Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

İleti Yönetim Sistemi (İYS) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Güncelleme Tarihi: 17.08.2023

İçindekiler;

İleti Yönetim Sistemi, Mayıs 2015 tarihinde yürürlüğe giren ve hem vatandaşlar hem de hizmet sağlayıcıların ticari elektronik ileti düzenlemeleri yapabileceği bir sistemdir. İleti yönetim sistemi sayesinde hizmet sağlayıcılar müşterilerinin elektronik ileti onaylarını kaydedebilmektedir. Vatandaşlar İYS sayesinde elektronik ticari ileti onaylarını düzenleyebilmektedir.

 

Türkiye Odalar ve Borsalar tarafından yönetilen bu sistem sayesinde hem izinler hem de şikayetler düzenlenebilmektedir. İleti Yönetim Sistemi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey adlı yazımızda hem hizmet sağlayıcıların hem de vatandaşların bu sistemden nasıl yararlanabileceği hakkında bilgileri sizlerle paylaşacağız.

 

İleti Yönetim Sistemi (İYS) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

 

Ticari Elektronik İleti Nedir ?

 

İleti Yönetim Sistemini doğru bilgileri almanız için ilk olarak size Ticari Elektronik İleti kavramından bahsedeceğiz.

 

Ticari elektronik ileti, gerçek veya tüzel kişiler tarafından faaliyet gösterdiği alanlara yönelik satışlarını yaptıkları mal veya hizmetlerinin tanıtımı, mal ve hizmetlerin pazarlamasını ve firmalarının tanıtımını yapmak için gönderdikleri ticari iletilerdir. Genellikle ticareti elektronik iletiler firmaların kullandığı araçlar ve iletişim araçlarına göre farklı isimlerle bilinmektedir.

 
  • SMS
  • Telefon Araması
  • FAKS 
  • Çağrı Merkezi
  • E-posta
 

Gibi kanallar aracılığıyla elektronik ortamlarda gerçekleştirilen her ticari iletişim ticari elektronik ileti olarak kabul edilmektedir. Firmalar bu iletileri göndermek için ise İYS’ye kaydolmalıdır.

 

İlgili İçerik; Satışlarınızı Arttıracak SMS Pazarlama Teknikleri

 

İlgili İçerik; Ücretsiz E-Posta Pazarlama Araçları

 

Ticari Elektronik İleti Nedir

 

Ticari Elektronik İletilerde Bulunması Gereken Bilgiler

 

İleti Yönetim Sistemi (İYS) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey adlı yazımızın bu bölümünde sizlere Ticari Elektronik İletilerde Bulunması Gereken Bilgiler hakkında bilgi vereceğiz.

 

E-ticaret firmalarının göndereceği ticari elektronik iletilerin reddini yapmak isteyen müşterilerine sunması gereken birkaç bilgi bulunmaktadır. Bu bilgiler müşterilerinizin ticari elektronik ileti alıp almama kararlarını değiştirdiklerinde red için kullanacakları bilgilerdir.

 
  • Müşteri Hizmetleri Numarası
  • URL
  • İYS Notu
 

Genellikle ticari iletilerde bulunan red yöntemleridir.

 
  • Müşteri Hizmetleri Numarası; Firmanızdan ticari elektronik alma veya almama isteklerini yönetmek isteyen müşterilerinizin, müşteri hizmetleri aracılığıyla ilgili izinlerini kontrol etmelerine olanak saplamaktadır.
  • Abonelikten Çıkış URL’si; Genellikle e-ticaret firmaları tarafından en çok kullanılan izin yöntemlerinden birisi Abonelikten Çıkma Linki’dir. E-ticaret firmanız tarafından gönderilen SMS ve E-maillerde sizler de abonelikten çıkma linki ekleyebilir ve firmanızdan ticari elektronik ileti almamak isteyen kişilerin izinlerini daha hızlı yönetmesine olanak sağlayabilirsiniz.
  • İYS Notu; Günümüzde bazı markalar tarafından kullanılan bir yöntemdir. Genellikle SMS ve E-mail aracılığıyla gönderilen ticari elektronik iletilerin sonuna İYS notu eklenerek kişilerin izinlerini yönetmesi sağlanmaktadır.
 

İlgili İçerik; E-ticaret Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

 

İlgili İçerik; E-ticarette Müşteri Arttırma Teknikleri

 

Ticari Elektronik İletilerde Bulunması Gerekenler

 

Hizmet Sağlayıcı Nedir?

 

İleti Yönetim Sistemi (İYS) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey adlı yazımızın bu bölümünde sizlere Hizmet Sağlayıcı kavaramı hakkında bilgi vereceğiz. İleti Yönetim Sisteminde bilinen kavramlardan birisi olan Hizmet Sağlayıcılar müşteriler ile bir araya gelmeden yukarıda sizlerle paylaştığımız SMS, faks, e-posta, çağrı merkezi ve telefon araması gibi yöntemleri kullanarak ticari ileti gönderimi yapan gerçek ve tüzel kişilere verilen isimdir.

 

Alıcı Nedir?

 

İleti Yönetim sistemi ile ilgili bilinmesi gereken bir kavram olan alıcılar ise hizmet sağlayıcıların gönderdiği ticari elektronik iletileri alan kişilerdir. Alıcılar, İleti Yönetim sistemindeki ticari elektronik ileti izinlerinin yönetimi yapabilmekte ve bazı firmalar için İYS üzerinden şikâyet oluşturabilmektedir.

 

İYS Alıcı Nedir

 

İleti Yönetim Sistemi Kullanmanın Avantajları

 

İleti Yönetim Sistemi kullanmanın kullanıcılar sağladığı belirli avantajlar bulunmaktadır. İYS sayesinde ;

 
  • Kişiler; hangi hizmet sağlayıcı tarafından hangi iletişim kanalı aracılığıyla ne zaman ticari elektronik ileti almak istediğine yönelik izinlerini görebilmektedir.
  • Kişiler bu izinlerini görüntüledikten sonra izinlerini kaldırabilmektedir.
  • Bu platform üzerinden kişiler şikâyet oluşturabilmektedir.
  • Oluşturulan şikayetler bir veri tabanında toplandığı için ilgili şikayetlerin denetimi kolaylaşmakta ve çözüm süreci hızlanmaktadır.
  • Genellikle bu platform üzerinden ticari elektronik izinleri kaldırıldığında iletişim adreslerine elektronik ileti gönderimi durdurulmaktadır.
 

Gibi avantajlardan vatandaşlar yaralanabilmektedir.



İYS Avantajları

 

İYS Başvurusu Nasıl Yapılır?

 

İleti Yönetim Sistemi (İYS) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey adlı yazımızın bu bölümünde genellikle hizmet sağlayıcıları ilgilendiren İYS Başvurularının nasıl yapılacağı hakkında sizlere bilgi vereceğiz. İleti Yönetim Sistemine kaydolmak isteyen hizmet sağlayıcıların başvuruları için gerekli olan belgeler ve işlemler bulunmaktadır.

 
  • İlk olarak Mersis kaydınızın olduğunu kontrol edin. Çünkü İYS Başvurusu yapmak için hizmet sağlayıcıların Mersis kaydının olması zorunludur. Mersis kaydınız yoksa ilk olarak bu kaydı tamamlamalısınız.
  • İYS’ye başvururken başvuru yapacak olan yetkilinin MERSİS’te kayıtlı olan yetkili olmasını göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Çünkü MERSİS’te kaydı olan kişiler İYS üzerinden başvuru yapabilmektedir.
  • İYS başvuruları sırasında başvuru yapacak olan yetkililerin e-imzalarının olması gerekmektedir. Bununla beraber kişiler ilgili imzaları atmak için Adobe Acrobat Reader uygulamasını da indirmeli ve kurulumunu gerçekleştirmelidir.
  • İYS sistemine başvuracak olan firmaların başvuruları esnasında kurumsal e-posta adreslerini kullanması oldukça önemlidir.
 

İYS Başvurularını yapmak isteyen hizmet sağlayıcılar kendi ticari unvanları dışında ticari elektronik ileti gönderecekse eğer ilk olarak Marka Tescil belgelerini PDF formatında hazırlamaları ve İYS sistemine yüklemeleri gerekmektedir. İlgili yüklemeleri yapmayan firmaların başvuruları değerlendirmeye alınmamaktadır.

 

Marka Tescil Belgesini yükleyen firmaların İYS Başvurularını yapabileceği çeşitli yöntemler bulunmaktadır.

