Tüketicilerin yüzde 90'ından fazlası hızlı yüklenmeyen bir web sitesinden hemen çıkma eğilimi göstermektedir. Alışveriş dünyasının dijitalleşmesiyle birlikte, online platformlar giderek daha önemli hale geldi. Potansiyel bir müşteri e-ticaret sitesine girdiğinde, markanız hakkında bir fikir oluşturması için ilk izlenim yeterlidir. Elbette bu giriş esnasında yaşanan bir aksaklık sitenin terk edilmesine ve bir daha da ziyaret edilmemesine kadar sebebiyet verebilir. Tüketicinin site hakkındaki ilk izlenimini büyük oranda etkileyen e-ticarette site hızı hakkında bilinmesi gerekenleri bu yazımızda derlediğimiz bilgilerden öğrenebilirsiniz.


E-ticarette Site Hızının Önemi ve Satışlara Etkisi

 

E-ticaret Site Hızı Nedir?

 

E-ticaret sitesi hızı, bir e-ticaret işinin başarısını ölçmek için en önemli ölçütlerden biri haline geldi. Özetle; site hızı, belirli bir bağlantıya tıklanması ile web sayfası içeriğinin istenen tarayıcıda görüntülenmesi arasındaki süre olarak ölçülür.

 

Örneğin, Google arama sonuçlarında görüntülenen bir e-ticaret sitesi bağlantısına tıklarsanız, markanın resmi web sitesine gidersiniz. Özel sayfanın tarayıcınıza yüklenmesi için geçen süre, web sitesi sayfa hızını belirler. Site hızının ideal ölçüsü 2 saniyeden azdır. Bu sürede açılan bir site ideal olurken 2 saniyeyi geçen durumlarda ise sabırsız tüketici beklemeden yana değildir.

  

İlgili İçerik; E-Ticaret Sitenizin Performansını İyileştirerek 2 Kat Dönüşüm Kazanın


E-ticaret Site Hızı Nedir?

 

E-Ticarette Site Hızının Önemi Nedir?

 

Site hızı müşterilerin satın alma kararını etkileyen önemli bir ölçüdür. Örneğin sepetini aylık yiyeceklerle dolduran bir ziyaretçi, sepetine eklenecek her öğe için sayfanın 5 saniye veya daha fazla sürmesini bekleyemez. Zaten online alışveriş zamandan tasarruf ettirmesiyle çoğu kişinin tercih sebebidir. Bu nedenle telefon ya da bilgisayar başında sitenin açılmasını beklemek tüketici için zaman kaybıdır. Yavaş açılan bir site deneyimi yaşayan tüketici büyük olasılıkla siteyi terk edecek ve farklı alternatiflere yönelecektir.

 

Yavaş yüklenen bir e-ticaret sitesinin nelere yol açabileceğini anlatmak adına aşağıda bazı başlıklar hazırladık.


E-Ticarette Site Hızının Önemi Nedir?

 

Yavaş açılan bir e-ticaret sitesinin satışları olumsuz etkilenir

 

Hız, satışları ve dolayısıyla dönüşümleri etkiler. Kullanıcılar, beklenenden daha hızlı yüklenen web sitelerinde daha fazla zaman ve para harcama eğilimindedir. Site hızına dikkat etmediyseniz, müşterilerinizi ve onlar aracılığıyla potansiyel satışları kaybetmeniz kaçınılmazdır. Kullanıcıların dikkat süresi 3 saniyenin biraz altındadır ve bu, dönüşüm sağlamalarına ve işletmeniz için sağlam satışlar getirmelerine yardımcı olacak fırsat pencerenizdir.

 

Google arama sıralamaları olumsuz etkilenir

 

Site hızının organik aramaya etkisi oldukça önemlidir. E-ticaret site hızı Google arama sıralamalarını ve dolayısıyla marka görünürlüğünü etkiler. En popüler arama motorlarından biri olan Google'ın, sayfa yükleme hızı düşük olan sitelere ceza verdiğini anlamak önemlidir. Kullanıcıların ziyaret edip alışveriş yapabilecekleri bir e-ticaret sitesi oluşturmak için saatlerce uğraştıktan sonra, hızın gözden kaçırılması nedeniyle tüm bunları kaybetmek işletmelerin istemeyeceği bir durumdur.

 

İlgili İçerik; Google Analytics Nedir, Bölümleri Nelerdir?


Google arama sıralamaları olumsuz etkilenir

 

Kötü kullanıcı deneyimi

 

Site hızı, kullanıcı deneyimini ve dolayısıyla marka itibarını etkiler. Kötü bir site deneyimi yaşayan hatta siteye hiç ulaşamayan bir kullanıcı gözünde marka itibarı da olumsuz yönde olacaktır.

 

Site Hızını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

 

Düşük site yukarıda da bahsettiğimiz için e-ticaret siteleri için hayati önem taşımaktadır. Peki site hızını etkileyen faktörler nelerdir? Aşağıda site hızını olumsuz etkileyen birkaç faktörü sizler için sıraladık.


Site Hızını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

 

Ağır görsel efektler kullanma

 

E-ticaret web siteleri, çeşitli ürünlerin özelliklerini sergileme açısından çekici ve etkileyici görsel efektlere sahip olmak zorundadır. Ancak, bu görsel efektlerin çok fazla yer kapladığını ve bu nedenle oluşturulmasının zaman aldığını unutmamakta fayda var. Standart hız gereksinimlerini karşılamak için görsel efektleri dengelemek ve optimize etmek site hızını minimize etmek adına önemlidir.

 

İlgili İçerik; SEO Analizi Nasıl Yapılır?

 

İlgili İçerik; SEO Rehberi


Ağır görsel efektler kullanma

 

Yüksek çözünürlüklü görüntü kullanma 

Ürün görsellerini yüksek çözünürlükte kullanmak da site hızını olumsuz etkileyen bir diğer etkendir. Ürün resimlerinizi arama motoruna ve web sitesi özelliklerine uyacak şekilde optimize etmeniz gerekmektedir. Resimlerinize alt nitelikler, başlıklar ve diğer SEO dostu öğeler ekleyebilir ve sorunsuz yükleme için bunları optimum boyutlara ayarlayabilirsiniz.


Yüksek çözünürlüklü görüntü kullanma 

 

Optimize edilmemiş videolara yer verilmesi

 

Videolar, e-ticaret siteleri için son zamanlarda oldukça trend durumdadır. Ancak bu videolar SEO ve web sitesi kullanılabilirliği için optimize edilmemişse, sitenizin yavaş yüklenmesine sebep olabilir. Bu da olumsuz bir müşteri deneyimi demektir. Sayfa hızı sorunlarından kaçınmak için videolarınızın uygun başlıklara, anahtar kelimelere ve açıklamalara sahip olduğundan emin olmanız gerekmektedir.

 

Eklentilerin ve komut dosyalarının aşırı kullanılması

 

Web sitenizde ek özellikleri etkinleştirmek için eklentilere sahip olmak iyi olsa da bunların çoğu sitenin hızını ve kullanılabilirliğini engelleyebilir. E-ticaret sitenizdeki birkaç komut dosyası, düşük hıza neden olabilir ve dönüşüm oranlarınızı etkileyebilir.

 

HTTP isteklerinin site hızını olumsuz etkilemesi

 

Ağır resimler, stil sayfaları ve komut dosyaları, yükleme süresinin büyük bir bölümünü alır. Bu öğeler, indirme hızlarını daha da azaltan birkaç HTTP isteğiyle sonuçlanır. Basit tasarım, mantıklı öğeler ve minimum yönlendirmeler, daha hızlı yükleme sürelerini teşvik eder.

 

İlgili İçerik; En Çok Kullanılan Link (URL) Kısaltma Araçları


HTTP isteklerinin site hızını olumsuz etkilemesi

 

Sunucunun uzak konumu

 

Sunucu coğrafi olarak kullanıcıya yakınsa site hızının oldukça yüksek olduğu gözlemlenmektedir. Bu gibi durumlarda, CDN'leri veya dağıtılmış dağıtım ağlarını tercih etmeniz önerilmektedir.


İlgili İçerik; E-ticaret Siteleri İçin Performans Değerlendirme Rehberi 
 

E-ticaret Site Hızı Nasıl Artırılır?

 

Site hızını etkileyen faktörlere doğru analiz edip düzelterek site hızını arttırmak mümkündür.

 

Sağlam altyapı ve hızlandırılmış indirme yetenekleri sunan bir e-ticaret platformu seçilmesi yapılması gereken birinci adımdır. Güvenli ve her şey düşünülmüş bir e-ticaret sitesi sizlere sitenizin de hızlı olacağını temin eder. Ticimax e-ticaret paketleri ile hızlı bir e-ticaret sitesi ile hemen satışa başlayabilirsiniz.

 

Öte yandan bazen çok fazla JavaScript kodu web sitenizin yavaş yüklenmesine neden olabilir. Bu tür senaryolarda, etiketleri tek bir JavaScript isteğinde birleştirmenize yardımcı olabilecek Google Etiket Yöneticisi gibi bir etiket yönetim sistemine sahip olmak iyidir. Hızlı e-ticaret için online sitenizde sürekli iyileştirme ve analizler yaparak site hızınızın neden yavaş olduğunu belirleyebilir, soruna uygun optimizasyonlar ile site hızınızı arttırabilirsiniz.

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

E-Ticaret için en doğru altyapı
Hemen Şimdi

E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın

21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!

15 Gün Ücretsiz Deneyin!
<