• Yazar Tolga Sefa Ağyıldız
  • Güncellenme Tarihi 23 Şubat 2024
  • Okuma Süresi 5 dakikada okunur

Marka konumlandırma işletmelerin imajı, tüketicide yaptığı çağrışım ve kalıcılık açısından belirli stratejilerle oluşturulan ve sürekli beslenmesi gereken bir kavramdır. Şirketlerin imaj tasarlaması olarak adlandırılan marka konumlandırma örnekleri günümüzde pek çok büyük şirket tarafından üzerinde çalışılan bir konudur. Yazımızdan marka konumlandırma stratejileri ve dahasıyla ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.

 

Marka Konumlandırma Nedir, Stratejileri Nelerdir?

 

Marka Konumlandırma Nedir?

 

Marka konumlandırma tanımı hedef pazarın zihninde şirketin imajını tasarlama eylemi olarak ifade edilmektedir. Pek çok tanımı yapılan marka konumlandırması bir başka deyişle bir markanın hedef kitlenin gözünde nasıl bir konumda olduğu, müşterilerin zihninde edindiği yer ve çağrışım olarak tanımlanmaktadır.

 

Markalar konumlandırmalarını; şirketin amacı, hedefleri, vizyonu, hedef kitlenin beklentisi gibi çeşitli kriterlere göre stratejiler üreterek gerçekleştirirler. Bu nedenle marka konumlandırma aşamaları müşteri zihninde edinilecek yer açısından oldukça önemlidir.

İlgili İçerik; Marka İmajınızı Güçlendirecek 5 Taktik

 

Marka Konumlandırma Nedir

 

Marka Konumlandırma Neden Önemlidir?

 

Marka konumlandırması markanın sürdürülebilirliği ve kalıcılığı açısından oldukça önemlidir. Şirketin tüm süreçlerini yakından ilgilendiren marka konumlandırma süreci pazar payının artmasında, rakiplerin önüne geçmede, müşterilerin kalıcı hale gelmesinde etkili rol oynamaktadır.

 

Aşağıda birkaç başlıkta marka konumlandırmasının önemine değindik.

 
  • Marka konumlandırma stratejileri tüketici tercihlerini şekillendirmeye yardımcı olur.
  • Tüketicinin marka ile ilgili varsa olumsuz yargılarını olumluya çevirmede etkili rol oynar.
  • Tüketicinin markayla bağ oluşturmasını sağlar.
  • Marka sadakati oluşturmaya yardımcı olur.
  • Sağlam bir marka algısı müşteri deneyimini geliştirir ve memnuniyeti artırmaya yardımcı olur.
  • Etkili marka konumlandırma markanın tüketicilerin zihninde olumlu ve güvenilir bir süreç oluşturmasına katkıda bulunur.
  • Marka itibarının korumaya ve kalıcı hale gelmesine yardımcı olur.
  • Marka bilinirliğini artırmaya, marka değerinin artmasına yardımcı olur.
  • Bir markaya olan güven fiyatlandırma ne olursa olsun onu satın alma teşvikini her zaman içinde barındırır.
 

İlgili İçerik; Başarılı Markaların 6 Ortak Özelliği

 

En Başarılı Marka Konumlandırma Örnekleri Nelerdir?

 

Güçlü marka konumlandırma örnekleri gerek global gerekse lokal anlamda oldukça fazladır. Bir asırdan fazla bir süredir marka konumlandırmasını koruyan Coca Cola buna örnektir. Diğer yandan Türk Hava Yolları havayolları denilince ülkemizde en başarılı marka konumlandırmasına imza atan şirkettir.

İlgili İçerik; Storytelling (Hikaye Anlatıcılığı) ve Markanız İçin Önemi

 

İlgili İçerik; Marka Değerini Arttırmak İçin 5 İpucu

 

Marka Konumlandırma Örnekleri

 

Güçlü Marka Konumlandırması Nasıl Yapılır?

 

Markalar sağlam ve güvenilir bir marka algısı yaratmak için çeşitli stratejiler geliştirmelidir. Elbette bu stratejiler işletmenin hangi ürünü sattığına, tüketici profiline, beklentilerine, rakiplerinin konumuna ve daha birçok kritere göre şekillenmelidir. Aşağıda birkaç adımı sizler için sıraladık.

 
  • Hedef kitlenin beklentilerini analiz edin.
  • Rakiplerinizin konumunu anlayarak, rakiplerinizden öne çıkacak özelliklerini ön plana çıkarın.
  • Şirketin amaçları ve hedeflerini ortaya koyun.
  • Markanıza bir hikaye yaratın ve hedef kitlenizde duygusal bir tepkiye neden olun.
  • Markanıza anlamlı, yerinde, işletmenizin amacıyla örtüşen, farklı, dikkat çekici, bir o kadar da basit bir isim bulun.
  • Markanızın ismi kadar görsel kimliğini de eşsiz ve akılda kalıcı bir tasarımla oluşturun.
  • Markanızın geniş kitlelere yayılması ve güven aşılaması için marka elçisi, dijital kanallar, lansman gibi ses getiren etkinliklere imza atın.
 

İlgili İçerik; Marka Elçisi Nedir, Marka Elçisi Nasıl Olunur?

 

İlgili İçerik; 5 Adımda İnternette Kendi Markanızı Yaratın

 

Marka Konumlandırma Stratejileri Nelerdir?

 

Güçlü markaların güçlü ve akıllı stratejilere ihtiyacı vardır. Tüm marka konumlandırma stratejileri birbiriyle aynı değildir. Çünkü her markanın hizmet ettiği amaç farklıdır. Bu stratejiler; ürününüze, hizmetinize, sektörünüze göre değişmektedir. Fakat marka konumlandırma stratejileri arasında genel geçer bazı bilgiler mevcuttur. Aşağıda bunlardan birkaçını sizler için aktardık.

 

Müşteri hizmetleri stratejisi: Mükemmel bir müşteri hizmetleri ya da teknik destek gibi hizmetler müşterileri her sektörde cezbeden hizmetlerdir. Güçlü destek sistemleri müşteri memnuniyetini arttırdığı gibi tavsiye mekanizmasını da çalıştırarak marka konumlandırmasına olumlu anlamda katkılar sunmaktadır. Müşteri hizmetleri tamamen somut bir gösteriyle mümkün olur. Şirketin kendini bu yönde kanıtlaması ve gerçekten müşteri hizmetleri alanına emek vermesi gerekmektedir.

 

Rakiplerden ayrışan özellikleri öne çıkarma: Bu marka konumlandırma stratejisini hayata geçirmek için öncelikle bir rakip araştırmasına gitmeli, ürününüzün artı yönlerini doğru analiz etmelisiniz. Burada tüketicilerin beklentilerini, rakiplerden hangi alanlarda memnun olmadıklarını analiz ederek bu beklentileri kapatmada markanızı kullanabilirsiniz.

 

Fiyat konumlandırma stratejisi: Şirketler, ürün ve hizmetlerini en uygun fiyatlı sunmak için fiyat bazlı bir konum stratejisi kullanabilirler. Ürününüzü piyasanın en ucuzu olarak konumlandırdığınızda, şüphesiz geniş bir müşteri tabanı oluşturabilirsiniz çünkü tüketiciler için öncelik uygun fiyatlı ürünler satın almaktır.

 

Uygun fiyatlı ürünü sağlarken; ürünün kalitesinden taviz verilmemesi gerekmektedir. Bu kez strateji olumsuz bir konumlandırma olarak geri dönebilir.

 

İlgili İçerik; E-ticarette Ürün Fiyatlandırma Stratejileri

 
İlgili İçerik; İçerik Üretimi ile Markanıza Nasıl Katkı Sağlarsınız?



Marka Konumlandırma Stratejileri Nelerdir?



Kültürel kodlara göre konumlandırma: Markalar sundukları hizmet uygun olduğu takdirde kültürel kodları kullanarak tüketicilerle duygusal ve kalıcı bir marka bağı oluşturabilir. Yerli, güvenli bir konumlandırma ile alanında ilk akla gelen marka olan pek çok marka konumlandırma örneği bulunur.

 

Konuya tat markası marka konumlandırma örneği olarak verilebilir. Organik, Anadolu’da ilk elden yetişen domateslerden hazırlanan salçaları ile geleneksel bir marka konumlandırması yapmaktadır.

 

Kalite tabanlı konumlandırma stratejisi: Yukarıdaki uygun fiyat politikasının tam tersi işleyen bir stratejidir. Kaliteye dayalı yol izlenir. Ürünün diğerlerinden kaliteli olduğuna vurgu yapılır. Bir ürünün kalitesini öne çıkarmak için; olağanüstü işçilik, yüksek kaliteli malzemeler ve üretimi daha pahalı hale getiren sürdürülebilir uygulamalar gösterilebilir.

 

Kalite ön plana çıktığında bu ürüne ihtiyaç duyulduğunda ücreti ne olursa olsun ilk akla gelen sizin markanız olacaktır. Kalite konumlandırmasının markanız için doğru olup olmadığını hedef kitlenizin beklentileri, alışkanlıkları, geliri gibi kriterler belirleyecektir. Hitap ettiğiniz kitleye göre yüksek kalite yüksek fiyat konumlandırmasını markanız için uygulayabilirsiniz.

 

Yenilikçi ve farklılık konumlandırması: Yaşadığımız teknoloji çağında yeniye, farklıya, denenmemişi denemeye yatkın bir tüketici profili oluşmuş durumdadır. Ürünün benzersizliğine dayalı bir konumlandırma eğer ürün profilinize uygunsa kullanabilirsiniz. Farklılık konumlandırmasına örnek olarak Tesla araçları en iyi örnektir.

 

Tüketiciye cesaret veren, farklı bir deneyim yaşatan ve benzersiz özellikler taşıyan bir marka konumlandırması satın alma teşviğini de artırmaktadır. Bu konumlandırma stratejisi daha çok inovasyon odaklı markalarda daha etkili olacaktır.

 

Çözüm odaklı strateji: Markanızı; lider, türünün ilk örneği veya en popüler olanı şeklinde konumlandırabilirsiniz. Ürününüzü yaygın bir soruna çözüm olarak da konumlandırabilirsiniz.


Rakiple karşılaştırma stratejisi: Markanızı doğrudan rakiplerinizle karşılaştırma yöntemini kullanabilirsiniz. Bu stratejiyi en etkili reklam kampanyalarınızda kullanabilirsiniz. Reklam kampanyalarınızda rakibinize meydan okuyabilir, ürününüzün avantajlarını vurgulayabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Marka Sloganı Yaratırken Dikkat Edilmesi Gereken 5 Şey

 

Marka Konumlandırma Stratejileri

 

Marka Konumlandırması Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

 

Marka konumlandırma her şirkete göre farklılık göstermektedir. Marka konumlandırması stratejisi oluştururken dikkat edilmesi gereken kriterleri aşağıda sıraladık.

 
  • Hedef kitlenin beklentileri
  • Hedef kitlenin geliri
  • Hedef kitlenin alışveriş alışkanlıkları
  • Rakiplerin gerçekleştirdiği marka konumlandırma stratejileri
  • Fiyatlandırma politikası
  • Markanın hedefleri ve amaçlarına uygun bir marka konumu
  • Ürün analizleri (Faydası, özellikleri, erişilebilirliği, kolaylığı vb.)
  • Markanın hikayesi, görsel kimliği, mesajı
 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

E-Ticaret için en doğru altyapı
Hemen Şimdi

E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın

21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!

15 Gün Ücretsiz Deneyin!
<