 
  • E-devlet Üzerinden Başvuru
  • E-imza ile başvuru
 

İYS Sistemine başvuru yapabileceğiniz türlerdir. Burada firmaların dikkat etmesi gereken iki önemli detay bulunmaktadır.

 
  • E-devlet ile başvuru yapan firmaların MERSİS Kaydı bulunması gerekmektedir. Genellikle İYS E-devlet ile başvuru süreci hızlı bir şekilde ilerlemektedir.
  • İYS Başvurularını e-imza ile yapacak olan firmaların başvuruları kolay bir şekilde yapılmaktadır. Fakat firma yetkililerin imza tokenları bulunması şarttır. Bununla beraber yetkililerin Temel Hizmetler Kullanım Taahhütnamesini imzalamaları gerekmektedir.
 

Bir firma içerisinde birden fazla yetkili bulunuyorsa en az iki yetkilinin ilgili taahhütnameyi onaylaması gerektiği unutulmamalıdır. Bunun sonrasında yetkililerden istenen belgeler sisteme yüklenmeli ve başvuru süreci yakından takip edilmelidir.

 

İYS Başvurusu Nasıl Yapılır

 

İYS Tarafından Sağlanan Hizmetler

 

İleti Yönetim Sistemi (İYS) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey adlı yazımızın bu bölümünde sizlere İYS’nin sizlere sağladığı hizmetler hakkında bilgi vereceğiz. Genellikle İYS hizmetleri firmaların başvuruları onaylandıktan sonra yararlanacağı hizmetlerdir ve bu hizmetler ileti modülleridir. İYS hizmet sağlayıcılar için 3 farklı modül ile sistem yönetimini daha kolaylaştırmıştır.

 

İlgili İçerik: E-imza Nedir? Elektronik İmza Nasıl Alınır?

 

İYS Tarafından Sağlanan Hizmetler

 

Temel İleti Modülü

 

İYS tarafından kullanıma sunulan bir modül olan Temel İleti Modülü sayesinde firmalar işlemlerini manuel olarak gerçekleştirebilmektedir. Bu modülü kullanarak gerçekleştirebilecek işlemler şunlardır;

 
  • İzin Ekleme
  • İzinlerde Değişiklik Yapma
  • İzin Sorgulaması
  • Markalar ve Bayiler için yönetim
  • Günlük Raporlama
 

Entegrasyon Modülü

 

Ticari elektronik ileti gönderecek olan hizmet sağlayıcıların iletişim adresi sayısı 250 bin üzerinde ise firmaların bu modülü kullanması gerekmektedir. Bu modül içerisinde;

 
  • İzin Ekleme
  • İzin Değişikliği Yapma
  • İzin sorgulama
  • İzin değişikliklerinde bildirim yapabilme
  • Mutabakat
 

Özellikleri bulunmaktadır.

 

İlgili İçerik; E-ticaret Entegrasyon Modelleri Nelerdir?

 

İYS Entegrasyon Modülü

 

İYS Yolu Modülü

 

Hizmet sağlayıcılar, ticari elektronik iletiler için onaylarını ve retlerini İYS üzerinden almak istedikleri takdirde bu modülü kullanmaktadır.

 
  • İYS kısa mesaj
  • İYS linki
  • İYS mobil uygulaması
 

Gibi araçlar kullanılarak onay ve red işlemleri bu modül sayesinde yapılabilmektedir.

 

İYS Yolu Modülü

 

Ticimax İYS Entegrasyonu

 

E-ticaret sitelerini Ticimax ile hayata geçiren firmalar sitelerinde oluşan dataları Ticimax iys entegrasyonu ile yapabilmektedir. Firmaların bu entegrasyondan yararlanması için İYS başvurusu yapmaları gerekmektedir. Bunun sonrasında firmalara verilen İYS ve Brand kodlar aracılığıyla Ticimax İYS entegrasyonunu kullanmak mümkündür.

 

İlgili İçerik; Ticimax İYS (İleti Yönetim Sistemi) Entegrasyonu

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir:

 

E-ticarette Müşteri İlişkileri Yönetiminde Dikkat Edilmesi Gereken 10 Konu

 

E-ticaret Sitesi Kurmak İçin Gerekenler (2021 Yeni)

 

E-Ticarette Başarıyı Yakalamak İsteyenler İçin 10 Adım

 

E-ticarette Satışlarınızı Arttıracak 6 Pazarlama Yöntemi (2021 Yeni)

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax