Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

X,Y ve Z Kuşakları Hakkında Bilgiler

Güncelleme Tarihi: 04.04.2024

İçindekiler;

X, Y, Z kuşakları son dönemlerde hepimizin en merak ettiği kavramlar arasında yer alıyor. Dünya genelinde var olan genç kuşakların adlandırması için kullanılan bu kavramlar genellikle farklı yaşlardaki kişilerin gruplandırmak için kullanılıyor.

 

X kuşağı biraz daha orta yaşlı kesimin yer aldığı bir nesilken Y kuşağı yetişkinleri ve Z kuşağı da gençleri adlandırılmak için kullanılıyor. X, Y, Z kuşakları birçok konuda birbirlerinden ayrılıyor ve bu kuşakların özelliklerini bilmek hep iş hayatında hem de ticarette birçok kişinin işlerini kolaylaştırıyor.

 

X, Y , Z kuşakları hakkında bilgi almak isteyen kişiler için hazırladığımız Nesillerin Farklı Tanımları, X, Y, Z Kuşakları Hakkında Merak Ettikleriniz adlı bu yazımızda sizlere kuşaklar ve özellikleri hakkında bilgi vereceğiz. Siz de bu yazımızı inceleyebilir ve nesiller hakkında daha detaylı bilgi öğrenebilirsiniz.

 

Nesillerin Farklı Tanımları, X, Y, Z Kuşakları Hakkında Merak Ettikleriniz

 

Kuşaklar ve Yılları Nedir?

 

X, Y ve Z kuşağı kavramlarının farklı yıllarda doğan kişileri tanımlamak için kullanıldığını sizlere söylemiştik. Peki kuşaklar ve yılları neler gelin bir göz atalım.

 
Yıl Kuşak
1965 – 1980 X Kuşağı
1980 – 1995 Y Kuşağı
1995'den bugüne Z Kuşağı

X, Y, Z kuşaklarının özellikleri birbirine göre oldukça farklıdır. Gelin şimdi bunlara detaylı bir şekilde göz atalım.

 

X, Y, Z Kuşakları ve Yılları Nelerdir

 

X Kuşağı Nedir ?

 

X kuşağı, 1965 ve 1980 yılları arasında doğan insanların sınıflandırılması için kullanılan tanımdır. Demografik sınıflandırma terimi olarak ele alınan X kuşağı sınıfında yer alan kişilerin en yaşlısı şu an 56 en genci ise 41 yaşındadır.

 

X Kuşağı Nedir

 

X Kuşağının Özellikleri Nelerdir?

 

X kuşağında yer alan kişilerin ortak olarak sergilediği davranışlar ve ortak özellikleri X kuşağının özellikleri olarak kabul edilmiştir. X kuşağının özellikleri şunlardır;

 
  • Türkiye’de yaşayan insanların yaklaşık %22- %23 oranındaki kısmı X kuşağı içerisinde yer almaktadır.
  • X kuşağı içerisinde yer alan kişiler yeniliklere açıktır fakat X kuşağının bir o kadar da geleneklerine bağlı olduğunu söylemek mümkündür.
  • X kuşağında bulunan kişilerin aidiyetleri oldukça gelişmiştir. Bu nedenle bu nesilde yer alan kişilerin çoğu yüzeysel ilişkiler kurmaktan kaçınmaktadır.
  • X kuşağı dine, kültüre ve manevi değerlere önem veren bir kuşaktır.
  • 1965 ve 1980 yılları arasında doğan bu nesil teknolojiyi sınırlı olarak ve yalnızca ihtiyaçları doğrultusunda kullanmaktadır.
  • X kuşağı için aile oldukça önemli bir kurumdur ve herkesin aileye saygı duyması gerekir.
  • X kuşağı otoriteye saygı bir nesildir.
  • Çalışkanlığa önem vermektedir.
  • X kuşağında yer alan kişiler iş yaşamalarında oldukça uyumludur. Mesai saatlerine uyum gösteriler ve motivasyonları oldukça yüksektir.
  • X kuşağı birçok icada tanıklık eden bir kuşaktır ve bu icatların hepsine adapte olmaya çalışmıştır.
 

X kuşağının başlıca özellikleri bunlardır. Gelin şimdi hep beraber X kuşağını takip eden kuşak olan Y kuşağına bir bakalım.

 

İlgili İçerik; KEY Performance Indicator (KPI) Nedir? Nasıl Ölçülür?



X Kuşağı  Özellikleri Nelerdir

 

Y Kuşağı Nedir?

 

Y Kuşağı ya da bilinen diğer adı ile Y Jenerasyonu, 1981 ve 1995 yılları arasında doğan kişileri sınıflandırmak için kullanılan kavramdır. Milenyum çağının başlangıcında yetişkin durumuna geldikleri için Y kuşağına Milenyum kuşağı adı da verilmiştir.



Y Kuşağı Nedir

 

Y Kuşağının Özellikleri

 

Y kuşağı yılları arasında doğan kişilerin ortak özellikleri göz önünde bulundurularak Y kuşağının özellikleri belirlenmiştir. Gelin şimdi hep beraber Y kuşağının özellikleri nelermiş bir göz atalım.

 
  • Y kuşağı yılları arasında doğan en yaşlı kişi şuan 40 yaşındadır. En genci ise 26 yaşındadır.
  • Y kuşağı içerisinde bulunan kişiler arasında farklılık oldukça büyüktür. Hatta Y jenerasyonu içerisindeki farklılıklar göz önünde bulundurulduğunda farklılığın en çok hissedildiği kuşak demek mümkündür.
  • Milenyum kuşağı özgürlüklerine oldukça düşkün bir kuşaktır.
  • İş yaşamlarında farklılıkları severler.
  • X kuşağının aksine Y kuşağı mesai saatlerini sevmeyen bir kuşaktır. Genellikle sabah 08:00 – 18:00 arasında çalışmayı sevmezler.
  • İş saatine odaklanmak yerine daha çok yapacakları işe odaklanırlar.
  • X kuşağı sabit bir işte çalışmayı severken Y kuşağı içerisinde bulunan kişiler daha çok iş değiştirmeyi sevmektedir. Kısacası kurumsal bağlılıklarının az olduğunu söylemek mümkündür.
  • Y kuşağı içerisinde yer alan kişilerin örgütsel bağlılıkları oldukça azdır.
  • Genellikle bir yönetici altında çalışmak yerine kendi işlerini kurmayı isterler.
  • İş hayatı y kuşağı için yaşamak için değil daha kolay para harcamak için bir zorunluluktur.
  • Y kuşağı uyumsuz bir kuşaktır ve genellikle farklı düşüncelere açık değildir.
  • Eleştiri y kuşağının en sevdiği şeylerin başında gelmektedir.
  • Ülkemizde yaşayan kişilerin yaklaşık %35’i Y kuşağı döneminde doğmuş kişilerdir.
 

Y kuşağı nedir ve Y kuşağının özelliklerine baktık, peki son dönemlerde adını oldukça çok duyduğumuz Z kuşağına bir göz atalım mı?

 

İlgili İçerik; Freelance Çalışmak Hakkında 5 Kilit Başlık

 

Y Kuşağı Özellikleri Nelerdir

 

Z Kuşağı Nedir?

 

Z kuşağı ya da bilinen adıyla Z jenerasyonu 1995 ve 2010 yılları arasında doğan gençleri kapsayan kuşağa ya da nesle verilen isimdir. Z kuşağı, alfa kuşağından önce gelen kuşaktır ve z kuşağı içerisinde bulunan birçok kişi X kuşağının çocuğudur.

 

İlgili İçerik; Z Kuşağının Özellikleri ve İş Hayatından Beklentileri



Z Kuşağı Nedir

 

Z Kuşağının Özellikleri

 

Her kuşak içerisinde bulunan kişilerin birbirinden farklı özellikleri ve aidiyet duyguları olduğunu sizlerle paylaştık. Gelin şimdi son dönemlerde oldukça bahsedilen Z kuşağının özelliklerine bir göz atalım.

 
  • Z kuşağının X ve Y kuşakları göz önünde bulundurulduğunda ilk sosyal nesil olduğunu söylemek mümkündür. Çünkü Z kuşağı içerisinde yer alan kişiler doğduklarından beri teknolojik aletler ve internet ile büyümüşlerdir.
  • X ve Y kuşaklarının aksine Z kuşağı oyuncaklar ile büyümek yerine telefon, tablet vb. akıllı cihazlar ile büyümüştür.
  • Z kuşağı X ve Y kuşaklarına nazaran daha hızlı tüketen bir nesildir.
  • Z nesli içerisinde bulunan kişiler genellikle aynı anda birkaç farklı işi yapabilmektedir.
  • Odak noktaları oldukça geniştir.
  • Z kuşağı içerisinde bulunan kişiler oldukça rekabetçidirler. Genellikle bir çoğu girdiği etkinliklerde ve sınavlarda en iyisi olmayı hedeflemektedir.
  • Z kuşağı içerisinde yer alan kişilerin aidiyet duygusunun gelişmediğini söylemek mümkündür.
  • Toplumsal değerler ve kurumlar genellikle Z neslinin mesafeli olduğu unsurlar olarak bilinmektedir.
  • Z kuşağı teknoloji ile gelişen bir nesi olduğu için e-ticarete oldukça yatkın olduklarını söylemek mümkündür.
  • Z kuşağı ve e-ticaret göz önünde bulundurulduğunda ileride bu kuşak içerisinde yer alan kişilerin çoğunun daha çok e-ticaret sektörüne yöneleceği öngörülmektedir.
 

Z kuşağının özellikleri bunlardır. Gelin şimdi hep beraber bir diğer kuşak olan Alfa kuşağına bir göz atalım.

 

İlgili İçerik; Z Kuşağı Hedef Kitleye Ürün Pazarlamak Hakkında Her Şey

 

Z Kuşağı Özellikleri Nelerdir

 

Alfa Kuşağı Nedir?

 

Alfa kuşağı, 2010 yılından sonra doğan kişilerin sınıflandırılmasında kullanılan kavramdır. Bu grup içerisinde yer alan çoğu kişi X ve Y kuşaklarında bulunan kişilerin çocukları olarak bilinmektedir.

 

Alfa kuşağı içerisinde yer alan kişiler daha çok teknoloji ile zaman geçirmektedir ve bu kuşağın içine kapanık olduğunu söylemek mümkündür. En yaşlısı şu an 11 yaşında olan alfa kuşağının en geç üyesi saniyeler önce dünyaya gelmiştir. İleride teknolojiye en çok hâkim olacak kuşak olarak adlandırılan alfa kuşağının karakteristik özellikler henüz belirlenmemiştir.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax