Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Memurlar Şirket Kurabilir Mi? Memurlar için Ticaret Rehberi

Güncelleme Tarihi: 04.08.2023

İçindekiler;

E-ticaret sektörünün hızlı bir şekilde büyümesi bu sektörde faaliyet kurmak isteyen kişilerin de sayısını artırdı. Artık günümüzde birçok meslek grubunda çalışan kişiler yan iş olarak e-ticaret yapmayı istiyor. Fakat e-ticaret sektöründe kişilerin karşısına şirket kurma zorunluluğu çıkıyor. Ülkemiz kanunlarına göre belirli meslek gruplarında çalışan kişiler şirket kurabilirken belirli meslek gruplarında çalışan kişiler ise şirket kuramıyor.

 

Bu nedenle e-ticaret sektörüne adım atmadan önce kişilerin şirket kurup kuramayacaklarına göz atması gerekiyor. Özellikle bu noktada memurların iyi bir şekilde araştırması oldukça önemli konuların arasında yer alıyor.

 

Memurlar Şirket Kurabilir Mi? Memurlar için Ticaret Rehberi adlı bu yazımızda sizlerin en çok merak ettiği konular arasında yer alan devlet memurları ticari işletme kurabilir mi ve e-ticaret yapabilir mi sorusuna yanıt vereceğiz. Siz de yazımızı inceleyebilir ve bu sorunuza yanıt bularak e-ticarete başlayabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Trendyol’da Satış Yapmak için Bilmeniz Gerekenler

 

Memurlar Şirket Kurabilir Mi? Memurlar için Ticaret Rehberi

 

E-ticaret Nedir?

 

E-ticaret ya da bilinen bir diğer ismiyle elektronik ticaret internet kullanımının başladığı 1995 yılının ardından markaların ürün ve hizmetlerini internet üzerinden sattığı ticari faaliyete verilen isimdir.

 

E-ticaret sektöründe faaliyet gösterebilmek için bir şirket kurulması gerekir aksi takdirde yapılan işlemler yasal değildir. Genellikle bu noktada bireyler hızlı bir şekilde şirket kurmayı istese de bir devlet memuru olarak çalışan kişilerin şirket kurmasında belirli engeller bulunur.

 

Memurlar İçin E-ticaret Nedir

 

Memurlar Ne Tür İşlerde Çalışabilir?

 

Türk Ticaret Kanunu incelendiğinde Memur statüsünde çalışan kişilerin Tacir ya da Esnaf statüsünde bir iş yürütebilmesi mümkün değildir. Memurlar ticaret ve sanayi hizmetlerinde görev alamamaktadır.

 

İlgili kanun kapsamında devlet memurlarının belirli işleri yapabilmesi engellenmiştir. Bu işler:

 
  • Tacirlik
  • Esnaflık
  • Ticari mümessil
  • Ticaret ve Sanayi Müesseselerinde
  • Vakıf Üniversitesinde Çalışmak
  • Ofis, Muayenehane ya da Büro Açmak
 

Gibi belirli hizmetlerdir. Bu hizmetlerin dışında devlet memurlarının yapabileceği işler kısıtlanmamıştır.

 

Memurlar Ne Tür İşlerde Çalışabilir

 

Memurlar Şirket Kurabilir mi?

 

Devlet memuru olarak çalışan kişilerin en çok yanıt aradığı sorulardan bir diğeri de memurlar şirket kurabilir mi sorusudur. Bu soruya yanıt yine Türk Ticaret Kanunu’nda verilmektedir. Ticaret Kanununa göre devlet memurlarının kurabileceği ve kuramayacağı şirket türleri bulunmaktadır.

 

Türk Ticaret Kanunu’na göre devlet memurlarının kuramayacağı üç farklı şirket türü bulunmaktadır. Bunlar komandit şirket, kolektif şirket ve adi şirketlerdir. Devlet memurları ne tür şirket kurabilir sorusuna yanıt verilebilecek de üç farklı şirket türü bulunmaktadır. Bunlar anonim şirket, limited şirket, kooperatif şirket türleridir. Gelin hep beraber bunları detaylı bir şekilde inceleyelim.

 

İlgili İçerik; Dubai'de Şirket Nasıl Kurulur?

 

Memurlar Şirket Kurabilir Mi

 

Devlet Memurlarının Kuramayacağı Şirket Türleri Nelerdir?

 

Devlet memuru olarak çalışan kişiler belirli şirket türlerini kurabilirken komandit, kolektif ve adi şirket türlerini kurarak ticari faaliyet yürütememektedir.

 
  • Komandit Şirket: İki ya da daha fazla birey tarafından ticari faaliyet yürütmek için kurulan şirket türüdür. Ticari faaliyet yürütmek ve gelir elde etmek için bir sözleşme ile kurulmaktadır.
  • Kolektif Şirket: Devlet memurlarının kuramayacağı şirket türleri arasında yer alan kolektif şirket türü, ortak sayısı bakımından bir sınır bulunmayan ve ticari faaliyet yürütmek için kurulan şirket türüne verilen isimdir. Kolektif şirketler tüzel bir kişiliğe sahip şirket türü olarak bilinmektedir.
  • Adi Şirket: Devlet memurlarının kuramayacağı şirketlerden bir diğeri olan adi şirketler sahibinden ayrı herhangi bir mal varlığına sahip olmayan ve tüzel kişiliği bulunmayan basit bir şirket türüdür.
 

Devlet memurları yukarıda sizlerle paylaştığımız şirket türlerini kurarak ticari faaliyet yürütemezken belirli şirket türlerini de kurarak ticari faaliyetlerine devam edebilmektedir.

 

İlgili İçerik; E-ticarette Fulfillment Hizmeti Nedir?

 

Devlet Memurları Hangi Tür Şirket Kuramaz

 

Devlet Memurlarının Kurabileceği Şirket Türleri Nelerdir?

 

Devlet memurları şirket kurabilir mi sorusuna yanıt arayan kişileri belki de en çok ilgilendiren bölümler arasında yer alan devlet memurlarının kurabileceği şirket türleri bölümüne geldik. Türk Ticaret Kanunu’na göre devlet memuru olarak çalışan kişilerin kurabileceği üç farklı şirket türü bulunmaktadır. Bunlar:

 
  • Anonim şirket
  • Limited şirket
  • Kooperatif şirket
 

Olarak bilinen şirket türleridir. Gelin şimdi hep beraber bu şirket türlerine daha detaylı bir şekilde göz atalım.

 
  • Anonim Şirket: Devlet memurlarının kurabileceği şirket türleri arasında bulunan anonim şirketler, sermayesi belirlenmiş paylara bölünen bir şirket türüdür. Bu şirket türünde ortakların şirkete karşı olan sorumlulukları yalnızca ortaya koydukları sermaye ile sınırlıdır.
  • Limited Şirket: Tüzel bir kişiliğe sahip olan limited şirketler de devlet memurlarının kurabileceği şirket türleri arasında yer almaktadır. Limited şirketler daha az sermaye ile kurulabilen bir şirket türü olarak bilinirken ortakların sorumluluğunun ortaya koydukları sermaye ile sınırlı olması ile de ön plana çıkan bir şirket türüdür.
  • Kooperatif Şirket: Devlet memurları tarafından kurulabilecek şirket türleri arasında yer alan kooperatif şirketler ortaklarının ekonomik faaliyetlerini, iş ya da geçimlilerini yönetebilmeye yönelik kurulan şirket türleridir. Genellikle kooperatif şirketler gerçek ya da tüzel kişiler tarafından kurulabilmektedir.
 

Devlet memurları şirket kurabilir mi sorusuna yanıt arayan ve şirket kurmak isteyen kişilerin bu şirket türlerini daha detaylı bir şekilde incelemesi gerekmektedir.

 

İlgili İçerik; Dijital İçerik Üreticisi Nedir? Dijital İçerik Nasıl Üretilir?

 

Devlet Memurları Hangi Tür Şirket Kurabilir

 

Emekli Memur Ticaret Yapabilir mi?

 

Devlet memuru olarak çalışan kişilerin ticari faaliyetleri Türk Ticaret Kanunu’na göre sınırlandırılmış olsa da aslına bakıldığında emekli memurlar için herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır.

 

Devlet memurluğundan emekli olan kişiler işçi olarak ya da kendisine bir iş yeri açarak çalışmaya devam edebilmektedir. Ticari faaliyet yürüten emekli devlet memurlarının emekli maaşı bu nedenle kesilmemektedir.

 

Emekli devlet memurları yeniden devlet memuru olarak çalışmaya başlarsa emekli aylığının kesildiğini söylemek mümkündür. Fakat bu daha öncesinde ticaret yapmakla ya da şirket kurmak ile ilgili bir durum değildir.

 

Emekli Memurlar Ticaret Yapabilir mi

 

Memur E-ticaret Yapabilir mi?

 

E-ticaret sektörünün gelişmesi ile beraber birçok kişi bu sektör ile ilgilenmeye başladı ve kişiler artık e-ticaret yapabilir miyim sorusuna yanıt arıyor. Bu noktada memurlar e-ticaret yapabilir mi sorusuna da yanıt arandığı herkes tarafından biliniyor.

 

Memur olarak çalışan kişiler serbest bir girişimci olsa da aslına bakıldığında diğer firmalar ile sözleşme yapmak zorunda kalıyor. Türk Ticaret Kanunu’na göre memurların ticaret yapması yasaklandığı için memur olarak çalışan kişiler e-ticarette yapamıyor.

 

Memurlar E-ticaret Yapabilir mi

 

Öğrenmen Ticaret Yapabilir mi?

 

Devlette öğretmek olarak çalışan kişiler devlet memuru statüsünde bulunmaktadır. Bu nedenle devlet okullarında öğretmen olarak çalışan kişilerin ticaret yapması mümkün değildir. Fakat öğretmenlik fakültesinden mezun olan ve özel sektörde çalışan öğretmenler kendilerine ait bir şirket açarak öğretmenlik yapmaya başlayabilmektedir.

 

Öğretmener Ticaret Yapabilir mi

 

Bir Öğretmen Şirket Kurabilir mi?

 

Öğretmen olarak çalışan kişiler devlet okullarında çalıştıkları takdirde üç farklı şirket türünü kurabilmektedir. Bunlar anonim, limited ve kooperatif şirketlerdir. Fakat özel sektörde öğretmen olarak çalışan kişilerin kuracakları şirket türü herhangi bir şekilde kısıtlanmamaktadır.

 

Özel okullarda çalışan öğretmenler diledikleri şirket türünü kurabilmekte ve ticari faaliyet yürütebilmektedir.

 

Öğretmenler Şirket Kurabilir mi

 

Ticimax ile E-ticaret Yapın

 

Sizler de özel sektörde çalışan birisiyseniz kendinize ait bir şirket kurarak e-ticaret yapmaya başlayabilirsiniz. E-ticaret yapmak için online mağazanızı açarken Ticimax e-ticaret alt yapısını tercih edebilir ve sitenizi hızlı bir şekilde kurarak internetten satış yapmaya başlayabilirsiniz.

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax