Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Fizibilite Nedir?

Güncelleme Tarihi: 04.04.2024

İçindekiler;

E-ticaret şirketi kurmadan önce pazar dinamiklerini gözden geçirmeniz kadar kendi projenin olabilirliği hakkında da ön araştırma yapmanız gelecekte karşılaşacağınız sorunları en aza indirerek çok daha güvenli yol almanızı sağlar.

 

Fizibilite Çalışması Hakkında Bilmeniz Gereken 5 Kilit Başlık konusunu işleyeceğimiz bu yazımızda fizibilite ile ilgili önemli bilgiler bulacaksınız. Fizibilite çalışması nedir, fizibilite çalışması nasıl yapılır,fizibilite raporu nedir, gibi soruların yanıtlarını bulacağınız yazımıza dilerseniz fizibilite nedir açıklaması ile başlayalım.

 

Fizibilite Çalışması Bilinmesi Gerekenler

 

Fizibilite Nedir?

 

İngilizce kökenli bir kavram olan fizibilite, feasible kelimesinden türetilmiştir. Feaseble; uygulanabilir, yapılabilir anlamına gelir ve mantıklı, başarılabilir, olması muhtemel gibi anlamlarını da taşır. Fizibilite, yapılan ön değerlendirmeler ile bir proje ya da iş fikrinin uygulanabilirliğini sorgular. Fizibil plan olarak da kullanılan iş ya da proje planları; o fikrin uygulanabilir ve başarılabilir bir plan olduğunu anlatmak için kullanılır.

 

Fizibilite nedir sorusuna, fikir aşaması ile uygulama aşamasının kıyaslanarak, gerçeğe uygunluğun saptanmasıdır diyebilir. Fizibilite araştırmaları, belirli bir plan dahilinde yapılan çalışmalardır.

 

Fizibilite Nedir

 

Fizibilite Çalışması Nedir?

 

Fikir aşamasındaki projelerin uygulanabilir olup olmadığını ve uygulanabilir ise ne kadar pratik olacağını saptamak için yapılan çalışmalara fizibilite çalışması denir. Fizibilite etüdü olarak da bilinen fizibilite çalışması yatırım kararı verilmeden önce yapılarak, potansiyel iş fikrini değerlendirir ve ölü yatırımın önüne geçilmesini hedefler.

 

Temel prensip olarak pazar araştırması ile teknik ve finansal konulardaki değerlendirmeleri içeren fizibilite çalışması (fizibilite etüdü) bir rapor dahilinde sunularak, başlangıç aşaması için yol haritası oluşturur.

 

Yatırımcılar için oldukça önemli bir araştırma olan fizibilite çalışması; neyin, nasıl üretileceğini inceler. Üretilen mal ya da hizmetin tüketici ile nasıl buluşacağı, yatırım bütçesinin ne kadar olması gerektiği, satışlardan ne kadar kazanılacağı ve karlılığın ne olacağı gibi sorular da yine fizibilite etüdü yaparken cevap aranan sorular arasındadır.

 

İlgili İçerik; Finansal Planlama Rehberi

  
İlginizi Çekebilir; Melek Yatırımcı Nasıl Bulunur ve İkna Edilir? (2021) 



Fizibilite Çalışması Nedir

 

Fizibilite Çalışması Nasıl Yapılır?

 

Fizibilite çalışması yaparken atılacak ilk adım pazar araştırması yapmaktır. Pazar araştırması, sektörel kuruluş ya da kurumlardan, ilgili piyasa hakkında veriler toplanarak,bu verilerin detaylı analiz edilmesidir. Pazar araştırması yapmak Fizibilite etüdü yapılan iş fikri ile ilgili talebi anlamak için yapılır. Talep var ise, yapısı ve miktarı üzerinde durulur.

 

Fizibilite çalışması yaparken izlenecek diğer adım ise teknik araştırmadır. Teknik araştırma sürecinde, pazarda talep olduğu sonucuna varılan işin, teknik olarak üretilebilir olup olmadığı incelenir. Teknik olarak da karşılanabilir ise, ihtiyaç duyulan üretim araçları belirlenerek, teknik altyapının özellikleri üzerinde durulur.

 

Finansal analiz çalışmasında ise teknik altyapı dahil, ihtiyaç duyulan sermaye saptanmaya çalışılır. Başlangıç sermayesinin yanı sıra; işletme harcamaları, gelir-gider dengesi, projenin mali olarak sürdürülebilirliği yine fizibilite çalışması ile belirlenir. Yatırımın piyasa değeri, iç karlılığı, geri ödeme süresi gibi unsurlar bir projenin finansal sürdürülebilirliğinin saptanmasında önemli rol oynar ve bu sonuçlara göre karar alınır.

 

İş fikrinin kapsamlı bir değerlendirilmesi olan bu çalışmaların sonucuna göre finansal olarak kar-zarar hesabı yapılır ve yatırım kararı buna göre verilir.

 

Zahmetli ve maliyetli bir çalışma olan fizibilite çalışması, özellikle yüksek maliyetli yatırımlarda oldukça kapsamlıdır. Kapsamı ve detayları arttıkça maliyeti de artan fizibilite çalışması yapmadan önce, daha genel bir çalışma yapılır. Ön fizibilite çalışması olarak da bilinen bu çalışmada, projenin ya da fikrin uygulanabilirliğine bakılarak, yapılması planlanan yatırım için fizibilite etüdü yapmanın gerekli olup olmadığına bakılır.

 
İlgili İçerik; E-ticaret Sitesi Kurmak İçin Gerekenler (2021 Yeni) 



Fizibilite Çalışması Nasıl Yapılır

 

Fizibilite Çalışması Neden Önemlidir?

 

Yeni bir proje ya da iş fikri ilk önce heyecan uyandırır ve bu fikrin gerçekleşmesi için yatırım fırsatları aranırken, olumlu taraflara odaklanılır. Olumlu yönleri merkeze almak, motivasyon ve ilerleme için önemlidir ancak konuyu bütünlükle ele almamak yanlış yatırımlar yapılmasına neden olabilir.

 

Fizibilite çalışması yapmak, gerçekçi bir akış ile iş fikrini değerlendirmenizi sağlayarak, yanlış yatırım yapmanızı engeller. Yanlış yapılan yatırımlar, yalnızca para değil para ve motivasyon da kaybettirir.

 

İlgili İçerik; E-Ticarette Başarıyı Yakalamak İsteyenler İçin 10 Adım

 

Fizibilite Çalışması Neden Önemlidir

 

Fizibilite Çalışmasının Kapsamı Ne Olmalıdır?

 
  • Fizibilite çalışmasında pazar araştırması dikkatlice yapılmalı ve tüm yönleri ile ele alınmalıdır.
  • Proje yasal değerlendirme sürecinden de geçirilmelidir.
  • Teknik detaylar iyi gözlemlenmelidir.
  • Finansal değerlendirme de risk faktörleri gözden kaçırmamalıdır.
 
İlgili İçerik; SWOT Analizi Nedir, Neden Önemlidir? 



Fizibilite Çalışmasının Kapsamı Ne Olmalıdır

 

Fizibilite Raporu Ne Demektir?

 

Yeni bir projenin ya da iş fikrinin iç ve dış faktörler de göz önüne alınarak değerlendirilmesi ve gerçeğe uygunluğunun saptanmasının fizibilite çalışması ile mümkün olduğundan bahsetmiştik. Fizibilite raporu ise bu çalışma ve analizlerin düzenli bir rapor halinde sunulmasıdır. Fizibilite raporu, yatırım yapmadan önce girişimciler için kılavuz niteliği taşır diyebiliriz.

 

Fizibilite raporu bilimsel verileri kapsar ve olası riskleri ön görmeyi sağlar. Finansal incelemeler raporlandığında, öngörülmemiş giderler ortaya çıkmaz ve yatırım bütçesi daha doğru yönetilebilir.

 
İlgili İçerik; İşinizi E-ticarete Taşımanız için 9 Önemli Neden 



Fizibilite Raporu Nedir

 

Fizibilite Raporu Neden Önemlidir?

 

E- ticaret dünyasında ve geleneksel farklı pek çok başarı öyküsü vardır ve bu başarı öyküleri tek bir reçeteye işaret etmez. Ancak şirketleri başarısızlığa götüren nedenler genellikle benzerdir. Öngörülmemiş riskler, pazarı iyi tanımamaktan kaynaklar problemler, yanlış yatırımlar başarısızlıkların ortak nedenleri arasında sayılabilir.

 
  • Fizibilite raporu ise bu sorunları ortaya çıkmadan görmenizi ve engellemenizi sağlar.
  • Çözüme dair fikir sunar ve finansal kayıpları en aza indirir.
  • Müşterilerinizi ve rakiplerinizi tanıyarak, konumlandırmanızı ona göre yapmanıza yardımcı olur.
 


Fizibilite Raporu Neden Önemlidir
 

Fizibilite Raporu Nasıl Hazırlanır?

 

Fizibilite çalışması yaparken pazar araştırması, teknik araştırma ve finansal araştırmanın öneminden bahsetmiştik. Şimdi de bu çalışmaların kapsamlı ve işe yarar bir rapora dönüşmesi için sorulması gereken sorulara hep birlikte bakalım.

 

Pazar Araştırması

 
  • Projedeki ürün ya da hizmet bir talebi karşılıyor ya da görülmemiş bir eksiği kapatıyor mu?
  • Ürün ya da hizmetin piyasa satış fiyatı ne kadar?
  • İstihdam ve katma değer sunacak mı? Sunacak ise bu unsurların maliyeti nedir?
 

İlgili İçerik; E-ticaret ve Pazar Araştırması İlişkisi

 

İlgili İçerik; Yüksek Rekabetli Pazarda Öne Çıkmak İçin Bilmeniz Gerekenler 



Pazar Araştırması Nedir

 

Teknik Araştırma

 
  • Mevcut teknoloji projedeki ürün ve hizmeti hayata geçirilmesi için uygun mu, yeterli midir?
  • İhtiyaç duyulan hammaddeye kolayca ulaşılabiliyor mudur?
  • Teknik ve teknolojik teçhizatı kullanabilecek donanımlı kişiler var mıdır?
  • İhtiyaç halinde kullanılacak teknik ve teknolojik aletlerin bakım ve tamiri mümkün müdür ?

İlginizi Çekebilir; ISO Belgeleri ile Ticimax Kalitesi Tescillendi  


Teknik Araştırma Nedir

 

Finansal Araştırma

 
  • İhtiyaç duyulan toplam yatırım maliyeti nedir?
  • Kuruluş sermayesi için gereken yatırım araçları nelerdir?
  • Ay ve yıl bazında finansal tablo ve nakit akışı tablosu hazırlanmalıdır.
  • Üretim ve tüketim araçları göz önünde bulundurularak karlılık hesaplanmalıdır.
  • Üretim ve karlılığın sürdürülebilirliği hesaplanmalıdır.
 

Fizibilite çalışması kapsamında incelenen tüm bu unsurların yanı sıra, iş fikri ya da projenin hammadde ihtiyacı ve buna bağlı olarak lokasyonu da çok önemlidir. Lojistik ve depolama, reklam pazarlama gibi maliyetler unutulmamalı, Tüm riskler olabildiğince öngörülmeye çalışılmalıdır.

 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax