Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

İnovasyon Nedir? İnovasyon Çeşitleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Güncelleme Tarihi: 07.03.2024

İçindekiler;

İş dünyasında sıklıkla bahsedilen ve önemsenen bir kavram olan inovasyon kısaca yenilik, yenilikçilik ya da yenilenme gibi anlamlara gelmektedir. Yalnızca şirketlerin değil, kurumların hatta devletlerin yenilikçi yaklaşımını anlatmak için kullanılan inovasyon kavramını dileseniz birlikte inceleyelim.

 

İnovasyon Nedir? İnovasyon Çeşitleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler başlıklı içeriğimizde inovasyon nedir sorusuna cevap verecek ve inovasyon çeşitleri üzerinde duracağız. Pazarlama inovasyonu, hizmet inovasyonu, teknoloji inovasyonu, ürün inovasyonu gibi kavramları da açıklayacağımız yazımıza inovasyon kavramını tanımlayarak başlayalım.

 

İnovasyon Nedir - İnovasyon Çeşitleri

 

İnovasyon Nedir?

 

Yenilikçi yaklaşımları tanımlamak ve değişimleri ifade etmek için kullanılan inovasyon kavramı 2. Dünya Savaşı sonrasında Japonya’da ortaya çıkan kaizen felsefesinin batı tarafından revize edilmiş halidir. Sürekli değişim ve iyileşme anlamına gelen kaizen, inovatif yaklaşımın temelini oluşturmaktadır.

 

Yenilikçilik, yenilik faaliyetleri anlamına gelen inovasyon, yenilik kavramına sistematik bir bakış açısı getirerek, bilim ve teknoloji politikasına bütüncül yaklaşımı esas alır. Global bir dil ve anlam bütünlüğü sağlayan inovasyon kavramının net tanımı Oslo sözleşmesinde belirtilmiştir.

 

Oslo Sözleşmesi’ne göre inovasyon nedir sorusunun cevabı şöyledir: Şirket ve kurum içi uygulamalarda, dış ilişkilerde ve organizasyonlarda fark yaratacak kadar iyileştirilmiş ya da yeni üretilmiş bir ürünün ( mal ya da hizmet olabilir) yeni bir pazarlama stratejisi ile ve organizasyonel yöntemle gerçekleştirilmesidir.

 

İş olanaklarını arttırarak, sürdürülebilir bir üretim politikası geliştirilmesini hedef alan inovasyon, teknolojik yeniliklerin hız kazandığı günümüzde çok daha önemli bir hale gelmiştir. Bilgi ve teknolojinin kullanıcılara maksimum fayda sağlayacak şekilde üretilmesi ve yaygın olarak kullanılabilmesi inovasyonun en önemli noktalarındandır.

 

E-ticaret dünyasında da inovasyon politikası ile üretim ve planlama yapan şirketler, sektörel olarak rakiplerini geride bırakırlar. Çünkü tüm ürün ve hizmetlere son derece hızlı ve kolay ulaşabildiğimiz bu çağda, benzerlerinden sıyrılmak, anlamlı bir işe imza atmak ve tüketici odaklı üretimi bir şirket politikası haline getirmek gerekmektedir.

 

İlgili İçerik; Başarılı Markaların 6 Ortak Özelliği

 

İlgili İçerik; E-Ticarette Başarıyı Yakalamak İsteyenler İçin 10 Adım

 

İnovasyon Nedir

 

İnovasyon Türleri Nelerdir?

 

Tüm kurum ve kuruluşların regülasyon, finansman ve bilgi akışını düzenleyerek kurumlar arası etkileşimi de ön plana çıkaran inovasyon kavramı kendi içinde dört ana bölüme ayrılmaktadır. Ürün, organizasyon, hizmet ve pazarlamadan oluşan inovasyon çeşitleri nelerdir, hep birlikte inceleyelim.

 

İlgili İçerik; Yüksek Rekabetli Pazarda Öne Çıkmak İçin Bilmeniz Gerekenler

 

İnovasyon Çeşitleri Nedir

 

Ürün İnovasyonu

 

Ürün inovasyonu, herhangi bir yeni ürünün piyasa sürülme sürecini anlatmak için kullanılan bir kavramdır. Burada yenilikten kasıt, daha önce piyasada olmayan bir ürün değildir sadece. Ürün inovasyonu halihazırda piyasada var olan bir ürünün iyileştirilmesi ve geliştirilmesi sürecini de kapsar.

 

Günlük hayatımızda kullandığımız ve geçmişe bakınca gerek tasarım gerekse işlevsel olarak sürekli değiştiğini gözlemlediğimiz pek çok şey ürün inovasyonu sonucu ortaya çıkmıştır. Teknolojik inovasyon olarak da adlandırabileceğimiz bu gelişmelerin tek sebebi teknoloji değildir. Uzun yıllar süren AR-.GE araştırmaları inovasyonların temel taşıdır.

 

Ürün İnovasyonu Nedir

 

Ürün İnovasyonu Örnekleri

 
  • Televizyon ekranlarının gittikçe incelmesi ve çok daha kaliteli görüntü vermesi,
  • Cep telefonlarının akıllı telefona dönüşmesi,
  • Robot elektrikli süpürgeler ürün inovasyonuna örnek olarak verilebilir.
 


Ürün İnovasyonu Örnekleri

 

Hizmet İnovasyonu

 

Tıpkı ürün inovasyonunda olduğu gibi, sunulan bir hizmetin geliştirilerek yenilenmesi hizmet inovasyonu kavramı ile açıklanır. Verilen hizmet, daha önce olmayan, yeni bir hizmet türü de olabilir. Hizmet inovasyonu genellikle kullanıcılara daha rahat ve daha kolay bir deneyim sunmayı amaçlar.

 

Tüketiciler için yeni hizmet kollarının oluşturulması, tanıtılması ve yaygınlaştırılması hizmet inovasyonu kapsamındadır. Sunulan hizmetler aktif olarak satılan hizmetler olmayabilir. Satış danışmanlığı, lojistik, temizlik gibi alanlarda destek sağlayan inovasyonlar olabilir.

 

İlgili İçerik; E-ticarette 2020 Trendleri


İlgili İçerik; 2021 E-Ticaret Trendleri 



Hizmet İnovasyonu Nedir

 

Hizmet İnovasyonu Örnekleri

 
  • Süpermarketlerin sanal mağazalar da açarak, satın alınan ürünleri müşterilerinin kapısına kadar getirmesi hizmet inovasyonudur. Bu örnekte hem hizmet hem teknoloji inovasyonu birlikte çalışmaktadır.
  • Kişilerin şehirlerarası yolculuklarda aynı yöne giden diğer kişilerle araç paylaşımına imkan veren Bla Bla Car uygulaması yine teknoloji ve hizmeti birleştiren bir yeniliktir. Örneğin İzmir’den İstanbul’a gidecek olana bir araç Bla Bla Car uygulaması ile aynı yöne giden birkaç yolcu daha bularak yakıt giderini paylaşabilmektir. Böylece herkes yaklaşık otobüs fiyatına, araba konforu ile yolculuk etmiş olur.
 



Hizmet İnovasyonu Örnekleri

 

Pazarlama İnovasyonu

 

Pazarlama inovasyonu, ürün ya da hizmetlerin farklı pazarlama stratejileri ile tekrar piyasa sunulmasıdır. Farklı ambalajlarla ya da yeni tasarım bir logo ile piyasa sürülen ürünler pazarlama inovasyonudur. Pazarlama inovasyonu, tüketiciye sunulan ürün ya da hizmetlerin piyasada başarılı olmasını destekler.

 

Pazar yönetimi ve müşteri yönelimi ile de ilgili olan bu inovasyon, ürün ya da hizmetlerin daha fazla müşteri ile buluşması için çalışır. Ürün inovasyonundan farkı, buradaki yeniliğin ürün bazında değil de satış ve pazarlama yönteminde olmasıdır.

 

İlgili İçerik; Pazarlamanın 4P’si Nedir? 



Pazarlama İnovasyonu Nedir

 

Pazarlama İnovasyonu Örnekleri

 
  • Deterjanların artık yeni şişesinde ve benzeri söylemlerle tekrar satışa çıkması
  • Çocuk yataklarının yarış arabası olarak tasarlanması
  • Diş macunlarının ya da ketçap şişelerinin baş aşağı olarak durması
  • Bebek şampuanlarının pompalı olması
 

Pazarlama inovasyonu örnekleridir. Paketlerin içindeki ürünler değişmemiştir ancak daha kullanışlı ya da daha dikkat çekici olarak pazarlanmaktadır.

 

İlgili İçerik; Multidisipliner Nedir? Multidisipliner Çalışan Ne Demektir?



Pazarlama İnovasyonu Örnekleri

 

Organizasyonel İnovasyon

 

Ürünler, hizmetler ya da pazarlama stratejileri kadar organizasyonel yapılar da yenilenmeye ve iyileşmeye ihtiyaç duyar. Rekabet koşullarına uyumlanabilmek ya da pazardaki mevcut yerini korumak için şirket ve kurum içi organizasyonların, çalışma sistemlerinin değişmesi, yenilikçi ve uygulanabilir prensiplerin benimsenmesi operasyonel inovasyon alanına girer.

 

İlgili İçerik; E-ticarette İlk Yıl Kazanç Arttırmanın 7 Yolu 



Organizasyonel İnovasyon Nedir

 

Organizasyonel İnovasyon Örnekleri

 
  • Müşteri memnuniyetini ölçmek için kullanılan araçları değiştirmek örneğin memnuniyet anketi için bir araştırma firması ile çalışmak yerine, yazılım firması ile çalışmak
  • Sadece sipariş üzerine üretim yapıp, tasarım ve satış süreçlerini entegre ederek, daha küçük ancak multitasking ekiplerle çalışmak organizasyonel inovasyon örnekleridir.
 

Yukarıda saydığımız inovasyon örnekleri, kesin çizgilerle ayrılmış değildir. Kurumlar ya da şirketler hem kendi çıkarlarını hem de müşterilerinin memnuniyetini göz önüne alarak birden fazla inovasyon biçimi benimseyebilirler.

 

İlgili İçerik; Etkili Bir Ürün Tanıtımı Nasıl Yapılır?

 

Organizasyonel İnovasyon Örnekleri

 

Sürekli İnovasyon Nedir?

 

Sürekli inovasyon, bir inovasyon çeşidi olmakla birlikte, sürekli olarak inovasyonun devam ettiği anlamını taşımaz. Sürekli inovasyon kavramı ile anlatılmak istenilen, sürdürülebilir bir yenilenmelidir. Sürdürülebilirlik, ekonomide olduğu kadar, ekosistem üzerinde de etkilidir.

 

Bir ürün, hizmet ya da inovasyonun sürdürülebilir olması için çevre koşullarının ve ekolojik şartların da sürdürülebilir olması gerekmektedir. Günümüzün hızla gelişen sanayisi ve teknolojisi, doğal kaynakları tüketme ve çevreyi kirletmektedir. Küresel ısınmanın da somut bir biçimde hissedilmesi ile birlikte bu tüketim biçiminin sürdürülebilir olmadığı artık açıktır.

 

Sürdürülebilirlik, doğanın bir parçası olan insanın ve kurduğu medeniyetin uzun yıllar devam edebilmesi için ekosisteme, yeryüzüne, doğal kaynaklara duyarlı olan üretim modelleri geliştirebilmektir. Sürdürülebilir inovasyon, bütün inovasyon çeşitlerinin daha sağlıklı olarak üretilmesi ve tüketilmesi gerektiği üzerinde durur.

 

Sürekli İnovasyon Nedir

 

Sürekli İnovasyon Örnekleri

 
  • Gündüz ışık depolayarak gece kendiliğinden yanan lambalar.
  • Elektrik üretebilen panjurlar.
  • Güneş enerjisi sistemleri
  • Rüzgar gülleri
 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax