Özel sektörde SSK’lı çalışan kişilerin büyük bir bölümü ek gelir elde etmeyi istemektedir. Bu nedenle birçok kişi ticarete atılmayı hedeflemektedir. Söz konusu devlet memurları olduğunda şirket kurma ve şirket ortaklığı yapma gibi birçok engel bulunurken aslına bakıldığında özel sektör çalışanları olduğunda birçok engel ortadan kalkmaktadır.
Sigortalı çalışan kişiler ticareti faaliyet yürütmek için bir şirket kurmak zorundadır ve bu kişiler tarafından en çok yanıt aranan soruların başında ise sigortalı çalışanlar şirket kurabilir mi sorusu yer almaktadır.
Özel Sektör Çalışanları Şirket Kurabilir Mi? SSK'lı Çalışanlar İçin Ticaret Rehberi adlı bu yazımızda sizlerin en çok yanıt aradığı SSK’lı çalışan şirket kurabilir mi ve SSK’lı çalışanlar ne işler yapabilir sorusuna yanıt vereceğiz. Siz de bu yazımızı inceleyebilir ve kurabileceğiniz şirket türlerini öğrenerek faaliyete geçebilirsiniz.
Özel Şirkette Çalışanlar Şirket Kurabilir mi?
Özel şirkette çalışan kişiler ticari faaliyet yürütmek için şirket kurmak zorundadır. Türkiye Cumhuriyeti İş Kanunu incelendiğinde özel şirkette çalışanların şirket kurma engeli bulunmadığı görülmektedir.
Bu noktada kişiler çoğu zaman işyeri sözleşmesi engeli ile karşı karşıya kalabilmektedir. Çünkü kişiler bir işte çalışmaya başlayacakları dönemde şirketleri ile bir iş sözleşmesi imzalamaktadır ve bu noktada sözleşmede yer alan bazı hükümler şirket kurulmasını engelleyebilmektedir.
- Çalışan herhangi bir ticari faaliyet yürütemez
- Çalışan bir şirket kuramaz
- Çalışan herhangi bir şirkete ortak olamaz
Gibi ibareler yer alan bir iş sözleşmesine imza atan kişilerin şirket kurması mümkün değildir. Kişiler gizli gizli şirket kurarak ticari faaliyet yürüttükleri takdirde ise çalıştıkları şirket tarafından herhangi bir tazminat ödemesi yapılmadan işten çıkarılabilmektedir. İş sözleşmenizde bu ibareler yer almadığı takdirde ise özel şirket çalışanlarının bir şirket kurması ve ticari faaliyet yürütmesinde herhangi bir engel bulunmamaktadır.
İlgili İçerik; İnternetten Satış Nasıl Yapılır? Online Satış Hakkında Bilmeniz Gerekenler ( 2023 Yeni)
İlgili İçerik; SSK Nedir? Yeni Şirketler İçin SSK (Sosyal Sigortalar Kurumu) Rehberi
Kimler Şahıs Şirketi Kuramaz
Şahıs şirketi kurarak ticari faaliyet yürütecek olan kişilerin en çok yanıt aradığı sorulardan bir diğeri de kimler şahıs şirketi kuramaz sorusudur. Çünkü Türk Ticaret Kanunu’na göre belirli meslek gruplarının şahıs şirketi kurması mümkündür.
Türk Ticaret Kanunu’na göre devlet memuru statüsünde çalışan kişilerin şahıs şirketi kurması, tacir veya esnaf olarak çalışması mümkün değildir. Fakat özel sektör çalışanları iş sözleşmeleri çerçevesinde şahıs şirketi kurabilmekte ve iş sözleşmesi tarafından engellenmedikleri takdirde ticari faaliyet yürütebilmektedir.
İlgili İçerik; Memurlar Şirket Kurabilir Mi? Memurlar için Ticaret Rehberi
SSK'lı Çalışanlar İçin Ticaret Rehberi
SSK’lı çalışanlar şirket kurabilir mi ve SSK’lı çalışalar şahıs şirketi kurabilir mi sorunuza yanıt verdik. Yazımızın devamında ise asıl amacımız olan SSK’lı çalışanlar için ticaret rehberinden bahsedeceğiz.
İşçi sözleşmesinde engellenmediği takdirde SSK’lı çalışan kişiler bir şirket kurabilmekte ve şirketlerini kurarak ticari faaliyet yürütebilmektedir. Bu noktada SSK’lı çalışanlar ticaret yapmak için belirli sorulara yanıt aramaktadır.
- Ne Tür Şirket Kurabilirim?
- Ne Tür Ticari Faaliyet Yürütebilirim?
- Ticari Faaliyetler ile Gelirlerimi Nasıl Arttırırım?
- İşletmemi Nasıl Pazarlarım
Soruları SSK’lı olarak çalışan fakat yan iş yapmak isteyen kişilerin en çok yanıt aradığı sorular arasında yer almaktadır. Gelin şimdi hep beraber bu konulara bir göz atalım.
İlgili İçerik; Şirket Kuruluşunda Kaçınılması Gereken Hatalar
SSK’lı Çalışanlar Hangi Şirketleri Kurabilir?
Ticari faaliyet yürütmek için bir şirket kurmayı düşünen özel sektör çalışanlarının en çok yanıt aradığı soruların başında ne tür şirket kurabilirim sorusu yer almaktadır. Çünkü kurulacak olan şirket türüne göre kişilerin harcaması gereken sermaye ve yapması gerekenler farklılaşmaktadır.
- Şahıs Şirketi
- Limited Şirketi
- Anonim Şirketi
SSK’lı olarak çalışan fakat şirket kurmak isteyen kişilerin en çok yöneldiği şirket türleri arasındadır.
- Şahıs Şirketi: Bir kişi ya da az ortaklık yapısı ile kurulabilen, tüzel bir kimliğe sahip şirket türüdür.
- Limited Şirketi: Gerçek ya da tüzel kişilerin bir ortaklık yapısı ile kurabildiği ve ortakların sorumluluklarının ortaya koydukları sermaye ile sınırlı olduğu şirket türüdür.
- Anonim Şirket: Tüzel kişiliğe sahip, gerçek ya da tüzel kişiler arasında kurulabilen prestijli bir şirket türüdür.
Genellikle şirket kurulum sürecinde SSK’lı çalışanlar sermayeyi göz önünde bulundurarak hareket ettiklerinde şahıs şirketlerine yönelirken prestijli bir şirket kurmak istediklerinde ise anonim ya da limited şirket türlerine yönelmektedir.
İlgili İçerik; E-ticaret Şirketi Kurmak, E-ticaret Yapmak İçin Şirket Açmalı Mıyım?
SSK’lı Çalışanlar Ne Tür İşler Yapabilir?
SSK’lı olarak çalışan ve yeni bir iş kurmak isteyen kişiler genellikle kar oranı yüksek ve dinamik sektörlerde hizmet vermek için şirket kurmayı ister. Çünkü kurulacak olan iş türünün yüksek getirisi olması kişilerin rahat gelir elde etmesini sağlar. Genellikle bu noktada özel sektör çalışanları yeni bir iş kurarken:
- E-ticaret
- E-ihracat
Gibi sektörler daha fazla yönelirler. Çünkü bu sektörler son dönemlerin en popüler sektörleri arasında yer alır ve farklı modellerde iş yapılarak kişilerin daha hızlı bir şekilde gelir elde etmesine yardımcı olur.
- E-ticaret: Kişilerin kendilerine ait bir e-ticaret sitesi üzerinden ya da e-ticaret pazaryerleri aracılığı ile ürün ve hizmetlerini internetten sattığı iş modelidir.
- E-ihracat: Kişilerin e-ihracat siteleri ya da e-ihracat pazaryerleri üzerinden ürün ve hizmetlerini yurtdışına sattığı iş modelidir.
Genellikle bu sektörler covıd-19 döneminde hızlı bir şekilde büyümüştür ve artık günümüzde herkes internetten alışveriş yapmaktadır. SSK’lı çalışanlar ne iş yapabilir sorusuna yanıt aradıkları takdirde e-ticaret ve e-ihracat sektörlerini inceleyebilmekte ve bu sektörlere adım atarak internetten ürün satmaya başlayabilmektedir.
İlgili İçerik; Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?
SSK’lı Çalışanlar Ticari Faaliyetler ile Gelirlerini Nasıl Artırır?
SSK’lı olarak çalışan kişiler ticaret yaparken gelirlerini belirli yöntem ve teknikler ile artırabilmektedir. Özellikle iyi bir iş planının olması, e-ticaret ve e-ihracat yapılacak sektörün iyi seçilmesi, satılacak ürün ve hizmetlerin belirlenmesi konusunda titiz bir şekilde çalışan kişiler kolayca e-ticaret ya da e-ihracat yaparak gelir elde edebilmektedir.
Burada kişiler e-ticaret ya da e-ihracat yaparken B2B, B2C ve C2C iş modelleri ile çalışabilmektedir. Bunun yanı sıra e-ticarette ya da e-ihracatta dropshipping modeli ile de çalışan işletmeler risksiz ve az sermaye ile sektöre adım atabilmekte ve gelir elde edebilmektedir.
Sizler de e-ticaret ya da e-ihracat yaparak gelir elde etmek istiyorsanız bu iş modellerini inceleyebilirsiniz.
İşletmemi Nasıl Pazarlarım?
E-ticaret ya da e-ihracat sektöründe faaliyet gösteren özel sektör çalışanlarının en çok yanıt aradığı son soru ise işletmemi nasıl pazarlarım sorusudur. SSK’lı çalışanlar şirket kurabilir mi sorusundan bu soru daha kritiktir. Çünkü bir pazarlama planı ne kadar doğru yapılırsa kişiler o kadar kolay bir şekilde e-ticaret yapabilmekte ve gelir elde edebilmektedir.
- Sosyal Medya Pazarlaması
- SEO
- E-mail Marketing Çalışması
- Arama Motoru Reklamcılığı
- SMS Pazarlaması
- Influencer Marketing
Pazarlaması çoğu zaman ürün ve hizmet pazarlaması yapacak kişilerin en çok tercih ettiği dijital pazarlama yöntemleridir. Sizler de bu yöntemler ile e-ticaret sitenizi ön plana çıkarabilir ve özel sektör çalışanı olarak daha fazla gelir elde edebilirsiniz.
Kendi İşinizi Kurun
Özel sektörde çalışan ve kendi işini kurmak isteyen birisiyseniz Ticimax’ı tercih ederek e-ticaret sitenizi açabilirsiniz. Ticimax e-ticaret alt yapısı ile sitenizi hızlı bir şekilde kurabilir ve anında internetten satışa başlayabilirsiniz.
Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.
E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın
21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!
15 Gün Ücretsiz Deneyin!