• Yazar Tolga Sefa Ağyıldız
  • Güncellenme Tarihi 26 Haziran 2024
  • Okuma Süresi 5 dakikada okunur

Pop3 mü yoksa Imap mi sorusu uzun zamandan beri merak edilmektedir. Aslında her iki iletişim protokolü de temelde aynı işlevi görmekte ancak, bazı yöntem farklılıklarıyla birbirinden ayrılmaktadır.

 

Pop3 Nedir, IMAP ile Farkları Nelerdir? başlıklı içeriğimizde hem Pop3 hem de IMAP konusunu inceleyeceğiz. Pop3 nedir, Pop3 hesabı nedir, kişisel pop3 nedir gibi sorulara yanıt arayacağımız bu yazımızda pop3 IMAP farkları üzerinde de duracağız.

 

Pop3 Nedir, IMAP ile Farkları Nelerdir?

 

Pop3 Nedir?

 

Pop3, İngilizce bir kısaltmadır ve Post Office Protocol 3 tanımının baş harflerinden oluşur. Türkçeye postane protokolü 3 olarak çevirebileceğimiz Pop3, en genel tanımı ile e-posta iletişim protokolüdür. Pop3 OSI referans modelindeki uygulama katmanında çalışmaktadır. TCP 110 nolu port kullanılarak gerçekleştirilen bu işlem, lokal e- posta alıcılarının uzak sunucudan gelen e-posta iletilerini indirmek için kullanılmaktadır.

 

Pop, birden fazla versiyon ile üretildiği için pop1, pop2, pop3 gibi isimler almıştır ancak günümüzde yaygın olarak kullanılan geçerli olan pop3’tür. Pop3 ile birlikte kullanılan diğer e-posta protokolü ise IMAP’tır. Internet Message Access Protocol tanımının kısaltması olan IMAP internet ileti erişim protokolü anlamına gelmektedir.

 

Şunu da hemen belirtelim ki Pop3, yalnızca e-posta okumak için kullanılır. Dilerseniz konuyu biraz daha açalım. E-postalar SMTP adı verilen bir protokol ile gönderilir. SMTP, gönderilen e-postaların sunucular arasında aktarılırken de kullanılan protokoldür. Dolayısı ile, e-posta son alıcısına vardığında, açılıp okunmak istendiğinde Pop3 devreye girer, e-postayı indirir ve okunmaya hazır getirir. Pop3 nedir sorusunu yanıtladıktan sonra, pop3 hesabı nedir, bu konuya değinelim.

 
İlgili İçerik; E-Ticaret Hosting, E-Ticaret Siteleri İçin Hosting Seçimi Nasıl Yapılır? 



Pop3 Nedir

 

Pop3 Hesabı Nedir?

 

Pop3 hesabı nedir sorusuna , e-postalarınızı bilgisayarınıza indirmenize imkan sağlayan iletişim protokolü hesabıdır cevabını verebiliriz. Pop3 sayesinde, bilgisayarınıza bir kez indirdiğiniz e-postası daha sonrasında internete bağlı olmasanız, Microsoft Outlook ve benzeri yazılımlar üzerinden dahi açıp okuyabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Ücretsiz E-Posta Pazarlama Araçları

 

Pop3 Hesabı Nedir

 

Pop3 Hesabı Özellikleri Nelerdir?

 
  • Pop3, aldığınız e-posta hizmeti ile iletişim kurar ve tarafınıza gönderilen bütün yeni iletileri sunucudan indirerek çalışır.
  • E- postalar, İndirdirdikten sonra Pop3 hesabınıza kaydedilir ve e-posta sunucusundan silinir.
  • Pop3 Mac ya da PC bilgisayarlarda kullanılabilir.
  • Pop3’ün dezavantajı, indirilen e- postaları daha sonra silmesidir. Dolayısı ile e-postalarınıza sadece aynı bilgisayarı kullanarak ulaşabilirsiniz. İhtiyacınız olduğunda e-postalarınıza başka bir cihazdan erişim sağlayamazsınız çünkü indirilen iletiler kalıcı olarak silinmektedir.
  • Tarafınıza gönderilen tüm e-postalar servis sunucusunda değil, kullandığınız bilgisayarda yerel olarak depolanmaktadır.
  • Pop3 hesapları pek çok internet servis sağlayıcısı ISS) tarafından verilmektedir.
  • Birçok İnternet Servis Sağlayıcısı (ISS) size POP kullanan e-posta hesapları vermektedir.
 

İlgili İçerik; E-posta Pazarlama Nedir? E-posta Pazarlama Nasıl Yapılır?

 

Pop3 Hesabı Özellikleri Nelerdir?

 

POP3 ve IMAP Nedir?

 

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Pop3 ve IMAP, temel işlev olarak aynı sayılabilecek, gelen e-postalarınızı telefon, tablet ya da bilgisayar gibi farklı cihazlarınıza indirmenize imkan tanıyan iletişim protokolleridir. Bu iki protokol aynı işe yarasa da kullanım ve fonksiyonellik bakımdan birbirinden farklıdır.

 

Pop protokolünün üçüncü sürümü olan Pop3, iletilen e-postaları indirmek için Thunderbird, Mozilla, Microsoft Outlook ve benzeri işlemciler kullanır. İndirilen mesajların kalıcı olarak silindiğinden bahsetmiştek ancak bir kopyasını saklamak için pop3 hesabınızı bu şekilde yapılandırmalısınız.

 

Pop3 hesabını yapılandırmak için

 
  • Hesap ayarlarına gidin
  • E-posta hesaplarına girin
  • E-posta adresinizin üzerine çift tıklayın
  • Açılan pencereden diğer ayarları seçin
  • Gelişmiş ayarlar'ı tıklayın
  • İletinin kopyasını sunucuda bırak seçeneğini işaretleyin
  • İletiden …. gün sonra kaldır seçeneği çıkınca kopyasını saklamak istediğiniz süreyi belirleyin.
 

İlgili İçerik; İleti Yönetim Sistemi (İYS) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey 



Pop3 ve IMAP Nelerdir?

 

Pop3’ün Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

  • E- postalarınız, hesabınızın kurulu olduğu bilgisayara yedeklenmektedir. Böylece kullandığınız sunucudan kaynaklı veri kaybı yaşamaz ve e-postalarınızı kaybetmezsiniz.
  • E-postalarınız kullandığınız bilgisayara indirildiği için, internet bağlantısı olmadığında dahi, istediğiniz an daha önceden indirmiş olduğunuz maillerinize ulaşabilirsiniz.
  • Pop3’ün önemli dezavantajlarından biri kullandığınız bilgisayarın çökmesidir. Herhangi bir çökmede tüm mail geçmişiniz kaybolur. Bu riski sıfırlamak için sıklıkla yedek almanız gerekir.
  • Pop3, mobil cihazlarda ve farklı bilgisayarda aynı e-mail adresi kurulmasına imkan tanır. Fakat bu sistemin kötü yanı, bu maillerin aynı anda açılamamasıdır. Birden fazla makinede Pop3 kurulu olduğunda, indirilen tüm mailler sadece ilk açılan cihazda görüntülenebilir fakat diğer cihazlardan görüntülenemez.
  • Sunucuda bir kopyası bıtakılan ve sadece işlemciden silinen indirilmiş postalar, bir süre sonra e-posta kutusu kotasının dolmasına sebep olur.
 

Pop3 Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir
 

Pop3 Hesabı için İçin E-posta Uygulamaları

 

Hotmail.com, Outlook.com, Gmail.com gibi hesaplar ya da iCloud kullanıyor iseniz, bu mail hesaplarınızın web tabanlı olduğunu gösterir. Web tabanlı e- posta hesaplarınıza, internet erişiminin olduğu her yerden oturum açarak giriş yapabilir ve böylece size gönderilen iletilere ulaşabilirsiniz.

 

Bir Mac ya da PC bilgisayar kullanıyorsanız Apple Mail, Outlook ya da Thunderbird ve benzeri programlar kullanıyorsunuz demektir. Bunlar e-postalarınızı görüntüleyebilmek için ihtiyaç duyduğunuz programlardır. Bu programlar, e- posta ilerini almak için Outlook.com, Gmail. com gibi posta hizmetleri ile iletişim kurar.

 

E-postanızın yönetimi için kullandığınız e-posta uygulamasına farklı bir e-posta hesabı ekleyebilirsiniz. Örneğin, e-posta yönetimi için web tabanlı çalışan hesaplarınıza (Yahoo. com. Hotmail.com ya da Gmail.com ve benzeri) hem Apple mail ya da Outlook uygulaması hem de iş e-postası hesapları ekleyebilirsiniz.

 

Pop3 Hesabı İçin E-posta Uygulamaları

 

IMAP Nedir?

 

IMAP, Internet Message Access Protocol kelimelerinin kısaltmasıdır ve İnternet Mesaj Erişim Protokolü anlamına gelir. E-posta iletilerinizi, DİREKT OLARAK e-posta sunucusu vasıtası ile yönetmenize imkan sağlar. Birden daha fazla cihazdan e- posta iletilerine ulaşmak ve onları yönetmek için, IMAP daha iyi bir alternatiftir. Webmail, cep telefonu, tablet, Outlook gibi kanallardan e- maillerinize ulaşmak istiyorsanız IMAP çok daha mantıklı bir yoldur.

 

IMAP nedir

 

IMAP Kullanmanın Avantajları ve Dezavantajları

 
  • IMAP, birden fazla cihazda senkronize olarak kullanılabilmektedir.
  • E-postalar, bir sunucu üzerinden erişilebilir ve takip edilebilir olduğu için periyodik olarak yedeklenmelidir.
  • Yedeklenen maillerin bir zaman sonra sistem kotasını doldurması gibi bir dezavantajı vardır.
  • IMAP kullanırken, sistem kotasında yer açmak için düzenli olarak gereksiz e-postalarınızı silerek yer açmak, iyi bir çözüm olabilir.
  • IMAP, sunucu üzerinden işlem yapan bir protokol olduğu için, sunucudan kaynaklanan aksiliklerde veri kayıpları yaşamanız muhtemeldir. Bu riski önlemek için yine e-postaları yedeklemek gerekir.
 


IMAP Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir

 

POP3 ve IMAP Arasındaki Farklar Nedir ?

 

Günümüzde en fazla tercih edilen iki iletişim protokolü olan pop3 IMAP farkları nedir, ne değildir hep birlike bakalım.

 
  • Pop3 yalnızca e- posta almak için kullanılan bir sistemdir, e-posta göndermez. E-postaların alınması TCP 110 numaralı port üstünden yapılır. IMAP ise e-posta almak için TCP 143 numaralı portu kullanır. E-posta gönderiminde ise SMTP protokolü kullanılmaktadır.
  • PPop3 kullandığınızda tarafınıza iletilen e-postaları görüntüleyebilmek için işlemcinize indirmeniz gerekir. IMAP kullanırken e-posta indirme zorunluluğunuz yoktur, yukarıda bahsettiğimiz kaynakları kullanarak e-postalarınıza erişebilirsiniz.
  • PPop3, indirdiğiniz her e-posta içeriğini bilgisayarınızda kayıt altına alır. IMAP otomatik olarak değil, yalnızca siz istediğinizde kaydeder.
  • PPop3’te e-postalarınız yalnızca pop3 hesabı kullandığınız bilgisayarda saklanırken, IMAP farklı kaynaklardan da iletileri görüntülemenize izin verir.
  • PPop3 hesabınızdaki e- postalarınızı, hesabı kullandığınız bilgisayardan silebilirsiniz ancak IMAP kullanırken bu işlemi yapmak için sunucuya ulaşmanız gerekmektedir.
 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

E-Ticaret için en doğru altyapı
Hemen Şimdi

E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın

21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!

15 Gün Ücretsiz Deneyin!
<