Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Geleneksel Medya Nedir? Geleneksel Medya Hakkında Her Şey

Güncelleme Tarihi: 02.06.2023

İçindekiler;

Medya, bilgi aktarmak, belirli verileri depolamak ve yaymak, kitlesel iletişimi sağlamak amacı ile kullanılan araçlara verilen isimdir. Bu amaçları sağlamak için kullanılabilecek medya türleri ise oldukça çeşitlidir.

 
  • Geleneksel medya
  • Yeni medya
  • Basılı Medya
  • Sinema
  • Haber Medyası
  • Fotoğrafçılık
 

Yaygın olarak bir bilgiyi aktarmak ve bir iletişim sağlamak için kullanılan medya türleridir. Özellikle medya türleri arasında yer alan geleneksel medya markaların belirli bir iletişim stratejisi yaratabilmeleri için oldukça önemlidir.

 

Geleneksel Medya Nedir, Geleneksel Medya Hakkında Her Şey adlı bu yazımızda sizleri en çok kullanılan medya türleri arasında yer alan Geleneksel Medya hakkında bilgilendireceğiz. Siz de bu yazımızı inceleyebilir ve Geleneksel Medya hakkında bilgi edinebilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Pazarlama Terimleri Sözlüğü (Mini 2023)

 

Geleneksel Medya Nedir? Geleneksel Medya Hakkında Her Şey

 

Geleneksel Medya Nedir?

 

Geleneksel medya televizyon, gazete, radyo ve dergi gibi tek yönlü iletişim sağlayan kitle iletişim araçlarının tümüne verilen isimdir.

 
  • Televizyon
  • Radyo
  • Gazete
  • Dergiler
 

Geleneksel medyanın kapsamı içerisinde yer almaktadır.

 

Geleneksel Medya Nedir

 

Geleneksel Medya Araçları Nelerdir?

 

Geleneksel medya araçlarını oluşturan kitle iletişim araçları televizyon, gazete, dergi ve radyolardır.

 
  • Televizyon; Hareketli olan görüntülerin ses ile beraber bir elektrik sinyaline iletildiği ve ardından alıcılarda görüntü ve sese dönüştürüldüğü kitle iletişim aracıdır. Kısacası hareketli görüntülerin elektronik teknolojileri ile uzağa iletildiği araçtır.
  • Radyo; Sesin elektrik dalgaları aracılığı ile uzağa iletilmesini sağlayan sisteme verilen isimdir. Radyo istasyonu ise düzenli olarak ses yayımı yapan istasyonlara verilen isimdir.
  • Gazete; Tek yönlü iletişim sağlayan kitle iletişim araçları içerisinde yer alan gazete, toplumu ilgilendiren ekonomik, siyasi, spor, kültür vb. konular hakkında bilgi veren basılı yayım araçlarıdır. Günlük, haftalık ya da aylık olarak yayımlanmaktadır.
  • Dergi; Tematik bir konu çerçevesinde oluşturulan ve belirli aralıklarla yayımlanan yayınlardır.
 

Geleneksel medya kapsamında yer alan kitle iletişim araçlarını inceledik. Gelin şimdi Geleneksel Medyanın özelliklerine bir göz atalım.

 

İlgili İçerik; Pinterest Trafiğinizi Artıracak 7 İpucu

 

Geleneksel Medya Araçları Nelerdir

 

Geleneksel Medyanın Özellikleri

 

Yaygın kullanılan medya türleri arasında bulunan geleneksel medyanın birçok özelliği bulunmaktadır.

 
  • Maliyet
  • İletişim Türü
  • Geri Bildirim
  • Ölçülebilirlik
  • Hedef Kitle
 

Gibi unsurlar geleneksel medyanın özellikleri arasında yer almaktadır.

 

Geleneksel Medya Özellikleri Nelerdir

 

Geleneksel Medya’da Maliyet Yüksektir

 

Geleneksel medya araçları içerisinde yer alan televizyon, radyo, gazete ve dergiler üzerinden bir iletişim stratejisi geliştirmek için profesyonel çalışmalar yapılması gerekmektedir. Bu nedenle hem profesyonel çalışma masrafları hem de kanal, radyo istasyonu, dergi reklamı ve gazete reklamı gibi iletişim türlerinin masrafları bulunmaktadır. Bu sebeple geleneksel medyada maliyetlerin yüksek olduğunu söylemek mümkündür.

 

Geleneksel Medya Özellikleri Maliyet

 

İletişim Tek Yönlüdür

 

Geleneksel medya araçları üzerinden yürütülen iletişim tek yönlüdür. Yani verilen mesaj ve reklamda kullanıcılar ile ikili iletişim kurulamamaktadır. Bu da geleneksel medya araçları üzerinden yapılan pazarlama ve iletişim çalışmalarındaki ölçüle bilirliği olumsuz etkilemektedir.

 

Geleneksel Medya Özellikleri İletişim Yönü

 

Geleneksel Medya Araçları Üzerinden Kamuoyu Oluşturabilirsiniz

 

Kamuoyu, bir sorun ya da konu hakkında kamunun düşünceleri ve kanısına verilen isimdir. Kitle iletişim araçları kurum ve kuruluşlarının bir konu, problem ya da durum hakkında kamuoyu oluşturmalarına yardımcı olmaktadır.

 

Geleneksel Medya Özellikleri Kamuoyu Oluşturma

 

Bilgiler Daha Değerlidir

 

Yeni medya araçları üzerinden paylaşılan bilgiler göz önünde bulundurulduğunda yeni medyada yararsız ve müstehcen içeriklerin paylaşıldığı herkes tarafından bilinmektedir. Fakat geleneksel medya araçları üzerinden bilgi paylaşımı yaparken müstehcen içerik paylaşımına izin verilmemektedir. Bununla beraber geleneksel medya araçları daha sıkı denetlendiği için yanlış ve yararsız bilgiye ulaşma ihtimalinin düşük olduğunu söylemek mümkündür.



Geleneksel Medya Özellikleri Bilgi Değeri

 

İletişim İnteraktif Değildir


Gelenek medya ile tek yönlü iletişim sağlandığı için interaktif yani etkileşimli bir iletişim kurulabilmesi mümkün değildir. Markalar geleneksel medya araçları ile yalnızca hedef kitlelerinde yer alan kişilere ulaşabilmektedir fakat verdikleri mesaj hakkında hedef kitleden geri dönüt alamamaktadır.

 

İlgili İçerik; YouTube Reklamları ile Abone Sayısı Arttırma

 

Geleneksel Medya Özellikleri İnteraktif İletişim

 

Farklı Türden İçerikler Bir Arada Kullanılmaz

 

Bir bilgiyi aktarmak ve bu bilgi üzerinden iletişim kurabilmek için fotoğraf, ses, yazılı metinler kullanılmaktadır. Fakat geleneksel medyada farklı türden içerikleri bir arada kullanmak mümkün değildir. Yalnızca televizyon üzerinden fotoğraf, ses ve yazılı metinlerin kullanıldığı bir iletişim yürütmek mümkündür. Gazete ve dergiler üzerinden ise yazılı metin ve fotoğraflar ile iletişim yürütülebilmektedir. Kısacası geleneksel medya kapsamı farklı içerikleri bir arada kullanabileceğiniz araçlar değildir.

 

Geleneksel Medya Özellikleri İçerik Tüketimi

 

Hedef Kitleye İletişimde Sınırlılık Vardır

 

Yeni medya araçları üzerinden iletişim yürüten işletmeler hedef kitlelerinde yer alan kişilere ulaşabilmek için dijital pazarlama stratejileri geliştirebilmektedir ve daha az reklam bütçesi ile işletmeler hedef kitlelerinde bulunan kişilere ulaşabilmektedir.

 

Yeni medya araçları ortaya çıktığından beri geleneksel medyanın kullanımı oldukça düşmüştür. Örneğin insanlar daha çok gazete satın almak yerine haber siteleri üzerinden gündemi takip etmektedir. Bu durumlar her geleneksel medya aracında karşımıza çıkan bir durum olduğu için geleneksel medya ile markaların hedef kitlelerine ulaşması sınırlıdır.

 

İlgili İçerik; Müşterileri Satın Almaya İkna Etmenin 6 Yolu

 

Geleneksel Medya Özellikleri Hedef Kitle

 

Bilgileri Değiştirmek Oldukça Zordur

 

Bilgi paylaşımı için geleneksel medya araçları tercih edildiğinde markaların yanlış bilgiyi değiştirme şansı neredeyse sıfırdır ve bilgiyi değiştirmek için harcayacakları tutarlar oldukça fazladır.

 

Geleneksel Medya Özellikleri Revize

 

Geleneksel Medya Ve Sosyal Medya Arasındaki Farklar

 

Geleneksel medya araçları gazete, film, radyo ve dergi gibi araçlar iken sosyal medya araçları ise oldukça geniş araçlardır. Örneğin; haber siteleri, web siteleri, sosyal medya platformları vb. birçok platform sosyal medya platformları olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle hem iletişimin yönü değiştiği hem de araçlarda farklılıklar yaşandığı için geleneksel medya ve sosyal medya arasında birçok farkın olduğunu söylemek mümkündür.

 
  • Geleneksel medya ve sosyal medya arasındaki en büyük fark iletişim kurulan araçlardır. Geleneksel medyada TV, radyo, dergi ve gazete yer alırken sosyal medyada facebook, Instagram, Linkedin gibi sosyal ağlar, blog siteleri, forumlar, dijital ansiklopediler, mobil sosyal platformlar bulunmaktadır.
  • Sosyal medya araçları ile çift yönlü interaktif bir iletişim kurulabilirken geleneksel medya araçları ile tek yönlü interaktif olmayan iletişim kurulabilmektedir.
  • Sosyal medyada yürütülen iletişimde maliyetler oldukça düşüktür fakat geleneksel medyada maliyetler yüksektir.
  • Geleneksel medya ve sosyal medya arasındaki farklardan bir diğeri de bilginin değiştirilebilirliğidir. Geleneksel medyada yanlış bilgi değiştirilemezken sosyal medyada yanlış bilginin değiştirilmesi oldukça kolaydır.
  • Sosyal medya ile markalar ve kurumlar hedef kitlelerinde yer alan kişilere daha hızlı ulaşabilir fakat geleneksel medyada hedef kitleye ulaşmak sınırlıdır.
  • Sosyal medya markaların hedef kitlelerinde yer alan kişilerde nasıl bir izlenim yarattığını ölçmelerine izin verirken geleneksel medyada hedef kitlede yaratılan etki gözlemlenememektedir.
  • Sosyal medyada hedef kitleye birey olarak yaklaşılırken geleneksel medyada ise hedef kitle daha çok tüketicidir.
 

Geleneksel medya ve sosyal medya arasındaki farklar bunlardır. Siz de pazarlama iletişiminizi hangi medya araçları üzerinden yürüteceğinizi bunları göz önünde bulundurarak belirleyebilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Sosyal Medya Pazarlama

 

Geleneksel Medya ve Sosyal Medya Arasınadaki Farklar Nelerdir

 

Dijital Stratejilerinizi Ticimax ile Geliştirin

 

Ticimax e-ticaret alt yapılarını kullanarak sizler de markanıza ait bir e-ticaret sitesi açın. Ticimax e-ticaret paketlerinde yer alan Insta Shop, Insta Story, Facebook Shop, canlı destek araçları gibi dijital pazarlama özellikleri ve modüllerini kullanın. Böylece markanıza ait dijital pazarlama stratejinizi hızlı bir şekilde geliştirme fırsatı yakalayın.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax