Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Freelance Çalışmak Hakkında 5 Kilit Başlık

Güncelleme Tarihi: 23.02.2024

İçindekiler;

Son dönemlerin en popüler çalışma biçimlerinden birisi olan Freelance işler günümüzde birçok kişinin iş ararken tercih ettiği iş türlerinden birisi. Hem proje bazlı hem de dönemsel olarak çalışılabilecek freelance çalışma biçimi ile çalışmak isteyen kişilerin sayısı her geçen gün artıyor.

 

Freelance çalışmak hakkında 5 kilit başlık adlı bu yazımızda freelance nedir, freelance çalışmanın avantajları ve dezavantajları, freelance çalışanların vergilendirme süreçleri hakkında birçok bilgi vereceğiz. Sizler de bu yazımızı okuyarak freelance iş türleri hakkında bilgi alabilir ve ilk freelance iş ararken nasıl hareket etmeniz gerektiği hakkında bilgi alabilirsiniz.

 

Freelance Çalışmak Hakkında 5 Kilit Başlık

 

Freelance Ne Demek?

 

İngilizce bir terim olan Freelance, Türkçe’ye bağımsız çalışmak ve serbest çalışmak olarak çevrilmiştir.

 

Günümüzde en popüler çalışma biçimlerinden birisi olan freelance çalışma, genellikle kendi işini kuran kişiler arasında oldukça yaygındır. Bununla beraber genellikle büyük şirketlerin belirli departmanlarında veya dönemsel projelerinde de freelance çalışanlar ile çalıştığı bilinmektedir.

 
İlgili İçerik; Home Office Çalışmada Dikkat Etmeniz Gerekenler 



Freelance Ne Demek

 

Freelancer Nedir?

 

Freelance çalışmak hakkında bilmeniz gerekenler arasında yer alan bir başka kavram ise Freelancer kavramıdır.

 

Freelancer, freelance olarak çalışan insanlara verilen isimdir. Türkçesi ise bağımsız çalışan ve serbest çalışan anlamlarına gelmektedir.

 

İlgili İçerik; 2021'de Sosyal Medya Etkileşimlerinizi Arttıracak Stratejiler

 

Freelancer Nedir

 

Freelance Çalışmanın Avantajları ve Dezavantajları

 

Günümüzün en popüler çalışma biçimlerinden birisi olan freelance çalışma biçiminin hem avantajlı hem de dezavantajlı olduğu durumlar bulunmaktadır. Hadi gelin hep beraber freelance çalışmanın avantajları ve dezavantajları nelermiş bir bakalım.

 

İlgili İçerik; Covid-19 Sonrası E-ticaret Nasıl Olacak?

 

Freelance Çalışmanın Avantajları ve Dezavantajları
 

Freelance Çalışmanın Avantajları

 

Freelance çalışmak hakkında 5 kilit başlık adlı yazımızın giriş bölümünde freelance ve freelancer kavramları hakkında sizlere bilgi verdik yazımızın bu bölümünde ise freelance çalışmanın avantajları hakkında bilgi vereceğiz.

 
  • Freelance çalışanlar genellikle ofise gitmeden çalıştıkları için kendi ofislerini kendileri belirlemektedir. Yani kısacası bu çalışma biçimi mekândan bağımsız olduğu için ister evinizde ister bahçenizde isterseniz de bir kafede çalışabilirsiniz.
  • Genellikle bir ofis ortamında çalışan kişilerin dış görünüşüne özen göstermesi gerekmektedir. Fakat freelance çalışma biçimi ile çalışan kişiler evden çalıştıkları takdirde günlük kıyafetleri ile çalışabilmektedir. Freelancerlar’ın yalnızca toplantı ve müşteri görüşmeleri gibi süreçlerde kıyafetlerine özen göstermesi beklenmektedir.
  • Günümüzde bir ofis ortamında çalışan kişiler genellikle iş yerlerine ulaşmak için toplu taşıma araçları kullanmaktadır. Özellikle İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük şehirler düşünüldüğünde çalışanların trafikte çok zaman kaybettiği bilinmektedir. Fakat freelance çalışanlar genellikle home Office çalıştıkları için trafikte zaman kaybetmemektedirler.
  • Freelance olarak bir firmaya bağlı çalışmıyorsanız eğer işinizi büyütmek daha kolay olacaktır. Sizler de freelance çalışarak başka bir şehirde veya ülkede olan firmalar ile bağlantı kurabilirsiniz. Bu sizin hem ulusal hem de uluslararası olarak hizmet vermenizi sağlayacaktır.
  • Freelance çalışanlar kendilerini farklı alanlarda geliştirerek birden fazla çalışma kolunda çalışabilmekte ve gelirlerini bu ölçüde arttırabilmektedirler.
 

İlgili İçerik; Evden Çalışırken Motivasyonunuzu Arttıracak 6 Unsur 



Freelance Çalışmanın Avantajları

 

Freelance Çalışmanın Dezavantajları

 

Freelance çalışmanın avantajları olduğu gibi dezavantajları olduğunu da sizlerle paylaşmıştık. Freelance Çalışmak Hakkında 5 Kilit Başlık adlı yazımızın bu bölümünde sizlere Freelance çalışmanın dezavantajları hakkında bilgiler vereceğiz.

 
  • Home Office veya farklı mekanlarda çalışan freelancerların genellikle dikkatini dağıtacak birçok unsur bulunmaktadır.
  • Freelancer çalışma biçimi her geçen gün yaygınlaşmaya başlasa da günümüzde bazı sektörler hala bu çalışma biçimine geçmemiştir. Freelance çalışmak için yalnızca bazı sektörlerde faaliyet gösteren firmalar anlaşmalar yapmaktadır ve freelancerların bu sektörlerde tanıdıkları olmadığı takdirde freelance iş ilanlarına ulaşmaları zaman alabilmektedir.
  • Freelance çalışmanın en büyük dezavantajı ise sosyalleşme. Günümüzde bir ofiste çalışan kişiler düşünüldüğünde bu kişilerin iş arkadaşları ile daha kolay bir şekilde sosyalleştikleri bilinmektedir. Fakat freelance çalışanlar kendi belirleyecekleri alanlarda çalıştıkları için sosyalleşme ihtimalleri azalmaktadır.
 


Freelance Çalışmanın Dezavantajları

 

Freelance İş İlanları Nasıl Bulunur?

 

Freelance çalışmak isteyen fakat freelance işlere nasıl ulaşacağını bileyen kişiler için hazırladığımız bu bölümde freelance iş ilanlarının nasıl bulunacağından bahsedeceğiz. Freelance işlerde çalışan kişiler genellikle bu işlere hem tanıdık aracılığıyla hem de belirli platformlar aracılığıyla ulaşabilmektedir. Günümüzde freelance işler bulmak isteyenlerin en çok kullandığı platformlar şunlardır;

 
  • Freelancer
  • Bionluk
  • Sadeceon
 

En çok freelance iş ilanın yayımlandığı platformlardır. Freelancer, yabancı firmalar ile çalışmak için uygun bir platformdur. Bionluk ve Sadeceon ise ülkemiz genelinde freelance çalışanlar ve freelance çalışacak eleman arayanları buluşturan bir platformlardır. Genellikle bu platformlarda yazılım, reklam, grafik tasarım, seslendirme ve web tasarım alanlarındaki işler daha yoğun olarak paylaşılmaktadır.

 

Freelance İş İlanları Nasıl Bulunur

 

Freelance Çalışılabilecek İşler

 

Freelance çalışmak isteyen kişilerin bilmesi gereken en önemli noktalardan biri de Freelance çalışılabilecek mesleklerdir. Günümüzde birçok sektörde freelance çalışanlara ihtiyaç duyulduğu bilinmektedir fakat genellikle freelance iş ilanları belirli alanlarda verildiği için freelance işlerin yoğun olduğu sektörler bulunmaktadır. Gelin şimdi Freelance Çalışmak Hakkında 5 Kilit Başlık adlı yazımızın bu bölümünde freelance çalışılabilecek işler nelermiş bir göz atalım.

 
  • Çeviri
  • SEO
  • Grafik Tasarım
  • Metin Yazarlığı
  • Yazılım
  • Sosyal Medya Uzmanlığı
 

Gibi sektörlerde freelance işler daha yoğundur.

 

Freelance Çalışılabilecek İşler

 

Freelance Çeviri İşleri

 

Freelance çeviri ve tercümanlık işleri genellikle Türkçe haricinde farklı diller bilen kişilerin çalıştığı işlerdir. Almanca, İngilizce, Fransızca, Çince ve Japonca gibi dil bilen kişiler freelance çeviri işlerine daha kolay bir şekilde ulaşabilmektedir. Genellikle bu alandaki işler metin ve haber çevirisi, evrak çevirisi, kitap çevirisi gibi konularda uzmanlaşan kişiler için yayımlanmaktadır.

 

Freelance çeviri hizmeti veren freelancerlar genellikle bu alanda verdikleri hizmetlerde yurtdışı menşeili firmalarla da çalışarak dolar ve euro gibi para birimlerinde de gelir elde etmektedir.

 

Freelance Çeviri İşleri

 

Freelance SEO İşleri

 

Google arama motoru optimizasyonuna verilen önemin her geçen gün artması ve bu sektörde hizmet almak isteyen firmaların çoğalmasıyla freelance çalışan seo uzmanlarına olan ihtiyacı da arttırmıştır. Genellikle freelance seo işlerinde çalışan kişiler;

 
  • Rakip Analizi
  • Backlink çalışmaları
  • Site içi seo çalışmaları
  • Site dışı seo çalışmaları
  • Metin ve Görsel Optimizasyonu
  • Site hızlandırma
 

Gibi alanlarda çalışmalar yapmaktadır.

 

İlgili İçerik; SEO Rehberi

 

Freelance SEO İşleri
 

Freelance Grafik Tasarım İşleri

 

Sosyal medya kullanımı, sosyal medya platformlarında yer alan marka sayısının artımı gibi nedenlerle freelance olarak grafik tasarım alanında çalışan kişilere olan ihtiyaç her geçen gün artmaya başladı. Genellikle freelance çalışan grafik tasarımcılar;

 
  • Sosyal medya görsel tasarımı
  • Video tasarımı
  • Kurgu
  • Bülten Hazırlama
  • Logo tasarım
  • Kurumsal kimlik tasarlama
 

Alanlarında çalışmalar yapmaktadır.

 

İlgili İçerik; Canva Nedir ve Nasıl Kullanılır?

 

İlgili İçerik; Logo Tasarımı Nasıl Yapılır? 2021'in En İyi Ücretsiz Logo Programları

 

Freelance Grafik Tasarım İşleri
 

Freelance Metin Yazarlığı

 

SEO uyumlu içeriklere olan ilginin artması ile metin yazarlığı yapanlar ve yapmak isteyenler de freelance çalışmaya başladı. Freelance metin yazarlığı yapan kişiler genellikle SEO uyumlu metinler yazmasının yanı sıra kategori açıklaması, anahtar kelime araştırması, meta tag yazımı gibi alanlarda da hizmet veriyor.

 

Sizler de metin yazarlığı yapmak istiyorsanız kendinizi bu alanda geliştirebilir ve freelance metin yazarlığı yapabilirsiniz.

 
İlgili İçerik; Online İçerik Üretim Süreçleri


İlgili İçerik; İçerik Pazarlaması Sözlüğü



Freelance Metin Yazarlığı İşleri
 

Freelance Yazılım

 

Freelance çalışılabilecek alanlardan bir diğeri de yazılım sektörü. Freelance yazılımcı olarak çalışan kişiler genellikle mobil uygulama yapımı, web sitesi tasarımı, data analizi, kullanıcı testleri gibi alanlarda hizmet veriyor. Sizler de bu alanda hizmet veriyorsanız freelance çalışabilir ve gelir elde edebilirsiniz.

 

İlgili İçerik; E-ticarette Responsive Tasarım Neden Önemlidir?

 

Freelance Yazılım İşleri

 

E-ticarete Ticimax ile Başlayın

 

Freelance çalışan kişilerin faaliyet gösterdiği mesleklerden biri de e-ticarettir. E-ticaret yapmak isteyen kişiler genellikle home office şirket kurarak bu sektörde hizmet vermektedir. Günümüzde internetten yapılan alışveriş sayısının artması gibi durumlar göz önünde bulundurulduğunda e-ticaretin en çok kazanç getiren meslekler arasında yer alması beklenmektedir.

 

Siz de e-ticaret yapmak için 10 binden fazla firmanın tercih ettiği e-ticaret alt yapısı olan Ticimax ile e-ticarete adım atabilir ve internetten ürün satışı yaparak gelir elde edebilirsiniz.

 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax