Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Ortak Pazarlama (Partner Marketing) Nedir?

Güncelleme Tarihi: 03.08.2023

İçindekiler;

Teknolojinin gelişmesi ve hızlı bir şekilde değişmesi internet ortamında gördüğümüz marka sayısının da artmasını sağladı. Markalar internet dünyasına adım atarak ürünlerini, markalarını ve hizmetlerini daha geniş kitlelere ulaştırmaya çalışıyor. Bu amaç için hareket ederken işletmeler farklı pazarlama yöntemlerinden de yararlanıyor. Son dönemlerde markaların yürüttüğü pazarlama stratejileri incelendiğinde ise birçok pazarlama yönteminin yanı sıra ortak pazarlama yani partner marketing çalışmalarının da önem kazandığı görülüyor.

 

Ortak pazarlama yani partner marketing stratejisi sayesinde işletmeler yaptıkları iş birlikleri ile hem marka bilinirliklerini artırmayı hem de daha fazla satış yapmayı amaçlıyor. Peki ortak pazarlama yani partner marketing çalışmaları yapılırken nelere önem verilmesi gerekiyor? Ortak Pazarlama (Partner Marketing) Nedir adlı bu yazımızda gelin hep beraber ilk olarak ortak pazarlama kavramına ve ardından önemine bir göz atalım ve son olarak partner marketing çalışmalarının nasıl yapılacağını anlamaya çalışalım.

 

İlgili İçerik; Dijital Pazarlama Eğitimi Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

 

Ortak Pazarlama (Partner Marketing) Nedir?

 

Ortak Pazarlama – Partner Marketing

 

Partner marketing yani Türkçe deyişle ortak pazarlama, markaların farklı firmalar ile bir kampanya düzenleyerek yürüttüğü pazarlama stratejisine verilen isimdir. Ortak pazarlama stratejisinde karşılıklı bir amaç vardır ve kurulan ilişkiler sonrasında ortak pazarlama çalışmaları yapan her iki marka da amaçlarına ulaşabilmektedir.

 

Genellikle markaların amaçları ve çıkarları kuruluş stratejilerine ve hedeflerine göre farklılık kazanabilir. Ortak pazarlamada örneğin bir marka büyüme stratejisi geliştirirken bir diğer marka ise marka bilinirliği yaratmayı hedefleyebilir.

 

Ortak Pazarlama – Partner Marketing

 

Ortak Pazarlama (Partner Marketing) Avantajları

 

Ortak pazarlama stratejisi genellikle markaların birçok avantajdan yararlanmasına olanak tanıyan bir pazarlama stratejisi olduğu için oldukça çok tercih edilir. Gelin şimdi hep beraber ortak pazarlama stratejisinin markalara sağlayacağı avantajlara bir göz atalım.

 
  • Ortak pazarlama stratejisi bir markanın farklı bir marka ile iş birliğine girmesini sağlar ve bu pazarlama yöntemi sayesinde markalar diğer markalar ile yakınlaşabilir.
  • Güçlü markalar ile yapılan iş birlikleri sonrasında büyüme hedefi olan markalar daha kolay bir şekilde amaçlarına ulaşabilmektedir.
  • Her iki markanın da hedef kitlesine ulaşması kolaylaşır.
  • Ortak pazarlama stratejisi sayesinde markalar bilinirliklerini artırabilir.
  • Bir markanın hedef kitlesini genişletebilmesi mümkün bir hal alabilir.
  • Hedeflenen müşterilere ulaşılarak daha fazla satış yapma imkanı yakalayabilirsiniz.
  • Ortak pazarlama stratejisi sayesinde marka imajınızı güçlendirmeniz mümkündür.
  • Ortak pazarlama strateji rakipleriniz ile daha kolay bir şekilde rekabet etmenize olanak tanır.
  • Ortak pazarlama stratejisinde harcanan reklam çalışmaları için her marka bir bütçe belirleyeceği için markaların harcayacağı reklam ücretleri neredeyse yarı yarıya iner.
  • Markalar yaptıkları iş birlikleri sayesinde kampanya gelirleri elde edebilir.
 

Ortak pazarlama yani partner marketing çalışmalarının sağladığı avantajlar bunlarıdr. Bu avantajlardan yararlanmak isteyen markaların bir partner seçimi yaparak belirli kampanya kurguları üretmesi ve iş birliği kurmaya çalışması gerekmektedir.

 

İlgili İçerik; Hesap Tabanlı Pazarlama (ABM) Hakkında Merak Edilenler

 

Ortak Pazarlama (Partner Marketing) Avantajları

 

Ortak Pazarlama (Partner Marketing) Dezavantajları

 

Ortak pazarlama yani partner marketing çalışmaları yapacak olan kişi ve işletmeler çoğu zaman belirli avantajlardan yararlanıyor olsa da bazı durumlarda dezavantajlar ile de karşı karşıya kalabilmektedir. Gelin şimdi hep beraber partner marketingin dezavantajlı olabileceği durumlara bir göz atalım.

 
  • Ortak pazarlama çalışmaları yapılacak olan markalar iyi bir şekilde seçilmediği takdirde markanızın yaptığı çalışmalar görülmeyebilir.
  • Markanızdan çok güçlü rakipler ile iş birliği yapmanız markanızın geri planda kalmasına neden olabilir.
  • Ortak pazarlama çalışmalarında harcanacak olan bütçe iyi bir şekilde belirlenmezse markanızın bütçesi boşuna harcanabilir.
  • Ortak pazarlama çalışmalarında her iki markanın da aynı oranda büyüme göstermesi mümkün değildir.
  • İş ortaklığı sözleşmesi yapılmadığı takdirde markanızın dezavantajlı duruma düşebilir.
 

Ortak pazarlama yani partner marketing stratejisinin dezavantajlı olabileceği başlıca durumlar bunlardır. Bu durumlar ile karşı karşıya kalmamak isteyen her markanın partner marketing süreçlerini iyi bir şekilde hazırlaması ve kontrol etmesi gerekmektedir.

 

Ortak Pazarlama (Partner Marketing) Dezavantajları

 

Ortak Pazarlama Stratejisi Nasıl Geliştirilir?

 

Ortak pazarlama yani partner marketing çalışmaları yapacak olan kişi ve işletmelerin ortak pazarlama stratejisi geliştirirken belirli konulara önem vermesi gerekir.

 
  • Markanın amaçlarının belirlenmesi
  • Yapılacak kampanya kurguları
  • İş birliği yapılacak olan partnerin belirlenmesi
  • İş Birliği Sözleşmesinin Hazırlanması
  • Tanıtım ve Reklam Çalışmalarının yapılması
 

Gibi süreçlerin tamamlanması oldukça önemlidir. Bu süreçler sonrasında markalar hedeflerine daha kolay bir şekilde ulaşabilmektedir.

 

Ortak Pazarlama Stratejisi Nasıl Geliştirilir?

 

Markanızın Amaçlarını Belirleyin

 

Ortak pazarlama yani partner marketing çalışmaları yapacaksanız önem vermeniz gereken konuların başında markanızın amaçları yer almalıdır. Çünkü markanızın amaçlarına göre çalışacağınız partnerler farklılık göstermektedir.

 

Örneğin; markanız için bir marka bilinirliği yaratmak istiyorsanız bu noktada kendinizden daha büyük firmalar ile çalışmanız gerekir ya da markanızın sadık müşteri oranını artırmak istiyorsanız alanında güven kazanmış markalar ile iş birliği çalışmaları yapmanız gerekmektedir.

 

Bu yüzden ortak pazarlama stratejisi çalışmalarına başlarken markanızın amaçlarını ve hedeflerini belirlemeniz gerekmektedir. Böylece amacınıza uygun partnerlerinizi daha kolay bir şekilde seçebilir ve markanızın büyümesini sağlayabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Nöro Pazarlama Hakkında Merak Edilenler?

   

Markanızın Amaçlarını Belirleyin

 

Yapılacak Kampanya Kurgularını Belirleyin

 

Partner marketing çalışmaları genellikle her iki markanın da kampanya kurguları oluşturması gereken bir pazarlama yöntemidir. Genellikle bu noktada karşılıklı iş birliği söz konusu olduğu için markaların kampanya kurguları üzerinde iyi bir şekilde çalışması gerekir.

 
  • X Markasından Alışveriş Yap Y Markasından Ödül Al
  • X ve Y Markasını Takip Et Çekilişe Hak Kazan
  • X Markasına Üye Ol Y Markasından İndirim Kazan
 

Gibi kampanya kurguları partner marketing çalışmaları yapacak olan markaların tercih edeceği kampanya kurgularıdır. Genellikle bu kampanya kurguları her iki markanın çıkarları doğrultusunda oluşturulmaktadır.

 

Markaların çıkarları doğrultusunda bir kampanya düzenleneceği için her iki markanın da ilk olarak amaçlarını ve hedeflerini belirlemesi gerekir.

 

Yapılacak Kampanya Kurgularını Belirleyin

 

İş Birliği Yapacağınız Partneri Seçin

 

Ortak pazarlama yani partner marketingde en önemli olan şey iş birliği yapılacak olan markanın iyi bir şekilde seçilmesidir. Çünkü iş birliği yapacağınız markalara göre ilgili amaç ve hedeflerinize ulaşmanız zorlaşabilmekte ya da kolaylaşabilmektedir. Bu noktada partner seçimi yaparken her markanın rakiplerini incelemesi ve rakiplerinin ne türlü bir iş birliği çalışması yaptığına karar vermesi gerekmektedir.

 

Böylece rakiplerinizin iş birliği yaptığı markaları inceleyebilir ve kendi iş birliği yapacağınız markaları daha kolay bir şekilde seçebilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Pazarlama Yönetimi; Pazarlama Yöneticilerinin Rolü

 

İş Birliği Yapacağınız Partneri Seçin

 

İş Birliği Sözleşmesi Hazırlayın

 

Partner marketing stratejisinde her markanın da imzalaması gereken bir iş birliği sözleşmesinin hazırlanması oldukça önemlidir. Çünkü yazılı olan sözleşmeler sözleşme taraflarının birbirlerini daha kolay anlamalarına olanak tanımaktadır.

 

Bu nedenle partner marketing çalışmaları yapacak olan her markanın ilgili pazarlama çalışmalarının amaçlarını, yükümlülüklerini ve sözleşeme şartlarını belirledikleri bir iş birliği sözleşmesi hazırlaması gerekir. Böylece ilgili iş birliği yasal bir şekilde kabul edilir.

 

İş Birliği Sözleşmesi Hazırlayın

 

Tanıtıma Başlayın ve Ölçümleme Yapın

 

Partner marketing çalışmalarında markaların sürekli ilgili kampanyayı duyurması ve ilgili kampanya sonuçlarını ölçümlemesi gerekir. Böylece yaptığınız pazarlama çalışmalarından ne kadar verim elde ettiğinizi anlayabilir ve kampanyaya devam edip etmeme kararı alabilirsiniz.

 

Tanıtıma Başlayın ve Ölçümleme Yapın

 

Ticimax ile E-ticaret’e Adım Atın

 

Sizler de e-ticaret ile internetten ürün satarken Ticimax partnerleri arasında yer alın ve Ticimax e-ticaret altyapısını kullanın. Ticimax’ın 15 yılı aşkın sektör tecrübesinden ve güvenilirliğinden yararlanın ve e-ticarete yeni bir soluk getirin.

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax