Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Instagram Algoritması Nedir? Nasıl Çalışır?

Güncelleme Tarihi: 31.05.2023

İçindekiler;

Instagram, sosyal medyada ücretsiz fotoğraf ve video paylaşma uygulaması olarak karşımıza çıkmaktadır. Uygulama, kullanıcıların medya yüklemesine izin verir. Medyalar filtrelerle, Hashtag’ler ve coğrafi etiketleme ile düzenlenebilir. Gönderiler herkese açık olarak veya önceden onaylanmış takipçilerle paylaşılabilir. Instagram kullanıcı sayısı 1 milyar civarındadır. İşletmeler ya da bireysel kullanımlar için Instagram algoritma mantığını çözmek oldukça önemlidir. Yazımızda Instagram algoritması ile ilgili detaylara ulaşabilirsiniz.



Instagram Algoritması Nedir? Nasıl Çalışır?

 

Instagram Algoritması Mantığı Nedir?

 

Algoritma, belli bir problemi çözmek veya belirli bir amaca ulaşmak için tasarlanan yoldur. Matematikte ve bilgisayar biliminde bir işi yapmak için tanımlanan, bir başlangıç durumundan başladığında, açıkça belirlenmiş bir son durumunda sonlanan, sonlu işlemler kümesidir. Instagram’da algoritma ne demek dediğimizde kullanıcıların yayınlarında gezinirken gördükleri gönderilerin sırasını belirleyen arka planda sürekli çalışan bir sistemdir. Belirli sinyallere dayanarak, en iyi gönderilere öncelik vererek en alakalı olanları yukarı çıkarır.

 

Instagram Algoritması Mantığı Nedir

 

Instagram Algoritmasının Belirleyici Unsurları Nelerdir?

 

Algoritmalar gelişen teknolojilere göre sürekli olarak güncellenen bir durumdadır. Instagram algoritma değişikliği sürekli takip edilmelidir. Bu nedenle stratejileri güncellemek oldukça önemlidir. Instagram algoritmasının beslendiği unsurlar çeşitli envanterlerden oluşmaktadır. Bu envanterler; gönderi, beğeni, etkileşim duyulan sayfalar, ilgi duyulan sayfalar kullanıcılarla ilgili bilgileri toplamaktadır.

 

Öte yandan Instagram algoritması; beğeni, paylaşım, yorum, yanıt gibi etkileşimlerden oluşmaktadır. Bu eylemlerin güncel olması, popüler olması, içeriğin türü, zamanı gibi özellikleri de önemli olmaktadır. Instagram algoritmaları her içerik parçasının belirli bir kullanıcı için ne kadar alakalı olduğunu göstermektedir. Instagram alaka düzeyi puanı ne kadar yüksek olursa, içeriğin onlara gösterilme olasılığı o kadar yüksek olur. Alaka düzeyi puanı her kullanıcı için farklıdır.

 

Faktörler şu anda mevcut olsa da Instagram algoritması sürekli geliştiği için her zaman aynı kalmayacaktır. Instagram algoritması kullanıcının belirli bir gönderiye nasıl tepki vereceğini tahmin eder ve buna uygun gösterimler yapar. Instagram algoritmaları bu tahminleri internetteki gezinmelerinize, verdiğiniz tepkilere, davranış eğilimlerinize göre bunu yapmaktadır.

 

İlgili İçerik; Instagram Takipçi Arttırma Yöntemleri Nelerdir

 

Instagram Algoritması Belirleyici Özellikleri

 

Instagram Hikaye Algoritması Nasıl Çalışır?

 

Bir kullanıcı akışında ilk görünen Instagram hikayeleri, en çok etkileşimde bulunan alanlardan biridir. Instagram algoritmaları hikaye yorumları, beğenileri ve DM gibi alanlara göre çalışır. Kullanıcılara ayrıca konuma göre hikayeler gösterilir, Hikayelerde konum hashtag'lerinin kullanılması öne çıkmada etkili olmaktadır. Hikayeler aracılığıyla markanızla ne kadar çok kişi etkileşime girerse, her paylaşım yaptığınızda güncellemelerinizi görme olasılıkları o kadar yüksek olmaktadır. 

 

Reels ve IGTV algoritması da merak edilen bir diğer ınstagram özelliklerinden biridir. Video içeriğinin algoritması, Instagram beslemesinin algoritmasına benzer. İçeriğiniz, hesabınızla en çok etkileşime giren kişilere gösterilir. Videolarınızın görünürlüğünü artırmak için etiletleri kullanma, hashtag ekleme keşfedilmenizi sağlamada etkili olacaktır.

 

İlgili İçerik; Instagram Etkileşim Arttırma Teknikleri

 

Instagram Hikate Algoritması Nasıl Çalışır

 

Instagram Algoritmasına Uygun Etkileşimlerini Arttırmanın İpuçları

 

Aşağıda Instagram algoritması uygun etkileşimleri arttırmanın ve fark edilmenin birkaç ipucunu paylaştık.

 

Düzenli Paylaşımlarla Doğru Zamanlarda Kullanıcılara Kendinizi Hatırlatın

 

Kullanıcılara ve algoritmalara kendinizi unutturmamalısınız. Arada yayınlanan gönderilerde organik bir başarı sağlanması imkansızdır. Yüksek bir organik erişim için sosyal medyayı haftalık ve planlı gönderilerle kullanmak gerekir. Düzenli paylaşımlar için sosyal medya yönetimi konusunda oldukça yardımcı olan araçlardan destek alabilirsiniz.

 

Instagram’da amacına uygun içeriklerinizi önceden hazırlayarak ve bu araçlar tarafından otomatik şekilde yayınlanmasını sağlayabilirsiniz. Düzenli paylaşım kadar paylaşımın zamanı da oldukça önemli olmaktadır. Gönderilerinizin en iyi performansı gösterme eğiliminde olduğu zamanların tespiti başarı sağlamada oldukça önemlidir. Hedef kitleyi tanıyarak günün hangi saat dilimlerinde online olduklarını tespit ederek bu zaman aralıklarından onların karşısına çıkmakta fayda vardır.

 

Instagram Algoritması Duzenli Paylaşım

 

Instagram Hikayelerinde Aktif Olun

 

Instagram hikayeleri gönderilerden çok daha fazla etkileşime giren bir alan olarak dikkat çekmektedir. Instagram story işletmeler ya da bireyler tarafından ihmal edilmemesi gereken bir alandır. Gönderide kişilerin önüne çıkmanın zor olduğu durumlarda hikayeden kullanıcı ile etkileşime girmek çoğu zaman mümkün olmaktadır. Öte yandan Instagram algoritması tarafından fark edilmek için hikayelerinizde fark yaratmanız önemlidir.

 

Instagram Algoritması Hikaye Paylaşmak

 

Hedef Kitlenizi Tanıyın, Davranışlarını İzleyin

 

Instagram algoritmaları tarafından fark edilmek için hedef kitleyi tanımak ve doğru analizlerde bulunarak onların ilgisini çekmek oldukça önemlidir. Sosyal medya stratejileri ile algoritmaların üstesinden gelmek mümkündür. Hedef kitlenin eğilim ve beklentilerini analiz etmenize yardımcı verilere ulaşarak bu tespiti yapabilirsiniz.

 

Kitlenizi anlamak, onlarda yankı uyandıracak materyalleri bulmanızı ve olumlu bir yanıt almanızı sağlayacaktır. Ayrıca, bunu yapmak, kullanıcıların kuruluşunuza olan ilgisini kaybetmesine neden olacak herhangi bir içerik yayınlamamanızı sağlar.

 

İlgili İçerik; Instagram İşletme Profiline Geçme, İşletme Profili Nasıl Açılır?

 

Instagram Algoritması Hedef Kitle

 

Instagram Reklamlarını İhmal Etmeyin

 

Organik çabaların ücretli Instagram reklamları birleştirilmesiyle başarıyı elde etme ve kalıcı hale getirmek kaçınılmaz olacaktır. Tek başına organik yükselmeyi beklemeden daha hızlı bir şekilde ilerlemenizi sağlayan Instagram reklamları ile geniş kitlelere ulaşabilirsiniz.

 

Instagram Algoritması Reklamlar

 

Verilerden Destek Alın

 

Tüm pazarlama faaliyetlerinde olduğu gibi Instagram kullanımının da verilere dayalı olması gerekir. Instagram algoritmasının anlaşılması için sağlam verilere ihtiyaç vardır. Size büyük resmi gösterecek ve karşılığında performansınızı artırmanıza yardımcı olacak verilere ulaşarak başarı sağlamanız mümkündür.

 

Instagram Algoritması Veri Desteği

 

Kaliteli İçeriklerden Vazgeçmeyin, Fark Yaratın

 

Instagram için kaliteli içerik son derece önemlidir. Bu nedenle içeriğinizin kalitesine büyük önem vermelisiniz. En iyi çevrimiçi pazarlama stratejileri için içerik olmazsa olmazdır. İçerikleri çeşitlendirmek, hedef kitleye uygun paylaşımlarda bulunmak da Instagram algoritmaları tarafından fark edilmenize katkı sağlar. Trend içerik takipleri, rakip analizi bu noktada faydalı ve farklı içerikler üretmenize katkı sağlayacaktır.

 

Instagram Algoritması Kaliteli İçerik

 

Kullanıcıları Harekete Geçirecek Etkinlikler Düzenleyin

 

Kullanıcılarla etkileşime girmenin pek çok yolu mevcuttur. Canlı yayınlar, soru-cevap, anket gibi sohbet başlatıcıları kullanıcıların etkileşime teşvik etmede oldukça önemli olmaktadır. İlham vermek üzerine geliştirilen stratejiler ile kullanıcıları sayfanıza bağlayabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Instagram Canlı Yayın İpuçları

 

Instagram Algoritması Kullanıcı Harakete Geçirme

 

Yorumlarda Etkileşimlerinizi Arttırın

 

Müşterilerinizin sorularına geri dönmek ve yorumları doğrudan yanıtlamak, olumlu görünmenizi sağladığı ve markanıza kişisel bir dokunuş kattığı için işletme imajınızı oluşturmanıza yardımcı olur.

 

Instagram Algoritması Yorumlar

 

Hashtag’leri Doğru ve Yerinde Kullanın

 

Instagram hashtag içeriğinize trafik yönlendirecek ve sizi daha görünür hale getirecektir önemli ve uygulaması da oldukça basit bir stratejidir. Böylece hedef kitleye daha kolay ulaşabilir ve markanızı henüz tanımayan kişiler tarafından fark edilebilirsiniz. Kullanacağınız hashtagleri dikkatli seçmek bu konunun en önemli kriteridir. Aşırı hashtag kullanımı ters etki oluştururken kullanıcı gözünde de olumsuz etki oluşturabiliyor.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax