Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kapsamlı Dijital İmza Rehberi

Güncelleme Tarihi: 05.06.2023

İçindekiler;

Dijital imza elektronik ortamda geçerliliği olan elektronik imza anlamına gelmektedir. Dijital yollarla yasal kimlik doğrulama yöntemi şeklinde açıklanmaktadır. Türkiye’de 23 Ocak 2004 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu’na göre sınırları belirlenmiştir. Yazımızda dijital imza nedir, dijital imza nasıl hazırlanır gibi konularda bilgi sahibi olabilirsiniz.



Kapsamlı Dijital İmza Rehberi

 

Dijital İmza Nedir?

 

Dijital imza nasıl anlaşılır konusundan önce dijital imza nedir konusuyla ilgili bir tanımlama yapmak gerekmektedir. Elektronik imza nedir ya da dijital imza ne demek dediğimizde dijital mesajların veya belgelerin gerçekliğini doğrulamak için kullanılan imzalardır. Dijital imza, alıcıya mesajın bilinen bir gönderici tarafından oluşturulduğuna inanması için çok güçlü bir neden verir.

 

Dijital imza, elektronik ortamda kimlik doğrulama amacıyla kullanılan yasal bir kimlik doğrulama yöntemidir. Türkiye'de 23 Ocak 2004 tarihli Resmi Gazete ‘de ilan edilen 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu’nda ve bu metinde geçen “elektronik imza” kavramı ile hayatımıza girmiştir.

 

Dijital imza 5070 sayılı kanununda “Başka bir elektronik veriye eklenen veya elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik veri” şeklinde tanımlanmıştır.

 

İlgili İçerik; İnternet Vergi Dairesi Nedir, Nasıl Kullanılır?

 

Dijital İmza Nedir

 

Dijital İmza Nasıl Hazırlanır?

 

Elektronik imza veya dijital imza kimliği oluşturulurken sıkı bir kimlik doğrulama aşamasından geçilmektedir. 5070 Sayılı Kanun uyarınca e-imza, ıslak imza ile eşdeğerdedir. E-imza, sertifikası dağıtmaya yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından dağıtılan sertifikalar kullanılarak imzalama işlemi yapılır.

 

E-devlet e-imza almak için;

 
  • E-devlet e-imza hizmetleri Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından onaylı Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılar tarafından verilmektedir.
  • Elektronik imza bir akıllı kart üzerinde kişilere ulaştırılmaktadır. İmza kartı standart bir akıllı kart okuyucusuna takılarak sisteme giriş yapılabilmektedir.
  • Elektronik imzayı çalıştırabilmek için öncelikle kart sürücü yazılımının kurulması gerekmektedir. Bu yazılım elektronik imza ile beraber gönderilen CD veya diğer medyalar içerisinde bulunabilir veya e-imzanızı aldığınız firmanın internet sitesinden edinilebilir.
  • Bilgisayarınıza kurulan program ile elektronik sertifikanıza giriş gerçekleştirebildiğinizde sertifikanız kullanıma hazır demektir.
 

Dijital imza oluşturma dediğimizde hızlı yoldan dijital imza oluşturma ve belge imzalama yolları da mevcuttur. Adobe Acrobat ile imzalanacak belge pdf şeklinde programa eklenir ve dijital imza oluşturularak hızlıca imzalanabilir. Öte yandan belgelerin depolanması, belge takibi gibi işlemleri hızlandıracak ve kolaylaştıracak pek çok dijital imza çözümü sunulmaktadır.

 

İlgili İçerik; E-imza Nedir? Elektronik İmza Nasıl Alınır?

 

Dijital İmza Nasıl Hazırlanır

 

Elektronik Sertifika Nedir?

 

5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu’nda elektronik sertifika tanımı şöyle yapılmaktadır; “Elektronik imzanın doğrulanması için gerekli olan veriyi ve imza sahibinin kimlik bilgilerini içeren elektronik kayıt.”

 

Elektronik sertifikalar atılan imzanın doğruluğunun teyit edilebilmesi için gereklidir ve şu bilgileri içerir;

 
  • Hizmet sağlayıcısının kimlik bilgilerini
  • Kurulduğu ülke adını
  • İmza sahibinin teşhis edilebileceği kimlik bilgilerini
  • Sertifikanın geçerli olduğu süreyi
  • Sertifikanın seri numarasını
 

İlgili İçerik; Muhasebe Terimleri Sözlüğü

 

Elektronik Sertifika Nedir

 

Dijital İmza Nasıl Anlaşılır?

 

Dijital imzanın doğru olup olmadığını anlamak için doğrulanması gerekmektedir. Bu da dijital imza sertifikası ile mümkün olmaktadır. Adobe Acrobat gibi e-imza çözümleri sunan uygulamalar imzalı bir belge aldığınızda, imzalayan kişi ve imzalanan içeriği doğrulama hizmeti sunmaktadır. İmza geçerliliği; imzaya ait dijital kimlik sertifika durumunun ve belge bütünlüğünün gerçekliği kontrol edilerek belirlenmektedir.

 

Gerçeklik doğrulaması aşağıdaki maddeleri doğrular;

 
  • İmzalayan kişiye ait sertifikanın veya bu sertifikanın bağlı olduğu ana sertifikanın doğrulayıcıya ait kimlikler listesinde bulunup bulunmadığını
  • İmzalama sertifikasının, kullanıcıya ait Acrobat ya da Reader yapılandırmasına göre geçerli olup olmadığını
  • Belge bütünlüğü doğrulaması
  • İmzalanan içeriğin imzalandıktan sonra değiştirilip değiştirilmediğini
  • İçerik değişirse, belge bütünlüğü doğrulaması
  • İçeriğin imzalayan kişinin izin verdiği bir şekilde değiştirilip değiştirilmediğini
 

İlgili İçerik; KVKK Nedir?

 

Dijital İmza Nasıl Anlaşılır

 

Dijital İmza Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

 

Verimlilik ve hızlı işlem gerçekleştirme: İşlemlerde dijital imza kullanmanın hız ve verimlilik sağlama açısından önemi büyüktür. Zaman yönetimi açısından avantajlı olduğu gibi kullanım kolaylığı sunmaktadır. Satış gibi işlemlerde imza gereksinimi de fazladır. İdari prosedürleri en aza indiren e-imza süreci uzayan evrak yoğunluğunun önüne geçmektedir.

 

Maliyetten tasarruf: İşletmelerde e-imza kullanmak, fark yaratan maliyet tasarrufu sağlayan önemli bir çözüm olarak karşımıza çıkmaktadır. Kağıt, yazıcı, taramalar, kopyalama, kargo, paketler vb. gibi pek çok gider kaleminin önüne geçilmesini sağlayan bir uygulamadır.

 

En az hata payı: Elektronik imza sürecinin hızlandırılması imza hataları veya belge kaybını da en aza indirmektedir.

 

Kağıttan tasarruf sağlaması: Dijital imza kullanmak çevre dostu bir uygulamadır. Dijital imza süreci, normal bir kağıt imzasından daha verimli, daha kolaydır. Öte yandan iş gücünü en aza indirmesi de bir diğer artısıdır. Kağıt ve evrak israfını büyük oranda azaltan dijital imza kullanımı aynı zamanda çevre dostu olmasıyla dikkat çekmektedir.

 

Kullanıcı deneyimi: Dijital imza kullanımı kullanıcı deneyimini geliştirmektedir. Belgeleri kolay bir şekilde imzalama kolaylığı sunan e-imza kullanıcılara benzersiz bir deneyim sunmaktadır.

 

Yasal uyumluluk: Dijital imza yasal çerçevesi belirlenmiştir. Elektronik imza 23 Ocak 2004 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu’na göre yasal bir dayanağı mevcuttur.

 

Güvenlik: Dijital imza kullanmak, çıktı alma yükünü engeller. Böylece imzalanan evraklar sadece kişilerin e-posta ya da harici kartlarında gizli olarak kalabilir. Güvenlik riskini en aza indirmesi açısından dijital imza günümüz dijital dünyasında sıkça tercih edilmektedir.

 

Belge çoğaltılmasını önler: Dijital imzalar, belgenin çoğaltılması veya değiştirilmesi riskini azaltır. Dijital imza, imzaların doğrulanmış, özgün ve meşru olmasını sağlar. İmzalayanlara, kimliklerini doğrulayabilen ve kimliklerini doğrulayabilen ve imzalarını onaylayabilen kimlik doğrulama sistemi sunar.


İlgili İçerik; E-Fatura Nedir, E Arşiv Fatura Nasıl Kesilir?  



Dijital İmza Kullanmanın Avantajları Nelerdir

 

Dijital İmza Kullanım Alanları Nelerdir?

 

Dijital dünyaya maliyet, kullanım, hız, kolaylık, güvenlik gibi açılardan fayda sağlayan e-imzaların kullanım alanları da oldukça geniştir.

 
  • Bilgi teknolojileri alanında
  • İnternet iletişim sistemlerinde
  • Finans alanında
  • Denetim ve kredi anlaşmalarında
  • Hukuki işlemlerde
  • Resmi evrak takiplerinde
  • Sağlık kaydı, reçete gibi takiplerde
  • Blockchain sistemlerinde
 

Dijital İmzanın Geçerli Olmadığı Alanlar Var Mıdır?

 

Dijital imzalar ıslak imza yerine geçse de kullanılmadığı alanlar da mevcuttur. Bunlar emlak alım satım işlemleri, veraset, intikal ve evlilik işlemleridir. Bu tarz işlemlerde dijital imza geçerli olmadığı gibi geçersiz sayılmaktadır.

 

Dijital İmza Geçerli Olmayan Yerler

 

Dijital İmzada Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

 

Dijital imza kullanımında dikkat edilmesi gerekenler de yok değildir. Güvenlik zafiyetinin önüne geçmek için dijital imza mutlaka güvenli uygulamalar tarafından kullanılmalıdır. Bu nedenle belgenin korunduğundan emin olmak önemlidir. Bunun yanında e-imzalı alınacak belgenin de doğrulanması mutlaka gerekmektedir.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax