Günümüzde değişen dünyanın izleri hayatımızın her alanında hissedilmeye başlandı. Artan dijitalleşme ile pazarlama taktikleri de gün geçtikçe çeşitleniyor. Dark marketing de son zamanların en çok merak edilen ve uygulanan pazarlama stratejilerinden biri. Yazımızda dark marketing nedir, dark marketing örnekleri gibi konularda bilgi sahibi olabilirsiniz.
Dark Marketing Ne Demek?
Dark Marketing Türkçesi dediğimizde karanlık pazarlama anlamına gelmektedir. Karanlık pazarlama, bir markanın niş hedef kitlesine ulaşmak için özelleştirilmiş pazarlama taktiklerini derinlemesine kullandığı bir pazarlama çeşididir. Sınırlı bir hedef kitleye ulaşmak için kişiye özel pazarlama taktiklerinin kullanıldığı dark marketing’de markanın hedeflediği müşteri profillerine ulaşma hedefi mevcuttur.
Karanlık pazarlama mümkün olduğunca seçicidir. Kitlesel pazarlama gibi mümkün olduğu kadar çok kişiye ulaşmakla değil, yalnızca markanın ideal müşterisi olarak tanımladığı kişilere ulaşmakla ilgilenen bir pazarlama faaliyetidir.
Karanlık pazarlama; spesifik hedef kitleler oluşturmayı ve onların istek ve ihtiyaçlarıyla ilgili çok özel mesajlarla onlara ulaşmayı hedeflenir. Karanlık pazarlamanın en çok kullanıldığı alanlar sosyal medya platformlarıdır. Yapılan araştırmalara göre; Twitter reklamlarının yüzde 90'ı, Facebook reklamlarının yüzde 85'i, YouTube reklamlarının ise yüzde 60'ı özel bir kitleye ulaşmak için kişiselleştirilmiş reklamlar kullanır ve diğer kullanıcıların karşısına bu reklamlar çıkmaz. Böylece işletmeler kendi niş hedef kitlelerini ulaşmayı ve sadık müşteri profilleri oluşturmayı hedeflemektedir.
Karanlık Pazarlama Avantajları Nelerdir?
Dark advertising işletmelere pek çok farklı açıdan çeşitli avantajlar sağlamaktadır. Aşağıda birkaçına yer verdik.
Diğer Pazarlama Faaliyetlerine Göre Az Maaliyetlidir
Kitlesel pazarlama kampanyaları yüksek bir maliyetle gelirken, karanlık pazarlama faaliyetleri küçük kullanıcı gruplarını hedef alır ve bu nedenle çok daha düşük maliyetlidir.
Etki Oranları Fazladır
Karanlık pazarlama kampanyalarının, yüksek düzeyde bölümlere ayrılmış ve spesifik olmaları nedeniyle; tıklama, satış, dönüşüm gibi aksiyonları alma olasılıkları daha yüksek olmaktadır.
Hedef Kitleye Ulaşabilmek Daha Kolaydır
Markanın geniş kitleleri etkileme hedefi olmadığı için hedef kitlesine uygun mesajı daha net bir şekilde verebilmektedir. Dark pazarlama yapan kişiler çok daha spesifik mesajlarla pazarlama faaliyetlerini daha etkin bir hale dönüştürebilirler.
En Doğru Stratejiyi Bulmayı Sağlar
Dark marketing A/B testi yoluyla sınırlı bir kitleyle kontrollü testler yapmak için ideal bir yerdir. Bu şekilde, işletmelerin niş hedef kitlede neyin işe yarayıp neyin yaramadığını bulmak daha kolaydır. Birçok grup reklama boğulmadan bir grup üzerinde yapılan testler sayesinde en etkili reklamı bularak hedef kitlenin sıkılmasını engellemek oldukça akıllıcadır.
Dark Pazarlama Dezavantajları Nelerdir?
Karanlık pazarlamanın birçok avantajı olabileceği açık olsa da dezavantajlarından da bahsetmek önemlidir. Karanlık pazarlama, büyük miktarda kullanıcı verisi toplamaya dayanır ve kullanıcılar gizlilik konusunda giderek daha fazla endişe duyduğundan dolayı bu onları rahatsız edebilir. Gönderdiğiniz mesaj onlar hakkında çok şey bildiğinizi ortaya çıkarırsa takipçilerinizden olumsuz bir tepki alma ve tüketicilerin reddedilmesine neden olma riskini taşır.
İlgili İçerik; E-ticaret Ziyaretçilerini Satın Almaya İkna Edecek 10 İkna Tekniği
Markalar İçin Doğru Bir Dark Marketing Yapmanın Taktikleri
Dark pazarlama, niş hedef kitlenize büyük bir hassasiyetle ulaşmanın ve markanızın reklam bütçesinden en iyi şekilde yararlanmanın oldukça akıllı bir yoludur. Aşağıda bu yolu izlerken dikkat edilmesi gereken kriterleri ve birkaç taktiği açıkladık.
Hedef Kitle Tanımlama
Etkili dark marketing’in ilk adımı, hedef kitlenizin tam olarak kim olduğunu, nerede olduğunu, ne istediğini, onlara hangi kanaldan ulaşmanızın daha doğru olacağı gibi bilgilere yer vermeniz gerektiğidir. Her sosyal ağın kendi segmentasyon seçenekleri vardır ve birçoğu benzer olsa da her birinin ayrıntılı olarak incelenmesi gerekir. Hedef kitlenizin hangi sosyal ağ ile daha etkileşime girdiği, kampanyanıza hangi sosyal mecrada karşılık vereceğinin tespiti doğru yapılmalıdır. Tüm bunların tespiti sonrası hedef kitlenizin kimlerden oluşacağına karar vermelisiniz.
İlgili İçerik; Hedef Kitle Nasıl Belirlenir?
Kişiselleştirme Seçeneklerini Doğru Kullanma
Karanlık pazarlamada hedef kitlenizi tanımladıktan sonra kişiye özel pazarlama kampanyalarının hazırlanması sürecine geçiş yapılmalıdır. Bu süreç oldukça spesifik sonuçlar doğurur ve başlangıç noktası oldukça önemlidir. Başlangıç noktası alıcı kişiliğinizi derinlemesine tanımaktan geçer. Hedef kitlenize uygun kişiselleştirme seçeneklerini belirlerken öncesinde anket, soru-cevap, kişisel görüşmeler gibi faaliyetlerde bulunabilirsiniz.
Tüketiciye Doğru Kanaldan Ulaşma
Dark advertising çoğunlukla sosyal medya platformlarında gerçekleştirilir. Kişiye özel hazırlanan kampanyalar niş bir hedef kitlenin önüne çıkarılır ve sonucunda doğru ve sadık bir müşteri profili oluşturulma hedeflenir. Fakat hedef kitleye hangi kanaldan ulaşılacağı, hangi kanalın daha etkili olacağı kararı oldukça kritiktir. Bu belirlemede hedef kitlenin doğru bir şekilde tanımlanması; yaşı, ilgi alanları, beklentileri, demografik yapısı gibi bilgiler karar vermeyi kolaylaştıracaktır. Stratejinin işe yaraması için ideal müşterileriniz tarafından hangi sosyal ağların ve sitelerin gerçekten kullanıldığını analiz etmek önemlidir.
İlgili İçerik; Tüketici Davranışı Özellikleri Nelerdir?
Doğru Zamanlama Yapma
Karanlık pazarlama faaliyetlerinde doğru zamanda, doğru günde, doğru saatte hedef kitlenin karşısına çıkma oldukça önemlidir. Bu zamanlama hedef kitlenin kampanyaya vereceği tepkiyi doğrudan etkilemektedir. Hedef kitlenizin hangi gün ve saatte online olduğunu, markanızla ne zaman etkileşime girdiğini, eğilimlerini tespit ederek mesajınızı ve zamanınızı belirlemelisiniz.
Remarketing İle Hedef Kitle Ağını Genişletme
Karanlık pazarlama etkisini çoğaltmak için süreklilik olmasına özen gösterilmelidir. Hedef kitle ile etkileşime girdikten sonra onları birer müşteri haline getirmek, müşteri haline getirdikten sonra ise sadık olmasını sağlamak oldukça önemlidir. Bu nedenle kişiselleştirilmiş mesajların içeriğinin güncellenmesi, kampanyaların daha cazip hale gelmesi, mesajların güncellenmesi gibi süreçler dark marketing için olmazsa olmazdır. Markalar niş gruba kendini unutturmamak için yeniden pazarlama yöntemlerini es geçmemelidir.
İlgili İçerik; Yeniden Pazarlama Hakkında Merak Edilenler
Teknolojinin Gelişimini Takip Etme
Dark marketing günümüz pazarlama teknolojileri ile iç içe olan ve hızla gelişen bir alanda ilerlemektedir. Bu nedenle her an tetikte olmak, teknolojiyi yakından takip ederek pazarlama kampanyalarına kanalize etmek son derece önemlidir. Teknolojiyi tüketici verilerine ulaşmada etkin kullanmak, bunu yaparken müşteri mahremiyetini üst düzeyde tutmak, verileri en etkin bir şekilde kullanarak doğru pazarlama faaliyetlerini başlatmak için dijital araçların etkin kullanımı şarttır.
İlgili İçerik; Dijital Pazarlama Terimleri Nelerdir?
Dark Marketing Örnekleri Nelerdir?
Dark marketing nedir dediğimizde çıkış noktası 1950’lere dayanmaktadır. Dark marketing amacı tüketicilerde farkında olmadan bir ürün ya da marka hakkında algı oluşturmaktır. Gerilla pazarlama ile benzerliği olan karanlık pazarlama reklamı yasak olan alkol, tütün ürünlerinin pazarlanmasında sıkça kullanılmaktadır. Sponsorlu reklam alanlarında, örüntülü reklamlarda sıkça karşımıza çıkan dark marketing bunun yanında dizi ve filmlerde kullanılan reklamlarda, sosyal medyadaki kişiselleştirilmiş reklam modellerinde sıkça karşımıza çıkmaktadır.
Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.
E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın
21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!
15 Gün Ücretsiz Deneyin!