Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Firmanız İçin PR Ajansı Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Güncelleme Tarihi: 17.08.2023

İçindekiler;

Firmalar pazarlama faaliyetleri ve dijital iletişimi sağlamak amacıyla bir PR ajansı ile çalışma ihtiyacı duymaktadır. PR ajansı, kamu imajını yönetme ve bir müşterinin kitlelerle etkileşim kurma konusunda uzmanlaşmış firmalardır. Fakat müşterilerin doğru PR ajansını tercih etmesi için dikkat edilmesi gereken pek çok kriter mevcuttur. PR ajansları ne yapar dediğimizde yazımızda birkaç noktayı sizler için sıraladık.



Firmanız İçin PR Ajansı Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

 

PR Ajansı Nedir?

 

Halkla İlişkiler (PR), işletmelerin, kuruluşların ve bireylerin iletişim kurmasına yardımcı olmaya adanmış bir endüstridir. Geniş anlamda, bir halkla ilişkiler firması, işletmeler ve onların ürünleri veya teklifleri hakkında kamuoyunu etkilemek için çalışır. Bir halkla ilişkiler ajansı, genellikle bir müşteri adına medya aracılığıyla halka ödenmemiş mesajları tasarlamak, üretmek ve yönetmek için tutulan ve halkın eylemlerini onların fikirlerini etkileyerek değiştirmek amacıyla tutulan profesyonel bir hizmet kuruluşudur.

 

Bir PR firması, kamu imajını yönetme ve bir müşterinin izleyicileriyle etkileşim kurma konusunda uzmanlaşmış bir halkla ilişkiler uzmanları şirketidir. Bir markanın genel imajı, hedef kitlesinin ve potansiyel müşterilerin ona güvenip güvenmediğini, beğenip beğenmediğini veya farkında olup olmadığını belirler. Bazı benzerliklere rağmen, halkla ilişkiler pazarlama ile aynı şey değildir. Her iki süreç de olumlu izlenimler yaymak ve marka bilinirliğini artırmak anlamına gelse de PR ücretli promosyon içeriği veya reklam kullanmaz. Bunun yerine, başyazılar veya bloglar yazmak, halka açık etkinlikler düzenlemek ve geleneksel veya sosyal medya aracılığıyla izleyicilerle etkileşim kurmak gibi organik yöntemlere dayanır.

 

İlgili İçerik; Kurumsal Kimlik Oluşturma Rehberi

 

PR Ajansı Nedir

 

PR Ajansı Özellikleri Nelerdir?

 

Halkla ilişkiler uzmanları, benzer görüşler tüm toplumdan ziyade bir grup insan tarafından paylaşıldığından, genellikle halkın yalnızca belirli kesimlerini hedefler. Bununla birlikte, genel bir hedefe ulaşmak için farklı kitleleri farklı mesajlarla hedefleyerek, halkla ilişkiler uzmanları yaygın fikir ve davranış değişikliği sağlayabilir.

 

Bir halkla ilişkiler firması müşteriden bağımsızdır ve müşterinin işi, malları veya hizmetleri hakkında üçüncü taraf bir bakış açısı sağlar. PR ajansları çok sayıda çalışanı olan bir PR firmasının genellikle birden fazla ofisi vardır. Bazı durumlarda, ek ofisler, bir müşteri tesisinin yakınında bulunan “hizmet ofisleri”dir ve yakındaki “hizmet” sağlamak için oradadır. Bu gibi durumlarda yaratıcı hizmetler, prodüksiyon vb. içeren PR firmasının özü genel merkez konumundadır. “Hizmet ofisleri”, muhasebe personeli ile çalışmak içindir.

 

PR Ajansı Özellikleri

 

Bir PR Firması Ne İş Yapar?

 

PR firmaları kendi içinde amaçlarına göre bölümlere ayrılmışlardır. Bu bölümler;

 
  • Genel stratejik iletişim
  • Kar amacı gütmeyen halkla ilişkiler
  • Basın iletişimi
  • Kriz yönetimi
  • İçsel iletişim
  • Topluluk yönetimi
 

PR ajansı ne demek sorusundan sonra PR firmasının gerçekleştirdiği hizmetler de önemlidir. Bunlar;

 
  • Medya ilişkileri
  • Strateji Geliştirme
  • İçerik pazarlama
  • Etkinlik koordinasyonu ve deneyimsel pazarlama
  • İtibar yönetimi
  • Pazar araştırması
  • Sosyal sorumluluk projeleri
  • Kriz yönetimi
  • Medya ilişkileri
  • Sosyal medya
  • Basın yayınları
  • Olay planlaması
 

PR Ajansı Ne İş Yapar

 

PR Ajansı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

 

İşlevsel, başarılı bir halka ilişkiler ajansı seçerken dikkat edilmesi gerekenleri sizler için derledik.

 

Markalaşmış olması

 

PR ajansı seçerken markalaşmış olması, herkes tarafından bilinen bir isim yapmış olması gerekmektedir. Birkaç ajans bularak sonrasında onların arasından karar vermek doğru olacaktır.

 

PR Ajansı Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler Markalaşma

 

Benzersiz yaklaşımlara sahip olması

 

İyi bir itibara sahip olmanın yanı sıra en iyi PR ajansları, sıradan inançları ortadan kaldıran ve konunun özüne inen benzersiz yaklaşımlara sahiptir. Müşterilerimizin gözünde öne çıkmak için müşterilerinin gerçekten ne aradığını keşfetmek için PR ajanslarının iyi bir gözlemci olması, analizlerini doğru yapması ve markayı doğru yansıtması oldukça önemli olmaktadır. Bu nedenle PR ajanslarının sektörü ve işletmeyi oldukça iyi tanıması şarttır.

 

Rekabetçilik

 

Bir PR ajansı seçerken, rekabetçi olduğundan emin olmak gerekir. Stratejisi diğer şirketlerde işe yarıyor mu? Referans sağlayabilir mi? Rakiplerinizin dikkat çektiği en son teknikleri kullanıyor mu? Bunlar bir PR ajansı seçerken belirleyici olmaktadır.

 

PR Ajansı Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler Rekabetçilik

 

Ekip çalışmasına yatkın olması

 

PR ajansı profesyonel ve işbirlikçi olmalıdır. Birçok PR ajansı, tasarım, pazarlama, konuşma ve danışmanlık gibi diğer firmalarla işbirlikçi olarak tanışıp ekip çalışmasıyla markayı daha ileriye taşıması konusunda önemli olmaktadır.

 

Uzmanlığı olması

 

PR firmasının deneyimli olması, alanında uzmanlığı olması oldukça önemlidir. Bu uzmanlık markanın farklı beklentilerine doğru stratejiler geliştirmeyi mümkün kılmaktadır.

 

PR Ajansı Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler Uzmanlık

 

Trend bilgisi

 

Pazarlama ve halkla ilişkiler oyununun kuralları, özellikle dijital çağda hızla değişmektedir. Bu nedenle sektöre dair trendleri takip ederek bu trendlere uygun stratejiler yürütmek markanın geleceği açısından oldukça önemli olmaktadır.

 

Networkun geniş olması

 

İyi PR firmaları geniş bir ağa sahip olmalıdır. PR ajansları bu bağlantıları zaman zaman kullanmak gerekmektedir. Firmalar; pazarlama organizasyonları ve önde gelen bloglar ile sağlam ilişkiler kurarlar.

 

İlgili İçerik; Marka Elçisi Nedir, Marka Elçisi Nasıl Olunur?

 

PR Ajansı Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler Network

 

Doğru bütçe planlaması

 

Hangi PR ajansıyla çalışmak istediğinizi araştırmaya başlamadan önce bir bütçe oluşturmak gerekir. Halkla ilişkiler çalışmalarına ne kadar harcamak gerektiğine karar verilmelidir. Ajansın yapacağı pazarlama faaliyetlerine de bir bütçe ayrılması gerekmektedir. Bütçe oluştururken hedefleri bütçeyle uyumlu hale getirmek, ortaya çıkacak gizli maliyetleri hesaba katmak ve önceliklere göre karar vermek gerekmektedir.

 

Konum

 

Ajansın bulunduğu yer oldukça önemli olabilir. Hedef kitlenizin kim ve nerede olduğunu olduğuna bağlı olarak PR ajansı seçimine dikkat edilmelidir. Hem ulusal hem de bölgesel basınla iyi ilişkileri olan bir PR şirketi seçmeniz gerekmektedir.

 

PR Ajansı Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler Konum

 

Deneyim

 

PR ajansı işiniz için ihtiyaç duyduğunuz sonuçları elde etmenizi sağlayacak deneyime sahip olmalıdır. Bu deneyim için ekibin deneyime sahip olması önemli olmaktadır. Ekibin uzmanlığı herhangi bir kriz döneminde yapılacak adımların daha sağlam olmasını sağlamaktadır.

 

Şeffaflık

 

Halkla ilişkiler firmasının iyi bir itibar kazanması için şeffaf olması önemlidir. Herhangi bir ticari işlemde olduğu gibi, müşteriler paralarının karşılığında ne aldıklarını bilmelidir. Sonuç olarak, konuştuğunuz PR firmalarına ne alacağınızı sormalı ve onlardan memnun değilseniz genellemeleri kabul etmemelisiniz. Yetkili bir PR firması şeffaf olabilir ve olmalıdır.

 

PR Ajansı Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler Şeffaflık

 

Müşteri odaklılık

 

PR ajansı seçerken müşteri odaklılık önemlidir. Sadece beklentilerinizi yönetmekle kalmayıp, kişiselleştirilmiş hedeflerinize ulaşmak için çalışacak ve müşteri memnuniyeti esaslı çalışan bir PR firması olduğundan emin olmalısınız.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax