Dijitalleşen dünyada doğru pazarlama stratejileri geliştirmek, doğru tüketici analizleri yapmak için somut verilere ihtiyaç duyulmaktadır. Pazarlama dünyasına daha iyi hakim olabilmek ve etkili kampanyalar oluşturmak için firmaların ihtiyacı olan pazarlama terimleri bilinmelidir.

 

İlgili İçerik; Marka Elçisi Nedir, Marka Elçisi Nasıl Olunur?

 

İlgili İçerik; E-ticaret Siteleri İçin Sosyal Medya Pazarlama İpuçları

 

Dijital Pazarlama Terimleri Ne İşe Yarar

 

Firmaların Bilmesi Gereken Pazarlama Terimleri Nelerdir?

 

E-ticarette dijitalleşmenin getirisi olarak bilinmesi gereken bazı dijital pazarlama terimlerini aşağıda sıraladık.

 
  • Call to action- CTA
  • Cost per mille-CPM
  • Cost per click- CPC
  • Clickthrough Rate – CTR
  • Cost per action - CPA
 

CPM Nedir?

 

Cpm nedir dediğimizde öncelikle cpm açılımı konusunda bilgi sahibi olmamız gerekmektedir. Cost per mille anlamına gelen CPM’nin Türkçe karşılığı bin gösterim başına maliyet anlamına gelmektedir. Reklam ve pazarlama sektöründe dijital anlamda sıkça kullanılan ve bilinmesi gereken bir terimdir. CPM reklam gösteriminin karşılığında ödenecek bütçenin belirlenmesini sağlamaktadır. Reklam maliyetleri reklam gösterimleri yani ımpression oranlarına göre belirlenmektedir.

 

CPM nasıl hesaplanır konusu ise dijital pazarlama ile uğraşan işletmeler için oldukça önemli bir konudur. Maliyetin reklam gösterim sayısına bölünmesi ve 1000 ile çarpılması sonucunda CPM oranına ulaşılmaktadır.

 


Dijital Pazarlama Terimleri - CPM Cost Per Mille Nedir

 

CTA Nedir?

 

Call to action (CTA) potansiyel müşterilerin müşteriye dönüşmesini sağlayan önemli terimlerden biridir. CTA pazarlama faaliyetlerinde kullanılan kullanıcıları satın almaya teşvik edecek pazarlama mesajlarını içermektedir. Bir eylem çağrısı olarak tanımlanan CTA pazarlamacıların hedef kitlesini eyleme geçirmek istediği alanlarda o adımı atmasını sağlayan bir pazarlama terimidir.

 

Dijital Pazarlama Terimleri - CTA Call To Action Nedir

 

CTA Örnekleri

 
  • “Hemen abone ol”
  • “Alışverişe başla”
  • “Hemen satın al”
  • “Sepete Ekle”
  • “Demo hesabı oluştur”
  • “Daha fazla oku”
 

CTA e-ticaret sektöründe de sıkça kullanılan ve eylem çağrısı anlamına gelen bir pazarlama terimidir. Siteye gelen kullanıcıları satın almaya teşvik edecek mesajların olması ziyaretçilerin müşteriye dönüşmesinde etkili bir yöntemdir.

 

Günümüzde sosyal mecraların ve dijital platformların kullanımının artması sonucunda eyleme geçirici mesajlar da bu mecralara uygun şekilde oluşturulmalıdır. Örneğin youtube CTA ayrı strateji, Instagram CTA ayrı bir strateji gerektirmektedir.

 

Youtube reklamları e-ticaret sitelerine yönlendirmesi kampanyalardan haberdar etme açısından oldukça etkili bir platformdur. Video aralarında çıkan bu reklamların eyleme geçirici mesajları youtube işleyişine uygun olmalı ve hedef kitle doğru şekilde belirlenmelidir.

 

İlgili İçerik; Satışlarınızı Arttıracak 6 Pazarlama Yöntemi (2021 Yeni)

 

İlgili İçerik; 5 Dijital Pazarlama Stratejisi

 

Dijital Pazarlama Terimleri - CTA Call To Action Önrnekleri

 

CPC Nedir?

 

CPC nedir denildiğinde de dijital pazarlama sektöründe sıkça kullanılan cpc reklamcılıkta bir fiyat birimi olarak kullanılmaktadır. Cpc değeri reklamveren tarafından ödenen miktarı yansıtan bir terimdir. Cpc değeri; reklamın türüne, değerine, içeriğine, reklam verilen mecraya ve pek çok farklı faktöre göre değişkenlik göstermektedir.

 

Cpc açılımı cost per click’tir. Mecralara göre cpc değeri değişkenlik göstermektedir. Youtube CPC nedir dediğimizde ise dönüşüm başı maliyet anlamına gelen CPC yotube’da yayınlanan reklama göre yönlendirme, tıklama, satış gibi segmentlere göre değerlendirilir ve maliyet hesaplanır.

 

Dijital Pazarlama Terimleri - CPC Cost Per Click Nedir

 

CTR Nedir?

 

Tıklama oranı anlamına gelen CTR (Clickthrough Rate) firmanızın pazarlama kampanyasından aldığı tıklama oranını gösteren bir pazarlama terimidir. Dijital pazarlamada sıkça kullanılan pazarlama terimleri arasında yer alan tıklama oranı kampanyalarda alınan tıklama sayısını gösteren bir istatistiktir.

 

Kampanyalar için önemli bir metrik olan tıklama oranı firmaların kampanyalarının başarısını ölçmede önemli katkılar sunar.

 

CTR’ın firmalar için önemi

 
  • Kampanyanın gidişatı hakkında bilgi verir.
  • Hedeflenen kitleye ulaşılıp ulaşılmadığını gösterir.
  • Verilen mesajın tıklama oranlarına etkisi analiz edilir.
 

CTR oranı kaç olmalı dediğimizde ise firmaların bu oranları yakalaması için bazı düzenlemeler yapması gerekmektedir. Yüzde 60 iyi bir CTR oranı olarak kabul edilir. Fakat bu oran kampanyanın türüne, belirlenen hedef kitleye, beklentilere ve amaçlara göre değişkenlik gösterebilmektedir.

 

CTR oranını etkileyen faktörler;

 
  • Hedeflenen kitle
  • Firmanın hedef ve amaçları
  • Kampanyanın türü
  • Belirlenen anahtar kelimeler
  • İçeriğin kalitesi ve anahtar kelimelerin doğruluğu
  • URL yapısı
  • Zamanlama
  • Tasarım kalitesi
  • Rakiplerin durumu vb.
 

Dijital Pazarlama Terimleri - CTR Click Trough Rate Nedir

 

CPA Nedir?

 

Cost Per Action olan cpa açılımı dijital pazarlama sektöründe sıkça kullanılan ve ihtiyaç duyulan bir terimdir. Pazarlama faaliyetlerinde edinme başı maliyet anlamına gelen cpa; e-ticaret sitelerindeki tüketici davranışlarını analiz etmede kullanılan bir terimdir. Satış, tıklama, demo talebi, form doldurma gibi çeşitli eylemlerin analiz edilmesinde kullanılmaktadır.

 

Birkaç maddede CPA ne işe yarar?

 
  • Ziyaretçilerin site reklamlarıyla birlikte siteye yönlendirilmesini sağlar.
  • Siteye yönlendirilen ziyaretçilerin sitedeki eylem ve davranışlarının analiz edilmesini sağlar.
  • Siteye gelen ziyaretçinin eylem ve davranışlarına göre reklam bütçesinin belirlenmesini sağlar.
  • Satın alma işlemi gerçekleşmediği sürece bir ödeme gerçekleşmez.
 

Dijital Pazarlama Terimleri - CPA Cost Per Click Nedir

   

Dijital pazarlama denildiğinde dijital reklam ve pazarlama faaliyetleri öne çıkmaktadır. E-ticaret firmalarının dijital alanda reklamlarını yönettiği platform olan Google ads reklam yukarıda bahsettiğimiz tüm terimlerin kullanıldığı bir alandır.

 

Eski adıyla Google Adwords olan ve 2000’li yıllarda faaliyet göstermeye başlanan dijitalleşmenin hızlanmasıyla sıkça ihtiyaç duyulan ve yeni bir sektör haline gelen Google Ads online pazarlamada işletmelerin tanıtım yapmasını sağlayan, tüm reklamların yönetiminin tek merkezden yürütülmesini mümkün kılan bir araçtır.

 

Google Ads ile tüm online mecralarda reklamınızı gösterebilir ve tüm reklamlarınızın analizini yapabilirsiniz. Google Ads kullanımı detaylı ve profesyonel bir kullanım gerektirirken reklam stratejilerinin de doğru ve yerinde yapılmasını gerektirmektedir.

 

Birden çok Google ads reklam modeli mevcuttur. Bunlar;

 
  • Görüntülü reklam ağı
  • Arama ağı reklamları
  • Yeniden pazarlama reklamları
  • Alışveriş reklamları
  • Youtube reklamları
 

İlgili İçerik; Dijital Pazarlama Terimleri Nelerdir?

 

İlgili İçerik; Google’a Nasıl Reklam Verilir

 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax