Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Hedef Pazar (Target Market) Nedir? Nasıl Seçilir?

Güncelleme Tarihi: 29.02.2024

İçindekiler;

Target market ya da bilinen Türkçe adıyla hedef pazar, ürün ve hizmet satışı yapan işletmelerin bir coğrafyayı ya da bir müşteri kitlesini hedeflediği pazara verilen isimdir. Hedef pazar özellikle markaların satışlarını artırmak ve pazarlama stratejilerini yürütmek için oldukça önemlidir. Bu nedenle target market araştırması yaparken markaların planlı ve profesyonel bir şekilde çalışması gerekir.

 

Özellikle hedef pazar seçimi yaparken çoğu marka ilk olarak lokasyon bazlı hareket eder. Fakat bunun yanı sıra markaların bir demografik grubu, bir insan davranışını ya da bir psikografik grubu da hedef pazar olarak seçmesi mümkündür. Çok kapsamlı bir çalışma yapılmadığı durumlarda ise markaların hedef pazar seçimi yanlış olacaktır ve bu durum markaları olumsuz etkileyecektir.

 

Hedef Pazar (Target Market) Nedir, Nasıl Seçilir adlı bu yazımızda sizlere hedef pazar kavramı hakkında bilgi vereceğiz. Bununla beraber hedef pazar seçimi nasıl yapılır sorunuza yanıt verirken e-ticarette target market seçimi ipuçlarına da değineceğiz.

 

İlginizi Çekebilir: Hedef Kitle Nedir

 

Hedef Pazar (Target Market) Nedir? Nasıl Seçilir?

Hedef Pazar (Target Market) Nedir?

 

Hedef pazar yani başka bir deyişle target market, ürün ve hizmet satışı yapan markaların satışları için odaklandığı coğrafi konum, demografik kitle grubu, bir davranış grubuna verilen isimdir.

 

Hedef Pazarın Önemi

 

Hedef pazar özellikle markasını geliştirmek, satışlarını artırmak ve iyi bir pazarlama stratejisi oluşturmak isteyen işletmeler için oldukça önemlidir. Çünkü hedef pazar stratejisi üzerine iyi bir şekilde çalışan işletmeler ürün ve hizmetlerini daha doğru kitlelere ulaştırmakta ve bu da markaların satışlarının artmasını sağlamaktadır. Hedef pazarın sağladığı avantajlar şunlardır:

 

  • Hedef pazar belirlemek, markaların kaynaklarını iyi bir şekilde kullanmasına olanak tanır.
  • İşletmeler, hedef pazar ülkelerine yönelik yapmaları gereken stratejilere odaklandığı için israftan kaçınır ve bu sayede hedeflerine daha kolay bir şekilde ulaşma şansı elde eder.
  • Heder pazara ya da hedef kitlede yer alan gruba yönelik çalışmalar yapıldığı takdirde markaların pazarlama stratejisi doğru bir şekilde işler ve bu da satışların artmasında olumlu etkiler bırakır.
  • Hedef pazar stratejisini iyi bir şekilde belirleyen işletmeler pazarlama çalışmalarında doğru hedeflemeler yaparak satışlarını artırabilir.
  • Hedef pazar stratejisinin geliştirilmesi reklam bütçelerinin doğru bir şekilde kullanılmasını sağlar.
  • Rakiplerinize göre rekabet avantajı sağlamanız mümkündür.
  • Ürün ve hizmetlerini hedef pazarınızda yer alan kişilere yönelik tasarlayabilir ve geliştirerek satışlarınızı artırabilirsiniz.
  • Depolama ve lojistik süreçlerinizi hedef pazar ülkenize göre yapabilir ve böylece daha profesyonel bir dağıtım ağı kurabilirsiniz.

 

Hedef pazarın özellikle ticari faaliyet yürüten işletmeler için önemi bunlardır. Bu avantajlardan yararlanarak markalarına değer katmak isteyen her işletmenin hedef pazar stratejisini geliştirmeye yönelik çalışmalar yapması gerekir.

 

İlginizi Çekebilir: Rakip Analizi Nedir

 

Hedef Pazarın Önemi

Hedef Pazar Belirleme

 

Hedef pazar belirleme süreci işletmelerin ürün ya da hizmetlerini ulaştırmak istedikleri kitleye yönelik segmentasyon yaptığı bir süreçtir. Bu süreçte:

 

  • Pazar Araştırması
  • Demografik, Coğrafi ve Psikografik Özelliklerin İncelenmesi
  • Müşteri İhtiyaçlarının Belirlenmesi
  • Rakip Analizi Çalışmaları
  • Ürün ve Hizmetlerin Hedef Pazara Göre Uyarlanması
  • Pazarlama ve İletişim Stratejilerinin Belirlenmesi

 

Gibi çalışmalar yapılmaktadır. Özellikle bu çalışmaların hepsinde kişilerin profesyonel bir şekilde hareket etmesi gerekir aksi takdirde yapılacak olan her çalışmada riskler ortaya çıkabilmekte ve bu da aslına bakıldığında yanlış hedef pazar seçimi yapılmasına neden olur.

 

Pazar Araştırması Yapın

 

Hedef pazar stratejisi geliştirmek ve markasını yeni pazarlara açmak isteyen kişi ve işletmelerin ilk yapması gereken çalışmalardan birisi pazar araştırması yapmak olmalıdır. Bir ürüne ilgi duyacak bir grubu belirlemek için bu sürecin profesyonel yürütülmesi gerekir.

 

Pazar araştırması sürecinde markaların ürün ve hizmetlerini satacakları ülkeleri belirlemesi oldukça önemlidir. Ülkeleri belirlerken target market çalışmalarında ülkelerin alışveriş istatistikleri, ekonomileri, büyüme potansiyelleri, satış süreçleri için sağladığı avantajlar hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Bu süreçlerde iyi bir analiz yapılması hedef pazar belirleme sürecini profesyonel bir şekilde yürütmenize olanak tanır.

 

Pazar Araştırması Yapın

Demografik, Coğrafi ve Psikografik Özelliklerin İncelenmesi

 

Hedef pazar belirleme sürecinde ülkeler ya da kişiler hakkında araştırma yaptıktan sonra bu pazarda yaşayan kişilerin ya da incelenen kişilerin belirli özellikleri hakkında da bilgi alınması gerekir. Demografik özellikler, coğrafi özellikle ve psikografik özellikler incelenmesi gereken

 

konuların başında yer alır. Bu hedef pazar seçimi sonrasında markaların pazarlama stratejilerini şekillendirmeleri konusunda etkin bir rol oynar.

 

Demografik, coğrafi ve psikografik özellikleri incelerken de markaların belirli sorulara yanıt araması gerekmektedir.

 

  • Hedef kitlenin yaş aralığı nedir?
  • Hedef pazarda yaşayan kişilerin cinsiyet ağırlığı nedir?
  • Gelir düzeyi iyi mi orta mı yoksa kötü mü?
  • Markanızın hitap etmek istediği hedef kitle nerede yaşıyor?
  • Hedef kitleniz kırsal bir alanda mı yoksa şehir demi yaşamaya devam ediyor?
  • Küçük bir coğrafi alan mı yoksa büyük bir alanda mı yaşıyorlar?
  • Müşteri kitlenizin yaşam tarzı nasıl?
  • Müşteri kitlesinin alışkanlıkları var mı varsa neler?
  • Müşteri kitlesinin değerleri ve inançları bulunuyor mu?
  • Müşterilerin alışveriş alışkanlıkları nasıl?
  • Tüketici davranışlarını etkileyen psikolojik faktörler neler?
  • Müşteriler internetten alışveriş yapıyor mu?

 

Sorularına yanıt vererek hedef pazar belirleme sürecinde demografik, coğrafik ve psikolojik faktörler konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilir: İthalat Nedi r

 

Müşteri İhtiyaçlarının Belirlenmesi

 

Target market çalışmalarında müşteri ihtiyaçlarının belirlenmesi de oldukça önemlidir. Çünkü yeni bir pazara açılacak olan markaların müşteri ihtiyaçlarına ve beklentilerine uygun bir şekilde ürün ve hizmet geliştirmesi gerekir. Bu nedenle müşteri ihtiyaçlarının belirlenmesi hedef pazar seçiminin temelini oluşturan bir unsurdur.

 

  • Müşterilerden geri bildirim almak
  • Pazar araştırması yapmak
  • Satış verilerini analiz etmek
  • Müşteri anketleri yapmak

 

İhtiyaçların belirlenmesi konusunda sizlere yardımcı olabilmektedir. Sizler de bu çalışmaları yaparak müşterilerinizin ihtiyaçlarını belirleyebilirsiniz.

 

Müşteri İhtiyaçlarının Belirlenmesi

Rakip Analizi

 

Bir pazarda aktif bir şekilde faaliyet gösteren rakipleri belirlemek ve onları analiz etmek de hedef pazar analizinin bir parçasıdır. Çünkü hedef pazar seçiminde rakiplerinizin güçlü ve zayıf yönlerini tespit etmeniz oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra rakip analizi yeni gireceğiniz bir pazarda dijital pazarlama stratejilerinizi belirlemek için de kullanılabilmektedir. Bu nedenle sizler de target market çalışmaları yapmak istiyorsanız rakip analizi yapabilir ve onlar hakkında bilgi edinebilirsiniz.

 

Ürün ve Hizmetlerin Hedef Pazara Göre Uyarlayın

 

Hedef pazar seçimi yapacak olan kişi ve işletmelerin son yapması gereken çalışmalar arasında ürün ve hizmetleri hedef pazara göre uyarlamak da yer alır. Bir ürün ve hizmet hedef pazara göre uyarlandığı takdirde markanızın hedef kitlesinde yer alan kişiler ürün ve hizmetlerinize o kadar fazla ilgi gösterir.

 

İlgi çekici bir uyarlama stratejisi ise uzun vadede markanızın ön plana çıkmasını sağlarken rakiplerinize karşı rekabet avantajı elde etmenizde de etkin rol oynar.

 

İlginizi Çekebilir: Amazon Almanya'da Satış Yapmak

 

Dijital Pazarlama Stratejinizi Belirleyin

 

Hedef pazar seçimi nasıl yapılır diyen kişilerin son yapması gereken çalışmalardan birisi de dijital pazarlama stratejisi belirlemek olmalıdır. Çünkü bir pazara giriş yapacak kişilerin hedef kitlesine ulaşmak, marka bilinirliği yaratmak, ürün ve hizmet tanıtımı yapmak için pazarlama çalışmalarına ihtiyacı vardır. Bu süreçte sizler de dijital pazarlama stratejinizi belirleyebilir ve hedef pazarınızdaki kişilere kolayca ulaşabilirsiniz.

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax